Девет компании имали интерес да инвестират в АЕЦ "Белене" чрез американския консорциум

Емил Хърсев

© Георги Кожухаров

Емил ХърсевВ първоначалния списък от компании, които имат намерение да инвестират в АЕЦ "Белене", фигурират девет фирми. Това каза пред журналисти финансовият експерт Емил Хърсев, който е и консултант на американския "Глобал пауър консорциум", заявил инвестиционен интерес към строителството на атомната централа.


Днес на заседанието на икономическата комисия се разбра, че консорциумът води преговори с различни компании, които биха желали да инвестират в "Белене". Представителите на американския инвеститор не пожелаха да съобщят обаче кои са фирмите, чиито капитали евентуално биха могли да бъдат привлечени за изграждането на централата. Това можело да стане едва след финализиране на преговорите и подписване на меморандум с тях.


Става дума за публични компании, които се търгуват и на борсата, каза Хърсев. По думите му за тях проекта "Белене" още бил неясен, не се знаели пасивите и негативите и не било известно в какво именно се инвестира. Затова и компаниите предпочитали да оповестят, че ще вложат средства едва след изчистването на тези параметри. В противен случай можело да има негативи за фирмите.
По-късно пред журналисти пък директорът на "Булатом" Богомил Манчев (за когото се подозира, че е намерил американския консорциум) каза, че компанията "Куантум груп" е основният инвеститор с интерес.


Въпросът за това кой именно ще инвестира в "Белене", беше и един от основните въпроси по време на днешното заседание на икономическата комисия. От опозицията неколкократно поискаха темата да се отложи, докато икономическото министерство не изясни поне най-основните теми. В противен случай разговорът бил несериозен.


От опозицията допуснаха и че зад новия инвеститор стои руската страна. Като аргумент те приложиха и това, че на практика ситуацията удовлетворява руснаците. Значи компанията ще съдейства за оттеглянето на жалбата от "Атомстройекспорт", ще инвестира, ще строи "Белене" по руския проект, това ясно показва кой стои зад инвеститора, коментира народен представител от опозицията.


По време на дискусиите икономическият министър многократно беше молен да каже какви са българските намерения и позиции, кой е кандидатът за покупка на "Белене", склонно ли е правителството НЕК да продаде площадката, при какви параметри, дали държавата ще запази дял и какъв. Делян Добрев не отговори на тези въпроси и неколкократно повтори, че за първи път вижда и се среща с инвеститорите. Въпросите били пък тема на конкретни търговски преговори, които не можело да се случат публично и в икономическата комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK