Плевнелиев се съмнява за готовността за електронен вот на референдума за АЕЦ "Белене"

Плевнелиев се съмнява за готовността за електронен вот на референдума за АЕЦ "Белене"

© Анелия НиколоваПрезидентът Росен Плевнелиев подкрепя електронното гласуване, но се съмнява, че ще има готовност то да бъде въведено за референдума за АЕЦ "Белене".


"Това е много добра идея, но дали сме готови, на този въпрос трябва да отговори изпълнителната власт. Много ще се радвам, ако имаме такава готовност, лично аз се съмнявам, че ще имаме готовност толкова скоро, но си го пожелавам, подкрепям го от все сърце и искам да стане", каза президентът, цитиран от БТА.


Преди ден президентът, премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, както и управляващата партия ГЕРБ се обявиха за отлагане на преговорите с кандидат-инвеститора "Глобал Пауър Консорциум" до провеждане на референдум.
Борисов заяви вчера, че референдумът трябва да се проведе максимално бързо и дебатът трябва да е в парламента веднага. Обяви още, че в този случай може да се тества системата за електронно гласуване и по този начин референдумът щял да излезе без пари. Направи паралел с кампанията по преброяването на населението през миналата година, когато много хора предпочетоха да участват в нея чрез попълване на анкетните карти в интернет.


В приетия в края на 2010 г. Изборен кодекс беше предвидено на президентските избори миналата година  експериментално да се гласува по интернет, но Конституционният съд го обяви за противоконституционно. Сега ГЕРБ отново предложи промяна в Изборния кодекс, която да позволи на парламентарните избори да се гласува по интернет. Предложенията обаче са приети само на първо четене.


Освен това, Изборният кодекс урежда гласуването само на избори. Допитванията се провеждат по реда на закона за референдумите. Той пък предвижда на тях да се гласува с бюлетини, на които се зачертават "да" или "не". Те трябва да се поставят в плик, който се пуска в избирателната урна.


Дебатът в парламента около провеждането на референдума за или против АЕЦ "Белене" и разяснителната кампания при подготовката на допитването са златен шанс да се покаже цялата истина за българската енергетика, коментира днес президентът Росен Плевнелиев.


Според него е крайно време хората в България да разберат за какво се харчат милиардите в енергетиката, на база на какви калкулации, какви решения и договори има. По думите, ако се разкрие цялата истина за българската енергетика, хората ще бъдат върнати обратно към държавата. Те ще видят честни политици, които казват - "ето това се случва в последните 20 години и оттук нататък в следващите 10 години смятаме да направим това, това и това", каза Плевнелиев.


За опасенията, че дебатът за АЕЦ "Белене" може да се превърне в предизборна кампания Плевнелиев коментира, че сме в предизборна кампания и много зависи от политическите партии как ще направят референдума и дебата. Ако бях на тяхно място, нямаше да играя играта, такава както досега сме я играли - политическо противопоставяне, този срещу онзи, каза президентът.


Според него енергетиката трябва да ни обединява, защото цената в енергетиката я плаща следващото поколение на България. Ако те искат българите да гласуват за тях, само ще спечелят, ако направят истински дебат в парламента, а не го политизират, заяви Плевнелиев. Той допълни, че това ще мотивира и много повече българи да гласуват, защото ще припознаят парламента като място за качествен дебат и политиците като хора, които откровено слагат цифрите на масата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK