Комисар Крус: Липсата на прозрачност е проблем за медиите, премиерът потвърди

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус

© Юлия Лазарова

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели КрусМного лични нападки и малко предложения по същество. Така с няколко думи може да се представят дебатите на кръглата маса между българските журналисти и еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус. Сякаш неподготвени с кого от комисарите точно имат среща, голяма част от участниците в разговора – някои от тях издатели – представяха искания, които трудно могат да бъдат реализирани от комисаря или от Европейската комисия по принцип.


Още в началото на разговора Крус предупреди, че не е глупава и е наясно с част от проблемите на българската медийна среда. Тя цитира доклади, като този на "Репортери без граници", според които свободата на медиите в страната е на много ниско ниво.


Ясно е, че има голям проблем с липсата на прозрачност за собствеността и финансирането на медиите, каза комисарят и подчерта, че дори премиерът Бойко Борисов е потвърдил това твърдение на среща между двамата по-рано през деня. По тази причина тя поиска конкретни предложения как може да бъде подобрена медийната среда в България.
Дебатите


Радомир Чолаков, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България и председател на Националния съвет по журналистическа етика, призова да се даде време на журналистите да се приспособят към цифровизацията на медиите. Той настоя за консолидация, за да не се допусне формирането на олигополи, финансирането да бъде независимо и да се запазят работните места. Венелина Гочева (управител на групата издател на "Труд" и "24 часа") призова присъстващите журналите да решат проблемите помежду си и да не занимават с тях Брюксел.


Николай Йонков, Радомир Чолаков и Венелина Гочева

© Юлия Лазарова

Николай Йонков, Радомир Чолаков и Венелина Гочева


Предложението, което получи подкрепа от няколко души на масата, дойде от Кристина Христова, член на управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти - България. Тя призова в страната да бъде изпратена мисия на Еврокомисията, която да установи монополизирането на медии. Според Христова този проблем трябва да бъде разглеждан дори в механизма за сътрудничество и проверка, с който Еврокомисията следи правосъдието и вътрешния ред в страната.


Владимир Йончев от OFFNews също настоя за проверка на българските медии и тяхното финансиране по европроекти – дали се използват за популяризиране на програмите на ЕС или за осигуряването на медиен комфорт.


"Да се въведе мониторинг спешно", заяви и Илиана Беновска от радио К2. Тя предупреди еврокомисаря, че Брюксел трябва да наблюдава предстоящите избори, защото има опасност България да се превърне в тоталитарна държава и да се стигне до смърт на свободата на словото.


За друга смърт говори собственикът на "Нова българска медийна група" Ирена Кръстева. Тя настоя Европейската комисия да не позволява смъртта на хартиените издания, изтъквайки, че ако се чете от монитор, информацията не се запомня.


Валери Запрянов, Тошо Тошев, Ирена Кръстева

© Юлия Лазарова

Валери Запрянов, Тошо Тошев, Ирена Кръстева


Главният редактор на списание "Тема" Валери Запрянов, който в момента е председател на новия издателски съюз "Български медиен съюз", заяви, че на моменти се срамува, че е журналист и такова чувство е изпитал от отвореното писмо на независими български журналисти и журналистически организации. Той заяви, че в България не просто има свобода на словото, а на моменти дори свободия, за което получи аплодисменти от Кръстева.


Запрянов подчерта, че е страшно трудно да се издават вестници и също призова за помощ от ЕС при финансирането на медиите. Думите му срещнаха подкрепа от главния редактор и издател на вестник "Преса" Тошо Тошев, който също е член на новия съюз. Той изтъкна като проблем високото ДДС за издателите. "Ако имаше синдикат на проститутките и те щяха да плащат 20% като книгоиздателите", обоснова се Тошев.


Ралица Ковачева от EUInside защити независимите журналисти, които бяха обвинени, че получават финансиране от мафията, като подчерта, че те са независими именно защото се финансират сами или от проекти. По тази причина тя призова комисар Крус условията на голяма част от проектите да станат по-достъпни за малки неправителствени организации и медии.


И докато в началото на дискусията личните нападки бяха рядкост, в един момент те станаха основна част от разговорите. Еврокомисарят дори трябваше да влезе в ролята на модератор, след като Николай Бареков и Сашо Диков влязоха в остър спор, давайки за пример частни случаи.


Николай Бареков и Сашо Диков влязоха в спор

© Юлия Лазарова

Николай Бареков и Сашо Диков влязоха в спор


По време на дебата еврокомисарят си позволяваше дори да се шегува, като например попита Петьо Блъсков (вестник "Република"), заявил, че всички го познават, кой всъщност е той. В заключенията си обаче подчерта, че не може да си позволи да представя като по-красиви сериозни въпроси.


Заключенията


Нели Крус предупреди присъстващите да бъдат реалисти и да осъзнаят, че това, което са правили успешно до вчера, не е единственият работещ модел. "Живеем в нова епоха – на цифровите технологии", подчерта тя и заяви, че и българските медии трябва да потърсят нови бизнес модели, които не ги изключват.


"Ако си приел да бъдеш демократ, трябва да знаеш, че ще има и различни мнения", каза още еврокомисарят и настоя, че медиите не трябва да се преструват, че проблеми не съществуват.


Тя заяви, че Брюксел не може и не трябва да налива пари за запазването на работни места за нефункциониращи бизнес модели и призова за създаването на нови. Крус обясни, че Еврокомисията няма как да помогне за разрешаването на всички проблеми, но ще продължи да следи ситуацията и ще съдейства в областите, в които има правомощия.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "... Ирена Кръстева. Тя настоя Европейската комисия да не позволява смъртта на хартиените издания, изтъквайки, че ако се чете от монитор, информацията не се запомня."

  Ирена Кръстева сигурно има хартиен мозък.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е как Баце да не потвърди, когато сам толерира статуквото, иначе няма да го величая?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Медийният пазар у нас е едно зомби.
  Сам по себе си е мъртъв, но се поддържа на изкуствено дишане с нерагламентирани методи.
  Ей това е основния проблем!
  Колко вестници и списания държи Мама Праска и син АД? Колко сайтове, телевизии, списания, радиостанции и прочие са индиректна и директна собственост на агент Гергов? Колко телевизии, вестници и списания се издържат с нисколихвени кредити от КТБ? И прочие!

  Ако го нямаше изкуственото дишане, отдавна медийния пазар да се е кротнал, по простата причина, че обемът му щеше да е намален с 2/3. Щеше да има два - три всекидневника - един опозиционен и един проправителствен (всичко щеше да е ясно). А сега какво имаме? 10 - 12 всекидневника, от които повече от половината се надпреварват да лапат на властта, а властта ги възнаграждава с европарички и комфорт за собствениците

  А наглостта на Тошо, Кръстева и Бареков ще влезе в учебниците по история. Тия не са журналисти и издатели, а престъпници.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Интересно, уж срещата журналистическа, пък на снимката нек'в дудук от кастата на слугите ?!?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 5. 5 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 418 Неутрално

  .. не можем да чакаме Брюксел да ни реши проблемите - трябва сами да го направим с подобни форуми ... и с нови управници.

 6. 6 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И още нещо.

  За какво човек да чете вестници? Какво интересно има вътре?
  Обективна журналистика, сериозни анализи, истински интервюта?! И как ще има такива неща, като всеки вестник разчита на някой да му налива пари, защото той не може да си ги изкара. Списъците със забранени теми не са мит! И в човек в крайна сметка си казва, че няма за какво да харчи левче за вестници, след като е прочел всички глупости вътре още вчера в интернет или в краен случай предната вечер по телевизията.
  Точно поради това вестниците умират, защото пишат простотии, а разни независими сайтове трупат посещения като луди, защото пишат за нещата, които стават!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Очертава се битка за хляба и при журналистите.Има много съкратени, които са потърсили спасение в електронните издания.Дано се балансират нещата, засега и от дата вида има нужда пазара.

 8. 8 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Любопитно

  "Ясно е, че има голям проблем с липсата на прозрачност за собствеността и финансирането на медиите, каза комисарят и подчерта, че дори премиерът Бойко Борисов е потвърдил това твърдение на среща между двамата по-рано през деня."
  Чудя се това какво е: гьон-суратлък от страна на Бойко Борисов, пълно неразбиране на ситуацията от страна на г-жа Крус или и двете. Ако Бойко Борисов не знае кой е собственик и кой финансира медиите, как да си обясним неговите хапливи коментари по адрес на собствениците на един или друг вестник, на едно или друго предаване, когато те пуснат изказване срещу него

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Илияна Беновска повтаря простотиите на БСП за манипулации на предстоящите избори и "смърт на свободата на словото". Наглост и лицемерие.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#5:"опа"]не можем да чакаме Брюксел[/quote]
  -Е журналята се опитаха, надяваха се ,че госпожата комисар ще ги оправи. Явно доста са го закъсали. Покрай тях и ние разбира се.

 11. 11 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Къде е Любомир Павлов? Що не се покаже да каже някой лаф за свободата на словото? Преди няколко месеца в Брюксел голям го вадеше. Сега като му дойде Нели-то на крака се скри в миша дупка...

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 12. 12 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ирена Кръстева и Николай Бареков да говорят за свобода на словото е все едно Ким Чен Ун да говори за демокрация.

 13. 13 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  "...свободата на медиите в страната е на много ниско ниво" - ами как да се "разберат” помежду си, след като всеки е човек на „важен” човек? А, в БГ имало и "независими именно защото се финансират сами или от проекти”, въпреки, че "кой всъщност е той" съвсем не е реторичен въпрос. Докато НЯКЪДЕ "Живеем в нова епоха – на цифровите технологии", то в БГ все някой е по-велик от друг въпреки, че "Ако си приел да бъдеш демократ, трябва да знаеш, че ще има и различни мнения". Умно говори жената, макар и от разстояние е наясно, но какво от това, след като наш`те са си пак същите.

  Коментиране на анализираното, вече...
 14. 14 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  'Emergencies' have always been the pretext on which the safeguards of individual liberty have been eroded. Friedrich von Hayek

  Governments never learn. Only people learn.
 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Разстроено

  Медийната свобода у нас е като всяка друга - Борба за филийка и нещо върху нея , Разпределението не се шегува с българската ни действителност. Независимо от публичният им сан , хора от Континента все още се сторват на патици , че не проумяват в коя фаза на Капитализма се намира българското ни социално битие ? Хайде , холан , че и да не кажа друго ...

 16. 16 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Повръща ми се от думата "прозрачност". Трябвало да има "прозрачност" в съдебната система, в изпълнителната власт, в медиите - имаме си цял държавен клоун (т.нар "президент" назначен да плещи за прозрачност нон-стоп. А медиите почти отекоха вече, не толкова заради подкупи и платени статии, колкото заради страх и автоцензура

 17. 17 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Лъснал е един основен порок на българската медийна (и всякаква) среда - непоносимостта към чуждото мнение и неумението да се спори с аргументи, а не с лични нападки.

 18. 18 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 367 Любопитно

  А това за монопол на медии до къде е стигнало? Мисия ще има ли?

 19. 19 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Премиера потвърдил,когато човек е хванат на тясно няма какво да прави друго.Народа пее едно ,платениете медии друго..ти го плюеш тои вика дъжд вали !

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 20. 20 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дудука е първият ибрикчия и е на първо място в борбата за прозрачност ха ха ха вместо да скрие мазната си и небръсната физиономия надува кавала.Хора без доистойнство и срам.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 21. 21 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#16] от "persifedron1":

  И защо те притеснява прозрачността?

 22. 22 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#8:"Вени Марковски"]Ако Бойко Борисов не знае кой е собственик и кой финансира медиите[/quote]
  Бойко може и да знае, но въпросът е да го знаят и читателите, за да могат да поставят написаното в контекст.

 23. 23 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1296 Весело

  Повечето от тези които са били на тази кръгла маса са за затвора. Защото нямаме независим съд, полиция, следствие. Ето това е болестта.

  А независимостта на медийте от мафията е просто негов синдром.

  Друга тема за разговор е, че курвалъка на печата му си е в кръвтта.

 24. 24 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Свободата на медиите е възможност да избереш между много гледни точки и позиции. Безспорно е, че у нас медийната масова точка е проправителствената позиция. В този смисъл няма свобода, а почти цялостен контрол върху медийната среда. Интересно е, че никой не повдигна въпроса за контрола върху Интернет-пространството и манипулирането му (например земед. министерство е плащало за ПР акции във форумите)

 25. 25 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 659 Весело

  Дежурните клакьори на соц-а си намериха трибуна.
  Другите плачеха за пари.
  Тошо Тошев се похвали, колко е велик.
  Сашо Диков влезе в ролята си на Робин Худ.
  Голямата част от изказалите се, плачеха за пари.
  Не знам с какви впечатления ще си тръгне комисарката, но за мен българската журналистика я НЯМА!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 26. 26 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#21] от "kaka_ginka":

  Не съм против прозрачността, а против лицемерното дрънкане за нея, докато резултатите са гротескно далече.

 27. 27 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хиени, боричкащи се за трохите от трапезата на властта. Повръща ми се от тези хора.

 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#25] от "Captain Shakespeare":

  "....но за мен българската журналистика я НЯМА!..."

  За мен също, при това категорично! Най-близката дума до това, с което за мен се асоциира "журналистика" е "търгашество". Но съжалявам, че в менюто от настроения няма "безразличие", което най-точно характеризира отношението ми към журналистическото съсловие, към това, което прави и това, което го вълнува. Ако се изнесат на Марс, няма да го забележа!

 29. 29 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Българските медии са в клинична смърт. До това състояние ги боведе болеста "Кафяв език" от която страдат повечето журналисти.
  Спасение не се вижда.

 30. 30 Профил на list46
  list46
  Рейтинг: 367 Весело

  Помияра на все по- малкия Герб,Бареков,пак се изпусна на метеното.

 31. 31 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Публиката (читателите) са прости и затова медиите са на такова ниско ниво.
  Когато народът е прост никой не може да му помогне !
  От тук идват всичките проблеми, които в този момент нямат решение.
  Може в далечното бъдеще нещата да се пооправят, ама не ми се вярва. По-скоро тази нация ще изчезне поради ниска жизнеспособност и неприспособяемост към променящите се условия.

 32. 32 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#31:"pentcho"]По-скоро тази нация ще изчезне поради ниска жизнеспособност и неприспособяемост към променящите се условия. [/quote]
  В страшно дълбока заблуда си. Тази нация ще оцелее при всякаква промяна на условията. Тя е жизненоспособна като хлебарките. Те харесваха и Работническо дело, и Дума и Демокрация, и ШОК,Шоу и Ужас... те харесват всичко което харесва на бащицата... независимо дали е генсек, цар или тиква.
  Не отделяйте журналистите от този народ. Те сда едно и също нещо.

 33. 33 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Събрали се смешниците да им кажат ,че са подлоги,а те се съгласяват

 34. 34 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#32:"rusamanova"]Не отделяйте журналистите от този народ. Те сда едно и също нещо.[/quote]
  Ми,няма лошо, аз не виждам проблем в това

 35. 35 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 332 Весело

  Я си кажете кой от тук списващите присъства на срещата

 36. 36 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Премиеринът потвърди, че никак не толерира медии, които не пишат оди и не лижат обстойно гъзянгата Му.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 37. 37 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз пък ще дам "рамо" на идеята!
  "Липсата на прозрачност е проблем за медиите..." Да, наистина!
  И кои? Печатни, електронни, интернет базирани...

  Ама не слагайте равенство между журналисти, медии и издатели!
  Друг е проблема, на първо място за собствеността!
  Това са различни аспекти от проблема! Може и малко да са, но има ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ в България!

  Който се интересува ги знае...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 38. 38 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  А, на Нели Крус и бе зададен въпрос заедно с мониторинга върху системата за вътрешен ред и/както бе/...може ли да има и такъв за свободата на словото в България!

  Още няма отговор....Дипломатично поведение...
  А въпроса бе от български журналист!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2901 Весело

  Ха-ха-ха! Баба Круз уж еврокомисарка, но има яко чувство за хумор. Какво значи, " че ДОРИ премиерът Бойко Борисов е потвърдил това твърдение"? "Дори" защото трудно схваща поради слабоумие или "дори" щото той е главата на драскаческата мафия.

  Или пък Who the fuck is Petyo Blaskov? Еваларката!

 40. 40 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#8:"Вени Марковски"]Ако Бойко Борисов не знае кой е собственик и кой финансира медиите, как да си обясним неговите хапливи коментари по адрес на собствениците на един или друг вестник, на едно или друго предаване, когато те пуснат изказване срещу него[/quote]

  Разбира се, че правителството знае кой на какво е собственик, нали службите минаха към мин. председателя. Въпросът е читателите на една или друга медия, също да го знаят. Ако четеш за пиродния газ в СЕГА, например, трябва да имаш едно на ум, нали така? Същото трябва да стане и за останалите издания.

  Странно ми е наистина ли не разбираш или се правиш на две и половина?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 41. 41 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 680 Весело

  Ирена Кръстева с тази змиичка на вратлето и феноменалното твърдение, че от монитора не се запомня е лицето, брейна и сторминга на българската журналистика.

  Ех, братя, като гледам какви са ви шефовете ми е мъчно за вас и ще стана по-снизходителен към често кьопавите ви статии.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 680 Весело

  Като гледам бархетена рокличка за 5 евро от турското капанче в уличката зад ЕК в Брюксел, комисарката може и да е спестила от гащички.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 44. 44 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  Единствената разлика е, че с монитора не можеш да си избършеш задника, а 80% от печата само за това и за подпалки става - не случайно им е толкова мека хартията....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 45. 45 Профил на manio_the_best
  manio_the_best
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гочева е права, че ние сами трябва да решим проблемите в медиите, а не да чакаме на Брюксел! Ама като няма политическа воля това да се случи, си оставаме само с констатациите...

 46. 46 Профил на Мани
  Мани
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Направо е невероятно, но самите журналисти искат мониторинг от ЕК за да се опази свободата на словото у нас. И това в 21 век! Но май само така може наистина да се гарантира някакъв санитарен минимум независимост на медиите пред лицето на монопола...

  citrus
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK