Борисов пред "Евронюз": България ще е енергийно независима до 3-4 години

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко БорисовБългария ще постигне енергийна независимост до 3-4 години, шефовете на престъпните групировки са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене от Интерпол, а единствените страни в Европейския съюз, "чиято икономическа ефективност е някъде около нашата, са Дания и Финландия". Това заяви българският премиер Бойко Борисов в интервю пред "Евронюз".


"Най-големият източник за енергийна диверсификация на България са залежите на нефт и природен газ в Черно море. Уверен съм, че България успешно ще диверсифицира своите енергийни доставки в рамките на три до четири години", отбеляза Борисов.


В същото време той подчерта значението на тръбопровода "Южен поток", на Трансанадолския газопровод и увери, че България прави всичко, което е по силите ѝ, за да съдейства за по-скорошното осъществяване на два проекта - "Набуко-запад" и газопровода "Югоизточна Европа".
На въпрос за отношенията с Атина в условия на криза премиерът каза, че Гърция е добър съсед и приятел. "Въпреки това ЕС е много строг към България и Румъния и много толерантен към Гърция. И сега ние всички страдаме от тази толерантност", обясни той. По думите му най-важното за една държава е да спазва маахстристките критерии.


Министър-председателят отбеляза с гордост пенсионната реформа в България, бюджетния дефицит от 1.2% и нулевата инфлация. "Единствените страни в ЕС, чиято икономическа ефективност е някъде около нашата, са Дания и Финландия", допълни той.


Въпреки това той подчерта, че България ще се присъедини към еврозоната, едва когато страните в нея се справят с проблемите в нея, защото не е "честно за България – най-бедната от всички членки, да се присъедини сега и да плаща за държави, които показват подобно небрежно поведение".


По темата "Шенген" Борисов повтори любимата си реплика, че гражданите на Европа могат да спят спокойно, "защото българските шенгенски граници са строго охранявани" и допълни данни за тоновете заловена дрога.


За критиките в мониторинговия доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка премиерът каза, че България се справя по-добре от много други страни в ЕС с процедурата за обществените поръчки, а шефовете на престъпните групировки са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене от Интерпол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK