Конституционният съд позволи бивши агенти на ДС да ръководят БТА

Конституционен съд

© Анелия Николова

Конституционен съдКонституционният съд (КС) позволи на на бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководна позиция в Българската телеграфна агенция. Решението е било взето във вторник, като  е подписано с особено мнение от четирима членове на КС (Владислав Славов, Благовест Пунев, Румен Ненков и Кети Маркова).


Текстът беше въведен със Закона за БТА, обнародван в края на миналата година. Ограничението беше атакувано от 56 депутати с мотива, че разпоредбата е дискриминационна.


Според КС забраната е "конституционно нетърпима и дискриминационна".
"Негативната оценка в публичното пространство по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество", пише в решението на КС.


"В Конституцията равенството на всички граждани... е прокламирано като общочовешка ценност и на общо основание се отнася и за възможността за заемане на публични длъжности. Дори и временното отклонение от него чрез въвеждане на законови ограничения противоречи на конституционните разпоредби. Равноправието на гражданите включва еднаквото им третиране от държавната власт. Сътрудниците на тайните служби на тоталитарната държава са осъществявали "правно регламентирана дейност и като цяло нейната аморалност може да бъде имплицирана само ако действащото по това време право е било обявено за противоконституционно", е записано в решението.Директорът на БТА се избира и освобождава от Народното събрание.

"Поначало принадлежността към бившата Държавна сигурност не засяга доброто име на съответната категория лица и не може да играе ролята на критерий за оценка на техните професионални умения и качества. Използваният критерий за ограничаване на права е свързан с личното и общественото положение на гражданите (Решение № 11/2009 г. на Конституционния съд и Решение № 11/2011 г. на Конституционния съд). Той попада сред критериите, по които Конституцията забранява да се въвеждат ограничения на правата на гражданите, което се отнася и за заемане на която и да е публична длъжност. Тази дискриминационна мярка лишава определен кръг лица от възможността да бъдат избирани за генерален директор на БТА, както и да бъдат назначавани за заместник генерален директор на БТА и главен секретар на БТА независимо от това, че отговарят на всички други изисквания на закона за заемане на тези длъжности".


КС посочва, че е недопустимо генералният директор на БТА да бъде назначаван по други критерий, освен по професионална квалификация, качества и опит.


Според съда забраната представлява още непропорционално ограничаване на човешки права по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.


"Съдът в Страсбург приема, че въвеждането на лустрационни норми ограничава човешки права, гарантирани с Европейската конвенция. Съдът допуска в поредица от свои решения, че подобни мерки могат да преследват допустима от конвенцията цел, когато "състоянието на обществото налага създаването на защитни механизми за демократичното устройство". В същото време обаче изрично се изтъква, че подобни ограничения и лустрационни текстове биха били оправдани само ако са пропорционални на преследваните цели. Според съда ограничаването на някои човешки права чрез лустрация е пропорционално в посткомунистическите държави в периода на преход от тоталитарна към демократична система, доколкото съществуват сериозни рискове за този преход. Отдалечаването на тези мерки във времето обаче ги прави непропорционални на преследваните цели. Съдът отстоява разбирането, че лустрационните мерки могат да имат само временен характер докато съществува заплаха за демократичния ред. При липса на такава заплаха лустрацията би била непропорционална по смисъла на Конвенцията... ", е записано още в решението.


Владислав Славов, Благовест Пунев, Румен Ненков и Кети Маркова, които са подписали особеното мнение, твърдят, че законът за досиетата не е приет само, за да осигурява достъп на обществото до информация за миналото на лицата, но и с оглед на това да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на определени длъжности.
Те заявяват, че ограничението в Закона за БТА не се отнася за властова изборна позиция.


"Тази принадлежност поставя въпроса за двойствения обществен статус на лицето, сътрудничило на тайните репресивни структури, тъй като в миналото това лице освен официалното положение, което само по себе си не представлява пречка за заемане на длъжност по чл. 3, т. 19 от ЗДРД…, е притежавало и друго, секретно положение, което не само не е "обществено", но по силата на закон е получило негативна морално-политическа оценка. По тази причина рестрикцията, приложена относно тези лица, не е дискриминационна, тъй като принципът на равенство пред закона означава еднакво третиране на еднаквите случаи и различно на различните, т.е. изисква да се отчитат различията между хората – от една страна техните заслуги, както и обратно – техните действия с негативни последици", са записали още четиримата съдии.


"Рестрикцията, приложена относно тези лица, не е дискриминационна, тъй като принципът на равенство пред закона означава еднакво третиране на еднаквите случаи и различно на различните, т.е. изисква да се отчитат различията между хората – от една страна техните заслуги, както и обратно – техните действия с негативни последици", се казва в особеното мнение.

Коментари (359)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  конституционна помия се плиска в съдебната клоака.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Гневно
 3. 3 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Заглавието е неточно. По-вярно щеше да е:
  Бивши агенти на ДС позволиха на бивши агенти на ДС да ръководят БТА.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Доносниците не са спирали да ни тровят живота вече повече от 68 години. Скоро ще им дойде края!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Долни комунета! Кога ще ги изгубим от поглед!?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 7. 7 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#3:"patladjan_1991"]Бивши агенти на ДС позволиха на бивши агенти на ДС да ръководят БТА. [/quote]

  +++++++

  няма оттърване от таз генетична помия и тва си е.......

  Моралът не е порок!
 8. 8 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До като няма закон за ДС ще бъде така.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Е каква промяна има от 89 година? Вместо да се приеме закон за лустрация, сега дори натрапват тези, които тровеха живота на хората 45+20 години...

  "Егати държавата, щом аз съм министър" беше казал един бивш министър... Прав е бил в разсъжденията си...

 12. 12 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2328 Разстроено

  "...бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност..." - дали на ВЛАСТОВА позиция в ДЪРЖАВАТА има някой, който да не е, да не се е "отъркал", да не е съпричастен към ТЯХ - вездесъщите ОПравляващи НИ от ДС?!? Защо ли пък "човек от улицата", ей така от нищото, не се ЯВИ и не СПЕЧЕЛИ някой КОНКУРС за място, което малко или много има отношения към другите хора от "улицата", т.н. ОБИКНОВЕНИ граждани?!? Навързани като ЧЕРВА и преди и сега са ОПравните ни УПРАВЛЯВАЩИ - зависими и вЕрни докрай...

  Коментиране на анализираното, вече...
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Срам ме е, че се водим държава от НАТО и ЕС, а сме частна територия на комунистически отрепки, мафиоти и куки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Да се изхвърли конституцията заедно с комунетата.

 17. 17 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Да не повярвам че това става 23 г след т.н. "преход". Същите "другари", които тогава ограничаваха достъпа до информация, и газеха тези които слушаха, и споделяха, "западна информация", сега могат да бъдат начели на държавната информационна агенция.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Разстроено

  До коментар [#16] от "lordcris":

  Да , конституцията ни е лай*яна , точно колкото и конституционният съд.
  За това Конституционният съд позволи бивши агенти на ДС да ръководят БТА.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Абсолютно нормално и логично решение на една правова държава членка на Европейският съюз. Само лустрирани мозъци могат да искат ограничаване правото на труд 23 години по-късно, от когато е трябвало.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И какво, накрая пак ще се окаже, че най-добре е Велико Народно Събрание да промени Конституцията. Иначе това е като порочен кръг, от който няма измъкване - много шум за нищо, особени мнения, а Илия пак в тия.
  И нека не ни заблуждават някои - никога няма да е късно за лустрация.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1561 Гневно

  НЕГОДНИЦИ!!!
  !!!
  А, бе, дайте направо да въведем член 1 - "Цялата власт, всичките права, собственоста и икономическите дейности произлизат и принадлежат по право от и на ЕДИНСТВЕНО на щатните служители на ДС и техните разнородни видове сътрудници! За всички останали единственото място в социалната стратификация е положението на роби!"
  !!!
  Еб@@@@@@@@@@@@@@ му @@@@@@@@@@......
  !

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  И защо досега '' десните милиционери '' от ГЕРБ не доразвиха действащия Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен ?
  Какво е мнението на Европейската Народна Партия ?  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

  4. моралния и икономическия упадък на държавата;

  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

  10. безогледното унищожаване на природата.

  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

  в) лишаване от право на собственост;

  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

  е) лишаване от гражданство;

  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

  -------------------------

  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Щом има такава съпротива срещу лустрацията, то значи, че е необходима и ще им пречи, дори и сега.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 38. 38 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  До коментар [#34] от "Танас":

  Танасе, не се хаби. Всичко е прозрачно ясно.
  Като роса.
  !

 39. 39 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "67% от българите искат децата им да емигрират" заглавие от друга електронна медия. България е резерват на комунистическата мафия окопана на ВСИЧКИ нива на държавното управление!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Последното и гнъсно убежище на комунистическата сган,което още един път си изпълни пъкленото дело!!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 43. 43 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Конституционният съд върна и закона за лустрацията на Костов. Каза си зловещата последна дума и вече нищо не можеше да се направи , никога повече. Те са виновни , че нямаше лустрация в България , не друг.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1325 Весело

  принадлежността към бившата Държавна сигурност не засяга доброто име на съответната категория лица
  ...............
  Упс, тук им лъснаха за...ците на висшите магистрати за пореден пъд.
  Гарван гарваному око не вади и Конституционният съд (КС), както и всички висши и не дотам висши, но ключови съдебни институции са в ръцете на репресивният апарат на БКП.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Като гледам колко хора гонят "призрака на комунизма" и се чудя хора ли са, зомбита ли са. Хайде, онези злопаметните, да ги разбера, че чакат като някой комуняга държавата да им направи личното отмъщение, ама хлапетиите не ги разбирам. Изправил се 30 годишен пиклю лустрация да иска, че бил чел в блога на Ангел Грънчаров колко страшна била ДС. Малоумна работа! Не вземат да погледнат тоталната цецовщина и как набиват ДАНС навсякъде, ами се занимават с хора пред пенсия

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 49. 49 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Няма никаква нужда от БТА, няма нужда от БНТ и само отчасти има нужда от БНР. От КС въобще няма нужда, това е паразитна структура, която е вредна. Всички изброени са един сладък последен пристан за агенти-доносници и некадърници.

 50. 50 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  една много обезкуражаваща но не и изненадваща новина

 51. 51 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Антимодератор, виж, уважавам много "хейс спама" по форумите, но "флууд" историите ме дразнят. Не че и на мен не ми дадоха 24 часа почивка, и не разбрах за какво

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 56. 56 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#4] от "antimoderator125":

  В случая не е виновен, но преди 15 години - да.

 57. 57 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Бира, що бе, БНТ не е толкова лоша. Даже я предпочитам, че рекламите не са им дразнещи. То не че съм се загледал, но Денис Ризов не лошо шоу прави, докато го слушам ;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#17] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":


  [quote#17:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Същите "другари", които тогава ограничаваха достъпа до информация, и газеха тези които слушаха, и споделяха, "западна информация"... [/quote]

  Много повече.
  "Същите другари" сега са лицето на запада. Както и лицето на демокрацията, ръцете на демокрацията, желаният съдружник на запада, съюзникът на запада, представителя на запада и .....
  За останалите ... любов по френски ... в клекнало положение.
  !

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 60. 60 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#58:"AzDebil"]За останалите ... любов по френски ... в клекнало положение. [/quote]
  НЕ за всички останали , ама да не се впускам в подробности.
  П.С. Апропо, по БНТ Уорлд върви интересен за "голямата екскурзия" на турците: "Откраднати очи"Препоръчвам го.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 61. 61 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  А, за ЦСКА бан едноседмична почивка ми бяха дали... Много хора бяха изгоряли. Но пък от Дневник губят. Уж имат SЕО специалисти, пък на продаваемата дума "KZL" никакви ги няма в Гугъл. А AdWords оценява на 4.30€ кликването. Ето така се губят пари, а иначе сме за пазарна икономика. То да беше Дневник като агентурната БТА на хранилка от бюджета, да разбера, а то се финансират от клик реклама и... грантове от Фондация "Америка за България" ;-Р

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  [quote#12:"А БЪ В"]Навързани като ЧЕРВА и преди и сега са ОПравните ни УПРАВЛЯВАЩИ - зависими и вЕрни докрай...[/quote]
  Така е с мафията. Държат се. Още по-смешни са със измислените си дипломи и титли. По-долу от професор няма, а като почнат да говорят веднага си проличават липсата на интелект и познания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  а защо не , и на кой му пука за това пикливо ДС , освен на разни изперкали дъртаци пред умиране и чалнати форумци дето по цял ден и цяла нощ се борят с комунизма и отчитат променливи успехи , но сега пък запада взе че ги прие в своите редици , но на всичкото отгоре ги направи и началници , а борците какво стана с тях - нищо , остана им борбата

 64. 64 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#4] от "antimoderator125":

  Стига с това почистване на Костов. Костов нито отвори досиетата, нито ограничи агентите и доносниците, а да не забравяме, че заедно с Богомил Бонев скриха от парламента пълния списък на сътрудниците. Скриха и Гоце.

  А по темата- по- горе е точно казано в коментарите. Сътрудниците на службите и кръговете около тях си дават взаимна индулгенция и алиби.

 65. 65 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Бе то Иво Инджев не беше ли бинбаши там известно време!?
  Явно КС се е опрял на традицията

  Разтурям колоквиума!
 66. 66 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мария":

  Вас лично "топли" ли Ви лустрацията и с какво? "Репресирана" ли сте била от ДС и как?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 68. 68 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Ами как, то даже е задължително (да са от ДС)!

 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 851 Весело

  Така котета, Конституцията се тълкува само от Конституционния съд, не от недоспали фашета борци с комунизма със задна дата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 636 Весело

  е, както се пееше в оная хитова песньовка :
  "хора поднесете цвете...
  "гордост е да служиш в редовете на ДС и БКП"
  "ако някой пред лъжата лази, нашето ДС го пази"

  хъ-хъ-хъъъ

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#25] от "Мария":
  Да промениш Конституцията в тази част се искат поне 160 дупетати да гласуват едно и също нещо два пъти.... т.е. някой трябва да спечели изборите поне със 180 дупетата... като знаем колко продажни са....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Конституционният съд е отсъдил какво е конституционосъобразното. Вие в правова държава ли искате да живеете или в някаква друга? Това, че за някои хора е обществено неприемливо бивши агенти на ДС да заемат държавни постове, съвсем не означава, че такова ограничение е законно. Аз познавам лично трима души, които имат досиета, като за всеки един от тях съм напълно убеден, че не е извършвал нищо незаконно или морално укоримо, а даже напротив - е честен и добър професионалист.

  Едва ли България ще отлепи напред, ако ограничим гражданските права на една група заради грешките на други. Това едва ли би било справедливо.

  Голяма грешка е всички агенти да бъдат поставяни под общ знаменател. Това е признак на невежество.

  Пилците се броят на избори.
 73. 73 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#35:"Dehumanizer"]Щом има такава съпротива срещу лустрацията, то значи, че е необходима и ще им пречи, дори и сега.[/quote]
  Как няма да им пречи. И сега на управленските постове са все ДС агенти. И от време навреме осветляват по някой. А колко са неосветените, не ми се мисли даже.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 74. 74 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ми аде, Льольо? Дъртаците са ясни - "ЕХ! Навремето ако се бях усетил и бях накиснал комшията, че слуша оня педал Роб Халфорд от Джудас, сега щях да имам вила до Капиновският манастир, и сега нямаше да карам със 160 лева пенсия, пък аз...". Ама младите не ги разбирам. А да не би те да очакват да осребряват подобна информация? Един вид да чакат законче и после клю-клю на ДАНС, че комшийката с бакалията тип гараж е започнала частен бизнес със спестеният хонорар на дядо и, който го е получил от Шесто на Шесто. Един вид таковата за куфарчетата. Та може това да е логичното обяснение...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Е няма да се оправи тази страна! Поне докато някакви самоназовали се умници не оставят развитието на странат ни да става по естествен път.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#69:"boby1945"]ака котета, Конституцията се тълкува само от Конституционния съд, не от недоспали фашета борци с комунизма със задна дата....[/quote]

  нощем под юргана плачеш ли тайно за Мавзолея ?
  липсва ли ти паметника на Ленин ?
  палиш ли свещичка под портрета на бае ти тодар ?

  чекаш ли с нетърпение да падне капитализъма ?
  ехехехехе , колега помниш ли 'га построиха панелките
  и кога киселото млеко беше 6 стинки
  ехеееееее колега помниш ли на стената любимите портрети ?
  ехеее Комунизъма е неизбежен. Вечна слава.
  Костов - враг номер едно на каспичанската селищна система

  ъхъхъхъхъъъъъъ...

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 77. 77 Профил на balki65
  balki65
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За пореден път в Абсурдистан,нямат измиране тез КОфашиСТИ

 78. 78 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "patladjan_1991": или по-точно :бивши агенти и съпруги на бивши агенти ...

 79. 79 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 397 Гневно

  До коментар [#19] от "Karla GOP Hanneman":

  А каква Конституция предлагате? Която ограничава гражданските права на група хора по неясен признак, така ли? Каква част от агентите на ДС са били част от репресивния апарат на партията и са изпълнявали мръсни поръчки и каква - водещи специалисти, служещи преди всичко на родината си? Да ги осъдим всички на гражданска смърт ли, да ги изхвърлим на бунището, както бяха изхвърлени на бунището от Народния съд видни интелектуалци, наред с немалък брой престъпници? Такава Конституция ли искаме - отмъстителна, ограничителна, повтаряща същите грешки, които толкова много посочваме, но сме готови отново да повторим, за да търсим фалшиво възмездие?! Горко ни!

  Пилците се броят на избори.
 80. 80 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Някой правил ли и калкулация кои са крали повече: (1) тези от ДС, или (2), тези, които са против ДС!?

  Щото имам едно такова неприятно усещане, че антиДС-истите пипат по-здраво

  И още нещо - основната причина (според мен!) за непрекъснатите ДС-раздувки е, да не обръщаме внимание колко по-крадливи са настоящите.
  Един приятел много точно, като на везна, претегли всичко: `При соца управляващите си вземаха 10-тях процента, останалите 90 процента се връщаха към обществото... Сегашните вземат своите 90 и нагоре процента, и я върнат 10% процента назад, я не...`
  Тва е!

  Разтурям колоквиума!
 81. 81 Профил на Сър Стенли Ройс
  Сър Стенли Ройс
  Рейтинг: 60 Любопитно

  Сигурно тъкмят Костов за шеф на БТА

  Бащата на грубия секс
 82. 82 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Брей, това ли е новия ВСС?
  Те за това ли мътеха цели 2 месеца, преди да си свалят маските?
  По-рано поне се спотайваха?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ех, Пустиняк, Пустиняк. Карам още с 35 годишен ВЕФ, а за 3 години смених 3 лаптопа - 1 японски Сони и 2 американски - НР. Каква разлика между капиталистическо и социалистическо качество на електрониката. Сега карам с китайски комунистически Асеr, та да го видим него. Добре, че е социалдемократическа Финландия, да отсрамва Нокия малко пазарната икономика и евро-атлантическите ценности. :-Р
  Мамка им доносници!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 85. 85 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  До коментар [#60] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  А?
  Дай да се впуснем в подробностите. За кои от останалите НЕ Е?
  ?

 86. 86 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Значи наследникът на видни комунистически касапи Иво Инджев няма да има проблеми да се върне на поста.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 87. 87 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#84:"Федор Венедиктович Езерский"] Карам още с 35 годишен ВЕФ[/quote]

  Прав си, прав си! Тва е, тва е... Вечният двигател!
  И моят бачка толкова, ма преди известно време го оставих в избата и тази година, при поредното разбиване на всички МАЗИ на входа, изчезна... Ужас! Нихнята макя! Бял ден да не видят! Посегнаха на реликвата!

  Разтурям колоквиума!
 88. 88
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 89. 89 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално
 90. 90 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#84:"Федор Венедиктович Езерский"] Карам още с 35 годишен ВЕФ, а за 3 години смених 3 лаптопа - 1 японски Сони и 2 американски - НР[/quote]

  И какво точно слушаш на този ВЕФ? И като си толкова пристрастен защо не зарежеш тез бързо сменяеми лаптопи и не минеш на Правец-82. Имам един работещ мога ди дам да поджитлаш на него.

  Моралът не е порок!
 91. 91 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дали ЕС сега ще има куража, да спре такъв про болшевишкш ВСС или ще го остави на Бойко и Цеци?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 92. 92 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не разбрах? Само можем да работим или трябва да ни назначават на ръководни постове с предимство?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 93. 93 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  А, Минджев е виден борец против комунизма. Заслужава пенсия на максимума и орден "Стара планина". Няма да е лъжа да се каже, че Гоце го репресира. Това колко болка и страдание му е донесло само той си знае

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 94. 94 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#85:"AzDebil"]До коментар [#60] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  А?
  Дай да се впуснем в подробностите. За кои от останалите НЕ Е? [/quote]
  За мен лично-не! Подраних "изчезването ми" през 68, преди да завърша. Та за мен беше без "френски клекнал". Не съм единствения.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 95. 95 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#88] от "SorryLol":

  Най-често допусканата грешка е да се смесват понятията равноправие и равенство. Конституцията говори за равноправие. Равенството е изкуствена работа и с него нашата конституция не се занимава. Изразът е стар и не трябва да се тълкува буквално.

  Един евентуален лустрационен закона би довел до ограничаване на правоспособността на група граждани, което е нарушение на равноправието. Дори новороденото е напълно правоспособно!

  Пилците се броят на избори.
 96. 96 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#66] от "ccanov":

  В моя случай родовата памет е много чувствителна на тази тема, по ред причини. Затова гледам на лустрацията като на справедливост - всеки да си носи последствията. Иначе вечно ще сме омотани в тази мрежа на котараци и мишлета и все ще ни яхат разни съмнителни субекти, да не споменавам конкретни имена.

 97. 97 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тези тъпаци по същата логика биха допуснали за шефове на БТА:
  малолетни, защото при недопускане се дискриминират по възраст.
  неграмотни, защото недопускането е дискриминация по образователен ценз,
  роми, които не са с майчин език български, защото е дискриминация по вероизповедание.
  Да продължавам ли?
  Ама и за Конституционен съд да се изберат малолетни неграмотни роми пак ще ми е тази.

 98. 98 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Какво точно слушам на ВЕФ-а? Няма да ми се смеете, но сутрин с нетърпение чакам хороскопа на Буги Барабата по ЗиРок. Ясновидец е мистър Буги. А ВЕФ-чето си лови прекрасно УКВ-то

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 100. 100
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK