На полицейския протест: постна пица и отказ от служебно погребение

Протест на служителите в МВР, организиран от Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/<br />

© Юлия Лазарова

Протест на служителите в МВР, организиран от Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/Служители на МВР от София, Кюстендил, Разград, Варна, Червен бряг, Панагюрище, Пазарджик, Плевен, Исперих, Нови пазар, Мадан и др. се включиха в синдикалния протест на полицаите в столицата, които настояха за увеличение на заплатите.


На протеста се събраха над хиляди униформени. 


По време на него зам.-председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев представи пред финансовото министерство декларация, с която се отказва от правото си на служебно погребение, съобщи "Фокус". Тази привилегия униформеният предостави на двамата вицепремиери – Симеон Дянков и Цветан Цветанов.
Пред протестиращите Мазнев заяви, че човекът, който най-много е обвинявал служителите на МВР, днес не е в страната. Полицаят обясни, че от икономиите, които МВР прави от неплащане на извънредния труд на служителите, годишно в държавата влизат 30 млн. лв. Той призова управляващите да не забравят, че предстои зима, която по нищо няма да се отличава от тази през 1997 г., и служителите на МВР ще трябва "с телата си да пазят народните представители от протестиращите".


Привилегии имат висшето ръководство на Министерството на финансите, които си раздават премии колкото нашите годишни заплати. Привилегии са премиите, които г-н Дянков раздава в размер на 40 000 – 50 000 лева на неговите служители. Привилегии, според него, били и отпуските, които ни се полагат, защото Министерството на вътрешните работи не може да ни плати извънредния труд, който полагаме, а 12-те дни, които не могат да ни платят, ги дават като отпуск, заяви още Мазнев.


Председателят на Синдикалната федерация на митническите служители Стефан Стефанов публично връчи контролния си талон на Валентин Попов - председател на Синдикална федерация на служителите в МВР, и обяви, че ще ходи с колело на работа. По време на речта си той обяви, че подава оставка с думите: "Хвърлям оставката си от тази трибуна. Ако искат – да дойдат да я вземат".


"Колеги, вече положението е нетърпимо. Добре, че Дянков го няма, че ще му счупя главата. Ако искате, ме арестувайте", каза още Стефанов, цитиран от "Фокус".


Фотогалерия: Полицаи протестираха за по-високи заплати >


Пред ведомството на Симеон Дянков полицаите поднесоха постна пица дори без зеленчуци. За толкова ни стигат парите, повече нямаме, обясниха те. 1200 евро е началната заплата на полицай в ЕС, в нашата система няма надница над 100 лева, оплакаха се протестиращите.


Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затвора, обяви подкрепа за исканията на служителите на МВР за увеличаване на заплатите и законодателни промени.


По време на шествието полицаите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите си колеги. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK