България нямало да плаща за "Южен поток", но няма и да получава транзитни такси 15 г.

България нямало да плаща за "Южен поток", но няма и да получава транзитни такси 15 г.

© Николай ДойчиновБългарският енергиен холдинг (БЕХ) няма да участва с пари в строежа на газопровода "Южен поток", парите за трасето през наша територия ще са за сметка на руснаците, но България няма да получава 15 години транзитни такси. Това съобщи "Медиапул", като се позова на източници, близки до преговорния процес.


По данни на електронното издание това е окончателната договорка за сделката за строежа на "Южен поток", която се очаква да бъде подписана в средата на ноември.


Според предварителните споразумения за строежа на тръбопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море през България до Австрия, българската страна трябваше да осигури 30 на сто от финансирането на проекта, или 900 млн. евро. Преди време обаче икономическият министър Делян Добрев заяви, че България трудно може да си позволи отделянето на такава сума, а и още не е ясно дали тези пари не биха били по-нужни за други проекти.
Затова в преговорите с "Газпром" за вземането на окончателното инвестиционно решение от българска страна, което ще стане в средата на ноември и за което са договорени почти всички параметри, е постигната договорка БЕХ на практика да не участва в структурирането на проектното финансиране на газопровода, съобщава "Медиапул". В замяна обаче ще се откаже от транзитните си такси в периода на изплащане на проекта, който е 15 години.


В събота Делян Добрев коментира, че финансовото участие на страната ни проекта ще е символично. Той уточни, че до момента дадените средства за проекта от страна на БЕХ са 6 млн. евро дял в капитала от 12 млн. евро на създадената между БЕХ и "Газпром" проектна компания "Южен поток България".


Така "Газпром" ще осигури средствата за строежа на тръбата и с приходите от транзитните такси "Южен поток България" ще връща финансирането.


Реално България няма да получава никакви приходи от тръбата в продължение на 15 години, уточняват от "Медиапул". Ще започне да взема 50 на сто от транзитните такси чак след 2032 г., ако се спазят предварителните планове за начало на строежа на подводната част през декември 2012 г. и пускане в пълна експлоатация на газопровода през 2017 г.До края на октомври ще бъде взето решение от Министерския съвет за концесия на находището на природен газ в плевенското село Девенци, съобщи пред журналисти икономическият министър Делян Добрев. Така до края на следващата година местният добив на природен газ в България ще се увеличи до 25-30 на сто от общото потребление на страната, изчисли той. Министърът очаква производствените сондажи и изграждането на тръбата, която ще свърже находището в Девенци с българската национална система, да стане до средата или края на следващата година. Тогава можело да започне съответно и добивът. Този газ подобно на газа от Галата ще бъде значително по-евтин от вносната алтернатива – може би с 30-40 % по-евтин, пресметна Добрев.

Ключови думи към статията:

Коментари (352)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Не на Патока!!!!

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Амчи кво ше му е...Ганювска работа...сея неаме пари ма искаме нещо някой друг да го направи...ма после ривем, че не ни дават...да зимаме без да даваме...кво ше му е

  Обаче никой нищо не рече кой ще зима от земътъ дето се разполага гъзопроводя...тая точка много тъмна Индия некак си се оказва и получава... Да не би имотите да са изкупени веке ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 3. 3 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 442 Гневно

  невероятна наглост...+съгласие на тази наглост = национално предателство...

 4. 4 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Те да го построят, пък ще видим как ще мине газът без да си платят транзитните си такси.

 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Ако не броим геополитическия момент, че където минава газ за Южна Европа, Анкара няма да смее да предприеме военна агресия, някой може ли да изясни иначе в следващите 15 години каква ще е ползата за България от южния поток?

 6. 6 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#3] от "Бегемот":

  Напоследък много се активизираха руските хиени и нашите предатели. Няма да им мине номерът пред Европа и САЩ!

  'Let light surround you' Dream Theater
 7. 7 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митридат":

  Никаква! Само вреда!

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 8 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Бойко да внимава, че руските проекти ще му изядат главата на изборите!

  'Let light surround you' Dream Theater
 9. 9 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 695 Неутрално

  При тази световна конюнктура на поевтиняване на природния газ било заради добива на шистов газ ,било заради постоянно разкриващите се и разработвани нови залежи мисля че през 2032 г. руснаците ще ползуват тръбопровода за всичко друго но не и за газ. И все пак в това министерство са огромна паплач все специалисти дано сътворят нещо ,за да ги споменават с добро поколенията.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето това е корумпирана , мръсна сделка !!
  След 15 години!!??, щели сме да ПОЧНЕМ да получаваме ПОЛОВИНАТА транзитни такси !!??Дотогава - ще изплащаме тръбите !!??
  След 15 години !!?? Я камилата , я камилара..Дотогава ще има и шистов ГАЗ, и кой знае още какви еко - източници и ще има ПРАЗНИ тръби - за вторични суровини..И може и нулев-поток по този газопровод !!
  ЗАЩО ни е тогава този газопровод??
  НАД 120-200 квадратни километра българска плодородна ЗЕМЯ-//с двата лъча - над 1000 километра газопроводи!!//-няма да е използваема - 15 години !!??- за да имало къде да си шиткат газта руснаците !!??
  Ето това е сделка ..При това - до 15 ноември - преди новите изисквания на ЕС - за газоразпределението !!
  КОЛКО ви плати путин - гербаджиски мошеницииии....
  Руски агенти - на квадрат - начело с Боко рапона и тези зад него ..Газопровод, през земята ни , БЕЗ ЕДИН цент - за България !!!

  BIG AL
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Доброволно и безплатно отдаване на национална територия си е национално предателство.
  Не на пАтока и от мен да ходят да ни заобикалят откъдето си искат.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  "..Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма да участва с пари в строежа на газопровода "Южен поток", парите за трасето през наша територия ще са за сметка на руснаците, но България няма да получава 15 години транзитни такси..."
  Това е живо предателство! На наша земя ще строят! Наша земя ще бастисат! Какво ме интересува, че нямало да плащаме за техния бизнес!? На българския народ за какво му е чужд бизнес на наша земя!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#7] от "ariel28":

  Каква е вредата?

 14. 14 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 497 Неутрално

  дневник стига лъгахте народа....наскоро една чутора заяви,че всичко по ЮП вече било договорено и подписано...само трябвало да дойде ноември месец...да направят едно официално фамфари...после роската в типичния си неориентиран стил заяви,че тепърва ще се водят преговори и ще се вземат важните за България решения.Получи се много сконфузна ситуация...ама Българина нали е с 3 дневна памет и всичко замина в канала

 15. 15 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  в такъв случай не виждам никаква полза за нас от този паток освен ,че Газпром най-нагло ще си печели от нашия транзит .

 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митридат":

  Най-нагла и мръсна икономическа и политическа експлоатация от Империята на Злото и компрометиране на България като руска подлога.

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тези изобщо нормални ли са ??
  Тези психически болни ли са ??
  Тези са 100%-ови руски агенти ..
  Този Мин,.съвет е направо за пандиза - целия , без изключения ..

  BIG AL
 18. 18 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Този газ подобно на газа от Галата ще бъде значително по-евтин от вносната алтернатива – може би с 30-40 % по-евтин, пресметна Добрев."
  Ей, бебишон биз бибирон! Шефът изрично подчерта това "ще" да се махне от речника! Изключително голямо недоверие събужда у обикновените хора! А ние с бат Бойко именно на тях разчитаме, щото са прости като нас и говорим на разбираем език!

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#8:"ariel28"]Бойко да внимава, че руските проекти ще му изядат главата на изборите![/quote]
  Все повече се убеждавам в това! Не виждам вече някой да го идентифицира за...хе-хе...десен. Такова перде е, че направо хвърля избирателите в двора на ДСБ. Не, че не ми харесва де!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":

  На миналите избори хората го избраха заради позицията му срещу ДПС, този път пробният камък ще е еманципирането от Империята на Злото.

  'Let light surround you' Dream Theater
 21. 21 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Не,че Добрев е цъфнал и върза,но ако Р.Овч преговаряше,хем щяхме да даваме пари,хем и такси нямаше да видим...

 22. 22 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Южен поток ще се строи, ама без андрешко!

  Ако няма да плащаме нищо няма как да имаме дори половин процент!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 23. 23 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#21] от "popovski31":

  Какво преговаряне? Тези "Газпром" с лайняна пръчка да не ги докосваш (както казва народът)...

  'Let light surround you' Dream Theater
 24. 24 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 497 Любопитно

  не съм специалист но съм любопитен дали евентуално тръбата може да се пригоди и за пренос на петрол...ако няма клиенти за газа ?

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Ако размерът на транзитните такси е известен за сл. 15 г. би могло много лесно да се сметне дали си заслужава да се пуснат бондове за 1 млрд. на 4.5% год. лихва.

 26. 26 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#23:"ariel28"]Какво преговаряне? Тези "Газпром" с лайняна пръчка да не ги докосваш (както казва народът)... [/quote]


  Прав си,но докато не се намерят други източници на газ,за огромно съжаление,все така ще бъде...

 27. 27 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Весело

  А след 15 години газът ще вземе да свърши.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 28. 28 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#26] от "popovski31":

  Няма да стане. Няма да им мине тъпият кагебейски номер в ЕС.

  'Let light surround you' Dream Theater
 29. 29 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#16] от "ariel28":

  Надявах се да кажеш нещо конкретно. Това дето си го написала и аз мога да го издекламирам, няма да ми е проблем.

 30. 30 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Както се очакваше, и тази сделка с Русия е абсолютно безсмислена и неизгодна за България. Годишните транзитни такси се оценяват на 60 милиона евро. Сума сходна с 30 те милиона за Бургас Александруполис.
  България никога не е имала каквато и да изгода от икономически взаимоотношения с Русия, а само щети и вреди.
  Огромен търговски дебаланс, високи мита за наши стоки, ......
  Не намирамм вече никакъв смисъл да се хаби време и усилия за да се дискутира на тема Русия и какви са ни братя и ....

  От ЕС ще получаваме по всички програми за следващия програмен период, до 2 милиарда годишно, а тук години говорим, караме се, харчим пари за някакви си 30 милиона годишно и то след 15 години евентуално.
  ?????

 31. 31 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#29] от "Митридат":

  Проблем Ви е очевидно, щом не виждате очеИЗВАДното предателство в приемането на този проект.

  'Let light surround you' Dream Theater
 32. 32 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#30] от "mkourtev":

  ++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 33. 33 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Твърдо НьЕ на пУтока !

 34. 34 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#20:"ariel28"]На миналите избори хората го избраха заради позицията му срещу ДПС[/quote]

  И първата страна, която посети след избирането му, беше Турция. Хахахахаха!

 35. 35 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#34] от "zeer_streng":

  Аз казах защо беше избран, а не дали го изпълни.

  'Let light surround you' Dream Theater
 36. 36 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Форумните комунета защо мълчат? Би трябвало да са много радостни, че ЮП ще се строи. Но пък от друга страна не върви да хвалят Бойко. А сега де.

  Няма шики-мики.
 37. 37 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#30:"mkourtev"]От ЕС ще получаваме по всички програми за следващия програмен период, до 2 милиарда годишно[/quote]
  Верно ли??? И колкУ ша "усвоим", щото сме 'ногу добри в у(при)свояването...А ОЛАФ де...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Споменали са размера на разходите (1 млрд.), но не са споменали размера на транзитните такси за 15 години.
  Ако някой може да ги посочи тогава бих могъл да ви го сметна.

 39. 39 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#34] от "zeer_streng":

  Те ти нЕколко плюса...+++++

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 40. 40 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#36] от "daniel defoe":

  Браво Бойко, браво Бойко.
  За 2 дни 3 пъти си завъртя гъ#а на 180 градуса

 41. 41 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Откога пиша, че ГЕРБ е Б-отбора на БСП.
  Сега убедихте ли се?!
  Руски подлоги са тези хора, готови за рубли да продадат и родната си майка.

  The best way out is always through Robert Frost
 42. 42 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#30:"mkourtev"]От ЕС ще получаваме по всички програми за следващия програмен период, до 2 милиарда годишно[/quote]

  Това са много сериозни пари. Дано не се изметнат европейците. Най-големи реципиенти на европейски пари са нашите френски приятели. Дано наистина да се откажат от 2 милиарда годишно в наша полза.

 43. 43 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ЮП трябва да носи на България някъде около 300-400млн. лв. на година от транзитни такси при пренос на 30 млрд. кубика на година. Я някой да ми обясни защо 15 години няма да влизат тези пари в бюджета?!?

 44. 44 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#31:"ariel28"]Проблем Ви е очевидно, щом не виждате очеИЗВАДното предателство в приемането на този проект. [/quote]

  Мила Ариел, вместо да ми обясняваш какво не виждам и какво виждам, да се беше хванала и да ми беше обяснила набързо с 5-10 изречения гибелните последици от южния поток за нас.

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3434 Гневно

  Заглавието е нещо сгрешено.
  По-точно ще е да се каже,че РУСИЯ НЯМА ДА ПЛАТИ НА БЪЛГАРИЯ и една стотинка за това,че ще инсталира старото си желязо,под формата на тръби в НАЙ-ПЛОДОРОДНИТЕ ЗЕМИ,които ще останат НЕИЗПОЛЗВАЕМИ.
  Като капак,РУСИЯ НЯМА ДА ДАВА И ТРАНЗИТНИ ТАКСИ.
  Такива условия даже и на ВАСАЛНИТЕ ГУНУРАЛ-ГУБЕРНАТОРСТВА не се поставят.

  МАТРЯЛЕ ????

 46. 46 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#41:"Realistka"]Откога пиша, че ГЕРБ е Б-отбора на БСП. [/quote]

  Щом е така, да правят една коалиция с БСП след изборите и да управляват в името на България. За по-голяма международна тежест, ГЕРБ може да включи НДСВ и ДПС в следващото правителство. Така ще имаме една четворна коалиция.

 47. 47 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Малко да охладя страстите:
  "Южен поток" заобикаля България
  http://www.cross.bg/1330567

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 48. 48 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#43] от "alter_ego":

  2 евро на 1000 кубични метра е таксата която руснаците ни плащат. Те ти 60 милиона годишно.
  Никой и не казва и кой ще плаща земята която ще трябва да се отчуждава и чия собственост ще стане тя?

 49. 49 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#44] от "Митридат":

  Обяснено е достатъчно добре, ако прочетете внимателно статията и коментарите.

  'Let light surround you' Dream Theater
 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Ако остане нещо от ГЕРБ след 15 години и те ще си признаят за грешката като прокуратурата за делото САПАРД
  Иначе тази сделка си е рискова Делът на Русия в газовите доставки за ЕС непрекъснато намалява и никой не знае какво ще стане след 15 години - Май греша вероятно руснаците знаят и тези 15 години ги устройват

  подпис
 51. 51 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#43:"alter_ego"]ЮП трябва да носи на България някъде около 300-400млн. лв. на година от транзитни такси при пренос на 30 млрд. кубика на година. Я някой да ми обясни защо 15 години няма да влизат тези пари в бюджета?!?[/quote]
  Я си мислим оти...и са сЯщам само за едно- ша влазЯт част от тиА пари у джоба на некой.Попълнете името му на празното мЕсто- _ _ _ _ _ (точка)

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 52. 52 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Голяма далавера за България нали?!

  Няма да плащаме за строежа, но и пари няма да получаваме от транзитни такси. За к'ъв чеп тогава тази тръба ще минава през територията ни?

  Fortuna favet fortibus.
 53. 53 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Весело

  Някои тук приличат на селяни, които се страхуват, че ако железницата мине покрай селото им, ще се подплашат патките и добитъка.

 54. 54 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#49] от "ariel28":

  Ами искам да видя твоите коментари. За човек с такава категорична и яростна позиция се предполага, че е навътре в енергийната политика на България и Русия. Но г-жа/г-ца Ариел явно е майстор на декламирането на лозунги и дотам.

 55. 55 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Весело

  Не мога да ви обещая,че някой ден Бойко ще бъде съден и наказан за национално предателство,което е извършил и продължава да извършва още от момента,когато се е съгласил да изпълнява ролята на диктатор в една наложена от чужди сили диктатура.Нещо като салонен управител в руски ресторант.

 56. 56 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#54] от "Митридат":


  Аз не съм тук да Ви давам обяснения, а да си изкажа свободно мнението. Като не Ви харесва, ме избягвайте.

  'Let light surround you' Dream Theater
 57. 57 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 58. 58 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#56] от "ariel28":

  Не, просто си ми смешна. Вдигаш тук патърдия за петима, а не можеш 2 изречения аргументация да вържеш.

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3434 Гневно

  ЗАЩО никъде никой не казва ФАЛИРАЛАТА ГЪРЦИЯ колко ще плати за Южен поток ?!?!
  И ако не плаща,нейните транзитни такси също ли се спират ?
  Или за да стане това,трябва да има РУСКА ПЕТА КОЛОНА.
  Без РУСКА ПЕТА КОЛОНА,нещата си следват нормалния търговски ход.
  С РУСКА ПЕТА КОЛОНА нещата се ПОБЪЛГАРЯВАТ.
  Демек,минават в руслото БАТЮШКА ЦАРЬ - Васално государство.

 60. 60 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#58] от "Митридат":

  А Вие сте доста прозрачен. Приятна вечер.

  'Let light surround you' Dream Theater
 61. 61 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#59] от "Hawaii":

  ++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 62. 62 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митридат":

  Едни хора като нямат какво да кажат и почват да говорят за войни. Тръбата щяла геополитически да спре някой си който в нечии глави искал да ни напада???
  Вие в кой век живеете господине?
  Турците идат но руснаците ни пазят заради тръбата си?????

  А относно щетите, един малък пример: ще бъдат отчуждени хиляди хектари земя, която няма да е българска собственост а 50% руска и за което няма да получим нищо Друг пример, ще помогнем на руснаците дето все искат да ни освобождават и после ако може вечно пазят да изнудват нарои с които сме съюзници и печелим от това, както сега изнудват нас.

 63. 63 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#59] от "Hawaii":

  Бе има нЯщо гнило...Па и те толку колони са нареди'а, че не мож им фана бройката.К'во че ка'еш за таА еретична мисАл:...'зима'а рушвето та да нЕма АЕЦ-о, ся че турат у джоба малко такса за гаропровОдо...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 64. 64 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Чисто и просто пране на милиционерски пари както при АЕЦ Белене. Путин и Ко панически се готвят за бягство и прехвърлят пари през наши банки. Имат и вече издадена присъда от колегите си.
  "Открытое письмо. Бывшему чекисту, президент России В.В.Путину,
  от ветеранов КГБ СССР.
  http://vnssr.my1.ru/news/otkrytoe_pismo_byvshemu_chekistu/2012-02-28-6260
  ...по решению Общероссийского офицерского собрания состоялся общественный военный трибунал. С докладом на нём о выводах названных экспертов выступил депутат Государственной Думы В.И.Илюхин. По итогам обсуждения поднятой проблемы, Военный трибунал Общероссийского офицерского собрания 12.2.2011 года постановил: «1.Деятельность Путина Владимира Владимировича, бывшего президента Российской Федерации, бывшего Верховного Главнокомандующего Вооружёнными Силами, ныне председателя правительства России в сфере обеспечения обороны страны признать несовместимой с национальными интересами, как наносящую осознанно враждебный характер и причинившую невосполнимый ущерб внешней безопасности Российской Федерации.
  2.Считать невозможным дальнейшее пребывание В.В.Путина на государственной службе, а его деятельность подлежит тщательному расследованию правоохранительными органами РФ и дальнейшей судебно правовой оценке»..
  Ветераны КГБ СССР: генерал-лейтенант К.Е.Кортелайнен; генерал-майоры А.Э.Арро, Б.С Голышев, В.П.Дунаевский, В.И. Зайцев; полковники: М.Н.Голуб, И.М.Ившин, Н.К.Киселевич, В.Б.Матвеев.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Бившият агент на КГБ, който преди привличаше симпатиите на значително мнозинство, изглежда е притеснен.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/09/23/1903578_za_putin_procesut_pussy_riot_otvori_kutiiata_na_pandora/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#22:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]Ако няма да плащаме нищо няма как да имаме дори половин процент!!![/quote]
  Чакай бе! Ти разбираш ли, че става дума за суверенна българска земя!? Кой дава така безплатно да се строи на собствена земя!
  ПОЧВАМ ДА СЕ СЪМНЯВАМ ЧЕ СИ БЪЛГАРИН!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#67] от "Храбър":


  Обяснете на господин Митридат, че на него още не му е ясно.

  'Let light surround you' Dream Theater
 69. 69 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Гарантирано от ТЕРБ!
  Има ли начин да се прецака България, няма как ГЕРБ да не я прецака!

  При тези условия България не се нуждае от Южен поток!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 70. 70 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Представете си,че един хубав ден руснаците ни набедят ,че крадем газ от тръбата както това стана с Украйна?Или атентати прекъснат газоподаването и те трябва да защитят собствеността си както и контрагентите си?След 15 години както казват я камилата ,я камиларя.А революцията с шистовия газ вече набира скорост.САЩ стават от вносител -изнисител и цената на природноия газ ще пада.Контрапункт на тази теза е евентуалното намиране на газ в нашия шелф.

 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Любопитно

  Дневник, вместо да вземате от Медиапул, вземете малко поразцъкайте тази тема, че нещо не ми е ясно...
  В смисъл паричният поток е ясен - руснаците дават 900 милиона евро, които после си ги приспадат с концесионните такси.
  Питанката ми е оформянето какво е. Дават заем на държавата, която от своя страна с тях увеличава капитала на БЕХ, който от своя страна увеличава капитала на смесената компания или е някаква друга схема?
  Щото ако е такова - заем, до колкото помня от разните му закончета, това нещо трябва да мине през парламента (одобряване на заем). И не че няма да мине, ще мине, но поне да е обяснено като хората.
  Или е друга "врътката"? Интересно ми е юридическото оформяне, а не толкова историята тип "фронт офис". Тя си беше ясна още от времето на "Големият шлем".

  И доколкото разбирам от Медиапул, в момента изплащането на тези 900 милиона ще са само от концесионните такси? Друго има ли? По-специално ме интересува разпределението на печалбата на смесеното дружество когато тръгне. Все пак за какво толкова навремето новият председател на ПЕС се боричка с руснаците да измъкнем 50%, а не както по другите държави, кодето ще минава трасето, да се участва само с 49%

 72. 72 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#5:"Митридат"]някой може ли да изясни иначе в следващите 15 години каква ще е ползата за България от южния поток?[/quote]

  Единствено дивиденти, ако не са ги преотстъпили и тях, а това ще е глупаво

 73. 73 Профил на moshe._._nick
  moshe._._nick
  Рейтинг: Неутрално

  България на практика се самоизключва от проекта, тъй като няма пари.
  Остава само чиста сделка : "Трасе срещу отстъпка в цената на доставките".
  Всички останали държави ще участват с % от финансирането, в т.ч. и Република Македония. Явно могат да си го позволят.
  В бизнеса често се случва така.
  Група в определен бранш или дейност се обединява за общ проект и всеки внася своя дял. После си делят печалбата.
  Който няма възможности - стои отстрани и гледа.

 74. 74 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Редно е България да получава такса за тръбите, ако и да не ги е плащала. Таксата е по-малка от транзитните такси, но е повече от голямото нищо което ще подпишат тия нац. предатели. Да не говорим, че ще отпаднат транзитните такси от старите тръби.

  икономист - неграмотник с диплома
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Ми аз просто не желая да се включваме в такава ...хм..сделка. Ами то си е чиста измама. За какво ми е да се хващам изобщо!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "ariel28":

  Печалбата е .че няма да има посредници при нашия газ -съответно по ниска цена и Булгар газ няма да става заложник като НЕК.Демек ако тъпия газопровод не е ефективен ние не губим нищо.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Някой си искал да прекарва тръби през моето място и аз му позволявам без да го карам да ми плати. Ами това си е жива измама.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на moshe._._nick
  moshe._._nick
  Рейтинг: Неутрално

  Икономика се прави чрез инвестиции.
  За да се придвижваш напред, трябва да действаш, да си активен и дори понякога да рискуваш.
  Ако стоиш на едно място, никой няма да дойде и те носи на ръце.

  Който играй - пичели.
  Който ни играй - ни пичели ...

 79. 79 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#73] от "moshe._._nick":

  Абе и тука можеха да си го позволят, обаче ако помниш Дянков издърпа като дивиденти неразпределената печалба от БЕХ, която не беше разпределяна 6 или 7 години, освен това и милите ни ГЕРБ-аджии промениха задължението от 50% на 80% от печалбата да се изтегля като дивидент.
  Не беше толкова отдавна, че да го забравяте...
  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2012/06/15/1846878_durjavata_shte_pribere_skromni_sumi_ot_starata/
  Нищо че там пишат за "скромни дивиденти"... Защото и това се помни... пишеше го в някои вестници
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/05/1218957_durjavnata_energetika_durji_630_mln_leva_v/

 80. 80 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако този договор се подпише ще е едно от нещата с които справедливият и безкомпромисен български съд ще покаже крайно отрицателното си отношение към правителството на ГЕРБ изразено и оформено като присъди!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 81. 81 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Любопитно

  [quote#77:"Храбър"]Някой си искал да прекарва тръби през моето място и аз му позволявам без да го карам да ми плати. Ами това си е жива измама.[/quote]

  А измама ли е предложението - с твой ортак решавате да правите фирма - да си сложите бутка, където да продавате сладолед. Ти казваш "аз ще ти уредя парцела - тротоарното право, където да я сложим, ама ще се плаща наем". Ортака казва, хубаво, аз уреждам оборудването откъдето да го купим. Остава да извадим и двамата парите да купим нещата и после делим.
  Ти викаш "Да ама аз нямам пари".
  Той ти вика - добре, ще ти дам заем, ама ти поемаш таксата за тротоарно право.
  Как ти се струва? Измама ли е?

 82. 82 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Гневно

  ебахти глупаците бе!!!!!! НИЕ трябва да извиваме ръцете на другите, а не те на нас!!!! Русия продава газ, западна Европа има нужда от тая газ и на кого извиват ръцете - НА НАС??? Ние зор нямаме - щом файда няма!! СРЕДНИЯ ПРЪСТ на Русия и на ЕС пратен по пощата и карта на тръбата през Румъния! Нали изграждаме газова връзка с Румъния, да пускат южен поток от там! Пък като не им отърва на нас пък хич не ни пука!

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Изобщо, какво печели България от Южен поток та да плаща за него? Ако аз не печеля, за какво да се включвам! Ами да си гледат работата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Може ли някой просто и кратко да обясни:
  Каква ни е ползата от патока? Рашките си го оперират, рашките си транзитират газа, ние кво? Радваме се за рашките?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 85. 85 Профил на moshe._._nick
  moshe._._nick
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#75:"Храбър"]Ми аз просто не желая да се включваме в такава ...хм..сделка.[/quote]
  Сделка няма.
  Няма да платим нито стотинка.
  Свободен си да преминеш на дърва и въглища. Никой не те спира и не иска нищо от теб. Нито парите ти, нито мнението ти.
  Поръчай си кубик дръвца за огрев и три чувала шистов газ от америка по пощата. Давай , какво чакаш ...

 86. 86 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#76] от "bta":

  дори и с 10% -та отстъпка България, а и цяла източна Европа пак плаща по скъп газ от Германия. За което и Газпром е разследван от ЕС.
  т.е те ни доят ние като благодарност им подаряваме газопровод.
  Вече преглътнахме че няма да спечелим, сега смятаме колко по- малко ще загубим.

 87. 87 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Любопитно

  До коментар [#83] от "Храбър":

  Еми тогава няма да ставаш ортак. Ами просто им даваш терена да си сложат тръбите и да си плащат концесионната такса. Ти това ли искаш?
  Или предпочиташ да участваш в далаверата, като съдружник?

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#81] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Тогава изобщо няма да се включвам в далавера от която аз нямам никаква полза?
  Какво ми пречи да пусна цигани, които да продават балони и да ми дават по два балона за децата, без да влагам нищо.
  Този, който само ме използва изобщо не мие е ортак, а използвач.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Весело

  Е гати пичовете сте тука! Мечта за комунизма - някои да дойдат, да плащат концесия за пренос, да построят всичкото, че и от това нагоре да подарят половината фирма, защото иначе нямало никаква полза.
  Ми и аз искам такъв съдружник. Ако ми намерите такъв, обещавам комисионна

 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#87:"Федор Венедиктович Езерский"]Еми тогава няма да ставаш ортак.[/quote]
  Правилно! От къв зор ще правя нещо, щом нямам печалба?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#88] от "Храбър":

  Циганина плаща на общината. А ако не плаща, това си е проблем на местната община, че не си търси парите. Хайде да не си чешем езиците...

 92. 92 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#90:"Храбър"]Правилн! От къв зор ще правя нещо, щом нямам печалба?[/quote]

  Е кой казва, че няма да участваш в печалбата? Нито тук, нито в Медияпул пишат нещо за дивидентите. Е точно за това питам и в питанката ми №71, да поразцъкат Дневник, а не да преписват

 93. 93 Профил на moshe._._nick
  moshe._._nick
  Рейтинг: Неутрално

  Време е България да си поиска парите за предоставяне на свои земи за военни бази на чужди държави.
  Украйна получава от Русия 7.5 млрд. на година.
  А, България получава от сащ - нула.
  С такива пари България би се превърнала в градина.
  Аванта за никого. Особено пък за световните мошеници - печатари на банкноти и износители на инфлация в чужди държави.

 94. 94 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#93:"moshe._._nick"]Време е България да си поиска парите за предоставяне на свои земи за военни бази на чужди държави. [/quote]

  Предполагам все има някакъв договор обвързан с време... Няма да е хубаво да се разваля... Нека си изтече, а после, после ще си обади...

 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Любопитно

  На туркофилите и американофилите все не може да се угоди, ако бяхме дали тези 900 млн. щяха мърморят защо ги загробваме в безперспективен проект, сега когато нищо не даваме защо нямало да вземаме транзитни такси. Ами ако проекта е наистина безмислен значи транзитните такси ще са символични така че бихме спечелили от това.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#90:"Храбър"]Правилн! От къв зор ще правя нещо, щом нямам печалба?[/quote]

  Та какво? Предпочиташ 100% руска компания да работи тук, и да си прекарва газта? Добре, уважавам ти мнението... и рентиерството е тип бизнес. Не ми е от любимите, но си е бизнес...

 97. 97 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не мога да разбера брюкселските зелки какво спат?
  Да идва г-жа Марси, че тук червените бандюги съвсем се разпищолиха!

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#96:"Федор Венедиктович Езерский"]Предпочиташ 100% руска компания да работи тук, и да си прекарва газта?[/quote]
  Ами разбира се! Ако нямам пари да участвам ще искам да ми се плаща наем. И пак ще стане по моите условия. Предварително заплащане за година напред плюс застраховка за евентуалните щети, които може да ми се нанесат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#97] от "shumkar":

  Тя кога идва? Че най-после да се затвори "трансферният прозорец" за разни изнудвачи, аферисти и "стратегически инвеститори".

  'Let light surround you' Dream Theater
 100. 100 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  И още нещо да обяснят гербавите рубладжии:

  Какво става със собствеността на тръбата
  Входната точка за страната ни за газопровода ще бъде в компресорната станция в Провадия. 50-60 километра тръба ще бъде изградена към Северна България по основното трасе на патока, а другата тръба - 59 километра, ще се включи към сегашната ни транзитна система за Турция. И въпросът е за тази отсечка. Ей за тия 59 км предупреди Трайчо Трайков като го махнаха, че руснаците са искали да е тяхна в съотношение 50:50 собствеността, а Трайчо е настоявал да е 100% българска. Сега мамин Делянчо казва, че тия 59 км е решено да не са част от българската транзитна мрежа, а от “Южен поток”.

  Това гербавите по-големи рубладжии от БСП излязоха

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK