Илиян Василев: "Реанимацията" на проекта е опит за спестяване на разкритията за АЕЦ "Белене"

Илиян Василев

© Георги Кожухаров

Илиян ВасилевИлиян Василев е бивш посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.). Той е експерт по енергийните въпроси. "Дневник" препубликува от блога му неговия коментар за обявените днес инвестиционни намерения на "Глобал пауър консорциум" за АЕЦ "Белене":

По повод на интереса към този странен кандидат обръщам внимание на следното:


1. За пореден път българската държава се ангажира с неясна схема и недоказан инвеститор, при това на достатъчно високо равнище – министър и председател на Народно събрание. По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се срещат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл.


Още по-абсурдно е да се обсъжда проект за частна АЕЦ в България и то с "инвеститор", за който няма никакво сведение за предишен опит в структурирането и финансирането на проекти от подобна величина нито зад граница, нито у нас. Не виждам основното, което се очаква от инвеститор в АЕЦ "Белене" именно неговия стратегически характер – опит, история, финансов и управленски ресурс.
Очевидно това "внезапно" посещение в НС е подготвено и санкционирано от подходящото място.


2. Моят прочит на тази новина, че тя е изцяло "Made in Bulgaria" и е отчаян опит на средите, които инициираха проекта Белене да го реанимират – нещо като "Умирай трудно – Белене – 15". Те продължават да разчитат на конкретни ползи от посредничеството при неговата реализация, а не от възвръщаемостта и неговата експлоатация. Забележете – всички тези хора – които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор (с малки, но забележителни изключения) разчитат да "вземат своето" в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите.


В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта "Белене" в бъдеще време – винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират – държавната патерица е винаги наблизо.


3. "Реанимацията" на проекта АЕЦ "Белене" е опит за спестяване на разкритията и разследванията – нещо като примирителен жест – както във вътрешен, така и външен план – защото разсекретяването на проекта АЕЦ "Белене" ще "отвори" много очи и със сигурност няма да спечели бъдещ референдум на неговите инициатори.


4. Проектът остава практически невъзможен – никой освен руският държавен бюджет или чрез "западнизирани" чужди пари с неясен произход проектът не може да реанимиран . Мога да предположа, че зад т.н. американски инвеститор – стоят българска и руска банки, компании и структури. Не е изключено да има и западни компании, които участвуват "по делегация" чрез прикрит бизнес или интерес.


5. Сега се вижда логиката на психологическия натиск на иск за 1 милиард евро, който при очевидната си несъстоятелност все пак би дал необходимия мотив на български политици при евентуален "завой" обратно по пистата АЕЦ "Козлодуй". България се унижава като влиза в спекулантски схеми, които могат само да увеличат размера на "невъзвратимите" загуби. Сугестиите за участие на немски, американски, френски, български и всякакви други фирми са опит за прикриване на реалните действащи лица, за придаване на достоверност на т.н. инвеститори и за печелене на време, за да не се затвори окончателно язвата АЕЦ "Белене", от която продължават да се източват огромни ресурси.


7. Няма уважавана западна инвестиционна банка в света, нито крупен стратегически инвеститор, който да се ангажира с този вариант на АЕЦ "Белене" – поне докато важат екваторните принципи – задължителните глобални стандарти при банкиране на подобни проекти.


8. Още веднъж пояснявам, дори в абстрактният вариант на случването на проекта АЕЦ "Белене" – той би повишил размера на частния външен дълг до над 110%, което не само ще оскъпи заемния ресурс за публичния и корпоративен сектор, но ще изсмуче кислорода за предприемачите от кредитния хоризонт. Само 25% от тези 10 милиарда евро ще останат в българските фирми, за 100% от дълга ще остане за нашите потребители и данъкоплатци.


Слаб сценарий, слаби актьори. По стар български обичаи и тоягите, и солта, и унижението.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  "Реанимацията" на проекта е опит за спестяване на разкритията за АЕЦ "Белене"

  Май,ще си остане само опит!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се срещат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл." (Илиан Василев)

  Е, това не важи за Цачева - тя вече е готова да даде "карт бланш" на третостепенните актьори от правителството да си изпълнят нескопосаната пиеска, на наш гръб.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Човека добре ги е разковал, няма какво да се добави повече.

  икономист - неграмотник с диплома
 5. 5 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално
 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ако този човек влезе в политиката, бих гласувал за него.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Таз статия много бързо ще я скрият...

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  То след това което е написал Василев,всякакво друго коментиране е буквално излишно..Заковал е нещата в десятката,кратко,ясно и точно

 9. 9 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Кратко, ясно и точно, Евала !

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 10. 10 Профил на buke
  buke
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Вземи се скрии някъде. Никога не си бил енергетик !!!

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Весело

  Американското лоби пак почна да облайва проекта Белене. Очаквам още утре и дебелата берта Огнян Минчев да започне артилерийския обстрел по проекта от сутрешните блокове.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази тема ще стане актуална през късната есен на 2013 година ...

 13. 13 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#7:"Хи-хи"]Таз статия много бързо ще я скрият... [/quote]

  Не, нема!

  Проклета да е Русия!
 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#3] от "Музар":
  [quote#3:"Музар"]Е, това не важи за Цачева - тя вече е готова да даде "карт бланш" на третостепенните актьори от правителството да си изпълнят нескопосаната пиеска, на наш гръб. [/quote] Е какво да прави женицата, като така са и казали? Леля Цецка не е конфликтна личност и никога не оспорва нарежданията на шефа.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Накрая получихме категорично мнение от човек, който е наясно с кухнята на сагата "Белене". Кратко, убийствено точно, с назоваване на конкретните интереси и заинтересовани. Но за да остане "реанимацията" само опит, може би ще трябва и ние малко да се понапрегнем, позабравихме какво са митинги, демонстрации и т.н. Времето ще покаже, но ми се струва, че без това няма да се мине, много яко са лапали и сега се опитват да хапят като змия, притисната в ъгъла.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Затова махнаха Трайков,а Добрев е страхливец и иска да прехвърли горещия картоф в парламента

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  Хм ...
  Ама и според Илиян Василев излиза ... баси картинката?

  От една страна твърди, че стартиралите БелЯ-НЕ се опитват да го реанимират инициирайки това театро и да скрият безобразията, които се очаквало да лъснат. Намеква и за руска следа в цирка.
  От друга, в т.1. още, ни казва, че въпросният клоун го бил довел министъра. А преди само час Тетка Цачева скочи още утре да им се гласувал на правителството карт бланш за преговори с "инвеститора". Надали и тя днес е била "изненадана", та да се засвятка така ...

  И к'во излиза? Че в това театро днешните управници от ГЕРБ играят енергийната мафия от БСП! За запазване и на "тайната", и на хранилката ...
  При това от точка 8. излиза, че управляващите играят целенасочено и подмолно срещу националните интереси!

  Не че не съм в голяма степен съгласен ...

 18. 18 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Много смислено мнение на г-н Василев, поздравления!

  Наистина, поредният опит за реанимиране на енергийното покойниче е абсолютно прозрачен. Глобал Пауър, алабала... и оня дебел престъпник Емил Хърсев, бивш деец на едно друго покойниче, Първа Частна Банка.

  Някой изобщо помни ли ПЧБ, Моллов, Йосифов, Хърсев? Откраднатите спестявания? И същото мазно нагло прасе хърсо сега било експерт на глобал пауър консоршъма. Наместо да работи вече 15та година в тухларната на затвора, хърсо изработва нов проект на мафията. Отврат.

 19. 19 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Любопитно

  [quote#3:"Музар"]"По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се срещат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл." (Илиан Василев) [/quote]

  Сам си го казва: Слаб сценарий, слаби актьори...

 20. 20 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Унижение - точно тази дума ми се върти в ума най-често като чета политически новини. Учудващо е колко малко хора в света имат достойнство и не са склонни да го продадат за пари и власт. Не разбирам и тези, които подкрепят или отричат подобни проекти заради партийни или други пристрастия - "-фили", "-фоби" и тем подобни.
  Авторът е очевадно прав, бил той енергетик или не (това пък какво общо има?). Целият този цирк е поредно унижение за България, докарвано й от цинични и алчни хора, на които все не им стига.
  А руските медии непрекъснато си позволяват подигравки по наш адрес. В деня, когато премиерът Борисов обяви, че дружбата ни с Русия е от векове и за векове, но в същото време обеща хладно посрещане на руския президент при идването му в България във връзка с "Южен поток", руските медии не счетоха за нужно да коментират други аспекти на новината, но се надпреварваха да разгласяват как секретарят на Путин не открил в графика му да е планирано такова посещение.

 21. 21 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Само дето не е споменал, че говори за Р.Овч. като реаниматор на проекта, понеже иначе го чака руски куршум за неговия дял и 20-годишно следствие, но ние си го знаем.

  In debt we trust
 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#18:"the_sceptic"]Някой изобщо помни ли ПЧБ, Моллов, Йосифов, Хърсев? Откраднатите спестявания? И същото мазно нагло прасе хърсо сега било експерт на глобал пауър консоршъма.[/quote]

  И бил преподавател в УНСС. Тоя колкото пъти съм го виждал по телевизията, ми е правил впечатление, че не може да се изразява. В едно старо предаване се оказа дори, че водещият Марио Гаврилов е повече в час от него.

 23. 23 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#22:"Митридат"]И бил преподавател в УНСС. Тоя колкото пъти съм го виждал по телевизията, ми е правил впечатление, че не може да се изразява.[/quote]
  Е , уважаеми колега, той именно затова е "преподавател" в онзи комунистически и ченгесарски бастион УНСС, заедно с Васил Проданов, Димитър Тадаръков, Борислав Борисов и ред други червенотиквеновчета.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Весело

  [quote#21:"M.I.A.M.I."]Само дето не е споменал, че говори за Р.Овч. като реаниматор на проекта[/quote]

  Мммм?

  Искаш да кажеш, че Р.Овч. го е докарал в комисията, Тетка скочила и му вика "Давай бе, Румене, от кога чакам да ми доведеш такъв да го пусна без да е в дневния ред!" и да се засвятка не да сади потьомкински палми за Вожда, а да прокарва удобни за Р.Овч. решения в Парламента още утре?
  Ъхъм ...

 25. 25 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Ние сме имали и дипломати, които могат да назовават нещата с истинските им имена и не се страхуват да го правят. Браво!

 26. 26 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":


  Не разбирам какво си написал в поста си. Кой е Тетка, какво е потьомскини палми и кой е Вожда?

  In debt we trust
 27. 27 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много добър анализ. Отбелязах си блогът му - ще го прочета с удоволствие.

  Моралът не е порок!
 28. 28 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Всъщност това, което казва Василев, дефинира проблема на цялата глобална корпоративна икономика в днешно време - ползи от експлоатация и нулева отговорност за бъдещето! Приватизиране на ползите и колективизиране на пасивите от онези, които всячески се опитват да влязат в категорията "too big to fail"! Явлението "too big to fail" е прокобата на съвременната икономика, затова трябва да бъде изкоренено изоснови.

  "Моят прочит на тази новина, че тя е изцяло „Made in Bulgaria” и е отчаян опит на средите, които инициираха проекта Белене да го реанимират – нещо като „Умирай трудно – Белене – 15“. Те продължават да разчитат на конкретни ползи от посредничеството при неговата реализация, а не от възвръщаемостта и неговата експлоатация. Забележете – всички тези хора – които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор /с малки, но забележителни изключения/ разчитат да „вземат своето“ в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите. В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта Белене в бъдеще време – винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират – държавната патерица е винаги наблизо."

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 29. 29 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#23] от "Каишков":

  Подкрепям.

 30. 30 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  Браво, много правилно!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Весело

  Ха-ха-хааа!
  А Хиновски в "Капитал" при "реакциите" предал четата!

  В прав текст си казва, че отдавна било задвижено, че правителството било проверявало досега дали парите са "чисти" и че били на американски военен пенсионен фонд.
  Предал четат и за сумата - 700 милиона евро на НЕК.

  Толкоз по въпроса кой разиграва театрото!

 32. 32 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#18] от "the_sceptic":

  +++++++++++++++++++++++++

 33. 33 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 985 Весело

  [quote#21:"M.I.A.M.I."]Само дето не е споменал, че говори за Р.Овч. като реаниматор на проекта[/quote]

  Е като той е реаниматора, що не скочат "противниците" му и да разобличат "консорциума"? Ами канят някакъв индус в парламента? Ъ?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 34. 34 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#21:"M.I.A.M.I."]Отговор
  Само дето не е споменал, че говори за Р.Овч. като реаниматор на проекта, понеже иначе го чака руски [/quote]
  ето какво казва Овчаров:

  „Правителството ни предложи една сценка, едно лековато сценарийче. Министърът не знае за какво сме се събрали, инвеститорите нещо представят, но и те не знаят какво представят, едните народни представители викат „Браво”, а другите - „Ама, чакайте, на какво „браво”? ”, коментира депутатът.

  Според Овчаров - случилото се днес в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: „Първо, проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Второ, пазар за електроенергията има и след като идва инвеститор, който иска да даде пари, той ще трябва да я продава някъде. Трето, очевидно финансиране за този проект без каквито и да е държавни гаранции или средства също има”.

  „Има една малка разлика. Досега проектът беше български, сега проектът е американски. България става територия, на която една чужда държава използва площадката, за да си направи атомна електроцентрала. Проектът вече не е с държавно участие и той не може да бъде използван така както сега използваме АЕЦ „Козлодуй” да поддържаме сравнително ниска цена за битовите потребители, продавайки половината от произведената ел. енергия на регулируемия пазар. Сега проектът става изцяло търговски и ще имаме, ако трябва да сравня, един производител сравним с двата проекта в комплекса „Марица изток”, който ще продава на свободния пазар на свободни цени”, коментира депутатът.

  .... но ми се иска България или българска компания да остане мажоритарен собственик на централата, иначе се получава така, че ние поемаме всички рискове като държава, население и територия, а всички плюсове заминават зад граница”, каза още Овчаров.

  http://www.focus-news.net/?id=n1699961

 35. 35 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Анализа е логичен,но дори дилетанти като мен правят бързо търсене в гугъл и ето какво излиза.Първото е обобщаваща снимка,второто е кратка автобиография в уикипедия

  http://dnes.dir.bg/tagp_gallery.php?id=52905&num=3

  "Секретен сътрудник на ДС с псевдоним „Сашо 11”"
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2


 36. 37 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 367 Весело

  ред. кратка биография,не автобиография,предполагам ...

 37. 38 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#6:"nv"]Ако този човек влезе в политиката, бих гласувал за него.[/quote]
  Има една стара българска приказка:Не се радвай на малко прасе, не се знае каква с...я ще излезе.Анализа е чудесен.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 38. 39 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Сега очаквайте Г(С)лавния инкасатор Р.Овч и обкръжението да тръгнат в фронтална атака, защото зад тях има един взвод с картечници от Смершь от руското енергийно лоби.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 39. 40 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Много ми е интересно кой ли от двата препоръчани метода (свои канали ??? или Гугъл) е използвал този енергиен експерт и бивш посланик в Москва
  та да успее да напише този... сериозен анализ при положение че "странния кандидат" е декларирал интереса си днес?

 40. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  "Атанас Тасев: Всички ще спечелят при новата ситуация"

  А, Тасев ги реди тези... небивалици... Не знам какво е проверявало правителството, но никакъв "американски военен пенсионен фонд" не би могъл да има връзка с такива баламурско-мошеннически сайтове. А това с американски и български фирми съвсем ме фърли в оркестъра .

  Хинковски е на 2-ра страница и е против проекта:
  "Иван Хиновски: Проектът Белене не е необходим на българската енергетика"
  ________
  А вие какви сценки очаквате от третия (петия или найстия) комунистически ешалон - от шофьорите, носачите на папки и бодигардовете на Тато?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 42 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  3. "Реанимацията" на проекта АЕЦ "Белене" е опит за спестяване на разкритията и разследванията – нещо като примирителен жест – както във вътрешен, така и външен план – защото разсекретяването на проекта АЕЦ "Белене" ще "отвори" много очи и със сигурност няма да спечели бъдещ референдум на неговите инициатори.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 42. 43 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  “Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.). Той е експерт по енергийните въпроси.”
  Как точно е станал „експерт“ като посланик? „По подразбиране“, защото е бил в Русия? Може би посланика ни в Израел е експерт по национална сигурност, този в Египет е експерт по история, а в ОАЕ е експерт по туризма?
  Къде ги намирате тия селски тарикати, направо не е за вярване. Въртят се 5-6 набедени „специалиста“ и все едни и същи дъвки дъвчат. Намерете един бивш или действащ директор на ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, главен енергетик, дори един електротехник с няколко години стаж из енергетиката ще има по-професионално мнение…. Само политически подлоги и лица на поръчка.

 43. 44 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#41:"Музар"]никакъв "американски военен пенсионен фонд" не би могъл да има връзка с такива баламурско-мошеннически сайтове[/quote]

  хаха, ама ти продължаваш да настояваш, trustworthy-то било голяма работа
  и още веднъж, това не би трябвало да оцелее като сериозен аргумент, както и факта че човека е индиец
  в един идеален свят хаха

 44. 45 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#43] от "Вальо":


  [quote#35:"denny.crane"]http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2 [/quote]

 45. 46 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Илиян Василев е експерт по енергетика колкото българия е световен шампион по футбол.Това момче е много заблудено.Няма комисионна за него и започна да вие.Белене ще го има но още е рано.Иначе се завръща нашта система 4-4-2

 46. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много смислени изводи, от които ми настръхва косата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2622 Разстроено

  До коментар [#25] от "johnniewalker":
  "Ние сме имали и дипломати, които могат да назовават нещата с истинските им имена и не се страхуват да го правят. Браво! "

  Не напразно е сменен през 2006 г., очевидно не е изкарал пълен мандат. Върнали са го, защото е бил неудобен, освен това и разбира нещо от енергетика.
  Третирам го като още една жертва на енергийната мафия. Първият, който беше жертва в буквалния смисъл, защото го убиха, е Красимир Чернев-депутат от СДС, през декември 1992 г. Имитираха автомобилна катастрофа с много плитък и малоумен сценарии, а за нея никой не беше наказан. Катастрофираха го, когато пътуваше към Козлодуй, за да разследва далавери, до които се беше добрал като народен представител. Лека му пръст, беше златно момче!

 48. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Май за всичко е прав Илиян Василев - още преди седмица чух от него най-смислените изказвания по казуса "Белене".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се срещат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл.
  Илиян Драганов Василев е български дипломат, посланик в Русия от 2000 до 2006 г. Роден е на 7 юли 1956 г. Професионалното му развитие минава през различни етапи. През 1981–1990 г. по времето на комунистическия режим оглавяван от Тодор Живков заема висок номенклатурен пост в казионното БЗНС където е сътрудник в Международния отдел, по-късно – резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. е изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“; изпълнителен директор и вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Това е проверка по Гугъл, Илиян.
  А задължение правителството е по своите канали с правомощия по националната сигурност да направят проверка на "Глобал пауър консорциум" за АЕЦ "Белене". Единствената легална дефиниция за национална сигурност в българското законодателство е визирана в ЗЗКИ (Закон за защита на класифицираната информация) в Пар.1 т.13 от Допълнителните разпоредби. Дефиницията гласи следното:"Национална сигурност е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверинитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива."

 50. 51 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А задължение на правителството е по своите канали с правомощия по националната сигурност да направят проверка на "Глобал пауър консорциум" за АЕЦ "Белене".

 51. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  Единствената легална дефиниция за национална сигурност в българското законодателство е визирана в ЗЗКИ?
  Грешка човешка.
  ЗАКОН за Държавна агенция "Национална сигурност"
  ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
  § 1. По смисъла на този закон:
  1. "Национална сигурност" е динамично състояние на обществото, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите, основните права и свободи на гражданите, устойчивото икономическо развитие и благосъстоянието на населението, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и реализира националните си приоритети.

 52. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Повече от блестящ анализ !
  По-точно не можеше да бъде формулирано !

 53. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  Глупости на търкалета, естествено е най-спокойно и безопасно нищо да не се прави ве нерегетиката (в случая), що ни трябва АЕЦ Белене, като си имаме хотелчета, това е логиката на автора.... и за себе си е прав..... днешните хора на 50-60 години НИКОГА няма да видят КЯРА от какъвто и да е енергиен проект в България....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 55 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  дано

 55. 56 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 470 Весело

  Откога бивши посланици са енергийни експерти. В България всеки е експерт по неща, далече от неговата компетенция!
  Което веднага го прави платен анализ!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 56. 57 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поредния коментар по тема изискваща сериозни познания в специфични области (ядрена енергетика и финанси) от човек, който не разбира нищо? Защо не публикуват целият анализ на HSBC, тях поне трудно може да ги упрекнат в некомпетентност и геополитически пристрастия? Вместо това разни тлъсти политолози, и платени клакьори защитаващи едни или други интереси ни заливат с малоумните си анализи и високопарни думи, прикривайки собствената си неадекватност.

 57. 58 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Добрев е едно дете, което беше поставено там с определена цел и за да бъде изразходван или както казва Боко - похарчен!

  apoloniy
 58. 59 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Добрев е едно дете, което беше поставено там с определена цел и за да бъде изразходван или както казва Боко - похарчен!

  apoloniy
 59. 60 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Илиян Василев винаги ми е бил симпатичен с възгледите и коментарите си. Личи си, че не е паднал от небето.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK