Военните можело да въведат и възраст за пенсиониране в името на по-високи заплати

Военните можело да въведат и възраст за пенсиониране в името на по-високи заплати

© Анелия НиколоваВоенните са склонни да се откажат от някои от привилегиите си за по-ранно пенсиониране и да намалят отпуските си, ако финансовото министерство отпусне допълнително средства за заплати. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че предложението на ведомството му е да се въведе възраст за пенсиониране на военнослужещите, а не това да става само при натрупване на определен стаж.


Днес Ангелов отговори по време на парламентарния контрол на два въпроса на депутати, свързани с увеличението на заплатите на военните. Преди време финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е склонен да обмисли и да отпусне допълнително средства за заплати в силовите ведомства, ако в МВР и в отбраната се откажат от някои привилегии. Оттогава текат и разговори какво се разбира под привилегии и колко те биха спестили, за да компенсират увеличеното заплащане.


Днес Ангелов каза, че са се пресмятали  различни ограничения, които обаче нямало да се отразят по начин, който да доведе до увеличение на заплатите през следващата година.
В хода на разговорите с финансовото министерство, Ангелов поискал да се направи разлика между компенсации и привилегии и по думите му се достигнало до разбирането, че единствената привилегия на военните е, че не се пенсионират с навършване на възраст и определен стаж, а само при натрупване на стаж.


Затова сега от военното министерство били склонни да се въведе и изискване за навършени години за пенсиониране, като възрастта няма да се различава от пределната, до която могат да служат военните в зависимост от чина си.


Така генерали и старши офицери - от майор до полковник, ще могат да се пенсионират само след като навършат 54-годишна възраст, а сержантите и младшите офицери, до капитан включително - 52 г. 10 години по-рано е възрастта за летците, парашутистите и водолазите - 42 г. за младшите офицери и 44 г. за старшите.


Досега, за да излязат в пенсия, на военнослужещите им стигаха само 27 г. осигурителен стаж без ограничение във възрастта.


Това ще им даде възможност да работят по-продължително време и още да напредват в кариерата, посочи Ангелов. Така военните били застраховани и от пенсиониране по усмотрение на министъра или на техния ръководител, които досега можели да ги пенсионират независимо дали съответният човек желае да продължи да работи.


По думите на Ангелов щяло да се даде и възможност за увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране, като се натрупат повече години в системата. Обезщетението нямало да се намалява и то оставало толкова заплати, но не повече от 20, колкото години е натрупал човекът на военна служба.


Друг компромис било правото на отпуск да се изчислява в календарни, а не в работни дни, което щяло да намали отпуските с 8-10 дни.


"Всичко това е в рамките на преговори, няма решение. Ако не срещнем разбиране от Министерството на финансите и не получим допълнителни средства за заплати, ще оттегля тези предложения", заяви още военният министър.


Ангелов заяви, че не е правилно да се говори за увеличение на заплатите, а по-скоро за покриване на инфлацията от 3%. Той информира, че средната работна заплата в Министерството на отбраната след 1 юли е 933 лв., а средната заплата само в структурите на Българската армия е 989 лв. За сравнение средната заплата в Министерството на правосъдието била 1236 лв., в Министерството на финансите – 1238 лв., Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" – 2065 лв.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Навремето армията се грижеше за това да е боеспособна, а откак наш Аню дойде- как да взима пари.

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  "Друг компромис било правото на отпуск да не се изчислява в календарни, а в работни дни, което щяло да намали отпуските с 8-10 дни"?.......Регресия!

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Не може,а трябва да военните да въведат и възраст освен стаж,като изискване за пенсия,отпуските също са им малко в повечко отколкото е нормално,така че министъра трябва да ги въведе тези промени.

 4. 4 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 506 Весело

  Правилно - отнемане на привилегиите !
  -----
  за да получават те-трябва да вземат от мен !
  ----
  Светомния опит показа - ч екойто ни е завладял - все е пропаднал

  Кой Излишни пари за да ни напада .....и за какво

  , че да ни брани армията...

  за какво да им се плаща , за

  да гонят Михаля по Афтанистан , Ирак, Босна.........

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Дянков - скатавка който никога не е полагал военна клетва към България е лесно да се прави на специалист !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Звучи доста логично казаното от Ангелов. Защо да не се намалят отпуските те сега са около 40 дни годишно, извинявайте ама това са 2 месеца! С награди и др. могат да го докарат до 50-55 дни годишен отпуск! Поне човека предлага теми върху които да се размишлява и обсъжда, не като оня физкултурник-милиционер!

 7. 7 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Така генерали и старши офицери - от майор до полковник, ще могат да се пенсионират само след като навършат 54-годишна възраст."

  Баси тежкарите.Че и още привилегии ми искат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 8. 8 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Другаря Аню да провери в коя държава средните заплати при военните са по-високи от тези на лекари, научни работници, преподаватели във висши учебни заведения, дори и да са в държавната сфера.
  Какво иска, един лекар в държавна болница да взема колкото сержант със средно образование ли?
  Виж, за раздутите заплати в МИнПравосъдието и МинФинасите е прав предвид дефицита на правосъдие и финанси в България.

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 10. 10 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Простия дава акъл на тъпия...Дянков дава акъл на дедото кЪ са кУмандУва армия...Да сА пенЦионират на 60...ша одат на "мисия" с бастуни...Па недай си боже има природни бедствия и ше'есе годишен "рейнджър" требе 'а та спасява...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#4] от "merakliyski":
  Принципно не е така но след провежданите от години реформи тази армия не е способна да ни защитава териториално а ние като една покорена икономически страна нямаме нужда от военна сила.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Докога ще ни занимават с военни, милиционери и ченгета? В тази държава друго население няма ли?

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Военния министър е от малкото които правят реформи в това правителство. Очеизвадно е обаче негирането на военните в сравнение с полицаите!?

 14. 14 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#6:"g0nzi"]Поне човека предлага теми върху които да се размишлява и обсъжда, не като оня физкултурник-милиционер!
  [/quote]
  Напълно съгласен. Аню Ангелов - шеф на МВР!!!

 15. 15 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#11:"comandante"]Принципн НЕ е така

  но след провежданите от години реформи тази армия не е способна да ни защитава териториално

  а ние като една покорена икономически страна

  нямаме нужда от военна сила. [/quote]

  накрая принципно какво излиза ??

  живеете в 2012 год ... Не в 1980 ...

  Всичко е ПАРИ или Глупост.........

  .и ние винаги НЕ избираме Парите

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 16. 16 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нормално е хората да се откажат от част от отпуските си и да въведат възраст за пенсиониране, то се е видяло, че се живее ден за ден и я се доживее до пенсия, я не, ами поне сега да живеят добре.Макар, че те са едни от най-платените и не виждам какво толкова протестират.Какво да кажат хората, които работят на минималната РЗ?

 17. 17 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЦЯЛПТО РАБОТЕЩО НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА МУ СЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ ПОНЕ С % НА ИНФЛАЦИЯ ГОСПОДА ВОЕННИ,ПОЛИЦАИ,ПРИВИЛИГИРОВАНИ..................!ВИЕ ВЗЕМАТЕ ПАРИ ОТ ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В БЮДЖЕТА,ДА АМА НЯМА ВЕЮЕ КОЙ ДА СЪЗДАВА ПАРИТЕ КОИТО ДА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ...............ТАК ЧЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ СЕ ОРИЕНТИРАЙТЕ В 4АСТНИЯ СЕКТОР ДА ВИДИТЕ КАК СЕ ИЗКАРВА ЗА ДАНЪЦИ ПАРИ.............20 ДЕНА ОТПУСКА В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ;ЗАПЛАТА НЕПРЕКЪСНАТО ПОДЛОЖЕНА НА КОЛЕБАНИЕ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА ДАЛИ СЕ ПЕЧЕЛИ ИЛИ ГУБИ.......НЕ САМО ЧЕ НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПОНЕ С ИНФЛАЦИОННИЯ ПРОЦЕС ,НО СЕ НАМАЛЯВАТ ,ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС ТЪПЧЕ НА ЕДНО МЯСТО В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ...............ЗА ДА ИСКАТЕ ТРЯБВА ДА СТЕ НАЯСНО ЧЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТИ ТОВА КОЕТО ИСКАТЕ!!!!!!!! ТОВА Е ПРОСТА МАТЕМАТИКА!КОМПЕНСИРАЙТЕ С ДОБАВКИ САМО РИСКОВИЯ СИ КОНТИНГЕНТ И ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ ПАРИ ОТ ТЕЗИ ДЕТО ГИ ВЗЕМАТ ,АМА ДРУГ ИМ ГИ ИЗРАБОТВА И ГИ ДАЙТЕ ТАМ КЪДЕТО ТРЯБВА!КОЛКОТО Е ПО-МАЛЪК ФИНАНСОВИЯ РЕСЪРС НА ЕДНА ДЪРЖАВА ТОЛКВА ПО-ЕФЕКТИВНО ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА!УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА РЕШАТ ВЪПРОСА С РАБОТНИТЕ МЕСТА, С УЮАСТИЕТО В ТРУДОВИЯ ПРОЦЕС НА РОМИТЕ,ЧИЯТО ИЗДРЪЖКА ПО ПРИБЛИЗИТЕЛНИ ДАННИ Е В РАЗМЕР НА 3-4 МЛР.ГОДИШНО ПРИ 30 МЛР.ЗА СТРАНАТА,УВЕЛИЧАВАНЕ РАЖДАЕМОСТТА НА ОБРАЗОВАНАТА БЪЛГАРКА,ЧЕ БЕЗ МЛАДО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО ДА РАБОТИ НЯМА ДА ИМА СКОРО НИЩО..........НЕ Е ЛИ ПОЗОР ДА ИЗРАВНЯТ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА МЪЖЕ И ЖЕНИ ПРИ ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО,ПРИ БЕЗРАБОТИЦА,ПРИ ПОВИШЕНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ,ПРИ ПОВИШЕНА СМЪРТНОСТ В ПО-МЛАДА ВЪЗРАСТ И Т.Н.МНОГО СА БОЛНИТЕ ВЪПРОСИ,АМА ВИЕ НЕ ВИЖДАТЕ ИЛИ НЕ ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ЖАЛКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!ПРОСТО ТАКА ВИ Е ПО-УДОБНО !!!
  КОМЕНТАРА МОЖЕ ДА Е МНОГО ДЪЛЪГ..........АКО ИСКАМЕ НАЦИЯТА ДА ОЦЕЛЕЕ ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТОЛКВА НЕГАТИВНИ ТЕНДЕНЦИИ РЕШЕНИЕТО Е САМО ЕДНО: ДА СЕ РЕЖЕ ОТ ВСЯКЪДЕ ,КЪДЕТО ТЕЧЕ НЕОСНОВАТЕЛНО...........А ПРИ ВАС ИМА КАКВО!!!

  stefanova
 18. 18 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 658 Неутрално

  ДА СЕ МАХАТ ТЕ И ТЕХНИТЕ ПРИВИЛЕГИИ, 1 МИЛИАРД ГЪЛТАТ, ТОВА Е КАТО ПРЕЗ КОМУНИСТИчЕСКО, КОГО ПАЗЯТ. ВСИчКИ СА ОТ ДС И КОМУНОИДИ

  BG e мини империя на злото.
 19. 19 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Армията под натиск от нашите съюзници беше реформирана. Бавно и безславно азиатщината си заминава. Но МВР си остана непокътнат живково-азиатски вертеп. Без промяна. Крайно време е и там да задухат западни ветрове.

 20. 20 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  За да унищожи армията? Ще ти кажа какво ще се получи:
  От армията ще напуснат всички специалисти - до един, ще останат кариеристи и тюфлеци, които ще служат до пенсия.
  Я ми кажете как точно си представяте парашутист, моряк, летец, сапьор, спец наз на 52 години? Аз лично трудно си представям десанчик на 52г да бяга по 20км на ден с пълно бойно или да прави спускане по въже от вертолет.
  Друг довод: при липса на тези компенсации военната професия ще е все по-малко привлекателна за младите, няма да има кандидати за горните специалности защо ? Защото това са специални умения приложими единствено и само в армията, няма луди дето да учат 5 години, да служат 20 или коккото там им е договора и после да са неуки, без пенсия, без работа....
  Та крайния резултат ще е тюфлеци+шапкари-чантаджии+аркетни генерали и никаква боеспособност.
  Решението? Ами на всеки според заслуженото - на моряка дето е на вахта, на парашутиста, летеца, командоса, сапьора.........високи заплати, примерно 2,5 пъти заплатата на депутата-актуализира се на депутата, актуализира се и на специалиста в армията. който иска ранна пенсия - част от парите в частен фонд, банка, ценни книжа..............
  На тюфлеците в канцеларията - както на държавен служител - 400-500лв
  Да ви кажа честно по СНН нито веднъж не видях американски, германски, британски и прочие войници над 30г да участват в конфликтите, офицерите им са на по 30-35г. ТА правете си сметка каква армия ще имаме след Аню

 21. 21 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "4e":

  Но то не е казано,че трябва да работят парашутист или сапьор до пенсия,ще работят нещо друго докато навършат годините за пенсиониране,другия вариант е да плащат много по-високи вноски,които да стигат за разходите им за пенсии които прави държавата за тях,никой не е длъжен да субсидира военните пенсии с парите от своите вноски,комунизма отдавна си отиде.

 22. 22 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "purple_rain":

  И аз това казвам. Да се изравнят заплатите на цивилни и военни в съответните сфери, да се уеднаквят и условията, да си внасят усигуровки кой където сметне за добре. Примерно колкото взема цивилен моряк, летец......специалист по взривове или парашутист толкова да взема и военния-нима не вършат една и съща работа? Не носят един и същи риск? Колкото взема портиера толкос да взема и тюфлека + една и съща категория труд.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#22] от "4e":

  Колкото взема обикновен чиновник, толкова да вземат и цивилните бюрократи от силовите ведомства - да се спрат и привилегиите им!.............

 24. 24 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма начин как да стане защото цивилните нямат привилегиите на военните,трябва тогава да им се изравнят и отпуските и годините за пенсиониране и да нямат преференции за детски градини,жилища,за образование и всички други преференции които имат сега.

 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Привилегии няма - забранени са от конституцията. Има компенсации за ограничени конституционални права!
  Проблема е, че комунизма още не си е отишъл от тези земи.
  Ако бяхме скъсали преди време въобще нямаше да водим този разговор.
  Тръгнаха преди време да правят пенсионна реформа - частни фондове, частни партиди.....и в крайна сметка пак солидарна система и крах, национализация на частен капитал....
  Ако навремето след масовата приватизация, сребърни фондове.....и прочие глупости правителството се беше разплатило солидарно с тогавашните пенсионери и беше започнало начисто с бъдещите сега щеше да е друго. Кой колкото си внесе в личната партида толкова ще получи на старини - чисто и просто, като къпано ченге.
  Ама тоя модел не им изнася, няма как да бръкнеш в частната кацичка с мед, особенно когато се държи от мощни финансови институции при това международни. Държавната каца си е друга работа, може да бъркаш колкото си искаш, който уживее ще получи подаяние, който не - има кой да му харчи парите. Май ще излезя вярно, че не ТикФата, ами българските пенсионери построиха магистралите.

 26. 26 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#24] от "purple_rain":

  Това от къде го разбра? Къде видя превилегии?
  1) отпуските - това са взаимоотношения работодател - работник. Колкото се спазариш с работодателя толкова. Твой проблем, че си се спазарил за 10 дена. Не го прехвърляй на колегата от съседната фирма, който се е спазарил за 30 дена
  2) Апартаменти? Поне от 15 години няма КЕЧ. Това с апартаментите е било по татово време, не заблуждавай хората. Всеко грамотем може да прочете ЗОВС и ако намери нещо там за апартаменти ще го черпя с един (от МО естествено)
  3) посочи една детска градина с привилегии за военни и цивилни, ние като се записвахме имаше привилегии за самотни майки, многодетни семейства. За военни нищо не видях (и о-добре иначе майките щяха да подивеят)))))))))))))

 27. 27 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#26] от "4e":

  Айде няма нужда да ми пишеш али-бали,отпуските били отношение работодател-работник,ами то и заплатите са същите отношения,защото тогава се оплаквате? Нямало привилегии за жилища,детски градини и т.н.,хайде стига глупости,има и тях не е нужно да ги пише в закона за да ги има и който не му харесват условията в армията е свободен да си търси друго място където да се изявява.

 28. 28 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До всички, които говорят за "ПРИВИЛЕГИИ" на военни и полицаи:
  Кажете, упражняването на коя друга професия е свързано директно с наемането от страна на работодателя на правото на живот на работника?
  Именно за това винаги е ставало, а и в момента става дума. Срещу определено заплащане работодателя, в случая държавата, си осигурява правото за срока на договора да излага на риск живота на работника, за да осигури изпълнението на свои цели.
  Чисто и просто като къпано ченге.
  Къде остават приказките за дълг и любов към родинатата?!?!
  Те не са ли общо валидни за всички граждани на републиката!?!?
  Попитайте какви са им "ПРИВИЛЕГИИТЕ" семействата на момчетата, загинали в Ирак или пък тези на полицаите загинали по време на служба!

  rakas
 29. 29 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сосо Джугашвили":

  Да питат...ама не ста'а само с ядене...трЕбе и акъл.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 30. 30 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 602 Разстроено

  До коментар [#12] от "telqk":
  Има , но другите нямаме оръжие и не сме толкова организирани.
 31. 31 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "4e":

  Пенсионирането е най-голямата привилегия, която даже и с новите идеи за 52/54 годиншна възраст няма да отпадне - като иска, Военното министерство да им плаща пенсии от собствения си бюджет, а не да взимат от пенсионните осигуровки на другите, които се пенсионират десетилетие по-късно.

 32. 32 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "purple_rain":

  Защо да се оплаквам? Нямам нищо общо с военните. Познавам няколко и те са свестни мъже. Много се дразня когато се пишат лъжи и се заблуждават остналите хора. Това е.

 33. 33 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanalex2":

  Май не ми четеш целите постове? И много се дразня, когато едни хора се настройват срещо други умишлено. Щом толкова те блазни пенсииката що не станеш военен? Както е тръгнало скоро ще има доста свободни места.

 34. 34 Профил на barry26
  barry26
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До номер 8, pachino
  Понеже явно не си проверил, а само си говориш наизуст, ще ти отговоря аз - в САЩ, в Германия, в Англия... Толкова стигат ли ти?

 35. 35 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Пенсиите на военните да се отделят от общият пенсионен фонд и да са част от фонда за армията. След това сами да си определят дали да дават за заплати или за пенсии.
  Това явно не минава през оскъдният ум на Дянков.

 36. 36 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#21] от "purple_rain":

  Какво друго ще работят и къде? Срещу какво заплащане? Омръзна ми всеки да говори врели-некипели, само теория и нищо градивно.
  В цял свят професията на военния е особена и там, където тя не е добре заплатена, нямат армия на ниво. Причините са комплексни и се таят в същността на самата професия военен - ако на всяко друго работно място можеш да откажеш да изпълниш определена задача с риск да те грози само уволнение, в армията те очаква военен съд и вероятно затвор. Другите особености няма смисъл да ги коментираме. След като сме решили да нямаме наборна, а професионална армия ще трябва да изразходваме съответните средства за такава. Армията не е само техника, но без съвременна такава не може. Тази техника може да се повери в ръцете само на добър специалист, следователно добре заплатен.
  Всичко е доста елементарно, та се чудя какво толкова обсъждаме. Болшинството живее в 21-ви век с представите от 80-те години на 20-ти век.

 37. 37 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "4e":

  Не става в-с дали ме блазни пенсийката или не - просто искам да кажа, че пенсионната система е осигурителна система, т.е. всеки трябва да получава пенсия пропорционално на парите, които е внесъл в пенсионния фонд за целия си трудов стаж, за да има човек стимул да внася повече пари в пенсионната система.

 38. 38 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Коментарите до тук са пълна бозица.
  Колкото до мерките, които предлага Аню, те са само прах в очите на хората. От тях няма да се спести нищо реално-дори ще се бетонира положението на висшите офицери, дето освен да си пазят стола, друго не ги интересува.
  Отпуските дето щели да стават календарни дни. Ще започнат да си ги пишат от понеделник до петък само. Т.е. ако старшината иска да ползва 1 месец ще го пускат в отпуск от понеделник и ще го връщат в петък и така четири седмици. Реално ще се увеличи само писането, а отпуската ще се запази.
  При съкращения, например дядо подполковник, ако е на 52 г. и има 27г. стаж, не можеш го пенсионира, че ще му остава 1 год. до пенсия. Трябва да се съкрати някой млад офицер ако това се приеме. Пък после подполковника пак ще си получи 20-те заплати .

 39. 39 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Коментарите до тук са пълна бозица.
  Колкото до мерките, които предлага Аню, те са само прах в очите на хората. От тях няма да се спести нищо реално-дори ще се бетонира положението на висшите офицери, дето освен да си пазят стола, друго не ги интересува.
  Отпуските дето щели да стават календарни дни. Ще започнат да си ги пишат от понеделник до петък само. Т.е. ако старшината иска да ползва 1 месец ще го пускат в отпуск от понеделник и ще го връщат в петък и така четири седмици. Реално ще се увеличи само писането, а отпуската ще се запази.
  При съкращения, например дядо подполковник, ако е на 52 г. и има 27г. стаж, не можеш го пенсионира, че ще му остава 1 год. до пенсия. Трябва да се съкрати някой млад офицер ако това се приеме. Пък после подполковника пак ще си получи 20-те заплати .

 40. 40 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Значи ще си повишат заплатите и ще се пенсионират по- късно, това е супер за тези лежаци....Хем ще си вземат високите заплати, хем ще ги взимат по дълго.....много хитро. И всичко това от гърба на данъкоплатеца..
  Трябват сериозни съкращения и да останат тези от които има полза ...От 1945 година нашата храбра армия не се е отличила с велики подвизи освен, че участва в смазването на Пражката пролет и по време на Възродителния процес...през останалото време си е била добра хранилка..

 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 826 Неутрално

  А средната работна заплата за страната е 750 лв. От какво се оплакват?

  apoloniy
 42. 42 Профил на rakovina
  rakovina
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Направо да ги премахнат, и без това нищо полезно не произвеждат и те и поповете.

 43. 43 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#42] от "rakovina":

  Да са смеА ли..да плача ли...Ти умрел да пра'и рекламация на поп видела ли си, черупко?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 44. 44 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#40] от "elevation04":


  До коментар [#42] от "rakovina":

  Бъдете благодарни, че не сте видели БА да работи. пиите по 1 ракия и се молете никога да не видите армия в действие, щото може вие или децата ви да са част от същата тази армия, ама без заплата, осигуровки......нали се сещате.

 45. 45 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#44] от "4e":

  Наистина трябва да се молим това да не се случва,особено на наша територия.
  Има обаче една максима армия, която не воюва е обречена. Не случайно най_боеспособните съвременни армии непрекъснато участват във военни конфликти. Задграничните мисии на нашата са добри от тази гледна точка.

 46. 46 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами трябва да се разделят с някои от привилегиите си, пари няма за всички екстри, от които се ползваха досега. Наброяваха им по 12 заплати при пенсиониране и си накупиха апартаменти на наследниците. Пенсионираха се на по 45 години и увиснаха на изпосталялата пенсионна система. Като капак получаваха прекомерно високи заплати за минимум труд.Толкова облагодетелствана каста едва ли има и в Индия, където обществото е изцяло кастово.

 47. 47 Профил на i_hate_haters
  i_hate_haters
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В България нещо трябва да се случи като военен конфликт, за да разберат простаците, които нямат представа какво значи национална сигурност. Всички искат да живеят в спокойна страна, където няма военни конфликти и искат децата им да растат нормално.....Хората в България са станали ужасни ! Никой не си дава сметка, че точно тази простащина у хората предизвиква конфликти по света... Всеки философства и не знае защо ! Първо се замислете за това, че военните са на голяма почит във всяка една държава и там хората се отнасят с тях както подобава за човек с униформа, защото знаят всъщност каква е спецификата на професията, а в България хората подценяват тази професия ! Малко ли жертви дадоха българските военнослужещи по мисии, но и не само жертви дадоха, а и оставиха малките им деца да растат без бащите си... Но те изпълняваха своя дълг, а всички забравят, че в това се заключава професията им ! Замислете се хора !

 48. 48 Профил на Теслата
  Теслата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "telqk":До тогава ,до като излезеш и ти да протестираш,а не да седиш пред телевизора и да кълнеш.

 49. 49 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  [quote#1:"Каишков"]Навремето армията се грижеше за това да е боеспособна, а откак наш Аню дойде- как да взима пари.[/quote]

  Навремето повечето ни съседи бяха врагове на Партията, а държавните фалити се плащаха от СССР. Нещата се променят, но някои предпочитат да живеят в спомени от комунизма.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на i_hate_haters
  i_hate_haters
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз съм напълно съгласен с Вас " волтер " ! Хората не могат да си отворят очите и да разберат, че без армия сме за никъде ! Ако се замислите, когато я имаше наборната служба, България беше добре икономически ! Само в България намалят числеността на армията, а във всички останали наши съседки и по света я увеличават ! Защото те знаят какво е важно за една страна ! И не само това е причината, за да увеличават числеността на армиите си ! Владимир Путин увеличи руската армия значително и двойно-тройно увеличи заплатите на военнослужещите, както и военните пенсии !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK