Шефът на БЧК Христо Григоров и Анна Сендова също се оказаха с досиета

Шефът на БЧК Христо Григоров и Анна Сендова също се оказаха с досиета

© Асен ТоневШефът на Българският червен кръст (БЧК) Христо Григоров, дългогодишният председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Божидар Божинов и съпругата на политика от левицата Благовест Сендов - Анна, са били съпричастни към бившата Държавна сигурност (ДС). 


Това става известно от проверка на Комисията по досиетата сред ръководствата на БТПП, огласени вчера. 


Комисията е проверила 114 членове на ръководни и контролни органи на палатата и е огласила имената на общо 22 души, съпричастни към службите на комунистическия режим. От обявените 18 са членове на настоящите управителни органи. Сред тях е и настоящият председател на Управителния съвет (УС) на организацията Цветан Симеонов. 


Христо Григоров, който е проверяван в качеството си на член на УС на БТПП, е вербуван през 1980г. като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (разузнаването), пише в решението на комисията. Агентурното му име е Еленов, а в архивите са намерени собственоръчно написани агентурни сведения, документ за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, документи от ръководил го щатен служител. Комисията посочва, че е открито и предложение от 1991г. за заличаване на Еленов от оперативния отчет и за унищожаване на материалите. 
Христо Григоров

© Красимир Юскеселиев

Христо Григоров


"Не съм подписвал декларация за сътрудничество. Като служител в "Интерпред" 17 години съм пътувал многократно в чужбина и след завръщане съм писал отчети за работата си. Откъде да знам къде са отивали тези отчети", коментира Христо Григоров пред сайта desebg.com.


Григоров е  председател на БЧК от 2001г. Името му нашумя през 2006г., когато беше показно арестуван и обвинен в отклоняване на дарения за БЧК, предназначени за бедни и социално слаби. Три години по-късно досъдебното производство срещу него беше прекратено заради липса на доказателства. 


"Калина" е било агентурното име на Анна Сендова. Съпругата на бившия депутат и председател на парламента, а впоследствие - посланик в Япония Благовест Сендов, е проверявана също като член на УС на БТПП. Според документите тя е била агент на контраразузнаването, като са намерени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил я щатен служител. 


Божидар  Божинов

© Дневник

Божидар Божинов


Божидар Божинов, който оглавяваше БТПП в продължение на 16г. (до 2009г), е бил регистриран като нещатен сътрудник под името Страхил. Настоящият шеф на палатата пък - Цветан Симеонов, е бил щатен служител на Първо главно управление. Намерена е заповед от 1988г., с която е назначен за разузнавач. 


Комисията отново оповести сред сътрудниците на бившата ДС името на шефа на НДК Христо Друмев, който вече е огласяван. Този път той е проверяван заради членството си в УС на БТПП до 2009г. 


Сред огласените имена е и това на бившия кмет на Добрич Лъчезар Росенов, който е бил известен като "Зенов", както и на председателя на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов, който стана известен с активността си срещу решението за  закриване на безмитните магазини. С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK