А в САЩ запалването на знамето е начин на самоизразяване

А в САЩ запалването на знамето е начин на самоизразяване

© Красимир ЮскеселиевВ САЩ запалването на националния флаг е приемливо поведение. През 1989 и 1990 година Върховният съд на страната постановява, че изгарянето на знамето е вид самоизразяване и се защитава от американската конституция. Преди шест години Сенатът не приема и предложена поправка, предвиждаща забрана за поругаване знамето на страната.


В тази връзка дали българската прокуратурата ще приеме за самоизразяване, когато:


- премиерът срязва лентичка след лентичка с трите цвятя на знамето;
- флагът виси заедно с гащите от прането на някой балкон;
- вее се изпокъсано на ТИР-а, който изпреварва по магистралата;
- Лейди Гага души един от китаристите си със знамето;
- певицата Камелия пее увита в националния трибагреник;
За последния случай преди пет години от "Атака" дори бяха сезирали прокуратурата с искане Камелия да бъде обвинена за опетняване на националното знаме – по същия текст от Наказателния кодекс, по който сега е образувано дело срещу Мишо Шамара. Тогава реакция на държавното обвинение нямаше.


Този път прокурор Милко Момчев от Софийска градска прокуратура обаче е видял престъпление и нарушаване на член 108 от Наказателния кодекс ("който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева") явно заради този текст:


От трите цвята най-много обичам бялото.
Зеленото го пуша и съм high.
Не прекалявам с нищо,щото I dont wanna die,die.
Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис.


Момчев (прокурор и по делото "Октопод" - бел. ред.) "не иска да говори с медии", съобщи за "Дневник" говорителят на СГП Румяна Арнаудова. Главният прокурор Борис Велчев обяви мотивите му за образуване на досъдебното производство като "неоснователни" и че смята


образуването на производството за необичайно и абсурдно


"Няма как да упражня служебен натиск върху наблюдаващия прокурор Момчев и да го накарам да прекрати производството", коментира още Велчев. И каза още, че "не искам да предричам изхода на това дело, но е излишно да се образува наказателно производство срещу толкова безвкусни неща".


Борис Велчев вече е разпоредил на Апелативната прокуратура да изиска делото и да направи служебен контрол върху него. Подобно нещо, за да оправдае използването на наказателна репресия, трябва да има и висока степен на обществена опасност. Подобни безвкусни неща, чак такава обществена опасност, аз не сезирам, каза още главният прокурор.


И прокуратурата стана нашия PR офис


Смешно беше, че използваха нашата песен за политическите си игри, заявиха Мишо Шамара и Серафим Серафимов-Сарафа вчера пред TV7 по повод дискусиите в парламента около "Бяло, зелено, червено". Те призоваха сериозните хора от държавата да се заемат с техните дела, а да не вземат рапа толкова на сериозно. Нашият PR офис се премести в прокуратурата, обобщи в едно изречение ефектът за тях Мишо Шамара...


"Явно прокурорите ни скучаят или тоталитарните им рефлекси са реанимирани от "колегите" в Москва, които вкараха в затвора момичетата от "Pussy Riot", коментира адвокат Михаил Екемджиев пред "Дневник". "Прокурорската скука е лесно обяснима. Имаме най-много прокурори спрямо броя на населението в Европейския съюз. Тяхната луксозна издръжка, въпреки кризата, ежегодно расте. Никой обаче не предлага редуциране на бройката, нито търсене на лична отговорност за прокурорските гафове", пише още Екимджиев.


Международни организации, които се занимават с измерване на свободата на изрязяване разглеждат и точно този въпрос в изследванията си - има ли казуси свързани с националния флаг. Самият факт, че този текст присъства в Наказателния кодекс е проблем, прилагането му вече е абсурд.


Приравняваме се с държави като Русия и Беларус


каза за "Дневник" адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". Според него текстът е проблематичен и дори да има сходни разпоредби в западни държави, те не се прилагат.


"Някой се опитва нещо да каже. Слага го в изречение и после го изпява. Това изречение е критично. Може ли някой да критикува държавния глава, политиците, правителството? В една демокрация няма по-висока ценност от волята на гражданите. А тяхно право е да критикуват. Това е брутално отношение към свободата на изразяване", заяви още Кашъмов.


"С този случай разбрах, че обществото е пораснало много по-малко, отколкото си представях. Най-опасното е че днес някой се е засегнал от флага, утре някой ще се обиди от името на премиера, или на президента", коментира Кашъмов и сравнява със случаи от края на 90-те години.


Дълга история


Всичко започва преди около година и половина. Тогава Съветът за електронни медии (СЕМ) изпраща до прокуратурата сигнал заради интервюто на Шамара в предаване по "Нова тв", където той изпява парчето. На следващото си заседание СЕМ разглежда проблема и решава, че няма нарушение на Закона за радиото и телевизията. Но все пак изпраща сигнал до прокуратурата, които да преценят дали няма поругаване на българските символи.


"Не искахме да даваме оценка, защото не е в нашата компетенция. За мен не е особено впечатляващо, нито накърнява моите чувства. Но аз гледам от позицията на обществото. Това беше рутинна надзорна дейност", заяви председателя на СЕМ Георги Лозанов. Според него "рапът е поетика, която има за цел да провокира, но е деликатно да се види дали е премината границата". Лозанов даде пример с Белгия, където гаврата с националните символи не е престъпление.


"Тази история нямаше никакъв политически аспект. Няма и политическа аналогия - сравнението с Пуси райът не е правилно", смята още Лозанов.


През май тази година Шамара е бил викан също в полицията. Повод била друга негова съвместна песен със Сарафа - "Сърцата ни". Клипът към нея започва със следното обръщение на Мишо Шамара: "Искам да използвам момента да кажа на всички управляващи да не допускате в никакъв случай добиването на шистов газ и се съобразявайте с нас, защото ние сме ви избрали. Ясен ли съм?" В нея той споменава за СРС-та, ДАНС. 


Вчера рап изпълнителят се разсърди на премиера Бойко Борисов по повод коментара му "нито знам кой е този рапър, нито го слушам, нито от това, което ми прочетоха, че е песента, няма да го слушам. Не искам такива хора да са в ГЕРБ и да поддържат ГЕРБ".


"Не искам да съм от ГЕРБ, ако по документи все още съм член на тази партия, изтрийте ме", заяви Мишо Шамара. "Не прави чест на голям човек да се държи като дете. Ако с БСП си имат нещо, аз не искам да съм част от тази работа. Като си истински мъж, застани като истински мъж. Ако има някаква грешка, признайте си я и продължете напред", каза музикантът. А пасажът "Не вярвам на ГЕРБ, но вярвам на герба" в песента "Бяло, зелено, червено" породи подозренията, че управляващите са се разсърдили именно на тези думи и затова е последвало прокурорското преследване на изпълнителите.


Шамаросана държава


Историята се беше появявала в медиите и преди, но с много ниска честота. След привикването на Сарафа на разпит тази седмица по нея се упражниха бившият премиер Сергей Станишев и БСП, настоящият Бойко Борисов, министри, политици - всеки според интересите си.


В цялото говорене ключови въпроси останаха без отговор - дали някой прокурор се е престарал (което звучи слабовероятно) или е получил поръчка, или е преследвана някаква друга цел (ако е за отвличане на вниманието историята има обратен ефект) или е откровена демонстрация (досъдебното производство си продължава), че не могат да се пеят неудобни за ушите на властта неща.


И дори и по-категоричната позиция за абсурдността на действието на главния прокурор (чиито последни седмици от мандата текат), не гарантира че подобно упражнение няма да се повтори, ако някой запали знамето, разкъса го на концерт, снима се в Playboy с него...


Шумът обаче си заслужава - да е много, да продължи, да има ефект. За да не рискуваме със знамето да удушат правото ни на свободно изразяване. 

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JR Ewing
  JR Ewing
  Рейтинг: 411 Весело
 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  Ми то в САЩ и разбиването на пътнически самолети барабар с екипажа и пътницитев разните му там Пентагони и небостъргачи е също начин на себеизразяване!!!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  явно се изпълнява политпоръчка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 668 Разстроено

  Ако е безумие да бъде образувано дело за тъпата песен на още по-тъпите рапъри, то мнението на американския Върховен съд няма никакво значение за нас. В член 108 ал. 2 от Наказателния кодекс е предвидена наказателна отговорност и си има начини тя да бъде отменена - с премахването й от НС или обявяването й за противоконституционна.
  Лично аз, ако видя някой да гори българското знаме, ще извърша саморазправа.

 5. 5 Профил на patladjan_91
  patladjan_91
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пък в България не е. Мишето да хваща самолета и да почва да громи правителството от САЩ.

 6. 6 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И какво иска да ми каже другарката Филева с тая статия? Пак бози.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "...запалването на националния флаг е приемливо поведение..." - заклеваш ли се в БЪЛГАРСКОТО знаме, заклеваш се за РОДИНАТА си. Дали изразяваш други помисли, дали е приемливо или не, ЗНАМЕТО е символ, но и тънкообидност заради него, също е поведение - слагаческо, сервилно, притворно. Не си заслужава знамето на България, не пленявано от враг, да е прицел на каквито и да е страсти - то просто е знаме, изразяващо българската идентичност.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Георги Желязков
  Георги Желязков
  Рейтинг: 367 Неутрално

  the Supreme Court of the United States has ruled that burning the American flag is a form of expression protected by the First Amendment. Municipalities have issued misdemeanor summonses for starting fires without a permit, however.

  Texas v. Johnson, 491 U.S. 397 (1989) and
  United States v. Eichman, 496 U.S. 310 (1990)

 9. 9 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Как пъкне взехме за пример от САЩ законите разрешаващи защитата на частната собственост страна на собствениците , дори с цената на отстреляния престъпник, като начин на себеизразяване??? Как пък не взехме за пример , смъртното наказание за серийни убийци , като начин на отношението и начин на себеизразяване на местното население , към криминалните им деяния??? Как пък не взехме за пример законът за третата криминална присъда , гарантиращ минимум 25 години затвор за бандита , като начин за отношение към деянията на престъпника и начин на себеизразяване....

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Егати комсомолската статия. Ако в заглавието пише СССР човек може да си помисли, че чете статия от Разбойническо дело 1963 г.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Прокуратурата и този,който я е сезирал си вкараха автогол

 13. 13
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Ами аз лично съм съгласен да се разреши палежът на българският флаг по американски тертип, НО САМО АКО СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ като в САЩ. Превишилите скоростта, карали пияни,дрогирани и без книжки шофьори , да влизат директно в затвора, като в САЩ. Криминогените рецедивисти с трета ефективна присъда за криминално деяние , да влизат задължително за 25 години в затвора , а не да ми ги съдят до безкрай на условни присъди и пробации!!! Да се премахнат акомолациите на присъдите!!!Пък тогава , ако ще някой брадат привърженик на исляма да разбие пътнически самолет пълен с български министри в парламента ни , когато всичките ни продажни депутати са там,ядат кифтета, пият кафета и нагъват ирландски и шотландски самогон, като НАЧИН НА СЕБЕИЗРАЗЯВАНЕ...

 15. 15 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Неутрално

  -Може и да е пресилена реакцията на прокурора,завел делото.Или както заявява Главният прокурор Борис Велчев,че смята"образуването на производството за необичайно и абсурдно" и " мотивите му за образуване на досъдебното производство като "неоснователни"",но...И такъв аргумент,против това производство е смешен и жалък:
  "А в САЩ запалването на знамето е начин на самоизразяване".
  Ами в САЩ,все още съществува смъртно наказание,защо в БГ трябва да се гледат само онези норми,които съответстват на конюктурните съображения на авторите на материали.И в случая,колкото повече са коментарите на политици,журналисти и пр."специалисти",толкова по-голяма реклама се прави на изпетите простотии от този род от Шамара или друг подобен "творец".

 16. 16 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Защитата на символите на властта е напълно нормално явление и не мисля, че е коректно да се поставя България в един кюп с Беларус или Русия на това основание. И в държави като Швейцария, Нова Зеландия, Португалия, Япония, Франция, че и Германия, поругаването на флага или други символи се счита за престъпление, а особено последната държава предизвиква неконтролируема логорея и възбуда в коментаторите на българската съдебна система като апотеоз на демокрацията, свободата и върховенството на правото.

  Въпросът е да се направи разграничение между "поругаването" и правото на лично мнение, както и на свободата на словото, залегнали в няколко конвенции за правата на човека и българската Конституция. Както, разбира се, и обществената опасност на деянието, ако е налице такава.

 17. "От трите цвята най-много обичам бялото. Зеленото го пуша и съм high. Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die. Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис"

  Wornoxmaniak
 18. Бат' Бойко, дай газ,
  изгрял е твоят
  звезден час!
  Бой до дупка, глей само,
  леле, как трепкат
  на „Позитано”.

  Wornoxmaniak
 19. Писна ми от алчни чиновници със скъпи часовници.
  Ще гласувам аз за Бойко Борисов без съмнение.
  Избра точния човек българското население.

  Wornoxmaniak
 20. 20 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Аз искам да се самоизразя като покажа "уважение" към авторката, но ще се въздържа.

  'Let light surround you' Dream Theater
 21. Цитирани са само някой части от песни. Аз му казвам криза в жанра. И при певците и при журналистите.

  Wornoxmaniak
 22. Имаме нужда малко да презаредим,
  живота ни притиска трябва да се веселим.
  Свободни сме да бъдем индивидуалисти,
  а не просто all inclusive туристи.

  В тази държава на някой работи ли му се?

  Wornoxmaniak
 23. 23 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бих посъветвал съвсем добродушно г-ца Филева, че като бъдещ юрист трябва да се въздържа да гледа в чуждата паничка, както прави със САЩ и да проумее, че Щатите е далеч от представата за законност и справедливост, която филмите, книгите и комиксите ни налагат упорито.

 24. 24 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#2] от "kimba3":

  Отгоре на това в САЩ бият негрите.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Е, ако някой няма никакви други начини за "себеизразяване" освен да плюе по символи, които се уважават и почитат от сънародниците му това трябва да се приема като израз на собствената му простотия и комплексарщина, а не като криминално престъпление. Някои са толкова жалки като изява, че не намират други начини да въздействат на публиката освен с някоя простащина. Не можеш да направиш някого насила интелигентен или да го образоваш, така че да се съобразява с останалите.
  Такива изяви трябва да се отминават с презрително мълчание, а не да се прави реклама на авторите им.

 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Айде сега Дневник, БСП и Шоуто на Слави от една партия!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#21:"Wrornoxmaniak"]Цитирани са само някой части от песни. Аз му казвам криза в жанра. И при певците и при журналистите. [/quote]


  Правилно!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 28. 28 Профил на Coreni
  Coreni
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абе ти иди запали в САЩ да пробваш да се самоизразиш. После съвсем демократично и приятелски я излезеш от затвора в близкото десетилетие, я не. Имат си Patriot Act и изобщо не им трябва законово основание за да те задържат, ни срок да те осъдят или пуснат - по усмотрение, щото не им изглеждаш подозрително примерно. Тъй като това обикновено го правят в близкия изток, има да те питат кои Алита и Мохамедовци познаваш и са те подучили да мразиш САЩ до пълно изтрезняване. Мишо там наистина можеше да запали знамето, но после можеше и да не се чуе за него.

 29. 29 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 411 Неутрално

  На трибагреника никой да не посяга. В САЩ също така действа смъртната присъда.

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1086 Весело

  В момента повечето коментари изразяват ТОЧНО СЪЩАТА обидена реакция както на мюсюлманите дето се засегнаха от поругаването на символите на тяхната вяра!
  Няма никаква разлика. Подобно поведнение е глупаво, инфантилно и смешно, съжалявам, ако някой се е засегнал, но това е горчивата истина.

 31. 31 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално
 32. 32 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нещо много се измести дебата. Палене на знамена, затвори, саморазправи и други подобни тъпотии. В случая няма физическо поругаване на национален символ - няма плюене по знамето, горене, тъпчене с крака, рязане и други подобни. Това което е налице е един тъп текст от една тъпа песен. В този тъп текст дори не се споменава изрично националното знаме. Това е свободата на словото, дори да не ви харесва.

 33. 33 Профил на abvgz
  abvgz
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Явно прокурора е натегач и слагач. Сигурно има мераци за бързо, подкрепено от Партията кариерно развитие.
  Тъпото е, че ако не го бяха раздухали така, тези рапери щяха да си останат безизвестни на 99% от хората, а сега такава реклама им направиха, че направо вместо да се оплакват, трябва да го почерпят оня натегач.

 34. 34 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "carpypd":

  Що съдят имамите в Пазарджик? За думи или за дела? Думите са СТРАШНО ОРЪЖИЕ. Радикалният ислям се разпространява с думи. Законите в САЩ са такива след 11.9, че се следят думите!!!

  Шамара е мнооооооооооооого слаба ракия. За нищо не става.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Разстроено

  Знамето е национален символ и никой няма право да го поругава. А наказанието не е проблем да се определи съобразно конкретния случай като при рецидив да се удвоява.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#30] от "luda_krava":

  Ааа, не е така. За мюсюлманите всички знаят, че са примитивни, а ние българите сме световноизвестни с нашето милосърдие, честност, трудолюбие, щедрост, ум, красота и т.н. .
  П.С. Така ми каза баба и аз го вярвам.


  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#30] от "luda_krava":
  Точно това е разликата, че ако Шамарчето беше изпяло на какво му приличало червеното на турското знаме в Турция тълпата щеше да го ликвидира, а не следствието да чака година и нещо.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Другия случай е още по-тежък и от този. Жалка ни е държавата все още......

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "А в САЩ запалването на знамето е начин на самоизразяване"

  В САЩ и срането на масата е начин на "самоизразяване", но мисля, че бихме могли да изберем по-културни и по-изтънчени начини.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 40. 40 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ние не сме САЩ и няма да бъдем. Който се гаври с БГ символите на съд и точка. Точно пък Мишо Шамара и Ванко1 да са ни в демократичните критерии - не мерси!

 41. 41 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 625 Неутрално

  В САЩ всяка къща има пилон и знамето се вее там,а тук уважението го демонстрираме само при нужда и с пълно лицемерие!

  4itatel
 42. 42 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 829 Любопитно

  поздравления за авторката за добрият и анализ относно невероятният гаф сътворен от няколко държавни институции през последната седмица ...а относно "шума" и дебата който този гаф предиизвика то той би бил оздравителен само в една реална ,жива демокрация каквато България очевидно още не е

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  Знамето си е само знаме - един предмет... важното е как човек се самоопределя и как се чувства, като българин или не? Има толкова много "българи" които не се гаврят с българския флаг, но всеки дневно служат на чужди държави и интереси! Ето тези хора са опасни... за това навсякъде по-света , от САЩ през България, та чак до Китай националните предатели се наказват жестоко, често и със смърт!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Зорлем бутат Шамара да става Солженицин

  Бойко Ламбовски

  Сигурно е било някъде около 87-88-а година, когато ми се случи да пътувам в кола с партийно-комсомолски функционер от високите етажи, и разменихме по няколко думи. По радиото в колата прозвуча песента на "Тангра": - "Този град, в който аз съм роден, / за мнозина навярно е скучен. /Разпиляват се ден подир ден,/ просто няма какво да се случи..."

  Функционерът се намръщи: "Къде гледат другарите от културата, кой е разрешил тази песен? Как така се обижда провинциалният гражданин, защо се обругава провинциалният бит? Трябва наказания да има, идейно-възпитателната дейност трябва да се засили, безобразие!..."  Слушах го и се дивях  Тогава се дивях на квадратната глава и мизерните арт рецептори на въпросния началник, днес още повече се дивя. Държавата по онова време вече имаше сериозни дългове, Полша трещеше от "Солидарност", Варшавският договор гърмеше като ръждива ламарина, Горбачов не знаеше какво иска - КПСС и СССР, или перестройка и конкурентна пазарна икономика, Тодор Живков се снишаваше объркан, предчувствайки агонията на Системата, а този тип си гъделичкаше чувството за контрол и значимост чрез репресивни отживелици: "Да се забрани, да се накаже!". И то по отношение на свръхбезобидна песен...

  Онзи ден медиите съобщиха, че в Националната следствена служба викали рапъра Сарафа, който да свидетелства срещу рапъра Мишо Шамара, във връзка със заведено срещу последния дело. През август прокурорът от Софийската градска прокуратура Момчев бил възложил на следовател от Националната следствена служба да води досъдебно производство срещу въпросния Шамара заради текст от песента "Бяло, зелено, червено"...

  Досъдебното производство е образувано по чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс: "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева".

  Версията на разследващите е, че престъплението се съдържа в следния текст от дългото иначе парче:

  От трите цвята най-много обичам бялото.

  Зеленото го пуша и съм high.

  Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.

  Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис.  Изчетох целия текст на песента и ме обхвана удивление,  подобно на онова отпреди четвърт век с функционера. Текстът на въпросния творец Шамара е доста нескопосан, но рапът като цяло - ни по света, ни в България, е образец на виртуозност в прозодията и изящната словесност. Да оставим засега това настрана. Никакво опетняване на тези символи обаче - герб, знаме и химн, няма! Като цяло настроението в иначе разфокусираната като произведение на пиян фотограф творба е хаотична и хормонално несдържана радост от живота тук и сега с неговите кривици и услади... Текстът е по-скоро патриотичен, съответстващ на културните и икономически реалности в Родината и на собствените културни хоризонти и сексуални въжделения на лирическия херой...

  Химнът със сигурност не се петни, гербът също не се споменава, освен утвърждаващо. Е, има една фраза в текста такава:

  "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба.

  Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред."

  Резонно Шамара се защити, като каза, че тъкмо тя е разгневила управляващите. Но ако управляващите започнат да воюват с такъв тип закачки, спукана им е работата, да знаете. Надявам се, че не този стих е причината за гоненията Шамарови...

  Остана знамето. "Бяло, зелено червено", разбира се, са цветовете на националното знаме. Бялото обаче Мишо харесва, зеленото го пушел - каквото и да значи това, но явно също го харесва, щото никой не пуши нещо противно. Е, червения цвят сравнява с някои женски физиологични цикличности, както и с кисела мацка в марка японски коли, което не е чак толкова обидно.  Дето се казва, авторови инвенции и асоциации

  Още повече че червеният цвят бе обругаван по чисто политически мотиви къде-къде по-грозно от кого ли не през последните десетилетия.

  Единственото възможно отношение към подобни неща е със смях, или с пренебрежение, иначе стават за смях както самите институции, така и символите, които те защитават.

  Рапът като цяло е бунтовна ерупция, поезия на социалните и културни низини, уважаеми дами и господа от НСО и прокуратурата. Той е изкуство на не особено образованата, но на ярко чувстващата, здраво викащата и силно протестиращата младеж. Затова текстовете в рапа по принцип са провокация, а не Ботичели за салонна употреба, нито поръчков химн за полицейска възхвала.

  Не се хващайте с тези неща, че приличат на управленска неадекватност. А Мишо за по-добър пиар не би могъл и да мечтае.

  http://www.segabg.com/article.php?id=617650

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много неуместно съпоставяне на България със САЩ, както обикновено. Предлагам и тук да се пали тяхното знаме като заместител на нашето, дори ще има по-голям отзвук на самия протест.

 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Поругаване на знамето реално погледнато няма. Няма скъсано или изгорено знаме, нито тъпкано с крака, никой не е уринирал отгоре му, има просто една глупава асоциация със цветовете на знамето.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Весело

  За мен лично много по-голяма обида е Цецка Цачева да е председател на Парламента, отколкото някой да се изпикае на някакъв плат... Подредете си приоритетите малко....
  Те, братче, избират педофил (Кузов) да пише закони, Запалката да пикае в шадравана, а някой обругавал знамето... Нещастници...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 48. 48 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Госпожо статията Ви е неиздържана правно. Министър Председателят не отговаря за действията на Прокуратурата- това са различни власти. Прокурорите в йерархията си се подчиняват на Главния Прокурор, част са от независимата съдебна власт. Главният Прокурор не се отчита пред Никой. Главният Прокурор в момента е кандидатура на Бсп и е от видно бкп-бсп семейство. Обърнете се към него. Гого Лозанов е също председател на независим орган. Той е от синята партия. Той препраща сигнала на Прокуратурата. Защо да отговаря Премиера за чужди грешки и глупости. Защо да правим реклама на един банкрутирал изпълнител- нека си пише и пее каквото иска. Всичко в статията Ви е конструкция без правни основи. В сегашния си вид НК позволява да се наложи тежко наказание. Аз съм против- прекалено е за един Господин Шамар. Друг е въпроса дали тоя член трябва да се премахне от НК, за което може да има дискусия. Ако в офиса имате студена вода, наплискайте се.

 49. 49 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Весело

  Мишо Шамара - най-големият дисидент на България. Така де, каквато ни е държавата, такива ни са и дисидентите.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 50. 50 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Иначе коментарите къртят. Тук са разгневено-възмутените патриоти, готови да колят, бесят, дерат всеки погледнал накриво знамето. Дежурните от ГЕРБ също са тук, възхвалявайки Партията и най-вече Него. Май се показват и дежурните от опозицията. За щастие има и хора, разсъждаващо трезво и не се хващат на поредната новина (или доза зрелище?), предназначена да забавлява за материала.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 51. 51 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  очаква се извърендно заседние на OOН! внесено е колективно оплакване на Италия,Унгария,Мексико..... и всички останали държави които имат бяло зелено и червено във флагът си .с оглед създалият се планетарен проблем, се очаква резолюция с която да даде нареждане на интерпол за арест на горният Мишо.в същото време се заражда и мощно феминистко движение по отношение споменатият "мензис"абслолютен мачизъмтака от трикольорът се изключва една огромна група жени които по физиологични причини(думата възраст е политически инкореректна)няма такъв.после има раздвижване и сред "бащи за равни права",защото, ако червеното е мензис,не би ли могло бялото да е сперма???
  сесията ще бъде закрита с концерт където хор "бодра смяна" ще изпее незабравимата песен:"комунистите родината изграждат,комсомолците след тях вървят,пионери,пионери славен път ви чака,трудов път!"за да покаже България ,че има традиции в художествените съвети които знаят да отценяват и контролират творчеството така, че да възпитава и реформира,че и България е дала нещо на света-априлска поезия,изобразително изкуство с възпитателни тематики "партизан за бой се стяга",соц реализъм, където няма деградирали менструации,треви и назални бели праховеа щастливи работници които се прегръщат със щастливи селяни и така прегърнати отиват да изпълнят петилетката за 2 години!)

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 52. 52 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "А БЪ В":

  И в САЩ знамето е символ, при това уважаван много повече от българското знаме от българите. Почти всяко спортно състезание (дори и за деца) започва с американския химн (който ако не знаеш прославя американския флаг) и всички зрители го изслушват прави, с ръка на сърцето и поглед в знамето (знаме задължително има).

  Но, това не им пречи да смятат унищожаването на знамето за свободна реч, защитена от Конституцията.

  Romanes eunt domus!
 53. 53 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#30] от "luda_krava":

  Абсолютно. Същото беше със статията за Батак, слуховете за промените в читанките и други подобни случки.

  Romanes eunt domus!
 54. 54 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#51] от "asia_a":

  Аз пък чух, че и марсианците, нали са малки зелени човечета, се чувстват дискриминирани, защото не ги споменават във връзка с зеления цвят. И така последните новини са, че се отменя извънредното заседание на ООН, тъй като не му е в компетенциите, и се обявява извънредното заседание на МГС /Междугалактическия съюз/ и Мишо трябва да се защитава там.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 55. 55 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#54] от "krasim1r":
  аз това за марсианците го зная от първа ръка,защото там живея))ама съм скромна и не искам да се хваля с местожителството си)ще държа информирани форумците на Дневник с х един бип всяка секунда(може и рейтингът си да повдигна))

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 56. 56 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#55] от "asia_a":

  Ей, може да излезем съседи, аз пък живея, като подминеш Млечния път, веднага вляво и след 3 км е моята сонда. То май и управляващите може да ни се окажат съседи, защото като ги гледам се държат като да не са от тази планета, сигурно наскоро са се телепортирали тук.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 57. 57 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#56] от "krasim1r":
  )
  до нови срещи на млечният път!(където прави завой!)

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 58. 58 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 521 Неутрално

  По начало не е редно всеки да си прави каквото си иска със знамето. Да, допустимо е при изразяване на някаква форма на протест или на определена символика с него да се правят разни неща. И тогава не бива да се преследва от закона. Но все пак, всеки гражданин трябва да има уважението на националния флаг и да се образува следствие ако се прецени, че се обругава безпричинно. Говоря принципно - ясно е, че ако в песента нямаше думата "ГЕРБ" никой нямаше да се трогне да прави следствия.
  Когато бях в казармата примерно, един малоумник от войниците се беше напил преди уволнението и беше скъсал знамето на плаца през нощта, докато е свалено. При това чист българин. Това трябва да се наказва, особено в армията.
  Един познат ми разказа как наказал един циганин - негов работник, който си избърсал доста замърсените от строежа ръце в близко стоящ национален трибагреник. Такова поведение също трябва да се наказва.
  Сега ако примерно излееш туба бензин върху знамето и го запалиш под форма на протест заради скъпите цени на горивата, това вече е друго и символизира изгарянето на част от парите на хората. Това според мен е приемливо. Но трябва да се регламентират нещата и прокуратурата да преценя кое е право на изразяване на позиция и кое е безсмислено унижение на националния флаг и от там на държавата изобщо.

 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#58] от "moro":През ВСВ е имало някво брожение в Англия,че партия торпеда от САЩ,били опаковани в британски знамена,за да тушират проблема,следващата партида била опакована в щатски.Националния химн на всяка държава се освирква на почти всеки мач,та не ме притеснява кой какво прави с нацоналните символи.Да не казвам,че премахнатия сега куплет от хинма се изпълняваше от много хора,всл. и от мен "Партия велика води нашия пр..бан строй".

 60. 60 Профил на kyon_kun
  kyon_kun
  Рейтинг: 411 Неутрално

  В края на известния филм за фестивала във Woodstock Джими Хендрикс свири американския химн на китара с дисторжен. Не се съмнявам, че всеки пуританин на националните символи се е възмутил до дъното на душата си. А за мен този момент беше АПОТЕОЗ на целия филм, траещ повече от два часа!
  Слава Богу, животът е по-голям от официоза - национален, школски, църковен, или какъвто и да е друг. Нещо повече, истински здравите общества винаги са допускали иронията: тя е част от тяхното здраве. Както казва Брехт, истинското уважение винаги е свързано с малко ирония.
  А това, че Мишо Шамара е просто един пълен простак, си е само негов проблем. И на нашите институции, които могат да паднат толкова ниско, че да го приемат на сериозно.
  А и изобщо, кой рапър би могъл да стъпи на кутренцето на такива като Джимарата!..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK