Британската HSBC нямала за задача да оценява пасивите и активите на "Белене"

Владимир Каролев

© Велко Ангелов

Владимир КаролевБританската HSBC, която трябваше да направи оценка и да консултира проекта АЕЦ "Белене", не е оценявала активите и пасивите на централата. Това каза пред "Дневник" Владимир Каролев, който беше част от екипа на британската банка.


Той беше потърсен за коментар във връзка с обявената обществена поръчка от Националната електрическа компания, която търси кой да оцени активите и пасивите на "Белене" с цел тяхното отделяне. Максималната прогнозна стойност на тази оценка е 500 хил. лв. без ДДС. Оттук възникна и въпросът дали HSBC, който сметнаха, че централата ще излезе при най-оптимистичния сценарий 10.350 млрд. евро, вече не са направили и такава оценка.


Такова задание не ни е възложено, не сме го и правили, договорът ни беше прекратен, преди да се стигне до етап, на който да е необходима такава оценка, каза Каролев. По думите му тогава не се е и мислело за отделяне на "Белене", неговите пасиви и активи от Националната електрическа компания и затова не е имало нужда от подобна оценка. Тогава идеята беше проектът да върви през НЕК и да се търси мажоритарен инвеститор, припомни той.
На въпрос как все пак може да се оцени даден проект като рентабилен или не, да му се търсят инвеститори и да се дават консултации, без да се знаят неговите активи и пасиви, Каролев каза, че тази оценка трябва да се  прави, когато се намери инвеститор и се седне на преговори с него. А до такъв етап така и не се стигна, припомни той.


Лесно може да се изчислят железата, които сме купили от руснаците, другите покупки, строителните работи и т.н., но само в хода на преговорите може да се изясни каква стратегическа допълнителна премия България би искала от инвеститора и каква той може да си позволи, допълни още Каролев. Затова според него на етапа, до който достигнали от HSBC, нямало смисъл от оценката.


Договорът с консултанта беше подписан през април миналата година от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според финансовите му аспекти банката трябваше да получи за услугите си 2 млн. евро, както и хонорар от 0.95% от стойността на договора за ядрената централа. В крайна сметка договорът с британците беше прекратен предсрочно, след като през март тази година правителството и парламентът решиха да замразят проекта.


Затова и по информация от министъра на икономиката Делян Добрев е била платена само 30 на сто от договорената сума за консултанта. Той е предал встъпителен, диагностичен доклад и за анализ на пазара на ток в региона.


Макар в последната седмица и икономическият министър, и премиерът Бойко Борисов да заявяват, че не са се срещали и не са разговаряли с появилите се нови инвеститори за "Белене" от "Глобал пауър консорциум", представители на консорциума явно проявяват интерес към проекта не отскоро. През септември миналата година единият от представителите на американците - Арун Савкур, се е срещал с представители на HSBC, каза още Каролев. По думите му тогава срещата била в Лондон и била поискана от тогавашния министър Трайчо Трайков. След разговора обаче се стигна до разбирането, че още е много рано да се почват каквито и да било преговори, тъй като няма готовност с необходимия набор документи, които всеки инвеститор би искал да види, и няма достатъчно яснота по проекта, припомни си Владимир Каролев.


Вчера пред "Дарик" Трайков каза, че обявилите се за инвеститор не го изненадват, защото същите хора са идвали в началото на годината и са били насочени към консултанта, който да проведе с тях разговори. Те твърде неясно са проявявали интереса си към проекта, припомни си бившият икономически министър. И допълни, че тогава те не са могли да бъдат определени като стратегически инвеститор, какъвто се е търсел.


"Още повече че тази група компании, които се интересуваха тогава от "Белене", не биха могли по никакъв начин да бъдат определени като стратегически инвеститор. Нито беше ясно откъде ще дойде този ресурс – каквато е ситуацията и сега, нито отговаряха на предварителния профил на инвеститор, който търсехме. Бяха и българските консултанти, които са активни сега. Имаше и чужденци, не си спомням дали бяха същите, които в момента представляват този консорциум, но ставаше дума за едни и същи интереси", каза Трайков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK