Делян Добрев: Не става дума за започване на проекта "Белене" отново (допълнена)

Делян Добрев: Не става дума за започване на проекта "Белене" отново (допълнена)

© Юлия ЛазароваРано е да говорим за рестартиране, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в сутрешния блок на Би Ти Ви. "Този инвеститор, който се представи на народните представители, тепърва трябва да представи своя проект. Не става дума за започване на проекта отново", категоричен беше министърът. "За да започне проектът отново обаче България трябва да излезе на най-малко на нула", каза той.


"Не е ясно дали инвеститорът ще се съгласи на нашите условия. Досега "Глобал пауър консорциум" е изказал предварително съгласие към условията на българската държава", каза още Добрев. За сега обаче детайлите не са известни и той заяви, че преди да се говори за подписване на договор, трябва да се видят всички подробности.


Според министърът консорциумът не е популярен, но това не е необикновено, защото такива обединения се получават около конкретни проекти. "Важно кои са акционерите, от къде набират своя капитал и как гарантират, че първо могат да извършат инвестицията и второ, че те са хора, които могат да управляват една такава централа. Тепърва предстои да се види кои компании са в консорциума".
"Ако от отсрещната страна имаме сериозни компании, на които можем да се доверим, че ще довършат проекта и ще го управляват добросъвестно и ако се съгласят с нашите условия, правителството определено има интерес да продължи преговорите. България да не дава държавни гаранции за проекта и всички разходи по "Белене" до момента бъдат възстановени. Трябва да бъде постигнато споразумение и за арбитражните плащания, които да бъдат поети от инвеститора" , добави Добрев.


"Предишната концепция, с участието на държавата не проработи, търсихме инвеститор три години, но такъв не се появи. Затова не е учудващо, че инвеститорския интерес се появата сега, когато има решение за замразяване на проекта, защото сега концепцията ще е друга, без държавно участие," коментира той. Добрев обеща още, че ще преговаря още за приоритетно придобиване на дял от държавата в АЕЦ "Белене", в по-късен етап - след като централата е завършена или пет години след започването на експлоатацията. "Ако държавата прецени, че това е възможно и изгодно", каза министърът. 


На въпрос дали евентуалното стартиране на АЕЦ "Белене" ще спре проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", Добрев отговори, че "Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" не отива в кошчето, но ако се случи "Белене", ще имаме повече гъвкавост. Няма да има нужда да правим хибриден проект за Седми блок. "Белене" ще ни даде повече свобода".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK