БНТ и БНР ще предават пряко заседанията на новата комисия за "Белене"

БНТ и БНР ще предават пряко заседанията на новата комисия за "Белене"

© Георги КожухаровПарламентът ще проверява всички данни, факти и обстоятелства около строителството на АЕЦ "Белене" от 2002 г. до март 2012 г. Това реши Народното събрание, което след близо тричасови дебати създаде специална временна комисия, която трябва да проучи какви средства са изразходвани, какви договори са сключвани и какви ангажименти са поемани по проекта. 


Единствено от БСП бяха против създаването на звеното, а ДПС се въздържа. Останалите парламентарни сили единодушно бяха "за". Комисията трябва да работи в рамките на 2 месеца. 


В последния момент беше направена промяна в решението и беше гласувано, че заседанията на комисията ще се предават пряко по БНТ и БНР.
Очаквано управляващите оглавиха звеното като то ще се председателства от Диан Червенкондев (ГЕРБ). Беше отхвърлено искането Петър Димитров от левицата да застане начело на комисията.


От общо 13 членове управляващите ще имат шестима представители в звеното. На БСП и ДПС се падат по двама, а на Синята коалиция, "Атака" и независимите - по един. Засега ДПС казаха, че ще предоставят допълнително решение за това кого ще излъчат. 


В хода на продължителната дискусия по темата днес депутатите от различни политически сили си размениха взаимни обвинения за състоянието на проекта за втора АЕЦ край Белене. 


Деан Червенкондев каза, че комисията ще покаже на гражданите кой какви ангажименти е поемал по проекта и ще лъсне истината за тези, които се правят на невинни. Именно затова и с оглед предстоящия референдум управляващите искат заседанията на комисията да се предават пряко по държавните медии.  


Лидерът на ДСБ  и бивш премиер Иван Костов изказа подозрение, че при всяко поредно повдигане на въпроса за възобновяване на "Белене" става въпрос за комисионни. "Народното събрание трябва да каже, че НЕК е пощенска кутия на тези комисионни, а прокуратурата да не се прави, че не знае как се взимат стотици милиони левове," каза Костов. Той настоя още парламентарната комисия да изясни какъв  личен интерес стои зад действията на онези, които защитават този безнадежден, по думите му, проект 


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че е запленен от изказването на Костов. "Явно има далавера, щом се влага такъв патос в темата. Щом за комисионни и посегателства говори човек, в чието правителство корупция не е имало, го приемам за чиста монета", иронизира Сидеров. 


Той ще предложи анкетни комисии за проучване на всички данни, обстоятелства и факти за продажбата и на "Нефтохим", БГА "Балкан" и други предприятия от приватизационната хроника и ще настоява техните заседания също да се излъчват от държавните медии. 


Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини Синята коалиция, че обслужва угоднически интересите на управляващите с подкрепата за комисията, По думите му нейната цел ще бъде да се объркат хората и да бъдат удавени в думи преди референдума. 


Йордан Цонев от ДПС прогнозира, че и тази временна комисия няма да свърши работа, както и "нито една от анкетните комисии на този парламент до момента не е произвела качествен резултат и не е направила добре нито едно разследване". Докога Народното събрание ще върши работа на останалите институции, попита той. Според него целта на временната комисия е да излязат само определени факти и обстоятелства, а не истината. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 571 Весело

  Само да не е за сметка на "Дързост и красота", че човек убивам.

 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Весело

  Махаме охраната на площадката и на пролет няма да имаме проблем.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 463 Весело

  а още по-добре да направим един Блене Брадър.
  ще затворим правителството, Р. Овч. Станинишката, Гоце, Боце, може и Златев. за цвят и Трактора.
  предлагам да ги затворим за 15 -20 години, като домакин ще бъде Централен Софийски затвор.
  там ще си спорят, ще се разбират и каквото искат да си правят.

  ако има зрителски интерес, може да възстановим лагера в Белене и да изпратим на сървайвър и парламента....

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  Колко пари са похарчени без договор? От НДСВ през БСП ,та до ГЕРБ.

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ето от какво ви отвличат вниманието!

  Агенцията за ядрено регулиране е обезглавена!

  Какво се случва докато в публичното пространство масово се работи върху поредното ядрено облъчване на хорските мозъци, за появил се частен инвеститор, за проекта АЕЦ „Белене”?

  За да си отговорим на този въпрос е хубаво да надникнем в официалната презентация на доскорошния председател на АЯР Сергей Цочев, на интернет страницата на агенцията. И понеже може скоро да я изманипулират ще я копирам тук 1:1, като ще подчертая, че такова е било съдържанието й към дата 2 октомври 2012 г. Ето какво пише там:

  д-р Сергей Цочев

  Председател на Агенцията за ядрено регулиране
  Роден е на 28.10.1954 г

  Д-р Сергей Цочев е назначен за ръководител на регулиращия орган по ядрена безопасност и радиационна защита с решение на правителството през октомври 2004 г. След довършване на мандата на предишния председател, през август 2007 г. той получава нов петгодишен мандат.
  Преди назначаването му за председател на АЯР, Сергей Цочев е работил в продължение на 25 години в АЕЦ “Козлодуй”. Заемал е редица ръководни длъжности в областта на радиохимията, радиационната защита и опазването на околната среда. Последната му длъжност в АЕЦ “Козлодуй” е била Директор на Дирекция “Безопасност и качество”.
  Завършил е Химическия факултет на Софийски университет, специалност радиохимия (1974-1979). Защитава дисертация (Ph.D) в областта на радиоаналитичната химия през 1988 г. Специализирал е в Техническия университет във Виена и изследователския център на МААЕ в Зайберсдорф, Австрия.
  Д-р Цочев е член на Българското ядрено дружество, Асоциацията на западноевропейските регулатори по ядрена безопасност и на Европейската група на регулаторите по ядрена безопасност.
  Забелязах те ли „през август 2007 г. той получава нов петгодишен мандат”? Това означава, че през август 2012 г. мандата му следва да е приключил и или да му бъде присъден нов мадат, ако това се позволява от нормативната уредба, или да бъде освободен, а на негово място да бъде избран нов председател. Не ли? Вместо това вече повече от месец не се случва нищо подобно. Вместо това се „вихрят бури” около глупаво съчинена история за появил се инвеститор за „Белене”. Защо вкупом и управници и медии, „политици и експерти” неуморно и настойчиво ни „облъчват” с невярната информация, вместо да ни казват истините за случващото се в родната ядрена индустрия? Защо ли? Защо?
  Аз ли да ви отговоря или сами ще се достетите? Усещането ми е, че ще се справите и сами. Само ще ви помогна малко, като ви напомня, че в същото това време в същата тази ядрена индустрия се вихри, досущ като Батман, члена на евро-парламента (ЧЕП) Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ. И двете събития, протичайки паралелно, оставят огромното болшинство български медии с широко затворени очи!
  Сигурно вече се питате, защо Цочев не е сменен или пък с подновен мандат? И аз не знам. Мога само да се досещам, но няма да ви занимавам с догадки. По-скоро ще изчакам развръзката и тогава ще коментирам, ако си струва, а предполагам, че ще си струва.
  Това което със сигурност знам е, че след като беше уволнен през 2001 г. от същия този пост Георги Касчиев неистово жадува да се върне пак там. Малко преди парламентарните избори през 2009 г. се чух с него по телефона. Тогава работех в Пиза, Италия, и му звъннах на служебния във Виена. По време на разговора ни той ми се похвали, че наското се бил сдобрил с Иван Костов, който беше премиер, когато Касчиев беше уволнен от министър Евдокия Манева. Костов го бил призовал да забравят миналото и да гледат по-оптимистично към бъдещото. Непосредствено преди изборите изглеждаше, че новото правителство ще бъде от коалиция между ГЕРБ и СК. Тези индикации даваха надежди на Касчиев, че скоро ще се върне на бял конн в креслото на председател на АЯР. Но съдбата се разпореди иначе. Сега и Костов и Касчиев и кой ли още не се надпреварват да ни държат съзнанието единствено и само ангажирано с пиестите около АЕЦ „Белене” и да не виждаме и да не чуваме нищо друго. Но ние и виждаме и чуваме. И един ден неизбежно ще ги питаме.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мдааа, По старо правило, ако искаш да не решиш проблем, създай комисия!

  Ако направим равносметка, при управление ГЕРБ са създадени повече комисии, отколкото сумарно при всички други парламенти от1989 насам.
  Затова решени проблеми при герберите няма.
  И не само затова.
  Просто толкова могат.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 666 Неутрално

  " Единствено от БСП бяха против създаването на звеното "

  ЕТО ГИ !

 8. 8 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Крайно време е бивата БКП , тоест БСП да бъде забранена със закон , а на висшите и членове да не се дава право да работят повече от мияч на прозорци!!!

  Аз искам такъв референдум.

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мнозина пропускат едно важно обстоятелство - комисията ще разследва само до март 2012. А трябваше срока да е до 30 . 09.
  Щото точно в този период бяха натворени едни от най-миришещите л...а.
  За тях - веднага след парламентарните избори.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Е! Нали решението за спиране е през март! какво е било натоврено от март до септември?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#3:"Pima"]а още по-добре да направим един Блене Брадър. [/quote]

  Може, ама да им раздадат и по някой и друг артикул произведен в Арсенал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Насрахте се с това "Белене"....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело  - Посоката е вярна !

  Простият Матрял се нуждае от ъпдейти !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До #10;
  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Е! Нали решението за спиране е през март! какво е било натоврено от март до септември?

  О, има интересни въпроси:
  Кога и какви точно формални /юридически/ стъпки са предприети към РСЕ за преустановяване действията по споразумението?
  Как и кога е взето решение за наемане на "известната адвокатска кантора"?
  Срещал ли се е Борисов с американските инвеститори, и стенограмата от срещата /ако е имало/?
  и др.

 15. 15 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Гневно

  "Лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов изказа подозрение, че при всяко поредно повдигане на въпроса за възобновяване на "Белене" става въпрос за комисионни. "

  АМИ ДА, то точно за това става въпрос! Облажиха се комунягите, сега искат да се облажат и герберите!

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Формално идеята изглежда прекрасна - откритост и прозрачност. На практика ще се окаже пълен екскремент. Защо мисля така?
  Защото много добре помня заседанията на Кръглата маса между БКП и опозицията през пролетта на 1990 г., която се излъчваше пряко по телевизията. Както помня заседанията на Великото народно събрание 1990-1991, които също се излъчваха пряко. Резултатът бе, че около 90% от времето политиците от всички партии говореха глупости не по същество, а с единствената цел да покажат какви идиоти са другите. Циркът беше невероятен, повярвайте ми тези, които сте по-млади. Неслучайно след това тази идиотска измислица - прякото излъчване, бе прекратена.
  Сега ще стане същото. Повечето време ще се обвиняват един друг - не само за "Белене", а и за всичко друго, за което се сетят. И по тоя начин истинската дискусия ще бъде избутана в ъгъла и ще я схванат само тези, които и без това са горе-долу в час.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини Синята коалиция, че обслужва угоднически интересите на управляващите с подкрепата за комисията, По думите му нейната цел ще бъде да се объркат хората и да бъдат удавени в думи преди референдума.
  този урунгел сутринта каза, че българския народ е много умен, сега пък твърди обратното.............болшевишк му работа

 18. 18 Профил на Петър Белоречки
  Петър Белоречки
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трабва да се зададе следния точен въпрос за референдума за АЕЦ-Белене: ЩЕ УЧАСТВАТЕ ЛИ СЪС ЗАКУПУВАНЕТО НА 2000 ЛВ.АКЦИИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ, С КОИТО ЩЕ СТАНЕТЕ СЪАКЦИОНЕР ПРИ НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ??? Не трябва да се допуска България да стане финансово зависима като Гърция и да плащат за АЕ§Ц Белене внуци и неродени правнуци. Всичко друго са бесове на ПЕС-ове и всякаква осталная сволоч....

  Star Life
 19. 19 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Появиха се съобщения, че след всички далаверки с АСЕ НЕК е пред фалит!
  Ало, Делянчо, какво става с държавните ви компании, на които сте принципал, простаците-директори там за какво са, за да крадат ли? И да ми плещят колко са полезни бандитските им сделки за милиарди евро!
  Няма ли да има арестувани, Б. Велчев какво размишлява и си чеше брадата?

 20. 20 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#14:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Как и кога е взето решение за наемане на "известната адвокатска кантора"? [/quote]
  "Дневник", ако има прозрачност информирайте ни колко милиона са преведени на "известната американска кантора"?

 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#3:"Pima"]ще затворим правителството, Р. Овч. Станинишката, Гоце, Боце, може и Златев. за цвят и Трактора.
  предлагам да ги затворим за 15 -20 години, като домакин ще бъде Централен Софийски затвор. [/quote]
  Преди това трябва да се премахне статута за имунитет на кандидат депутатите, защото всички изброени ще го имат, и с пръст не можеш да ги докоснеш.
  Булгаристанска работа!

 22. 22 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Гневно

  Тия се сетиха.След като платиха и те над 1 млрд обществен ресурс.Всички участвали в тоя проект - с доживотни без помилване в затвора.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 23. 23 Профил на bbboak
  bbboak
  Рейтинг: 402 Неутрално

  цялата дискусия не е АЕЦ вс Веи,а затова как най-разумно могат да се изхарчат тези пари.Тоест нека всеки се замисли ,ако имаше 10млрд и е премиер какво би направил???Строежа на Аец ще бъде еднократна печалба за фирмите участващи в него,айде тези които са по поддръжката ще имат работа.Но ако образователната система се реформи ,то тя ще произвежда много повече плюсове от един Аец .

 24. 24 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 610 Неутрално

  : "НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! НЕГЛАСУВАНЕТО означава ДВА ПЪТИ "НЕ" на тоя референдум. Тъй кaто стадото с IQ под 100 и манипулираните избиратели на КОМУНОИДИТЕ превишава многократно нас, интелигентните и умни българи-ПАТРИОТИ, ние, като по-умни, ще ги ударим с ИЗБОРНАТА АКТИВНОСТ! КОМУНОИДИТЕ БЕЗ НАС НИКОГА не могат да постигнат активност 62%, колкото им трябва, за да е валиден референдума! Затова ги оставете САМИ на този референдум! Не играйте играта на КОМУНОИДИТЕ, ние сме ПО-УМНИ и ИНТЕЛИГЕНТНИ от КОМУНОИДНАТА ПАПЛАЧ! В никакви доводи против АЕЦ-а ПАПЛАЧТА няма да се вслуша! Всуе ще са усилията ви! Затова има един начин-НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! НЕГЛАСУВАНЕТО НЕ Е СЛАБОСТ, в случая е СИЛА, ОСЪЗНАТА СИЛА! Накрая ЩЕ НИ МОЛЯТ ДА ГЛАСУВАМЕ, даже и пари ще дават!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK