Общините поискаха от държавата повече пари за детски градини и почистване на пътища

Общините поискаха от държавата повече пари за детски градини и почистване на пътища

© Юлия ЛазароваДържавата да изпълни сто процента реалните разходи за дейностите, които е делегирала на общините, и да подкрепи целево децата в детските градини с 50 лева годишно на дете, за което ще се нужни 90 милиона лева. Тези искания на Националното сдружение на общините бяха представени днес на поредица от срещи в цялата страна между кметове и депутати в рамките на инициативата Ден на диалога.


Общините искат освен това да бъде увеличена и субсидията за капиталови разходи, за ремонт и поддържане на пътища, за зимно поддържане и снегопочистване. Сдружението на общините настоява средствата за зимно почистване и поддръжка на пътищата да се увеличат от 14 милиона през сезон 2011-2012 година на 21 милиона лева за сезон 2012-2013 година и да се дават на общините, като се отчита спецификата на всяка от тях - дължина на пътната мрежа в общината и надморската височина, на която се намира.


Кметът на Берковица и зам.-председател на НСОРБ Димитранка Каменова заяви, че в последната година е продължена практиката държавата да възлага на общините финансово необезпечени разходи. Като пример за това тя даде наредбите за здравословно хранене на децата в детските градини, приети от здравното министерство, но необезпечени със финансови средства.
Представителите на местната власт в Ловешка област настояват в бюджет 2013 капиталовите разходи на общините да се обвържат с финансовите резултати и да се преразгледа финансовата методика. Според тях трябва да се има предвид не само участието в оперативните програми, но и районирането на общините, защото различните общини имат различни приходи.


Кметове от Варна и Враца настояха за увеличаване на разходните стандарти и за социални услуги, както и на капиталовите разходи и осигуряване на общинското съфинансиране по европейските проекти.


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров предложи сумите от глоби, наложени на водачите на моторни превозни средства вследствие на видеоконтрол, да остават в местните общински бюджети.


Кметицата на Перник Росица Янакиева настоя на общините да бъде дадена възможност да набират средства от алтернативни източници. Според нея данъците трябва да бъдат споделени, за да имат стимул общините да работят за привличане на повече инвеститори. Тя посочи европейска практика, според която част от данъка върху дохода на физическите лица, дори и от ДДС, остава в общините.

Росица Янакиева

© Анелия Николова

Росица Янакиева


Кметове на общини в Добричка област изразиха опасения, че в следващата бюджетна година няма да имат достатъчен ресурс за съфинансиране на проекти по оперативни програми на Европейския съюз.


Само по две от програмите - "Регионално развитие" и "Околна среда", българските общини трябва да осигурят 350 000 000 лева за съфинансиране и за финансови корекции по сключени вече договори, което надхвърля многократно собствените им ресурси с инвестиционно предназначение, е позицията на Националното сдружение на общините.


Кметът на Добрич Детелина Николова посочи, че общината трудно ще осигури 10 000 000 лева съфинансиране за обновяване на водния сектор, но ако местната власт не бъде активна, ресурсът от 105 000 000 лева за най-големия инфраструктурен проект в региона може да бъде изгубен.

Детелина Николова

© Юлия Лазарова

Детелина Николова


Кметът на Тервел Живко Георгиев допълни, че за подобен проект общината трябва да осигури 800 000 лева, което би я обрекло на финансов колапс. "Фонд "Флаг" отпуска средства, но вероятно вече има банки, които дават кредити при по-ниска лихва. При тези условия ще дойде момент, когато общините няма да могат да "играят" за европейски пари", заяви кметът на добруджанския град.


В малки общини като Златарица наетите лица по временната трудова заетост получават по-високи възнаграждения от кметовете и кметските наместници в населените места, каза кметът на община Златарица Пенчо Чанев по време на дискусията, която се проведе във Велико Търново. По думите му 140-те лица, наети по програмата за временна трудова заетост в община Златарица, получават по 380 лв. месечно възнаграждение, а част от служителите в общинската администрация и кметовете на населените места - между 320 и 360 лв. 

На срещата кметовете на общините от Великотърновска област се обединиха около идеята да бъдат синхронизирани сроковете в Закона за обществените поръчки и в Закона за общинския дълг, за да могат и малките общини да отговарят на условията за собствено финансиране при кандидатване по европейски програми.


За нас е важно да се намери мярата между централизираното и принципът на децентрализацията и това се опитваме да правим в парламента като законодателна институция, заяви на дискусията в Плевен председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Но за да може да има децентрализиране на регионите това означава, че всеки един от тях самостоятелно би могъл да се самофинансира, разбира се, с подкрепата на централния бюджет. Вижда се в какво състояние са немалка част от общините в България, какво е състоянието на Централна Северна и Северозападна България като цяло. Ако принципът на децентрализацията заработи изцяло, така както се предвижда в Европейската харта, моето лично убеждение е, че тези общини не биха се справили самостоятелно", коментира още председателят на парламента.

Цецка Цачева

© Анелия Николова

Цецка Цачева


Част от данъка върху доходите на физическите лица трябва да остава в българските общини, смята депутатът от БСП Мая Манолова, която участва в дискусията в Деня на диалога в Кюстендил. Според нея от страна на общините би следвало да се направи по-сериозна крачка напред по отношение на финансовата децентрализация. 65 процента от публичните услуги се предоставят от общините и възможността да разполагат с повече финансови средства би подобрило качеството им, каза още Манолова.


Тя коментира, че е готова да внесе предложение, което да даде възможност част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в българските общини. Една такава промяна - ако до 2 процента от този данък остава в общините, това ще струва 400 млн. лв. на националния бюджет, но общините ще оперират с повече средства.


В малки общини като Златарица наетите лица по временната трудова заетост получават по-високи възнаграждения от кметовете и кметските наместници в населените места, каза кметът на община Златарица Пенчо Чанев по време на дискусията, която се проведе във Велико Търново. По думите му 140-те лица, наети по програмата за временна трудова заетост в община Златарица, получават по 380 лв. месечно възнаграждение, а част от служителите в общинската администрация и кметовете на населените места - между 320 и 360 лв. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на army
    army
    Рейтинг: 409 Неутрално

    От хората, които са на снимките, хич не им вярвам, че ще използват парите там където трябва, но... дано прозорливо използват сумите, които ще придобият, защото могат да променят живота на много хора, а не само да седят пред таблетите. Имаме нужда да бъде като едно време, когато се събирахме пред блоковете, пред входовете и игрищата до блоковете, за да играем помежду си и се радваме на свободата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK