Апелативният съд оправда Марио Николов и останалите подсъдими по делото "САПАРД"

Марио Николов

© Георги Кожухаров

Марио НиколовСофийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото за пране на пари, свързано с програмата "САПАРД". Николов, съпругата му Мариана Николова и още трима души - Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов бяха осъдени от Софийски градски съд (СГС) на първа инстанция през пролетта на 2010 г. от съдебен състав председзателстван от съдия Румяна Ченалова, която сега гледа делото "Октопод".Тогава спонсорът на бившия президент Георги Първанов- Людмил Стойков беше оправдан.


В сряда от прокуратурата поискаха потвърждение на решението на първа инстанция, а Людмил Стойков да получи ефективна присъда.


Съдия Калин Калпакчиев, председател на 7-ми съдебен състав прочете присъдата, а след това се мотивира. "Не се установи подсъдимите да са извършвали банкови измами", обясни той и допълни, че няма обективни факти, според които да се заключи, че е съществувала организирана престъпна група - "По характеристиките на Наказателния закон не може да се докаже такава група", каза Калпакчиев пред медиите. Съдия Калин Калпакчиев беше избран миналата събота за един от шестимата представители на на съдебната квота в новия Висш съдебен съвет.
От прокуратурата отказаха да коментират оправдателната присъда, която САС наложи. Менко Менков, адвокат на оправдания Марио Николов заяви: "Изключителен, грандиозен успех за българското правосъдие. Присъдите на първата инстанция не се базираха на достатъчно доказателства. Марио Николов не се е докосвал до нито една стотинка от тези пари". Адвокат Менков обясни пред медиите днес, че целият процес е започнал от докладна, подадена от "един човек, работещ в една служба, който вече е пенсиониран".


За обвинителите и лицата от ОЛАФ, които подадоха сигнал през 2010г. , след което бяха образувани две дела срещу Николов, адвокатът обясни, че шест години те не са дошли в съдебната зала като свидетели. Защото не могат да докажат данните от гореспоменатата дакладна.


Разследването по казуса започна през 2007г. след сигнал на ОЛАФ. След това бяха образувани две дела. През 2010 г. СГС се произнесе с присъди по двете. По едното, за източване на 7 млн. лв. по програма САПАРД , разглеждано от съдия Георги Колев, Николов получи 12 години затвор, съпругата му Мариана – 5 години. По 10 години получиха обвиняемите Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов. Григор Главев (вече покойник) получи 5 години, а Радмил Петров и Петя Хаджииванова бяха оправдани.


Това дело беше върнато неотдавна от Апелативният съд  в досъдебна фаза  за допуснати съществени процесуални нарушения и заради "пропуски, противоречия и неясноти при изготвяне на  обвинителния акт".


След решението на първата инстанция кариерата на Колев се  разви стремглаво нагоре и днес той е председател на Върховния административен съд (ВАС). Единият от мотивите да бъде избран беше именно фактът, че е осъдил Николов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK