Силно мнозинство във ВСС се обособи още на първото заседание на съвета

Соня Найденова по време на тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия ВСС.

© Анелия Николова

Соня Найденова по време на тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия ВСС.Два часа след като встъпи в длъжност, разпределението на силите в новия Висш съдебен съвет (ВСС) си пролича при първия избор, който трябваше да направят кадровиците на Темиа - за представляващ член на съвета. С мнозинство от 17 души - основно с гласове от членовете от парламентарната квота беше избрана Соня Найденова, доскоро съдия в Софийски градски съд и кандидатура на ГЕРБ.


Другият кандидат беше съдия Юлия Ковачева от Върховния административен съд (ВАС), която беше избрана от квотата на съдиите. Тя беше номинирана днес от съдия Калин Калпакчиев, а Найденова - от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.


Вотът беше явен, като за Найденова гласуваха беше подкрепена от почти цялата парламентарна квота и част от съдебната, между които Камен Иванов, Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, както и главният прокурор Борис Велчев.
ВСС се състои от 25 члена, 22-ма изборни и трима по право. 11 се избират от съдите, прокурорите и следователите, а другите 11 от парламента. 17 души или мнозинство от 2/3 ще е необходимо и при избора на нов главен прокурор.


Чл. 8. (1) Висшият съдебен съвет се представлява от един от изборните му членове, определен с решение на ВСС.
(2) Представляващият ВСС в изпълнение на правомощията по чл. 16, ал. 2 ЗСВ:

1. представлява ВСС пред институциите в страната;
2. свиква заседания на ВСС, когато председателстващият отсъства;
3. председателства заседанията на ВСС, когато министърът на правосъдието отсъства;
4. информира обществото за дейността на ВСС;
5. представлява ВСС в международни форуми и институции;
6. подписва всички документи, свързани с изпълнението на длъжността "член на ВСС", с изборните членове на ВСС;
7. подписва всички документи, свързани с изпълнението на длъжността "главен инспектор на Инспектората към ВСС";
8. подписва всички документи, свързани с изпълнението на длъжността "главен секретар";
9. подписва всички документи, свързани с изпълнението на длъжностите "ръководител вътрешен одит" и "вътрешен одитор";
10. сключва договори, по които страна е ВСС, след решение на ВСС;
11. представлява ВСС в качеството му на възложител по реда на Закона за обществените поръчки;
12. след прието решение на ВСС за упълномощаване на експерти от дирекция "Правна" за процесуално представителство подписва акта на упълномощаването.
(3) Представляващият може да възлага изпълнението на някои от функциите си на други членове на ВСС или на главния секретар.
(4) При ползване на разрешен отпуск представляващият уведомява член на ВСС по старшинство.
(5) При невъзможност на представляващия да изпълнява функциите си по чл. 8, ал. 2 ВСС възлага на някой от изборните членове да го замества.
 


В началото на заседанието, чиято първа точка, беше избор на представляващ на ВСС председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев предложи да бъдат направени номинации на заседанието днес, но кандидатите да имат време до следващата седмица, за да се подготвят и да представят пред членовете на съвета концепции за поста. На това възрази председателят на ВАС Георги Колев, който напомни, че новоизбраните членове са представяли концепции преди да бъдат избрани. Той предложи изборът да не се отлага.


"Нека направим номинациите, ако колегите поискат повече време, ще се съобразим с тях. Ако не - ще гласуваме сега", предложи главният прокурор Борис Велчев.


Първи, след това изказване взе думата доскорошният заместник на Велчев - Михаил Кожарев, който предложи другият заместник на Велчев -  Камен Ситнилски. Той обаче си направи "отвод", защото според него представляващия ВСС трябва да е съдия.


С това се съгласи и Калин Калпакчиев, според който представляващият трябва да е съдия, защото ще се налага да защитава независимостта на съдебната власт. И именно в тази връзка, според него, това трябва да е човек, излъчен от съдебната квота.


При номинирането на Найденова, пък Колев застана на друга теза: нейният плюс бил, че е избрана от парламентарната квота, защото ще може успешно да реализира връзката между законодателната и съдебната власт, както и да защитава интересите на магистратите и органа.


Така двете кандидаттки изложиха накратко вижданията си какво трябва да прави представляващия ВСС (виж как е според закона в карето). Според Найденова той трябва да е изразител на волята на ВСС пред другите държавни органи и да бъде модел за добро взаимодействие.


"Познанството ми със съдии, прокурори ще ми помогне... Хората, които ме познават, знаят, че могат да чуя
всяко мнение, различно от моето и да постигна добър баланс".


Според Юлия Ковачева представляващият ВСС трябва да обяснява работата на съвета, за да бъдат ограничени критиките. "Да формулира ясно пред обществото задачите, които си постява ВСС и как ще ги реши. Трябва и да работи в насока ВСС да мотивира ясно всяко свое решение, независимо че предложенията се аргументират".


Министър Ковачева попита членовете на ВСС дали днес ще се проведе избора, на което Георги Колев отвърна, че двете дами са показали "незабавна и адекватна реакция в екстремна ситуация" и призова да се гласува.


Втората точка от заседанието на съвета беше избирането на работна група, която до следващото заседание на 11 октомври ще трябва да изработи проект за Правилника за дейността на съвета.
И тук доминиращи бяха представителите на парламентарната квота - четирима от петимата членове са избрани от Народното събрание.


Борис Велчев предложи за председател на групата, доскорошния депутат Юлиана Колева. По думите му тя е "доказан професионалист" и е участвала в изработването на правилника на парламента. Останалите четирима са - Галина Карагьозова (издигната от БСП), Светла Петкова (номинирана за ВСС от ГЕРБ), Васил Петров (кандидат на ДПС) и Румен Боев (само той от групата е издигнат от прокурорите).

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Милиционерите, хунтата, демокрацията е в опасност, БСП пръв защитник на квото се сетиш. Тикви.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Весело

  Юлия Ковачева беше дотук.Не е малко,все пак,с оглед греховете й пред ГЕРБ.

 3. 3 Профил на Jaqueline Vanek
  Jaqueline Vanek
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Гантирано от ГЕРБ! Браво Цецо, Бойко!

  http://www.youtube.com/watch?v=A91pY1L9meQ
 4. 4 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Власта на герберите се разраства

 5. 5 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да живей!

  "Истината е винаги посредата!"
 6. 6 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Бившият охранител от СИК и сегашен министър-председател, овладя цялата власт в държавата. Остава да си сложи само главен прокурор, което при това разпределение на квотите във ВСС е само въпрос на време. Да му мислят тези които гласуваха за това пълновластие, тъй като в един момент може да се окажат сами в държавата заедно със своя богочовек.
  Останалите ще му дирим колая, кой на където му видат очите!

 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нали помните кой беше на представянето на ВСС завчера ? Сценария трябва да се наблюдава отблизо . За да се знае - тояга или морковче .

 8. 8 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "bate_Ventzi":

  Цоцорков чака .

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Разстроено

  "Познанството ми със съдии, прокурори ще ми помогне..." - и познатите ВАЖНИ хора по СТЪЛБАТА също ще ПОМАГАТ... Така ЩЕ да е, докато ЗАКОНИТЕ се правят, прилагат и СПАЗВАТ от все ПОЗНАТИ хора... Познавай ПРАВИЛНОТО в БГ... НАПРАВИХМЕ си ТАКАВА държава...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА, И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! Необходимо е пълно разграждане на съдебната система - уволнение на всички, и започване на чисто с връщане само на доказано некорумпираните и компетентните, след пълна проверка на дейността им!

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Весело

  42. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, дадени от партията – независимо че тези хора са виновни за икономически загуби и са мразени от подчинените си. В драматични ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба като се използват за кадрови резерв за друго време.
  44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация.
  Строго секретно! КАА/08.113, Москва, 02.06.1947 г., Инструкция НК/003 – 47;

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#11] от "Красимир Кабакчиев":

  Не е точно така има и съдии, които се опълчват на хунтата, жалко че с този ВСС ще бъдат мачкани докато процентът на осъдителните присъди стигне 100% на което ще ни завидят и Русия, а за гражданските и административните дела е ясно да не ти се случва да се съдиш с държавата или с някой от гербаджийските фирми!

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  И всички други назначения ще минат по същия начин -бързо и под строй

 15. 15 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#4] от "makendji":

  Сега остава Синода да гепнат

 16. 16 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#15:"mahler"]Сега остава Синода да гепнат [/quote]
  И Бате Бойко патриарх.... ееееегати кефа.

 17. 17 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Поредната милиционерщина...

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 18. 18 Профил на someone
  someone
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Няма начин просто...нареждането да е по друг начин при положение, че половината състав на "правителството" на съдебната система се избира на партиен принцип, а не от юристи (най-общо казано). Аз ето това не мога да приема, защо се политизира всичко?! А другото просто е следствие...

  Всичко може, стига да може...ако не може, трябва да може :)
 19. 19 Профил на Реалния
  Реалния
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Красимир Кабакчиев":

  съгласен съм с теб от горе написаното но нека изчакаме дали и другите ще са такива.защото ако и тогава Премиера цитира че" ние ги хващаме а те ги пускат" няма да е актуален.
  привърженик съм на ГЕРБ без да съм техен член!

 20. 20 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 639 Весело

  "The Dark Side of the Force is a pathway to many abilities some consider to be unnatural."

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Наблюдавайки процесите от много години насам виждам, че БББ най-успешно се бори срещу директивите в тази инструкция.

  Аз много исках Иван Костов да успее да декомунизира държавата, но не успя.
  Ако имам някаква препоръка към БББ тя е да черпи ОЩЕ ПОВЕЧЕ от опита на Иван Костов (и положителния и отрицателния)

  ГЕРБ и БББ са многократно по-предпочитани от БСП, тройната ламя и писача на дипломна работа за руските шинели.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Така е потекло и така ще тече!
  Изпълнителната власт ръководи законодателната, а тя от своя страна взема решенията във съдебната!
  Ето на това му се казва демокрация!

 25. 25 Профил на Реалния
  Реалния
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "fanagoreca":

  мога да си сложа снимка и с марков костюм но не смятам че ако лъжа някой ще ми повярва заради това.
  иначе Благодаря за съвета

 26. 26 Профил на Реалния
  Реалния
  Рейтинг: 442 Неутрално
 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#8] от "papyre":Кой Цоцорков ? Тоя, с висшето по текстил, бивш шеф на хавлиената фабрика ? Сега шеф на Асарел ?Милионерът ли ?

 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Колеги, не видях някой тук да е предложил някой друг

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"rusamanova"]И Бате Бойко патриарх.... ееееегати кефа.[/quote]
  Той и сега е над патриарха и е в пряка релация с Началника.
  http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/10/25/nachalnika-pomaga-na-boiko.132250

 30. 30 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "tralala2010":

  "И тъй, от плодовете им ще ги познаете.
  21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата. "

  Та съдейки по плодовете, силно се съмнявам дали началника му на бойко е тоя, за който повечето си мислят, че става въпрос. Да не е онзи другия?! Май на това ми намирисва.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#16:"rusamanova"]И Бате Бойко патриарх.[/quote]

  Айде сега.

  Бат Бойко е Господ, патриархът ще е некой от подгласните Му.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#27] от "ahasver":

  Извинявам се на всички подведени . Когато съм писал , сигурно съм кукуригал , което не правя постоянно , а само отвреме навреме . Става въпрос за предс. на пловдивския окръжен съд Цацаров.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#30] от "zumm":Глей сега ! Точно в момента в САЩ се води борба кой точно да му е началника. Цялата дандания там е заради наш Бойко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK