Делото за убийството на Стоян Балтов е пред финал

Шествие поклонение по повод убития студент по фармацевтика Стоян Балтов

© Георги Кожухаров

Шествие поклонение по повод убития студент по фармацевтика Стоян БалтовДелото за убийството на студента по фармация Стоян Балтов е на път да приключи на първа инстанция в Софийски градски съд (СГС). На заседанието днес бяха приети три експертизи, след което председателят на съдебния състав съдия Петя Крънчева обяви, че на 6-ти декември може да започнат подготовките за пледоарите. Тя насрочи още една дата - 18 декември като резервна.


Студентът по фармацевтика Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в столичния "Студентски град". Подсъдими са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. Обвинението е за умишлено убийство на Балтов по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети. Според държавното обвинение деянието е извършено по хулигански подбуди. Ход на делото беше даден през април 2010г., а две години по-късно разглеждането му още не е приключило на първа инстанция.


На съдебното заседание днес, което започна с 30 минутно закъснение, бяха приети три експертизи. Първата беше съдебномедицинска експертиза на трупа на убития студент, втората – морфологична експертиза на представените доказателства, с които се смята, че е убит Стоян Балтов. Последната експертиза беше за психологическото състояние на обвиняемите по време на деянието. Пред съдебния състав се явиха вещите лица Станислав Христов, Пенчо Кожухаров, Илия Аспарухов, Атанас Христов, Александър Александров, Мария Грозева и Пламен Славов.

Съдията Петя Крънчева е заместник-председател на СГС и ръководи наказателната му колегия. Тя върна на прокуратурата делото за убийството на Стоян Балтов през юли 2009 г. заради противоречия във внесения от прокуратурата обвинителен акт, които представляват "сериозна непоследователност в тезата".

Според заключението на първата експертиза смъртта на студента Стоян Балтов е настъпила в резултат на множество кръвоизливи на шията и увреждане на мозъчната тъкан. Точният брой на ударите не може да бъде установен, но смъртта е настъпила заради тяхната многобройност, обясниха експертите. Според тях ударите са били целенасочени.


В залата бяха внесени шест чифта обувки, които са веществени доказателства. Те принадлежат на тримата обвиняеми и на други трима души – свидетели на убийството.


Втората експертиза беше морфологична. Тя имаше за цел да сравни подметките на обувките с нараняванията по тялото на Балтов и да даде отговор на въпроса, дали е възможно убийството да е извършено с тях.


Според експертите раните по главата и шията на Балтов са били направени от обувки с двоен шев на предната част на подметката.  Адвокатите на подсъдимите попитаха, дали по обувките е намерен сходен биологичен материал с този на убития студент. Експертите отговориха, че е възможно да е имало такъв, но тъй като след деянието обувките са носени сред природата, преди да бъдат иззети от полицията, биологичните следи може да са се изгубили.


Адвокат Асен Асенов, правозащитник на обвиняемия Александър Данаилов попита дали може да се определи, с кои точно от шестте чифта обувки са нанасяни ударите по главата на Балтов. Експертите не успяха да отговорят на това запитване. "Всеки вид обувки с подобни стандартни шевове може да даде конкретния отпечатък", казаха вещите лица. Експертите не успяха да отговорят и колко чифта от маратонките са използвани при убийството на Стоян Балтов.


Експертите бяха категорични, че докато е бил ритан по главата и шията, студентът по фармацевтика дори не се е защитавал, защото е бил изпаднал в безпомощно състояние. Доказателство за това била липсата на увреждания по мишниците и подмишниците на момчето, което сочи, че той не се е предпазвал с ръце от ударите.


Третата експертиза, за психическото състояние на обвиняемите беше приета, но без да се обсъжда от обвинението и защитата.Съдията Петя Крънчева е заместник-председател на СГС и ръководи наказателната му колегия. Тя върна на прокуратурата делото за убийството на Стоян Балтов през юли 2009 г. заради противоречия във внесения от прокуратурата обвинителен акт, които представляват "сериозна непоследователност в тезата".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k0vachk0
  k0vachk0
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако съдът наложи по-лека присъда това ще бъде заради "бързите" разследващи полицаи,следователи и техните доказателства

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 990 Разстроено

  Така се точат делата в България.
  Дали целта не е да се забрави случая, близките да се отчаят и да са съгласят на нещо, макар и малко, но да ги възмезди.. Ако е така - жалка, много жалка система, респективно - държава....

 3. 3 Профил на lordbelial
  lordbelial
  Рейтинг: 367 Неутрално

  деба тия вещи лица ! и по какво са вещи?обувките били с двоен шев.единствените на света. а полицията им иззела обувките след цифра време със заличени вече следи. Няма ли най-после поне един от всички тия т.нар. експерти (некадърници на заплата) да се обърка и да си свърши работата професионално?

 4. 4 Профил на julianus
  julianus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По абсолютно същия начин в Самоков, на метри от полицейското управление три скинарчета убиха от бой едно ромско момче. Получиха по 2 години условно, а един дори не беше осъден, защото междувременно катастрофирал и не се чувствал добре. Интересно дали и сега, когато жертвата не е от ромски произход съдът ще е толкова снизходителен..

 5. 5 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На някой ще му лепнат за назидание някой друг месец условна присъда.

 6. 6 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Абе ясно,2 години ще се разпитват на кои са обувките.Според мен сме единствената страна в Европа в която можеш да се измъкнеш ако убиеш някои.

 7. 7 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ужас... Не искам да повярвам, че разумни създания са способни на такива дела...Скотове!
  Този материал ме подсеща за сцена от "Списъка на Шиндлер", където немският офицер свири Бах на пиано, докато в съседната стая разстрелват хора с автомат... ужас!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Полицията и прокуратурата са много слаби.Некадърност или корупция.

 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2046 Разстроено

  "...ударите са били целенасочени." - ВЪЗПИТАНИЕТО им също е било целенасочено - да БЪДАТ "яки", "супер", "най"... ЖЕРТВАТА също е била възпитавана - студент по фармацевтика - да БЪДЕ в услуга на другите...

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Извършителите казаха че са невинни ...
  Всичко е ясно някой друг го е убил със същите обувки ...следствието продължава
  Делото е приключено !!!

 11. 11 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  изуми ме едно от цялата статия
  Експертите отговориха, че е възможно да е имало такъв, но тъй като след деянието обувките са носени сред природата, преди да бъдат иззети от полицията, биологичните следи може да са се изгубили.

  Боже къде спят разследващите органи МАМКА МУ.

 12. 12 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Впрочем защо не повдигнат обвинение за безхаберие на тея от следствието и то не беше ли под шапката на МВР.

 13. 13 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Герберастията гласува чалготеките в така наречения Студентски град да продължават да функционират и да бълват чалгарки-простакеси и селинджър-алкохолици.

  Убийствата на младежи като Стоян Балтов (Бог да го прости и съболезнования на родителите му) са последица именно от това ...

 14. 14 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Разстроено

  4 години за една инстанция? Това си е чиста подигравка..

  Fortuna favet fortibus!
 15. 15 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ясно сега нагледно защо повечето съдебни дела са с оправдателни присъди - вещите лица са много "вещи"

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 16. 16 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На това заседание Кожухаров не присъстваше и съдия Крънчева му наложи глоба 1000 лв.

  Ако лицето Кожухаров си плати глобата, веднага трябва да започне разследване как човек на заплата в Булгаристан може да плаща глоби от по 1000 лв. Същото се отнася за съдии, прокурори които с лекота налагат подобни глоби. Те също трябва да бъдат разследвани как с по 2-3 хиляди заплата карат автомобили за по 30-40 К и купуват имоти за петцифрени суми, понякога шестцифрени.

 17. 17 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Разстроено

  това е чист съдизъм. донякъде и родителите които са ги възпитавали са виновни. виждам каква разлика има във възпитаването на децата в българия, америка и западна европа един ден тези млади възпитаници няма да са по различни от тези същите убийци (разбира се това не важи за всички). много в българия си възпитават децата в злоба и завист която после с възраста се разраства и другия човек вече го разглеждат с омраза и презрение само като се движи
  по улицата. видях деца да си удрят куклите може би защото това е начин на наказание към тях въобще видях жестокости в децата не сравними мисля и с най невъзпитаната и бедна класа хора в цивилизования свят...
  как тогава да съдим съдиите които не по различно от тези убийци са били възпитавани?!

 18. 18 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Съжалявам, не можах да се сдържа и да не го отбележа:

  Фармацевтика?!? Дневник, вие сериозно ли? Думичката, която търсите е "фармация".

 19. 19 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Еми можете да излезете на площата и да поскачате още за повече свобода и демокрация.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Може би ще разберем вече , че имаме новоизбран ВСС

 21. 21 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цялата но съдебна система е една клоунада!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK