Пенсиите се вдигат средно с 10% от 1 април 2013 година

Пенсиите се вдигат средно с 10% от 1 април 2013 година

© Анелия НиколоваСредно с 10 процента ще бъдат увеличени пенсиите от 1 април 2013 година, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.


В момента се правят изчисленията за увеличението на пенсиите, уточни Младенов и допълни, че предложението ще бъде обсъдено в Тристранния съвет за социално сътрудничество, както и в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.


За увеличение на пенсиите управляващите заговориха още през лятото, но все още не е ясно с колко и от кога ще стане това. Според финансовия министър Симеон Дянков парите за старост може да се вдигнат още от 1 януари, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пък коментира, че по-реалистично е това да стане от 1 април.
От следващата година ще се вдигне и минималната заплата. От 1 януари тя ще стане 310 лв. вместо сегашните 290 лв.


Министър Младенов отново посочи, че с 10 на сто ще се увеличат и разходите за издръжка на социалните домове, включително и за заплати на служителите. 16,5 милиона лева повече в сравнение с тази година са планирани за увеличение на издръжката на социалните домове за Бюджет 2013, като всеки ръководител ще преценява дали служителите му ще получат 10% увеличение върху заплатите.


134 трапезарии ще отворят врати от 1 октомври за около 11 000 потребители от цялата страна. Те ще работят до април следващата година.


Младенов коментира и развитието на програмите за младежка безработица. От началото на годината досега 7000 млади хора са започнали работа по тези схеми. Очаква се до края на годината още 10 000 младежи да се включат в тях.


Тотю Младенов откри в Борисовата градина в столицата фестивала "Спорт, здраве и активно дълголетие".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK