Здравните власти предупредиха за очакван бум на хепатит А сред рисковите социални групи

Здравните власти предупредиха за очакван бум на хепатит А сред рисковите социални групи

© Мария Съботинова, КапиталЗдравното министерство очаква "епидемични взривове" на хепатит А сред рисковите общности с ниска здравна култура в страната до края на годината. От края на юли се регистрират завишени нива на заболеваемостта от Хепатит А в Белоградчик, много болни има и в други населени места.


До момента заразените в Белоградчик са 89, предимно жители на тамошната ромска махала. Всички са настанени в инфекциозните отделения на болниците в Лом и Монтана.


Здравните инспектори са установили, че причината е в лошите санитарно-битови условия по домовете на болните. Най-засегнати са децата между 5 и 15 години – 88% от заболелите, като от 0 до 18 са 95% от всички случаи.
Епидемиологично проучване е отхвърлило като причина заразата да идва от питейната вода, но въпреки това количеството на остатъчния хлор във водоснабдителната система е завишено.


От министерството обясняват, че повишената заболеваемост от хепатит А има цикличен характер през годините. Подобен подем на заразата се наблюдава приблизително на всеки 5-години. През 1999г. и 2000 г. например, са регистрирани по около 7 000 случая, през 2006 г. – отново малко над 7 000, а през останалите години – средно между 1000 и 3 000.


През 2011 г. се наблюдава епидемичен подем на вирусния хепатит А, като тогава заболелите са били 5 888 души, а през 2010 г. – 2350. В момента от началото на годината регистрираните случаи на вирусни хепатити са 2593 случая, като повечето от тях са от тип А. Най-много са отчетени в София област – 340, следвани от Пловдивска област – 334 и София град – 244.


Министерството очаква случаите на хепатит от тип А да продължат докато достигнат стойностите от 2011 г., когато се разболяха около 6 000 души. "Възможно е да възникнат епидемични взривове сред рискови групи с ниска здравна култура и в други населени места", пише в информацията, разпространена от ведомството.Превенцията


- стриктна лична хигиена като най-ефективната профилактична мярка е старателното измиване на ръцете с топла вода и сапун


- избягване на хранене в заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена;


- грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид;


- избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход;


- избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страна с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия;


- контрол над добрата хигиена на работещите в заведенията за обществено хранене.   


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK