От трети опит беше одобрено свикването на общо събрание на Общинска банка

От трети опит беше одобрено свикването на общо събрание на Общинска банка

© Цветелина Белутова, КапиталОт третия опит на извънредно заседание днес Столичният общински съвет успя да приеме оценката на няколко общински имота, с които иска да участва в увеличението на капитала на Общинска банка. Те са оценени на близо 6 млн. лв.


С 43 гласа "за" и два "въздържал се" предложението на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов събра необходимото 2/3 мнозинство от 66 съветници. От групата на левицата днес не гласуваха, след като миналата седмица напуснаха залата. Въздържаха се Иван Мечков (БСП) и Любка Качакова (НДСВ), а ГЕРБ, "Синята коалиция", Любомир Дацов (НДСВ) и Ангел Джамбазки (ВМРО) дадоха подкрепата си.


Целта на общината е да апортира имотите като по този начин увеличи дела си в Общинска банка до около 75 на сто. Увеличението на капитала трябва да стане с решение на общото събрание на финансовата институция, за което предстои да бъде изпратена покана и до останалите акционери.
Дебатите и този път преминаха далеч отвъд границите на самото предложение и се превърнаха в схватка между мнозинството и БСП за бъдещето на банката. Голяма част от опозицията и мнозинството, включително кметът Йорданка Фандъкова, се обединиха около тезата, че Общинска банка трябва да тръгне по пътя на приватизацията.


Левицата обвини ГЕРБ, че за близо една година, откакто общината управлява самостоятелно, банката се е превърнала в политическа хранилка и продължава да се управлява зле. От мнозинството отвърнаха, че за деветмесечието на тази година има 3 млн. лева печалба, а за цялата 2011 г. при управлението на миноритарния собственик - фирми около бизнесмена Христо Ковачки, е натрупана загуба от 11 млн. лева.


Трудности и след първата победа


"Беше много трудно и тежко, след като си върнахме контрола на 11.11. 2011 г.", каза Орлин Алексиев. По думите му от пролетта насам група от съветници по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова е заседавала закрито. "Целта беше да няма изтичане на информация, но реално през юли и август започна да се чува", добави той. Алексиев каза, че е започнал отпор от миноритарния собственик. "Финансовият интерес очевидно е огромен. Някой ни е много сърдит, бесен е, включително лично на мен", добави съветникът, който оглавява комисията.


След това Алексиев официално потвърди, че евнетуалното предстоящо увеличение на капитала на Общинска банка цели да не могат фирмите около затруднения финансово Ковачки да отговорят със същата стъпка. За да го направят, те трябва да намерят близо 2 млн. лева. В момента Столичната общината има 67.51% дял, 18 други общини - 2.22%, общински дружества, фирми и предприятия - 3.67%, а миноритарният собственик притежава около 26.6%.


През декември е насрочено едно от трите съдебни дела (във Върховния административен съд) по жалба на фирмите около Ковачки, които оспорват решението на БНБ от ноември 2011 г., когато общината върна управлението си над банката. Тогава централната банка обезсили акциите на Христо Ковачки в Общинска банка. Това стана с решение на управителния й съвет, който лиши от право на глас в общото събрание на банката за шест месеца петима миноритарни акционери.


Очакванията на общината сега са да увеличи дела си до над 75%. По този начин дори и при неблагоприятно от съда решение тя ще има над 2/3 от капитала на Общинска банка и ще може да взима сама управленски решения.


От трети опит беше одобрено свикването на общо събрание на Общинска банка

© Надежда Чипева, Капитал


Банка с история


Общината загуби властта си в създадената през 1996 г. банка в края на мандата на Стефан Софиянски. През 2004 г. част от акционерите й бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Според променения устав всички решения са се взимали с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.


Тогава от Общинска банка не са съобщили на БНБ за промяната с какво мнозинство ще бъдат взимани решенията, както изисква законът. Членовете на общото събрание са били "въведени в заблуждение", че има такова изискване, установи специално сформирана комисия в общината. За достигане на блокираща квота през 2003 г. акционер в Общинска банка става "ВиК - София" с 6.99%, които не били отразени в книгата на акционерите. ВиК прехвърля акциите си от Общинска банка на "Софстрой", която после ги продава на фирмата "МАХ 2003", която е ­ собственост на Христо Ковачки. Искът за разваляне на сделката е подаден през 2008 г. след смяна на ръководството на ВиК.


Така се оказа, че компании на Христо Ковачки имат обща блокираща квота от около 27%. Благодарение на това той успя да постави свои приближени в борда и овладя контрола в банката. А мажоритарният акционер - Столичната община, остана заложник с депозити, които не можеше да изтегли, без да фалира банката, която междувременно раздаваше кредити на фирми, свързани с миноритарния акционер.


Миналата есен обаче Софийският градски съд (СГС) върна управлението на Столичната община, дотогава тя не можеше да взима решения сама, въпреки че притежаваше над 70% от акциите на банката. В началото на лятото пък общината поиска да бъде възобновено разследването срещу Любомир Павлов. Предходното досъдебно производство не започна, защото не бяха открити достатъчно доказателства, че Павлов има вина за случващото се в Общинска банка. В момента няма отговор от прокуратурата по искането на общината.


Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев


А бъдещето?


Най-обсъжданите теми днес в залата бяха дали общината е добър стопанин за последната година и какви трябва да са следващите стъпки. Съветникът от БСП Георги Кадиев аргументира позицията на партията си да не подкрепи увеличението на капитала с десетки въпроси. Попита дали са раздавани необезпечени дългосрочни кредити по информация на жълтата преса, давани ли са пари през последните месеци на всекидневник за положително отразяване на банката, има ли политическа чистка в банката и др.


Според него назначени членове на управителния съвет са били уволнени на шестия месец и са получили допълнително по десет заплати. "Още когато бяха назначавани, предупреждавахме, че някои от тях имат конфликт на интереси, защото работят в други търговски банки, но тогава не ни послушахте", каза още Кадиев, като спомена работещата в Пощенска банка Петя Димитрова и Борислав Боянов. Самият той обясни, че заради банковата тайна тези въпроси не могат да получат публичен отговор в залата.


Кадиев поиска комисия основно от опозиционни общински съветници оттук нататък да "влезе и да види  какво става с управлението на банката", защото нямало достатъчно информация.


"Участвах в свалянето на предишния председател на общинския съвет Андрей Иванов и не ми се иска да съм участвал в древна гръцка трагедия, в която с отрязването на главата на змея са излезли още няколко други", каза още той. Иванов подаде оставка в началото на годината. През пролетта пък от БСП разпространиха информация, че синът му е изтеглил кредит от Общинска банка. Преди няколко седмици Комисията за конфликт на интереси реши, че няма нарушение на правилата.


"Кадиев, вие предлагате политически лица да се месят в работата на банката, но на коя банка се обсъждат публично тези работи", отвърна на предложението Алексиев. По въпросите на Кадиев отговори, че преди общината да си върне контрола, всички изброени от него рекламни договори, сключвани от банката, са били на двойна цена.


"Изглеждате сякаш четете от два листа, за които са ви платили", нападна Алексиев съветника от БСП. Миналата седмица от мнозинството заподозряха левицата, че "играе за Ковачки".


Председателят на съвета Елен Герджиков също влезе в спор с Кадиев. "С увеличението на капитала се дава възможност банката да има по-голямо кредитиране, затова няма да подкрепим предложението", каза Кадиев. Герджиков му отвърна: "Искате да кажете, че Ковачки е управлявал по-добре." "Говорите, както дяволът чете евангелието", отговори съветникът от БСП.


Атанас Атанасов от ДСБ също беше активен в дискусията. "Имам информация, че всички големи кредити се отпускат с волята на премиера Бойко Борисов на близки до ГЕРБ фирми", възкликна той. Според него има тотална кадрова чистка. Атанасов също се оплака от липса на информация за състоянието на банката.


Кметът на София Йорданка Фандъкова

© Мария Съботинова, Капитал

Кметът на София Йорданка Фандъкова


Приватизация или да


Любомир Дацов пръв пое темата, че след като се увеличи капитала, трябва да се върви към стабилизиране на банката и през 2014 г. да започне процедура по приватизацията й. "Сегашната ситуация в Европа не е добра, но нещата ще вървят през следващите години към по-добро", каза още той.


От "Синята коалиция" също подкрепиха доклада и бъдещата приватизация. "Трябва да се освободим от тази тегоба на незнайните харчове", заяви Владимир Кисьов от СДС. Прошко Прошков от "България на гражданите" заяви, че за управление на общинска финансова институция явно трябва "друга политическа култура, която в момента липсва".


"Не само да се говори да приватизация, а трябва да се върви натам. Днешното решение е стъпка към това", каза накрая на обсъжданията кметът Фандъкова. Според нея това е бъдещето, за което трябва да се мисли, но след укрепване на Общинска банка.


Очакванията са съветниците вече да се събират по темата на закрити заседания, за да може да се изработи стратегията за идните месеци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK