Собственици на дискотеки поискаха референдум за Студентски град

С приетите на първо четене промени всички търговски обекти в радиус от 100 метра около студентските общежития ще трябва да затварят в 22 часа.

© Юлия Лазарова

С приетите на първо четене промени всички търговски обекти в радиус от 100 метра около студентските общежития ще трябва да затварят в 22 часа.Референдум сред студентите за заведенията в Студентски град, поискаха собственици на дискотеки .На среща с депутати те настояха в закона да се разграничат нощните барове от заведенията за бързо хранене, предаде БНТ. С приетите на първо четене промени всички търговски обекти в радиус от 100 метра около студентските общежития ще трябва да затварят в 22 часа.


Освен обществено допитване собствениците поискаха по-късен вечерен час най-вече за ресторанти и закусвални, които работят денонощно в близост до общежитията, без обаче да вдигат шум. Беше дадена и идеята за по-дълго работно време през лятото.


От бизнеса настояха и за анализ на икономическите последици, ако повечето заведения затворят врати. Те предупредиха, че има опасност хората в сектора ще останат на улицата. "Човек не планира бизнес за пет години. Той винаги разчита на това, че ще има някакво развитие на това, което той прави", заяви Атанас Димитров от Браншовата организация на ресторантьорите.
От своя страна депутатите бяха категорични, че нови правила в Студентки град ще има макар да се направят някои отстъпки. "Тези 100 метра не са, за да отдалечим заведенията, та студентите да не ходят, а за да не си пречат по между си", заяви по време на срещата председателят на комисията по образование Огнян Стоичков.


Депутатите обещаха да помислят върху гратисния период, който се дава на заведенията да се адаптират към новите условия. И двете страни се съгласиха, че дори дискотеките да затворят, ефект няма да има, ако не се затегне дисциплината в общежитията. Следващата сряда дебатите за Студентски град между бизнеса и депутатите продължават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK