Започва пореден опит за забрана на строителството в Морската градина на Варна

Северната част на варненската Морска градина.

© Сдружение

Северната част на варненската Морска градина.Кметът на Варна Кирил Йорданов е открил процедура за издаването на строителна забрана за цялата територия на варненската Морска градина. Това стана известно днес от съобщение на сайта на общинската администрация. Ограничението е във връзка със  заповед на кмета на Варна от 14 септември т.г. за откриване на процедура по изработване на Подробен устройствен план за парка, който трябва да го определи като зелена площ за широко обществено ползване.


Двете процедури - за забрана на строителството и за изработване на подробен устройствен план, бяха поставени като условие от Националния експертен съвет по устройство на територията преди окончателното одобрение на проекта за Общ устройствен план на Варна.


Според откритата сега процедура строителната забрана обхваща цялата територия на Морската градина. Тя е очертана от басейн Приморски в югозападната й част, бул. "Приморски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Борис I", пътя Варна – КК "Златни Пясъци", дерето под спирка "Траката", и т.нар. "корона" на крайбрежния скат. В публикуваната на сайта на общината информация се посочва, че очертаните по този начин граници съвпадат напълно с графичната част на общия устройствен план на Варна, който бе окончателно приет с подписа на Лиляна Павлова на 4 септември т.г. Тя не включва т.нар. Алея първа, която от 2004г. е извадена от територията на парка.
"Стартирането на процедура за издаване на строителна забрана е тежка и тя предвижда срок, в които евентуално заинтересуваните лица могат да попадат възражения, каза главният архитект на Варна Петър Йорданов. Тази забрана трябва да бъде издадена във връзка с предстоящото изработване на подробен устройствен или в случая паркоустройствен план на Морската градина. Неговото изработване беше възложено на кмета на община Варна във връзка с одобрението на общия устройствен план на Варна".


По думите на Йорданов от тук нататък предстои за месец да бъдат събрани всички евентуални възражения срещу бъдещото налагане на забрана за строителство на територията на Морската градина. След това ще бъде назначена комисия, която да ги разгледа и чак след това да изготви забраната, която евентуално да бъде съобразена с тях в случай, че те са достатъчно добре мотивирани.


"Друга задача, чието изпълнение предстои е написването на задание за подробен устройствен план на парка, което да бъде одобрено от няколко институции, обясни Петър Йорданов. Сред тях са Общинският съвет във Варна, както и Министерството на културата, тъй като голяма част от Морската градина е защитена като паметник на парковото изкуство. Едва след като стане ясно, какво ще искаме да правим на тази територия, най-вероятно ще бъде обявен конкурс за възлагане на обществена поръчка за изработката на подробния устройствен план", обясни още Йорданов.


През последните няколко месеца във Варна се състояха множество протести срещу предвиденото в плана застрояването на северната част от Морската градина. Те бяха предизвикани от решение на общинския съвет в града, взето в края на март. Тогава бяха приети специфични правила за застрояване в централната част на Варна и Приморския парк. Нуждата от тях бе обяснена с процедурата по приемане на общия устройствен план на града. Въпреки уверенията на главния архитект на Варна Петър Йорданов, че правилата в никакъв случай няма да доведат до застрояване, решението предизвика серия от граждански протести срещу решението.


Две плюс една


Важна процедурна подробност е фактът, че забраната, която предстои да бъде наложена сега ще важи еднократно за срок, не по-дълъг от 2 години. Той може да бъде продължен с още идна година от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Така срокът на забраната за строителство във варненската Морска градина не може да бъде по-дълъг от три години. Според, съществуващото в момента законодателство този срок е достатъчен, за приключването на работата по изработването на ПУП.


След края на заседанието на Националния експертен съвет по устройство на територията през август т.г., на който бе направен последен анализ на проекта за общ устройствен план на Варна министър Павлова направи уточнението, че решението за налагане на строителна забрана в Морската градина не важи за т.нар "Алея първа" (крайбрежната алея във Варна), която по думите й от 2002 г. е отделена от Морската градина. "За нея има влязъл в сила подробен устройствен план, минало е и обжалването, нищо не можем да направим. Има 17 разрешения за строеж", обясни министърът и уточни, че въпросът за бъдещето на крайморската алея във Варна изобщо не е обсъждано от експертния съвет. Там "Холдинг Варна" работи по проект на стойност 72 млн. евро за изграждането на зона за туризъм, спорт и развлечения.


Край или до безкрай


Само ден, след като министърът на регионалната развитие подписа заповедта за одобрение на общия устройствен план на Варна и така сложи край на възможността за обжалването му, арх. Калина Павлова от партия "Зелените", известна с критичността си към работата на общинската администрация във Варна, обяви във фейсбук профила си, че документът все пак ще бъде обжалвана в съда.


"Забраната за обжалване на общи устройствени планове залегнала в Закона за устройство на територията (ЗУТ) се отнася за разработените такива, а не за нищожните планове като ОУП на Община Варна (...), пише в текста на писмото", публикувано във Фейсбук. За "Дневник" тя поясни, че според нея общия устройствен план на Варна е нищожен, защото е разработван като съвкупност от Подробни устройствени планове, изработени по задания на физически и юридически лица.


Още на 22 юни т.г. администрацията на Кирил Йорданов е препратила до фирмата "ТПО Варна ЦППБО", изготвила Общия устройствен план, жалбите на няколко граждански сдружения срещу т.нар. директивни план схеми, научи "Дневник". Става дума именно за споменатото в писмото на Павлова нанасяне на корекции в общия устройствен план, удовлетворяващи частни интереси. За тази услуга според нея са били извършени авансови плащания в размер от 13 до над 30 хил. лв. По тези жалби отговор не е получен и до този момент.


"Проектантският екип, изработил плана, на практика не съществува от момента, в който окончателният му проект беше одобрен от Общинския съвет във Варна, обясни по този повод председателят на комисията по архитектура във варненския Общински съвет Таня Парушева. По тази причина и от този момент нататък той няма компетенциите да отговаря на каквито и да е жалби или да нанася каквито и да е корекции във вече приетия проект".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Гневно

  Да бъдат обесенеи публично всички ония които разграбват и разпродават държавата ни. да бъдат наказани всички ония продажници които ни управляват и които позволяват мафията да процъфтява вместо народа. Смърт на тия боклуци!

 2. 2 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А защо изкараха крайбрежната алея от състава на Морската градина?

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 3. 3 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е то ясно, защото "министър Павлова направи уточнението, че решението за налагане на строителна забрана в Морската градина не важи за т.нар "Алея първа" (крайбрежната алея във Варна), която по думите й от 2002 г. е отделена от Морската градина. "За нея има влязъл в сила подробен устройствен план, минало е и обжалването, нищо не можем да направим. Има 17 разрешения за строеж". Казва го така сякаш това е Конституцията на РБългария и за промяна дума и не може да става.

 4. 4 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако тя - "Министър" Павлова, не може да направи нищо то народа може.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK