Здравната каса е плащала лекарства с между 4 и 400% по-високи цени отколкото министерството

Здравната каса е плащала лекарства с между 4 и 400% по-високи цени отколкото министерството

© Юлия ЛазароваФрагментарни законови промени, несъгласуваност между институции, липса на предварително създадена законова среда за посрещане на административните решения за контрол на цените на лекарствата – това са част от основните изводи, които експертите от специално създадената анкетна комисия са определили като причина за високите цени на медикаментите.


Комисията беше сформирана в края на март и имаше за задача да намери причините за повишението на лекарствените цени, както и да предложи мерки за решаване на проблема. На днешното си заседание, на което се очакваше такива да бъдат представени, много въпроси останаха без отговор, а експертите получиха още 15 дни да преработят доклада си.


Беше повторен известният вече факт, че цените на лекарствата, които държавата плаща са поскъпнали осезаемо след като през 2010-та година Министерството на здравеопазването прехвърли част от лекарствата си, за които правеше търгове, на здравната каса и болниците. Смяната се наложи заради необходимостта от по-бърза процедура, по която лечението да достига до пациентите, която обаче се оказа твърде скъпа. Касата имаше право да договаря само цените на лекарствата, които са сами в група и това значително ограничи възможностите й.
Изводът е, че касата е плащала цени по-високи от тези на министерство с между 4% и 400%, обяви ръководителят на експертната група към анкетната комисия проф. Генка Петрова. Според доклада, в закона е било записано, че касата може да договаря отстъпки за всички медикаменти, но наредбата на ресорното министерство, която е трябвало да уреди реализацията на законовия текст, се е забавила 8 месеца.


"Обществото е понесло най-големи финансови поражения при прехвърлянето на лекарствата към касата, които министерството до този момент е договаряло", категорична беше Петрова. За сметка на това, болниците са успявали чрез търговете си да купуват медикаменти на цени, близки до тези на министерството. Изчислено е, че загубите тук са били само 8 милиона лева.


Сметка за загубите на публични средства при сделките, които здравната каса е правила, обаче не беше представена. Експертите казаха, че работата им била само да изследват причините. Депутатът от БСП Мая Манолова направи предложение да се направят изчисления и за това, но то бе отхвърлено с обяснение, че е много сложно. В крайна сметка се реши това да бъде проверено от Сметната палата.


Депутатите от опозицията споделиха също съмнение за това до колко докладът е представителен, тъй като базата от информация, върху която стъпва, не е достатъчно изчерпателна. Здравното министерство не е представитело данни за около 30 продукта за онколечение, които са били изплащани от търгове преди прехвърлянето към националната каса и болниците. А девет от най-големите онкозаведения в страната изобщо не са дали никаква информация за цените и търговете си. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK