БНТ и БНР ще предават пряко заседанията на новата комисия за "Белене"

БНТ и БНР ще предават пряко заседанията на новата комисия за "Белене"

© Георги КожухаровПарламентът ще проверява всички данни, факти и обстоятелства около строителството на АЕЦ "Белене" от 2002 г. до март 2012 г. Това реши Народното събрание, което след близо тричасови дебати създаде специална временна комисия, която трябва да проучи какви средства са изразходвани, какви договори са сключвани и какви ангажименти са поемани по проекта. 


Единствено от БСП бяха против създаването на звеното, а ДПС се въздържа. Останалите парламентарни сили единодушно бяха "за". Комисията трябва да работи в рамките на 2 месеца. 


В последния момент беше направена промяна в решението и беше гласувано, че заседанията на комисията ще се предават пряко по БНТ и БНР.
Очаквано управляващите оглавиха звеното като то ще се председателства от Диан Червенкондев (ГЕРБ). Беше отхвърлено искането Петър Димитров от левицата да застане начело на комисията.


От общо 13 членове управляващите ще имат шестима представители в звеното. На БСП и ДПС се падат по двама, а на Синята коалиция, "Атака" и независимите - по един. Засега ДПС казаха, че ще предоставят допълнително решение за това кого ще излъчат. 


В хода на продължителната дискусия по темата днес депутатите от различни политически сили си размениха взаимни обвинения за състоянието на проекта за втора АЕЦ край Белене. 


Деан Червенкондев каза, че комисията ще покаже на гражданите кой какви ангажименти е поемал по проекта и ще лъсне истината за тези, които се правят на невинни. Именно затова и с оглед предстоящия референдум управляващите искат заседанията на комисията да се предават пряко по държавните медии.  


Лидерът на ДСБ  и бивш премиер Иван Костов изказа подозрение, че при всяко поредно повдигане на въпроса за възобновяване на "Белене" става въпрос за комисионни. "Народното събрание трябва да каже, че НЕК е пощенска кутия на тези комисионни, а прокуратурата да не се прави, че не знае как се взимат стотици милиони левове," каза Костов. Той настоя още парламентарната комисия да изясни какъв  личен интерес стои зад действията на онези, които защитават този безнадежден, по думите му, проект 


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че е запленен от изказването на Костов. "Явно има далавера, щом се влага такъв патос в темата. Щом за комисионни и посегателства говори човек, в чието правителство корупция не е имало, го приемам за чиста монета", иронизира Сидеров. 


Той ще предложи анкетни комисии за проучване на всички данни, обстоятелства и факти за продажбата и на "Нефтохим", БГА "Балкан" и други предприятия от приватизационната хроника и ще настоява техните заседания също да се излъчват от държавните медии. 


Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини Синята коалиция, че обслужва угоднически интересите на управляващите с подкрепата за комисията, По думите му нейната цел ще бъде да се объркат хората и да бъдат удавени в думи преди референдума. 


Йордан Цонев от ДПС прогнозира, че и тази временна комисия няма да свърши работа, както и "нито една от анкетните комисии на този парламент до момента не е произвела качествен резултат и не е направила добре нито едно разследване". Докога Народното събрание ще върши работа на останалите институции, попита той. Според него целта на временната комисия е да излязат само определени факти и обстоятелства, а не истината. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK