БСП иска обяснения от регулатора за таксата на производители на ВЕИ

БСП иска обяснения от регулатора за таксата на производители на ВЕИ

© Юлия ЛазароваПредседателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев да даде обяснение за решението да се въведе цена за достъп до енергийната мрежа. Това ще предложат от БСП още на първото заседание на новосформираната парламентарна комисия за контрол на държавния регулатор. 


Лидерът на БСП Сергей Станишев и депутати от левицата се срещнаха днес в Народното събрание с  представители на Българската фотоволтаична асоциация. Срещата е била по искане на асоциацията заради въведената с решение на ДКЕВР от 14 септември такса, която според производителите на възобновяема енергия отнема между 10 и 39% от приходите им. От асоциацията са изпратили писма до всички парламентарни групи и депутати със становището им по въпроса, но засега се отзовали само от левицата.Парламентът избра Димитър Главчев (ГЕРБ) за шеф на комисията за контрол на ДКЕВР
Парламентът избра днес състава на комисията за контрол на ДКЕВР, която беше създадена в началото на септември. За неин председател беше избран Димитър Главчев (ГЕРБ), за зам.-председател - Мартин Димитров ("Синята коалиция"), а за членове - Румен Овчаров (БСП), Рамадан Аталай (ДПС), Любомир Владимиров ("Атака") и независимия Димитър Карбов. Идеята за такава комисия дойде от премиера Бойко Борисов и беше лансирана няколко дни след като шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев обяви в парламента за шоковото поскъпване на тока с 13% от първи юли вместо с 10%. Тогава той посочи, че допълнителното повишение се наложило заради "зелената добавка".Според Станишев липсват мотиви за таксата и са налице подозрения за държавна помощ към стопански субекти, които са монополисти. Той отбеляза, че, от една страна, се създават законодателни стимули за производство на зелена енергия, но от друга - с решения на ДКЕВР се нанася удар. Станишев изрази притеснението си от действията на държавния регулатор.


Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков изрази недоумение защо за различните производители цените са различни и нарече таксата нов данък.


Прави се закон за стимулиране на зелена енергия, а сега сме свидетели на звучен шамар и игнориране на сектора, заявиха представителите на асоциацията. Председателят й Никола Газдов определи решението на ДКЕВР като незаконно и дискриминационно. Той поиска регулаторът да обясни как са сметнати тарифите и не става ли дума за обогатяване на естествените монополи.


Не може да бъдем отречени като сектор и да бъдем противопоставяни на останалите производители, подчертаха от асоциацията. Посочиха, че инвестициите в сектора са около 3 млрд. евро и са създадени над 25 000 работни места. Според тях в момента се поставя кръст върху бъдещи инвестиции във ВЕИ, а направените вече инвестиции са застрашени от фалит.


Газдов напомни, че над 400 компании са внесли колективна жалба в съда, отделно са внесени индивидуални жалби, сезирана е Комисията за защита от дискриминацията, предстои да сезират Комисията за защита от конкуренцията и да бъде информирана Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK