100 години от Балканските войни: Възторгът, катастрофата, поуката

100 години от Балканските войни: Възторгът, катастрофата, поуката

© Анелия НиколоваНа 5 октомври 1912 г. Царство България в съюз със Сърбия, Гърция и Черна гора, сключили т. нар. Балкански съюз, обявява война на Османската империя за освобождение на българите в Македония и Тракия, останали в пределите на империята по силата на Берлинския договор от от юни 1878. Договора, чиито клаузи ще останат основа за драматичните кървави конфликти на балканските държави чак до средата на 20-ти век.


На този ден в църквата "Света Богородица" в Стара Загора, където по-късно е настанен щабът на Българската армия, цар Фердинанд прочита манифеста за обявяване на войната сред овациите на многохиляден народ. За конкретен повод са използвани погромите над населението в Щип и Кочани след атентата на ВМРО в Кочани, но подготовката за войната България е започнала още след обявяването на Независимостта през 1908 г.


България участва с 600-хиляди военнослужещи, от които 370 хиляди войници и офицери, останалите са в доброволческите и опълченските отряди. Съюзниците участват общо с 370 хиляди войници и офицери. Българската армия е съсредоточена на основния фронт - югоизточния, с направление Одрин и Цариград. Съюзниците поддържат огъня в Македония срещу демотивиран и разпокъсан противник.
На 11 март 1913 Втора армия, командвана от генералите Никола Иванов и Георги Вазов, атакува Одринската крепост, състояща се от 26 форта, от които Айваз баба е смятан за непревземаем. На 13 март крепостта пада, България ликува, империята иска мир и обявява, че отстъпва всички свои владения на запад от линията Мидия - Енос. В Лондон започват мирни преговори.
И тук свършва възторгът


Съюзниците, на първо място Кралство Сърбия, отказват да изпълнят договореностите за Македония и Беломорска Тракия, закрепени впрочем повече с доверие от страна на правителството на Иван Евстратиев Гешов, отколкото с добре обмислени клаузи, годни за международен арбитраж. Надеждата, че руският император ще арбитрира в полза на "справедливостта", угасва. Общественото мнение вътре в България е обхванато от неудържим гняв и чувство, че над България се е стоварила вселенската несправедливост. "Справедливост чрез оръжие", прегърнато като решение от народа и генералите, взема връх над опитите на правителството да търси възможности за преговори.


Така


идва денят на "безумието"


- наричано от едни историци "престъпното безумие", от други - "великото безумие" на един измамен и поставен в изолация народ, обхванат от чувство за грандиозна, задушаваща несправедливост. На 16 юни 1913 българската армия е обърната на запад срещу очакващите удара сръбски и гръцки части.


Така се слага началото на Втората балканска война, известна още като Междусъюзническа, а в европейските учебници по история ще бъде записано завинаги, че България е нападнала съюзниците си. От север Румъния, окуражена от Русия, навлиза в българска територия и стига почти до София. България слага оръжие. Букурещкият мир от 10 август 1913 отбелязва първата национална катастрофа - България губи голямата част от освободените земи и Южна Добруджа и успява да спаси Пиринска Македония.
Българският национален въпрос, както са наричали тогава вестниците проблема, който България се е нагърбила да реши в тези войни, остава не само нерешен, но драматично задълбочен.


На хоризонта се задава "генералният сблъсък на силите" - Първата световна война. България е силно ухажвана и от двата лагера , но пази неутралитет цяла година, поставяйки условие за решаване на "българския въпрос". През септември 1915 решението е взето - присъединяваме се към военно-политическия блок на Централните сили (Германия и Австро-Унгария), срещу които е обособена Антантата (Съглашението) на останалите велики сили. "Голямата война", както са я наричали тогавашните политици, а всъщност - голямата европейска касапница, приключва с катастрофална за победените система от договори, които, прочетени безпристрастно, са по същество не договори, а отмъстителни диктати над победените. Любопитно е, че не друг, а командващият въоръжените сили на победителката Франция - маршал Фош, отправя пророческото предупреждение към политиците победители, седнали на масата на преговорите във Версай: "Залагате мини за нова война , които ще гръмнат най-много след 20 години". Малка брънка от тази наказателна система е Ньойският "договор", който "урежда" положението на България и слага край на националните въжделения.


Поуката


Никога повече търсене на решения на "националния въпрос" чрез оръжие. Оттук нататък - неутралитет и дипломация. С този принцип се качва на престола цар Борис ІІІ и започва методично и упорито преследване на националните цели, най-напред чрез сближаване със съседите. Първото постижение на голямата поука е връщането на Южна Добруджа на 22 септември 1940 чрез спогодбата в Крайова, призната от всички велики сили. За първи път в историята териториален въпрос на Балканите е решен по мирен път.


Днес 100-годишнината от Балканските войни се отбелязва от всички държави участници, със съвместни научни конференции на историците. Български академици са поканени на форуми в Истанбул и Солун, техни учени ще гостуват в София. "Е, с някои интерпретации на документирани факти ние никога не можем да се съгласим, но е добре да ги обсъждаме заедно и цивилизовано", казва акад. Георги Марков.


Патрон на българските чествания е министър-председателят Бойко Борисов.


Когато побеждаваш ...


Париж, 19 октомври 1912, вестник "Тан":


Армията на цар Фердинанд и досега се ползваше с най-добро име. Днес обаче с много свои редки качества тя зае най-първото място всред европейските армии. Превземането на Люле Бюргас оставя на турците възможността да групират силите си назад, на не и да предприемат каквото и да е настъпателно действие. Като констатираме това, драго ни е да припомним връзките на доктрината и практиката, които свързват българската армия с френската."


Лондон, 19 октомври, в. "Дейли телеграф:


"Ако има народ, който да е изкупвал своите стремежи с цената на жертви, той е българският. Затова не е чудно, че в София губят търпение вследствие обмяната на възгледи в дипломацията по въпроса какво да се позволи на България да задържи от онова, което тя тъй скъпо заплаща. За този въпрос още не е дошло време, но Силите (Великите сили - бел. ред.) не бива да се бавят."


Лондон, 27 октомври, в. "Таймс":


"Смятаме, че една българска окупация на Цариград , дори временна, би имала скръбни резултати за държавата, която внезапно се заяви като страшна сила. (...) Цариградската атмосфера не е мястото за водачите на велик вече народ, комуто обаче все още предстои да консолидира положението, което е придобил. (...) Завземането на Цариград би предизвикало навярно голямо надигане на Русия против България. (...) Сега г-н Гешов упражнява голямо влияние. Ако се постарае да засили доверието, което е придобил, той ще успее да разубеди войската и народа си от онова действие, което най-накрая не може да има други освен плачевни резултати..."

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Никога повече търсене на решения на "националния въпрос" чрез оръжие. Оттук нататък - неутралитет и дипломация. С това "лого" се качва на престола цар Борис ІІІ"

  За което решение пък ни онождат яко след втората световна.

  Извод - правилната политика е да се действа не с формули, а с мислене. Ама мислещите политици у нас ги е фанала яко липсата още отпреди да си направиме конституция.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  В тази статия трябваше да има повече неща за ролята на т.н. "братска" Русия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на binarnia
  binarnia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления на автора за статията. Изчетох я с удоволствие.

 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  "Патрон на българските чествания е министър-председателят Бойко Борисов".

  Това е същественото, това - а не някакви си исторически факти

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  "...за освобождение на българите в Македония и Тракия..." - спорно е доколко дипломацията НИ, в лицето на ББ(патрон на честванията) и НМл си е взела поука, защото не само, че НЕ правят нищо за приобщаване на БЪЛГАРИТЕ в откъснатите земи, а толкова срамежливо отстояват българското, че какво по-лесно напълно да бъдат асимилирани. Икономическа развита България - това е най-вярното решение за ОБЕДИНЯВАНЕ на българите, за решаване на "националния въпрос"...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 678 Разстроено

  Не мога да добавя нищо повече:

  Лондон, 27 октомври, в. "Таймс":

  "Смятаме, че една българска окупация на Цариград , дори временна, би имала скръбни резултати за държавата, която внезапно се заяви като страшна сила. (...) Цариградската атмосфера не е мястото за водачите на велик вече народ, комуто обаче все още предстои да консолидира положението, което е придобил. (...) Завземането на Цариград би предизвикало навярно голямо надигане на Русия против България. (...) Сега г-н Гешов упражнява голямо влияние. Ако се постарае да засили доверието, което е придобил, той ще успее да разубеди войската и народа си от онова действие, което най-накрая не може да има други освен плачевни резултати..."

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  ""Справедливост чрез оръжие", прегърнато като решение от народа и генералите, взема връх над опитите на ..."

  Дали ако бехме направили тогава референдум щяхме да имаме "удобното" днес обяснение, че Фердинанд ни е вкарал в национална катастрофа, а?

  ПП. Ако усетите препратка към днешни случки, то тя е търсена умишлено.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Поуката е, че и преди 9-ти елитът е бил върло некадърен като сегашния. Реално и сегашната територия на страната ни е много, като се има в предвид какви хора са ни начело.

  икономист - неграмотник с диплома
 9. 9 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Изводът е, че благодарение на ПСВ идеите на болшевизма побеждават в Русия, след което бързо идват в победена и унизена от победителите България. Комунизмът бързо поразява мозъците на обеднелите и обезверени българи, народът се разделя съвсем на две, следват септемврийското възстание, преврати, суператентата през 1925 г. в църквата, убийства, липса на бързо икономическо развитие.
  От навлизането на идеите на Ленин България тръгва надолу по всички линии и 100 последователни години след Балканската война вървим към НУЛАТА.
  Все пак, ако през 1944 г. не бяхме окупирани от СССР, може би нямаше да се разболеем смъртоносно.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 10. 10 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#2] от "grand funk railroad":

  Правилно си сложил братска в кавички.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#9] от "Хипчо":

  Изобщо не е така. Изводът е, че България е била бедна страна, с население, до което повечето "идеи" изобщо не са достигали.

  Съответно, политическата върхушка е царувала над стадо диваци и без никакъв коректив извън нея си, което е довело до всичките "национални катастрофи".

  При соца и при демокрацията положението е същото, с дребната разлика, че е имало коректив на елита - кога от Сесесере, кога от Есесере - но само в интерес на външната сила.

  Изобщо, както го обобщаваше прадедо ми, бог да го прости и миро да му капе от кокалите, прост народ, слаба държава, лесно се управлява.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 12. 12 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "През 1912 България покрива едва 40% от етническите си територии, а съседите й са меко казано алчни. Достатъчно е да се погледнат аспирациите им по онова време, за да се разбере какви са били шансовете ни да съединим Мизия с Тракия и Македония. Гърция например има претенциите да възстанови Византийската империя, въпреки смешната си армия, и иска за себе си о-в Крит, малоазийското крайбрежие на Турция + Цариград и Беломорска Тракия. За Сърбия вече споменах, че претендира за северна Македония, в която не живее и един сърбин, а също така и за цяла Албания. Освен това според сръбските "учени" във Видинско, Врачанско и Софийско (!) живеещото българско население говори ... сръбски език. В тайно споразумение двете държави заявяват, че ще отстояват при всички положения обща граница. Румънските аспирации обаче надминават всякаква норма на приличие. Румъния заявява, че тя е подкрепила Балканския съюз, като не се е включила във ПБВ (!), а също така претендира за "някой остров в Егейско море", тъй като в областта на Янина живеело гагаузко малцинство (население, което никога етнически и културно не е свързвало себе си с Румъния, която обаче се е обявила за негов защитник). И така за "приноса" си към Балканския съюз след първата война румънците настояват за териториални компенсации в Южна Добруджа. Ето такава е била ситуацията на 16-ти юни 1913, а и много преди това. Фердинанд прави най-логичното нещо, а именно да подготви в продължение на много години най-силната армия на Балканите, като единствен гарант за осъществяване на някакви национални идеали. Като любопитен факт трябва да се отбележи, че по свидетелство на Х. Кисинджър през 1900 година българската армия е 13-та по боеспособнонст в света, като на 14-то място е американската!"

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 13. 13 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  ДА ПОВТОРИМ - Х. Кисинджър: "През 1900 година българската армия е 13-та по боеспособнонст в света, като на 14-то място е американската!"

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#13] от "Хипчо":

  [quote#12:"Хипчо"]по свидетелство на Х. Кисинджър през 1900 година българската армия е 13-та по боеспособнонст в света, като на 14-то място е американската![/quote]

  Малко е трудно да се поверва, че Кисинджър е бил свидетел на боеспособността на българската армия през 1900 година, най-малкото щото той се е родил доста след това.

  Откъде копна тоя интересен цитат?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "jubal harshaw

  Изчакай минута.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 16. 16 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#14] от "jubal harshaw":

  За българската армия: Хенри Кисинджър, "Дипломацията", стр. 27, най-долу:
  "До 1890 г. американската армия е на 14-то място в света, след българската, а американският флот е по-малък от италианския......."

  За цитата :
  http://www.segabg.com/replies.php?id=53074&p=2

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 17 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "На 16 юни 1913 българската армия е обърната на запад срещу
  очакващите удара сръбски и гръцки части. "

  Най-голямата еденична грешка в българската история.

  Нападение над Гърция и Сърбия, с Турция зад гърба ни, а и Румъния, която още преди войната се е облизвала за някакви "компенсации" за сметка на България (май са искали Силистра).
  С какъв акъл е започната тази война не ми е ясно. Как са мислели да воюва България на 3, че и 4 фронта, обградена отвсякъде !?

 18. 18 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хипчо":
  Нищо странно няма в това, за какво и е на САЩ армия.
  Тя няма (силни) врагове по това време.

  Капацитета и обаче в началото на 20 век , е вече на най-голяма световна сила.

 19. 19 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "А БЪ В":

  Съгласен съм. ББ изобщо не знае какво е това дипломация, а НМл я разбира като трамплин за бъдеща международна (европейска) кариера.
  Затова сега ще ни напълнят с талибани от Сирия, понеже той държи да покаже колко много ТОЙ обича мюслитата. И е готов да продаде държавата, която 500 години е била тъпкана (меко казано) от тях.

 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Ако има народ, който да е изкупвал своите стремежи с цената на жертви, той е българският. Затова не е чудно, че в София губят търпение вследствие обмяната на възгледи в дипломацията по въпроса какво да се позволи на България да задържи от онова, което тя тъй скъпо заплаща. За този въпрос още не е дошло време, но силите (Великите - бел. ред.) не бива да се бавят."

  Е това време така и не е дошло. Написаното ме накара да се замисля каква справедливост все пак носят Великите.

 21. 21 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Резултата от първата балканска война не е бил чак толкова лош за България - всичко в Тракия зад линията Мидия - Енос е за България. Това вклячва Одрин, широк излаз на Бяло Море от Марица до около 100-200 км от Солун.
  Част от Македония е била също за България.
  Не трябва да се забравя, че по споразумението със Сърбия се е предвиждало излаз на Адриатика за Сърбия. Но по настояване на великите сили там е създадена Албания, и за Сърбия не е останало много. Затова са и претенциите и за голяма част от Македония.

  Балканите щяха да са по-добро място ако резултата от първата балканска война се беше запазил.

 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Разстроено

  До коментар [#19] от "Alpheratz":

  Да, горчивата истина май е, че сега сме по-зависими и не само налагането на политики, нямащи нищо общо с българските ценности, а и ТЕ - ОПравниците ни, мислят за всичко друго, само не и за държавата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alpheratz":
  До коментар [#22] от "А БЪ В":

  Не знам защо се намесва в темата, която е историческа, ББ и други съвременни политици.

 24. 24 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#22] от "А БЪ В":

  Макар че и Емилия Масларова беше решила да вкарва египетски работници през 2007 - 08. Но се вдигнаха британският посланик, сигурно и американците, Тренчев го гледах по "телевизията" Бибити как каза, че и той ходил и й забранил да вкарва талибани. Дано и тоя път някой да им нашока репите. Но е отчайващо да осъзнаеш какви идиоти те оправят ....

 25. 25 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#23] от "Малката Пица":

  Да, няма пряка връзка, но има непряка.
  Фердинанд явно ни е напомнил за някой от съвремието

 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#23] от "Малката Пица":

  "Патрон на българските чествания е министър-председателят Бойко Борисов." ....

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "Малката Пица":

  Ако сме на "щеше", винаги съм си мислел, че България е можела да осъзнае , че не е реално сама да завземе такава територия, и да внимава повече поне с Гърция и нейните претенции за Солун. Както и да приеме временно статуквото на запад от Вардар, докато й се отвори нова възможност. Както и да не се лакоми към цяла Одринска Тракия, защото Турция нямало как да приеме граница на 50 км от Цариград

 28. 28 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хипчо":

  А сега българската армия на кое място е?

 29. 29 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако след Освобождението бях избрали за столица на България Търново, а не София, нямаше да се стигне до тези две национални катастрофи. След илинденското въстание София се наводнява с бежанци от македонско и те са имали пряк достъп до всички власти.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  "Справедливост чрез оръжие", прегърнато като решение от народа и генералите, взема връх над опитите на правителството да търси възможности за преговори.
  Така идва денят на "безумието" - наричано от едни историци "престъпното безумие", от други - "великото безумие" което поставя в изолация държава."

  За мен това е най-голямата историческа грешка която прави България през най-новата си история! Но според мен главната вина за това "безумно решение" за започване на Междусъюзническата война има не толкова българския народ (който нормално по това време е бил възмутен), голямата вина е на българския цар Фердинанд, който вкарва България в тази обречена на провал война срещу бившите ни съюзници от Сърбия и Гърция! Този амбициозен и алчен Фердинанд закопава България с грешните си решения и политика, заради него нашата страна изпада не в една, а две национални катастрофи!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Неутрално

  най голямата грешка е 4е Румъния не е вързана да стои мирно с договор, могли сме да и направим известни отстъпки, който евентуално да се ревизират по мирен път след известно време.
  Втората е 4е не сме потърсили някой да държи мирна Турция (като обещаем да не настъпваме юг).
  По преценка на вси4ки, Бг армията е могла да се справи сама с Гърция и Сърбия.
  Вси4ко това не озна4ава 4е пак нямаше да се стигне до същото по време на ПСВ, понеже сме в такава изолация и скарани със вси4ките ни съседи и тн. и тн...
  Изобщо, лесно е да се говори какво е трябвало и какво не 100 години по късно! Дано никога не се повтаря

 32. 32 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  На вниманието на всички "патриоти","национаисти" и др. такива.Няма значение какво ти е името,етноса и религията. Да си Българин не означава да ядеш шопска салата с ракия ,да ходиш на църква за Великден и да вееш знаме на мач.Означава да носиш Родината в сърцето си,да работиш за себе си и нея,да народиш челяд за себе си и нея,да развеете байрака заедно със съседа на новия му покрив и ако наистина е нужно,да дадеш и кръвта си за общата ни майка.Така са направили Асен,Алекси,Аврам,Агоп,Акиф и Ахмед...Живяли дом до дом,прилегнали гроб до гроб..

  http://www.archives.bg/balkanwars/spisuci

 33. 33 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#28:"Alpheratz"]А сега българската армия на кое място е?[/quote]

  http://vbox7.com/play:81267b7e41

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#17] от "Малката Пица":

  +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#16] от "Хипчо":

  Това е измислен цитат. Дипломацията я имам само на хартиено английско издание (от 94-та), но нито в първата глава (където би трябвало да се пада тоя цитат според страница 27), нито в главите за дипломацията около Руско-Турската и между нея и първата световна има такъв цитат.

  Да не говорим, че подобна мисъл е напълно нелепа, като си помислиш, че през 1900-ната доктрината Монро е вече бая на възраст, а Щатите контролират практически цялото западно полукълбо и са най-голямата икономическа и военна сила в света.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 36. 36 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хипчо":
  "Изводът е, че благодарение на ПСВ идеите на болшевизма побеждават в Русия ..."

  Това е извода от балканските войни ли?
  Ебати тъпия извод.

 37. 37 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Война, която е предизвикана от самите нас, не е редно да бъде повод за гордост! Човек се замисля върху това, как се е стигнала до нея и какво не е свършено преди това, както трябва. На този въпрос би следвало да отговорят познавачите на Илинденско-преображенскот въстание

 38. 38 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Това е картата на границите след първата балканска война:

  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Balkan_belligerants_1914.jpg

  Съвсем прилични да били за България. Нейното разширение е било най-голямо. Може би гръцкото е било със същата територия, но ако се вклячат остривите в Бяло море, Крит най-вече.

 39. 39 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#37] от "nikero":

  абе спорно е колко е предизвикана от самите нас, просто сме се хванали на провокации...

 40. 40 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от carmello":
  Моя грешка!
  Имах предвид Първата балканска война от 1912 г срещу Османската империя

 41. 41 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хипчо":

  Споделям тезата ти, че сценарият би бил значително по-благоприятен за нас, ако не бе комунизмът.

  Иначе, желанията на тогавашните управници да решат "националния въпрос" са съвсем резонни. Въпросът е, че за пореден път Великите сили ни пращат на бунището, след Берлинския конгрес, когато е премахната възможността за силна България, в своите етнически граници.

 42. 42 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#40] от "nikero":

  а, това е така, но тук ве4е нещата са по сложни и идват от няколко века по рано, мине се през Велика Сан-Стефанска България, Съединението, Независимостта- вси4ко това набива в главите на Царя и Офицерството (макар да е имало доста мислещи хора там), 4е Турция е доста слаба и ще мине безнаказано една такава война, както и увереност в непобедимостта на Бг армията, останалите извън пределите българи, репресиите от Турция над тези българи и тн. и тн, просто вси4ко си е водело кум такава война още от Освобождението- имам предвид Балканската война.
  А Междусъюзни4еската - Царят просто е искал да даде лек урок на Сърбия и Гърция, да ги накара да спрат с пограни4ните провокации, да покажем малко мускули.
  Оба4е много слаба дипломация, много- както казах и горе - намесата на Румъния решава Междусъюзни4еската война

 43. 43 Профил на bt_ip
  bt_ip
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да бяхме си устанли в Тракия - хем плодородна, хем излаз на Бялго море, хем геостратегически ни правише по-силна. Ама не заради чукарите и неблагодарността на Македония, днес българи в Южна и Източна Тракия няма.

 44. 44 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#43] от "bt_ip":
  Да бяхме! Ала гласовете на македонистити са се чували непосредствено под прозорците на Двореца, че и в самия дворец! А тракийските българи в София кой ще ги чуе?

 45. 45 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ние сами сме си виновни за погрома! Трябвало е да сключим таен договор със сърбите против маляките! Но БГ-дипломацията е винаги доста слаба!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 46. 46 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#43:"bt_ip"]Ама не заради чукарите и неблагодарността на Македония, днес българи в Южна и Източна Тракия няма. [/quote]

  Да сме били отстъпили цяла Македония на сърбите, но да си вземем сигурен излаз на Бяло море и линията Мидия-Енос! На 40 км от Цариград!!

  За това нашта дипломация е трябвало да търси споразумение със сърбите зад гърба на маляките!

  Ама Фердинант е профан!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 47. 47 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"Малката Пица"]Балканите щяха да са по-добро място ако резултата от първата балканска война се беше запазил. [/quote]

  Така е, ама който е много лаком остава с почти нищо!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 48. 48 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#45] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":
  Ние сами сме си виновни за погрома! Трябвало е да сключим таен договор със сърбите против маляките!
  ...........
  Русия и Румъния поставят ултиматум на България, град Силистра да стане немедлено румънски.
  България се съгласява, но по настояване на Кремъл, Румъния пожелава цяла южна Добруджа.
  В същото време, пак дирижаран от Русия, се създава съюз между Гърция и Сърбия. България е поставена в клещи, чакали са само момента , за да ни нападнат от всички страни. Към купона се включва и Тюркие. Сексуланите взаимоотношения със съседите - пълни. Цялата работа е скроена в кабинетите на Кремъл и това не трябва да се забравя, но пък и поука не сме си взели, както гледам.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 49. 49 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "СДС":

  На българската крива ракета все други са и виновни?

  Вината е изцяло на Кобурга! Дипломация нула, реална преценка на ситуацията феланцайге!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 50. 50 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Да благодарим на нашите сегашни партнери от Англия и Германия за Берлинския конгрес. Разкъсват България на три части, предпоставка за три български национални катастрофи!

  Любим метод> Разделяй и владей!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Разстроено

  До коментар [#43] от "bt_ip":

  Не знаете колко пъти и аз съм си мислил същото....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#50:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]Любим метод> Разделяй и владей!!! [/quote]

  А немските банки, които ни дават кредити за ПСВ, успяват да си напълнят джобовете с доста пари за наша сметка!

  Да е жив и здрав Берлинския конгрес!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 53. 53 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "Патрон на българските чествания е министър-председателят Бойко Борисов." ...'прекрасен' завършек на статията...

 54. 54 Профил на podporuchik
  podporuchik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Потресително слаб текст, с малоумни и несериозни изводи. Но как да е друго яче, като колтуроведи разни изземат прерогативите на историците. Обратната страна на медала я представят хора като Б.Д., които често бистрят културни експонати и социални феномени и стигат до не по-малко малоумни заключения.

  Не ни казвайте нищо, което Ние вече знаем.
 55. 55 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#53] от "Пльок":
  Е, може ли, където има униформи и фуражки, да не се завърти там и бате Бойко? Ще ни разкаже прочувствено за шестимата си прадядовци, загубили през балканските войни по пет крака и три очи.

 56. 56 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Всичко това е резултат на Берлинския договор. Абсурда да се създаде Българско княжество, извън което живеят повечето българи. И мръсната роля на Русия. Българското духовенство е подготвило всичко за консолидация на народа ни живеещ в Турция. Оставало е още съвсем малко, за да бъде решен въпроса от дипломатите. Русия финансира и организира военно македонските събития, които предопределят война вместо дипломация. Определено българина не е виновен за позицията си за воинстващ народ, великите сили предопределят всичко. При по-добро познаване на проблемите ни, на любовта но независимостта ни спрямо Русия, на икономическата ни и военна мощ. На реалното желание Германия и Австроунгария да имат колоний. Можели са да избегнат последвалите войни, милионите жертви, разбитите икономики и като следствие на това - "социализъма и комунизъма"... Да, верно е, че като се обърне колата, пътища много!

 57. 57 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"grand funk railroad"]В тази статия трябваше да има повече неща за ролята на т.н. "братска" Русия. [/quote]
  ++++++

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 58. 58 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Еееееееееех, какво ли би било, ако....ако се бяхме пообуздали малко и бяхме действали с повече разум, а не със страст, пък била и тя справедлива.....

 59. 59 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#35:"jubal harshaw"]Това е измислен цитат.[/quote]

  Опс, подминал съм го, то е наистина дребна и незначителна бележка. Както предполагах, контекстът е точно обратното на това, което ти и тоя поп никифор си мислите. Жабата и да вдигне крак, подкова нема да й пасне.

  Кисинджър казва, "въпреки, че САЩ са първата икономическа сила, сенатът, фокусиран върху вътрешна политика поддържа малка армия от 25,000 души".

  Значи, първо, никой не говори за боеспособност, говори се за бройка. Второ, човекът е преписал накриво. Пол Кенеди (който Кисинджър ползва за основа на втората глава) дава съвсем други данни (а и динамиката им е съвсем различна - 10 години след 1890 положението е съвсем, ама съвсем различно за тях, не и за нас):

  http://imageshack.us/a/img600/2936/paulkennedy.gif

  И трето, и най-важно, само тоя цитат подминава цялата дискусия за това как е работил света по онова време, който обяснява и структурите на армиите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 60. 60 Профил на bt_ip
  bt_ip
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#50:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]

  Да благодарим на нашите сегашни партнери от Англия и Германия за Берлинския конгрес.[/quote]

  Берлинския конгрес е защото Русия не си спазва задълженията и договорките от преди войната най-вече с Австро-Унгария...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK