От трети опит беше одобрено свикването на общо събрание на Общинска банка

От трети опит беше одобрено свикването на общо събрание на Общинска банка

© Цветелина Белутова, КапиталОт третия опит на извънредно заседание днес Столичният общински съвет успя да приеме оценката на няколко общински имота, с които иска да участва в увеличението на капитала на Общинска банка. Те са оценени на близо 6 млн. лв.


С 43 гласа "за" и два "въздържал се" предложението на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов събра необходимото 2/3 мнозинство от 66 съветници. От групата на левицата днес не гласуваха, след като миналата седмица напуснаха залата. Въздържаха се Иван Мечков (БСП) и Любка Качакова (НДСВ), а ГЕРБ, "Синята коалиция", Любомир Дацов (НДСВ) и Ангел Джамбазки (ВМРО) дадоха подкрепата си.


Целта на общината е да апортира имотите като по този начин увеличи дела си в Общинска банка до около 75 на сто. Увеличението на капитала трябва да стане с решение на общото събрание на финансовата институция, за което предстои да бъде изпратена покана и до останалите акционери.
Дебатите и този път преминаха далеч отвъд границите на самото предложение и се превърнаха в схватка между мнозинството и БСП за бъдещето на банката. Голяма част от опозицията и мнозинството, включително кметът Йорданка Фандъкова, се обединиха около тезата, че Общинска банка трябва да тръгне по пътя на приватизацията.


Левицата обвини ГЕРБ, че за близо една година, откакто общината управлява самостоятелно, банката се е превърнала в политическа хранилка и продължава да се управлява зле. От мнозинството отвърнаха, че за деветмесечието на тази година има 3 млн. лева печалба, а за цялата 2011 г. при управлението на миноритарния собственик - фирми около бизнесмена Христо Ковачки, е натрупана загуба от 11 млн. лева.


Трудности и след първата победа


"Беше много трудно и тежко, след като си върнахме контрола на 11.11. 2011 г.", каза Орлин Алексиев. По думите му от пролетта насам група от съветници по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова е заседавала закрито. "Целта беше да няма изтичане на информация, но реално през юли и август започна да се чува", добави той. Алексиев каза, че е започнал отпор от миноритарния собственик. "Финансовият интерес очевидно е огромен. Някой ни е много сърдит, бесен е, включително лично на мен", добави съветникът, който оглавява комисията.


След това Алексиев официално потвърди, че евнетуалното предстоящо увеличение на капитала на Общинска банка цели да не могат фирмите около затруднения финансово Ковачки да отговорят със същата стъпка. За да го направят, те трябва да намерят близо 2 млн. лева. В момента Столичната общината има 67.51% дял, 18 други общини - 2.22%, общински дружества, фирми и предприятия - 3.67%, а миноритарният собственик притежава около 26.6%.


През декември е насрочено едно от трите съдебни дела (във Върховния административен съд) по жалба на фирмите около Ковачки, които оспорват решението на БНБ от ноември 2011 г., когато общината върна управлението си над банката. Тогава централната банка обезсили акциите на Христо Ковачки в Общинска банка. Това стана с решение на управителния й съвет, който лиши от право на глас в общото събрание на банката за шест месеца петима миноритарни акционери.


Очакванията на общината сега са да увеличи дела си до над 75%. По този начин дори и при неблагоприятно от съда решение тя ще има над 2/3 от капитала на Общинска банка и ще може да взима сама управленски решения.


От трети опит беше одобрено свикването на общо събрание на Общинска банка

© Надежда Чипева, Капитал


Банка с история


Общината загуби властта си в създадената през 1996 г. банка в края на мандата на Стефан Софиянски. През 2004 г. част от акционерите й бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Според променения устав всички решения са се взимали с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.


Тогава от Общинска банка не са съобщили на БНБ за промяната с какво мнозинство ще бъдат взимани решенията, както изисква законът. Членовете на общото събрание са били "въведени в заблуждение", че има такова изискване, установи специално сформирана комисия в общината. За достигане на блокираща квота през 2003 г. акционер в Общинска банка става "ВиК - София" с 6.99%, които не били отразени в книгата на акционерите. ВиК прехвърля акциите си от Общинска банка на "Софстрой", която после ги продава на фирмата "МАХ 2003", която е ­ собственост на Христо Ковачки. Искът за разваляне на сделката е подаден през 2008 г. след смяна на ръководството на ВиК.


Така се оказа, че компании на Христо Ковачки имат обща блокираща квота от около 27%. Благодарение на това той успя да постави свои приближени в борда и овладя контрола в банката. А мажоритарният акционер - Столичната община, остана заложник с депозити, които не можеше да изтегли, без да фалира банката, която междувременно раздаваше кредити на фирми, свързани с миноритарния акционер.


Миналата есен обаче Софийският градски съд (СГС) върна управлението на Столичната община, дотогава тя не можеше да взима решения сама, въпреки че притежаваше над 70% от акциите на банката. В началото на лятото пък общината поиска да бъде възобновено разследването срещу Любомир Павлов. Предходното досъдебно производство не започна, защото не бяха открити достатъчно доказателства, че Павлов има вина за случващото се в Общинска банка. В момента няма отговор от прокуратурата по искането на общината.


Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев


А бъдещето?


Най-обсъжданите теми днес в залата бяха дали общината е добър стопанин за последната година и какви трябва да са следващите стъпки. Съветникът от БСП Георги Кадиев аргументира позицията на партията си да не подкрепи увеличението на капитала с десетки въпроси. Попита дали са раздавани необезпечени дългосрочни кредити по информация на жълтата преса, давани ли са пари през последните месеци на всекидневник за положително отразяване на банката, има ли политическа чистка в банката и др.


Според него назначени членове на управителния съвет са били уволнени на шестия месец и са получили допълнително по десет заплати. "Още когато бяха назначавани, предупреждавахме, че някои от тях имат конфликт на интереси, защото работят в други търговски банки, но тогава не ни послушахте", каза още Кадиев, като спомена работещата в Пощенска банка Петя Димитрова и Борислав Боянов. Самият той обясни, че заради банковата тайна тези въпроси не могат да получат публичен отговор в залата.


Кадиев поиска комисия основно от опозиционни общински съветници оттук нататък да "влезе и да види  какво става с управлението на банката", защото нямало достатъчно информация.


"Участвах в свалянето на предишния председател на общинския съвет Андрей Иванов и не ми се иска да съм участвал в древна гръцка трагедия, в която с отрязването на главата на змея са излезли още няколко други", каза още той. Иванов подаде оставка в началото на годината. През пролетта пък от БСП разпространиха информация, че синът му е изтеглил кредит от Общинска банка. Преди няколко седмици Комисията за конфликт на интереси реши, че няма нарушение на правилата.


"Кадиев, вие предлагате политически лица да се месят в работата на банката, но на коя банка се обсъждат публично тези работи", отвърна на предложението Алексиев. По въпросите на Кадиев отговори, че преди общината да си върне контрола, всички изброени от него рекламни договори, сключвани от банката, са били на двойна цена.


"Изглеждате сякаш четете от два листа, за които са ви платили", нападна Алексиев съветника от БСП. Миналата седмица от мнозинството заподозряха левицата, че "играе за Ковачки".


Председателят на съвета Елен Герджиков също влезе в спор с Кадиев. "С увеличението на капитала се дава възможност банката да има по-голямо кредитиране, затова няма да подкрепим предложението", каза Кадиев. Герджиков му отвърна: "Искате да кажете, че Ковачки е управлявал по-добре." "Говорите, както дяволът чете евангелието", отговори съветникът от БСП.


Атанас Атанасов от ДСБ също беше активен в дискусията. "Имам информация, че всички големи кредити се отпускат с волята на премиера Бойко Борисов на близки до ГЕРБ фирми", възкликна той. Според него има тотална кадрова чистка. Атанасов също се оплака от липса на информация за състоянието на банката.


Кметът на София Йорданка Фандъкова

© Мария Съботинова, Капитал

Кметът на София Йорданка Фандъкова


Приватизация или да


Любомир Дацов пръв пое темата, че след като се увеличи капитала, трябва да се върви към стабилизиране на банката и през 2014 г. да започне процедура по приватизацията й. "Сегашната ситуация в Европа не е добра, но нещата ще вървят през следващите години към по-добро", каза още той.


От "Синята коалиция" също подкрепиха доклада и бъдещата приватизация. "Трябва да се освободим от тази тегоба на незнайните харчове", заяви Владимир Кисьов от СДС. Прошко Прошков от "България на гражданите" заяви, че за управление на общинска финансова институция явно трябва "друга политическа култура, която в момента липсва".


"Не само да се говори да приватизация, а трябва да се върви натам. Днешното решение е стъпка към това", каза накрая на обсъжданията кметът Фандъкова. Според нея това е бъдещето, за което трябва да се мисли, но след укрепване на Общинска банка.


Очакванията са съветниците вече да се събират по темата на закрити заседания, за да може да се изработи стратегията за идните месеци.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Леле - 3млн лева печалба е някаква новина? За банки или за дискотеки в Студентски град говорим?!

  Приватизация му е майката, ако може и прозрачна - държавата се е доказала като лош стопанин във всички сфери.

 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бъдещето на банката наистина е в приватизацията,но той Любомир Павлов почти я приватизира,като я подари на Ковачки и банката още не може да се възстанови от това.

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  По неадекватно заглавие към този материал не виждам ... акциите на общината се увеличават, и това било приватизация ... напротив, така се приватизираха РМД-тата, но от частните акционери ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1119 Гневно

  е, няма ли най-после да оставят поне една банка да фалира. Аман от самарянски жестове към най-арогантната сфера!

 5. 5 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А защо въобще и беше нужна банка, на столична община?

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 6. 6 Профил на kukoto
  kukoto
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Хич не ми е любимец Кадиев,но в случая с банката не знае колко е прав. Всичко което казва е адекватно на ситуацията,която цари в банката.

 7. 7 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#4] от "ju.li":

  Колко му е да я фалират, ама точно сега не е момента.
  Верни на българския модел за приватизация - всяко предприятие, завод или сграда подлежащи на приватизация първо се оздравяват чрез допълнително финансиране или пък ремонтират, естествено с държавни /общински/ пари, след това се продава на верните човеци чрез договор с неясно съдържание по отношение на последващ контрол и без изискване да се плати договорената сума!
  ГРОБ не откриват Америката просто следват примера на Чичо Ваньо, Мадритския кр.. хитрец или на Смешнишев!

 8. 8 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Разстроено
 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Общинска банка поема по пътя на приватизацията, тръгва по пътя на безследно изчезналите ? … Това ли е общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев? Оня юнак, дето за него и певци песни пеят? Браво на фотограф Цветелина Белутова.
  Две глухи баби си говорят:- Тази година хич не е плодородна! Краставичките – такива (показва средното си пръстче), тиквите – такива (свива в кръгче палец и показалец)! Другата баба:- Не се притеснявай! Може да е добър под душа!
  Елен Герджиков, Малина Лазарова, Орлин Иванов…Елени, малини, калинки, орли… почти цялата флора и фауна в България.
  Семейство Тиквови. Дините (Citrullus aedulis) и пъпешите (Cucumis melo) са едногодишни растения ...после остава само един обран бостан.
  “Обран бостан не може да се окопае, да се засади, да пораснат дини и да ги раздадеш на народа да ги изяде”. Така премиерът Бойко Борисов обрисува състоянието…

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#5] от "Краси":"А защо въобще и беше нужна банка, на столична община?"
  А защо се поставя канела на водопровода?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Толкова много свободни ресурси ли има Столична община, че да се занимава с инвестиции в Банки!? Какво разбират тези хорица в общинския съвет от инвестиране, та тръгнаха да раздават имотите на общината!? То бива, бива грабеж, но както е тръгнала Фандъкова ще надмине и Софиянски, че и Борисов!

 12. 12 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 488 Весело

  Банката не е лоша инвестиция, а тази явно съвсем не е на умирачка. Щом и Ковачки не се отказва и драпа Пък ония червени сладури от СОС така да му помагат Наистина ли вярват, че не им личи?

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  От кредити за Ковачки към заеми за ГЕРБ

  “Общинска банка не се управлява добре. Раздават се кредити на лица и фирми близки до ГЕРБ. Даден е кредит в много голям размер на “Титан” и Инвестбанк. Освен това се твърди, че с пари на банката ще се спасява ЦСКА”. Това заяви Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ.

  Друг аргумент да не подкрепи предложението е, че в доклада е записано, че се променя уставът на банката без да е посочено конкретно как. “Всички знаем до какво доведе една такава промяна на устава през 1997 г.”, напомни Атанасов. Според документите тогава Столична община губи контрола върху управлението на банката. Има съмнения обаче, че това е направено със задна дата и затова през лятото прокуратурата възобнови делото за тайната приватизация на Общинска банка срещу Любомир Павлов.

  “Несериозно е да се говори, че банката финансира ЦСКА. Очевидно г-н Атанасов чете в. “Уикенд”, отговори му Орлин Алексиев.

  “Не се информирам от “Уикенд”, който е ваша собственост. Имам информация от хора от банката. Психологическият климат там е ужасен, върви кадрова чистка. Банката финансира лица и фирми свързани с ГЕРБ, като не е ясно как кредитите ще бъдат върнати”, отговори му Атанасов.

  “Единствените политически кредити са на партия “Лидер”, не му остана длъжен Орлин Алексиев. Според ГЕРБ кредитът, даден от Общинска банка на сина на бившия председател на СОС Андрей Иванов, не бил политически. “Това е кредит даден при предишното ръководство на банката, когато ние не сме имали контрол върху нея”, обясни Елен Герджиков. Преди дни Комисията за конфликт на интереси излезе със становище оневини напълно в 10 страници Андрей Иванов, напомни Мита Георгиева, председател на Комисията за конфликт на интереси в СОС.

  http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-news197748.html

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 864 Неутрално

  много лоши са тия гербаджии. Какво толкова са им направили любо пъпката и ковачки. Я оставете тези брилянтни финансисти да командват. Не само банката оставете им цялата собственост на София. Тогава май Кадиев и другарчета ще се кротнат.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пчеличката М.":
  Пък ония червени сладури от СОС така да му помагат Наистина ли вярват, че не им личи?
  ------------------------
  Ама как, те са загрижени за правилното управление на банката, само и единствено заради това гласуват срещу повишаването на капитала

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Слушах по радиото спор със следните аргументи:

  Герб:
  - Вие подарявате Банката на Ковачки, при над 70% наш капитал, се оказва, че управлява той

  БСП:
  - А пък вие давате стотици хиляди за реклами, които никой не чу. Следователно дела на Ковачки трябва да се запази.

  Герб:
  - Това са нормални за една банка постъпки, следователно ще апортираме, за да вдигнем капитала и да елиминираме Ковачки. Ако апортираме имоти, ще можем да даваме повече кредити?!?!?!

  Сините:
  - Ние не одобряваме (не се разбра какво), едновременно сме против Ковачки, против вдигането на капитала и против всичко, което не е против всички.

  Или аз нещо не съм наред, или на всички по-горе нещо им хлопа, или всички лъжат.

 17. 17 Профил на franzela
  franzela
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кадиев обяви, че Петя Димитрова и Борисляв Моянов (а не Боянов) са получили 10 заплати обезщетения за около 6 месеца престой в банката. Сумата била над седемгодишното възнаграждение на кмета на общината. Идеално за половин година работа.

  Също така той обяви, че Общинска банка е дала стотици хиляди за игрален филм, което според мен е малко странно за една банка.

 18. 18 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "Краси":

  За да я източват, за какво друго?

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  С действията си общинарите от БСП, демонстрират чии интерси защитават. Покачването на общия капитал ще доведе до намаляване на процентното влиянние, което техния човек Ковачки би могъл да има. Затова се дърпат чертвените. Влиянието им, а от там и печалбите им, ще намалеят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":

  А виждаш ли опитите на комунетата да не стане работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK