По улиците на София - от синята идея до синята зона

Против винетния стикер за живеещите в центъра на София - това беше основното искане на протестиращите

© Георги Кожухаров

Против винетния стикер за живеещите в центъра на София - това беше основното искане на протестиращитеПреди години виках по софийските улици за синята идея. Разбраха ме погрешно и сега протестирам срещу синята зона". Казва Сашка Недялкова и бърза да уточни, че се шегува. Участва в шествието по бул. "Георги Сава Раковски" против новите правила за паркиране в София, според които живеещите в центъра на София трябва да плащат винетен стикер, за да могат да спират колата до дома си.


Сашка е един от засегнатите от промените. "Искам да има обществен паркинг на поносими цени или безплатен, където да оставям автомобила си", обяснява тя. Не е против синята зона, стига да бъдат защитени интересите на живеещите в центъра. "Нали идеята е да се намали трафикът, който идва от кварталите към центъра, а аз къде да си дяна колата".


В протеста, който тръгна от площад "Славейков", се включиха над 200 души. Първоначалната идея беше да се направи палатков лагер пред сградата на Столичната община на "Московска" 33, но организаторите от "Фейсбук" групата "Не на данък паркинг" не получили разрешение. Затова около 19 часа на отреденото им място пред общината те разпънаха символично една палатка на паркомясто от синята зона.
Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също се включи в протеста, въпреки че организаторите отричат да защитават политически интереси

© Георги Кожухаров

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също се включи в протеста, въпреки че организаторите отричат да защитават политически интереси


Правилата за паркиране влязоха в сила от 1 септември, а до 1 октомври беше даден гратисен период за частта от наредбата за паркирането за живеещите в центъра. От исканото от протестиращите общинските съветници приеха само изменения за хората в неравностойно положение, както и в изисквания брой документи за изваждането на винетен стикер. Не беше намалена цената, която годишно за първа кола в синята зона е 150 лева, а за втора - 450 лева. В нововъведената зелена зона цената за първи автомобил е 100 лева, а за втори - 300 лева.


"Излиза, че съм виновен, че съм роден в центъра на София", казва Николай Стефанов. Според него мнозинството в общинския съвет и администрацията налага по тоталитарен начин новите правила за паркиране. "Дойдоха с големи обещания, а използват методи на тоталитарния лидер Тодор Живков".


Сред плакатите на протеста се отличиха "Не на рекета", "Излез от хипнозата, че всичко се плаща" и "Днес граждани, утре гласоподаватели". На протеста присъстваше и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, който дори се включи в разпъването на палатката пред Столичната община.


"Не на рекета" скандираха над 200 души

© Георги Кожухаров

"Не на рекета" скандираха над 200 души


"Днес от два часа сесия общинските съветници един час и половина са се карали за собствените си привилегии, а не са отделили време за нашите искания", каза на мегафона един от организаторите Румен. На днешното си извънредно заседание общинарите за втори път спориха емоционално за несъществена част от наредбата - картата за преференциално паркиране на изборните длъжности в столичната управа - кметът и общинските съветници.


"Трудно е, когато се изправяш против институциите", каза администраторът на "Фейсбук" групата Гергана Владкова. Тя обясни, че протестите ще продължат докато от общината не се съобразят с искането им да бъде отменена частта от наредбата за живеещите в центъра и след това да бъдат написани по-добри за гражданите правила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK