Ректори ще искат отзоваване на турския посланик заради скандала с дипломите (обновена в 13.12ч.)

Проф. Овид Фархи, ректор на Варненския технически университет

© Варна утре

Проф. Овид Фархи, ректор на Варненския технически университетНай-вероятно след заседанието си идната сряда членове на Съвета на ректорите на висши учебни заведения в България ще поискат отзоваването на турския посланик у нас Исмаил Арамаз. Това съобщи днес ректорът на Варненския Технически университет Овид Фархи.


По думите му повод за искането ще стане писмо, подписано от Арамаз, което той и негови колеги от учебни заведения в страната, където се обучават турски студенти, са получили тази сутрин."В писмото отново се повдига въпросът с т.нар. фалшиви дипломи, издадени на турски студенти у нас," обясни проф. Фархи. Според текста му ректорите са призовани да признаят наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система за висше образование у нас, "извършвани от добре организирани заинтересовани групи от хора".


Иска се публикуване на напълно достъпни академични справки (в цялостен вид, а не само на първата и
последна страница) на уеб страницата на Министерство на външните работи, както и на уеб страницата на университета, издаващ дипломата.
Според писмото на посланик Арамаз университетите трябва да публикуват и информация за всички такси и плащания за допълнителни услуги на  уеб страниците си, както и да не променят таксите за обучение по време на академичната година.


"При възможност  да  се намали  приоритета  на устните   изпити  на четири очи  в цялата
образователна система и да се даде предимство на писмените изпити, които се контролират по-
лесно, пише в исканията си до ректорите посланикът на Турция у нас. Да се осигури съдействие на студентите при подаване на сигнали в полицията за заплахи и атаки  от  страна  на  посредници  и  подсигуряване на  физическа  охрана  в районите на университетите".


Исмаил Алмаз настоява също за редовно присъствие на студентите в часовете, въвеждане на изискване за задоволително владеене на български (или английски) език преди студентите да
са започнали обучение, да се предприемат мерки по затягане условията за прием на студенти.


Най-важното според дипломата обаче е да се  сложи край  на  практиката да  се  работи  чрез  посредници  или "образователно консултативни фирми" и да се изисква бъдещите студенти да кандидатстват
индивидуално, каквато  е практиката в университетите в САЩ и Великобритания. (Оригиналът, както и превод на пълният текст на писмото в прикачения файл)


В началото на юли т.г. турският Съвет за висше образование взе решение да не признава издаваните от наши университети дипломи на турски младежи. Мотивът бе, че някои от дипломите били с "фалшиви" оценки.
Въпреки че проверката на Министерството на науката и висшето образование не установи подобни нарушения и въпреки Лисабонската конвенция за признаване на дипломите, издадени в страни, членки на ЕС, ратифицирана от парламента на Турция, съветът за висше образование на страната не отмени решението си. Не се осъществиха и очакванията на българските министерства на образованието и външните работи да делегират свои представители в Турция за изглаждане на недоразуменията.


Ректорът на Варненския технически университет припомни, че преди месец е бил в Анкара за среща с членовете на Съвета за висше образование на Турция, по време на която са били обсъждани именно твърденията за издаването на фалшиви дипломи от университети в България.


"Беше представен списък с дипломи, които ние проверихме една по една и в нито един от случаите не беше регистрирана фалшификация, каза Фархи. Един от турските студенти, завършил медицина у нас е подправил оценка от държавен изпит, но това е негов личен проблем, обясни професорът. В същото време поне двама турски студенти, завършили образованието си у нас вече са осъдили турската държава за това, че не е признала дипломите им за висше образование".


Според ректорът на Варненския технически университет в Националния център по информация са получени 57 запитвания за дипломи на турски студенти, завършили през 2011 г. по думите му нито една от тях не се е оказала фалшива. В същото време през миналата година в български университети са се дипломирали едва около 80 студенти от Турция, а само в Варненския технически университет всяка година започват обучението си около 130.


Данни на учебното заведение сочат, че едва 30% от всички турски студенти, които следват във Варненския Технически университет, успяват да издържат успешно изпитите си и да се дипломират. Това според проф.Овид Фархи -напълно опровергава твърденията за лесни и дори фалшиви български дипломи, издавани у нас на чуждестранните студенти. Обвиненията бяха използвани от турското посолство в България като повод за искане Съветът за висше образование на Турция да спре легализирането на дипломи от български вузове.


"В следствие на създадените проблеми от турска страна през тази учебна година броят на чуждестранните студенти и по-специално на тези от Турция драстично намаля, каза Овид Фархи. Едва 30 турски граждани са започнали обучението си във варненския технически университет докато до преди три години техният брой достигаше 1000".


Според него от този отлив страда не само учебното заведение, а и цялата българска икономика. Според цитираните от него данни годишно от чуждестранни студенти в различни висши учебни заведения в страната влизат около 80 млн. евро, които сега държавата ще продължи да губи, ако не реши спешно проблема.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Не разбирам, какво ни е виновен турския посланик, и турците като цяло, за ниското качество на образованието и фалшивите дипломи?

  Виновни са управляващите университетите и образователната система у нас, не турците!

  Ректорите да продължават да раздават ваучери за алкохол за чалготеките по кампусите, пък скоро и Горна Волта ще откаже да ни признава дипломите.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "ние, ректорите на висши учебни заведения в страната сме призовани да признаем, че учебният процес в университетите, които ръководим не се провежда на необходимото ниво, че в България не съществува надежден регистър на издадените дипломи за висше образование, че изпитите тук се провеждат само устно и то на четири очи и, че в българската система за висше образование съществуват съществени проблеми".

  За съжаление, е точно така.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 3. 3 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много боли, когато някой каже, че Царят е гол.

 4. 4 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  А няма ли да поискат да се съюзим със Сирия и да нападнем Турция от две страни?

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Подобни "проблеми" имаше и с гръцките студенти у нас! Първо те бяха страшно много, защото успяваха да убедят преподавателите да им дават изпитите! Гръцката държава се усети и налагаше все повече и все повече приравнителни изпити, които се държат след края на следването в Гърция.
  До колкото мога да заключа, турските студенти дошли у нас са по-зле дори от гръцките едно време./ И турските сега и гръцките едно време се мотивираха да следват в България първо от лесния прием и лесното взимане на изпитите. Защото мнозинството от тях не биха издържали дори приемните изпити в своите страни! И на второ място са мотивирани от по-ниската такса!
  Какво прави турската държава си е нейна работа! Но преписването всред нейните студенти е не просто повсемстно! Множеството и понятие си нямат за какво става въпрос. А българските вузиве и преподаватели/повечето/ ги търпят и поощряват да преписват, по финансови причини! Защото ако не препишат, за мнозинството от тях е невъзможно да си вземат изпитите по друг начин!
  Ако някой ме пита мен бих препоръчал на турската държава много много мног приравнителни изпити след края на следването в България! А това, което се случва не е редно да става...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 433 Весело

  Тези ректори се правят на измрели лисици

  Туркия ке падне ама не пада и няма да отзовава

 7. 7 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Вероятно тези ректори никога не получават подкупи, но не е ясно кой би ги търпял като по този начин се отклоняват от поведението на магистрати, полюцаи, "политици", чиновници и вся остальная.

 8. 8 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Две мои бивши състудентки преподават български език в Медицинска академия на чуждестранните студенти (предимно турци, но има и гърци). Трагедията е повсеместна. Не смеят да скъсат никого дори две български думи на кръст дай не може да каже, защото следват жестоки скандали с шефа на катедрата, едната даже й беше набивал канчето самият ректор:
  Ккак смеят да провалят финансовия план? Искат да оставят академията без пари ли?

  И ей тия същите ректори нахалници сега се правят на обидени госпойци

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ние също не признаваме дипломите от ЕС. Доста, по-скоро много дипломи не се легализират. Целите са две. Едната е да се затруднят бакалврите в достъпа им до магистратура. Втората е степените на бакълаврите и магистрите на "не нашите деца" , да нямат достъп до "резервираните" работни места "за нашите деца". Протеста на турския посланик е основателен, както и този на "не нашите деца".
  В България вече 23 години образователната система гние и вонята и се превръща в общо-европейски и световен проблем.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1219 Разстроено

  Най-силно засегнат от ситуацията е ректорът на Варненския Технически университет Овид Фархи, защото там като студенти са записани много комшийчета. Казвам ЗАПИСАНИ, а НЕ УЧАТ, понеже между двете има голяма разлика, както се досеща всеки. Чувал съм, че в студентската столова, менюто се изписва на турски език, поради силно ограниченото ползване на български!
  Заради тях "изгоряха" и студенти от други ВУЗ-ове!!!!

 11. 11 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#1:"NPaine"]Не разбирам, какво ни е виновен турския посланик,[/quote]
  КАК ТАКА да иска познание на български език (за да могат студентите да се опитат да вземат изпитите, а не да си ги купят)?!? Ама ха!!!

 12. 12 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Оказало се че дипломите не били фалшиви, а момчетата толкова си знаели по принцип. Така е то. Всички университети са си накачили специалности - слънце, от мениджмънт до управление, обаче вътре всичко е кухо.
  Когато студента започне да работи или започва от начало, или отпада от пазара на труда.
  Колкото до чуждестранните студенти, отдавна е неписано правило във ВУЗ-овете, че който плаща, той поръчва музиката. Така че скъпите чуждестранни студенти не се късат. Те и другите вече не се късат, щото на професорите не им се занимава.

 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2096 Любопитно

  Това са свръхпретенции към български университети, каквито не редно да предявява един дипломат. Всички скачат срещу намесите на американските посланици по различни теми, а тук?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Емии щом Ицата стана доктор .От години сте превърнали образованието в доходоносен бизнес със занижените си изисквания при прием на студенти , само и само да лапкате такси и дебели заплати използвайки нечовешкото желание на Ганя да вземе диплома .И баба ми да дойде щом си плаща , можее . Безхаберието пък на управляващите относно визията насоката и реалните възможности за реализация на студентите в икономиката на страната достигна непостижими висоти от простотия и лакомия за още пари

 15. 15 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Проблемът не е в това че дипломите са фалшиви, а че полученото образование е фалшиво. Виждал съм третокурсници, които не знаят български, а са си взели изпитите.
  Документално всичко е изрядно, но на практика - умения и знания - никакви. И затова турците са си намерили формално извинение, за да противодействат на този проблем. Критериите във висшите училища са занижени не само спрямо чуждестранните студенти. Откакто бюджетите им са обвързани с броя на студентите, никой не гледа качество, а количество.

 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Със сигурност системата ни има много косури, но факта, че само 30% от турските студенти успяват да завършат български университет май говори за проблеми и на турците. Също така не проумявам какво им влиза на турците в работата как да се прави преподаването в България. Това не е техен проблем.

 17. 17 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Малко инфо за възмутените ректори. Мой авер доктор ни разправя по време на един риболов следното /действието се развива във Варна/:
  На дежурство идва турски студент от МЕИ Варна -ТРЕТОКУРСНИК. Започва да го разпитва. Комуникацията на български не става щото нашия знае 30-40 думи на кръст. Колегата минава на английски - същата картинка. Е как този е изпитван и си е взел изпитите????

 18. 18 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2005 Весело

  "...мерки по затягане условията за прием на студенти." - е, да ама ЗАТЯГАНЕ по български е със съвсем различно значение.

  Коментиране на анализираното, вече...
 19. 19 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Съвсем наскоро излезе класацията на "Таймс" за най-добрите университети в света. Има три турски в първите 250 места (след 200-о). Български няма и в първите 400 места.
  Просто царят е гол, а придворните лакеи на образованието у нас викат "облечен е, облечен е"!

 20. 20 Профил на k0vachk0
  k0vachk0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ми да започнем да им печатаме учебниците на турски език и на всеки випуск да се осигури преводач на изпита ?

 21. 21 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Съветът на ректорите би могъл също да поиска той да назначава и главния редактор на Таймс, барем в годишната класация на най-добрите университетите да има не само 4 турски и 1 гръцки, но и поне толкова български. Смешни и жалки са в безсилието да си вършат работата...

 22. 22 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 993 Разстроено

  До коментар [#8] от "Вени Г.":

  Медицинска академия не съществува от 1992 година!!!!!!!!!!!!
  Много си компетентен!!!! Срамота е да се изказваш неподготвен!!!!

 23. 23 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "jalal_al_din":

  Изпитите се дават лесно особено там където е платено обучението. И то е естествено. Как така ще загубят златните кокошки, които снасят парички. Примерно. В Ботевград има международно бизнес училище. Какво му е международното не се знае, но то е изцяло платено. Куцо и сакато завършва това училище. Особено такива богати студентчета, които са достатъчно тъпи за да не ги приемат в държавен университет. Що за висше училище е, щом научна работа не се извършва.

 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#8:"Вени Г."]Ккак смеят да провалят финансовия план? Искат да оставят академията без пари ли?

  И ей тия същите ректори нахалници сега се правят на обидени госпойци [/quote]

  Моля, първо към лицето Дянков. Като превърнеш университета в плод и зленчук, и искаш от него пазарен подход, на първо място идват парите, а чак тогава морала и изискванията.
  Щели да лекуват хора...
  Кви хора бе? Тия са от Турция...
  Ето ти данни за издръжката на СУ:
  Субсидия:
  2008 - 53,700 милиона
  2009 - 42,325 (по ЗДБРБ 2009 - 47,028 милиона), но, минус 10% предвид кризата от Орешарски...
  2010 - 41,511 милиона лв. Дянков да не се мине.
  2011 - 37, 731 милиона. Още минус от "ученото".
  2012 - 36,180 милиона. Пак рязане, криза е, а изцъкленото търси пари за фъъър на футболистчетата на премиера..
  Тази финансова картинка е навсякъде във виШето образование.
  Е, като ти орежат субсидията си длъжен да пазиш онези дето носят свежи пари, та дори и с цената на деморализиране.
  Парите не миришели още от римско време.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А че е лесно завършването е ясно. Познавам вече висшист, който не е стъпвал на лекции по Европеистика в УНСС. Денонощно играеше на РС-то и все пак си вземаше изпитите. Сега иска да кара магистратура, ама да е лесна и да не иска четене. Насочил се е към икономическа журналистика в УНСС

 26. 26 Профил на estella_k
  estella_k
  Рейтинг: 374 Разстроено

  До коментар [#21] от "Vedrin Jeliazkov":

  Те да се опитваха да си вършат работата с мед да ги намажеш, а то само гледат да си пълнят джобовете на всяка цена, сега и веднага. То от край време бай Ганьо иска да стане милионер за един ден. Жалка работа...

 27. 27 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "baxter":

  Всъщност не си прав.
  Повечето турски студенти изобщо не не се опитват да завършат. Тук са само, за да отърват казармата.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 28. 28 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Проблемът с турските студенти не е от днес. Те и циганите винаги са били толерирани. Когато кандидаствах медицина (през далечната 1973та) приемаха турци и цигани с предимство, т.е. с тройка на приемен изпит - интеграция на малцинствата в действие .
  Години след това, колега ми каза, че "лекарят", който отишъл да го смени в селото (нали и разпределение имаше), когато приемал лекарствата от спешния шкаф го попитал: "Колега, камфорът нали се правеше венозно?"
  За несведущите - камфорът е маслен разтвор и венозно предизвиква маслена емболия и летален изход.
  Толкова по въпроса са компетентността и квалификацията на студентите и обективността на ректорите.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [До коментар#27:"kilgore"]"Повечето турски студенти изобщо не не се опитват да завършат. Тук са само, за да отърват казармата."

  Не искат или не могат е все едно. Проблемът си остава техен, а не в нашата образователна система.

 30. 30 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#9:"КУМЧО ВЪЛЧО"]В България вече 23 години образователната система гние и вонята и се превръща в общо-европейски и световен проблем. [/quote]
  Според мен проблема чисто български, не европейски или световен. Тоест засягащ преди всичко България.
  Защото завършилите университетите би трябвало да тикат България напред.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 31. 31 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#23:"stoicho2"]Изпитите се дават лесно особено там където е платено обучението[/quote]
  Предполагам имаш предвид България. В щатите всички елитни университети са платени. Изпитите НЕ СЕ ДАВАТ лесно там.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 32. 32 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "Блага":

  Работя с индиец - там е същата работа - с цел да се намали сегрегацията между кастите, по низшите касти имат по голям парциален дял във приемните бройки на университетие... А това не винаги значи "качествен мат'рял" ..

 33. 33 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Весело

  Още едно доказателство за нивото на подготовка на турските студенти в нашите вузове .
  На въпрос " Кои са детеродните органи " ,отговор " Бъбреци " !
  На поправката отговорът е същият.
  Това е положението.

 34. 34 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 594 Весело

  Тоя турчин май е сбъркал епохите.

  Ако има предмет "Коран" - ще се успокои човекът.

  Абе в тая София няма ли някой да иде в неговия конак и да му каже коя година е ...

  Да, българите сме велик народ !!!
 35. 35 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 594 Весело

  Помислете само ако българският посланик в Анкара напише такива писма до ректори на турски ВУЗове - каква ще е реакцията ?

  Пия ракийка за негово здраве. Студена !!! :о)))

  Да, българите сме велик народ !!!
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Системата на висшето ни образование си работи нормално... за положението в което се е поставила. Просто липсва обратната връзка, обвързването на парите за ВУЗ-овете, с реализацията на завършилите. Бройката става цел, а тогава навлизаме в НФ (или получаваме писмо от турския посланик):
  "Преди много години това бе една процъфтяваща, щастлива планета. Имаше си хора, градове, магазини. Изобщо един нормален свят. Само дето на главните улици на градовете имаше малко повече магазини за обувки, отколкото беше необходимо. И бавно, коварно броят на тези обувни магазини започна да нараства. Това явление в икономиката е добре познато, но е истинска трагедия да го наблюдаваш с очите си, защото колкото повече обувни магазини се откриваха, толкова повече се увеличаваше производството на обувки, които пък ставаха все по-некачествени и негодни за носене. И колкото по-негодни ставаха за носене, толкова по-често си ги купуваха хората, за да не ходят боси, и в резултат магазините се множаха. Докато цялата икономика на планетата заработи за решаването на тъй наречения "обувен проблем" и от икономическа гледна точка стана невъзможно да се строи каквото и да е друго освен магазини за обувки. И в резултат - упадък, разорение и глад."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Не, не е възможно българските ректори да ги гони такава тотална простотия! След като не става дума за отделни фалшиви дипломи, това пряко означава, че т.нар. висше образование у нас КАТО ЦЯЛО се е срутило в гюбрето. Нещо, което е видно и за лаиците. Посланикът съвсем добросъвестно призовава ректорите да "признаят наличието на структурни или трайно установени проблеми в сегашната система за висше образование у нас". Всяко едно от изброените искания на посланика е напълно легитимно и нормално за една цивилизована страна. Парадоксалното е, че българските ректори нехаят по такива ключови проблеми, та се налага... турският(!!!) посланик да ги ръчка. Между другото, коя е тая звезда проф. Овид Фархи, за пръв път го чувам?

 38. 38 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Точно ректорът на варненския ТУ да излезе и да иска оставки за такива твърдения е супер цинично, като знам колко и как завършват турските студенти тук. Имало е сесии, когато ако не намерим въпросите или задачите от някъде, чакахме турците да ги купят и пуснат в мрежата. За купуването на изпити пък да не говорим.

  simple mind
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Разумната политика е да им вземат парите и да ги пускат до последния курс, където изискванията да са завишени и така много малка част от тях ще успяват да завършат и да вземат диплома.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#38:"senser"]Имало е сесии, когато ако не намерим въпросите или задачите от някъде, чакахме турците да ги купят и пуснат в мрежата. [/quote]
  Значи ВСИЧКИ си купуват ВСИЧКИТЕ изпити, така ли?
  Е сега разбирам защо по нашенско искат приравнителни изпити за всички завършили в източна Европа (и някои университети в западна Европа). И защо от завършилите в България само 11-12% ги минават от първия пътИма и по зле обаче-завършилите в Молдова и Словения (или Словакия, не помня) са под 10%.
  П.С. Колко е годишната такса за БА хуманитарни науки, и медицина, моля?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 41. 41 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#31] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Да това имах предвид.

 42. 42 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#39:"Julian Mall"]Разумната политика е да им вземат парите и да ги пускат до последния курс, където изискванията да са завишени и така много малка част от тях ще успяват да завършат и да вземат диплома. [/quote]
  В такъв случай докреталите до последния курс отиват в друга ЕС държава (където им признават кредитите) и някак си завършват последния курс за година две...

  Във Франция някой каза че било различно: Допускали ВСИЧКИ (и тройкаджиите) да постъпят във ВУЗ. Но цедката почва от изпитите на първия семестър. В резултат втората година продължават само сериозните.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Трябва да ви кажа, че обучението в турски университет е далеч по-трудно от нашето и затова турците се бутат да учат тук. Мой бивш колега, турчин, се изсели през 1991 г. Има 3 деца, момче и две близначки (Мирем и Невин), които тогава бяха малки. Тримата завършиха висше в Турция. момчето завърши физика, а близначките със златни медали информатика и по 10000 долара награда. В последния курс представители на Корнелския университет в САЩ им предложиха да продължат там образованието си и те заминаха там. Завършиха магистратура, станаха доктори по компютърна архитектура и стипендианти на Интел. Сега работят в лаборатория на Интел в Барцелона. Момчето, Денис е софтуерен специалист в Швеция, сега учи там второ висше. мисля, че коментарите са излишни.

 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Навремето ,когато в България следваха много арабски студенти беше публична тайна как те си взимаха изпитите. Преподавателите бързаха първо да изпитат българите за да останат после на саме с тях. Следваше олекотяване на джоба на арабите и взимане на изпита. А курсовите работи и чертежите ги правеха българските студенти срещу заплащане в валута. Един ден попитах един от тях какво ще прави с такава диплома на инжинер без съответните знания. Той ми отговори че знание не му трябва. Трябва му диплома. Така щял да получи служба, а работата все едно се вършела от чуждестранните инжинери у тях. Той щял да надзирава как те работели. Учеха заедно с нас и студенти от Виетнам. За тях мога да кажа че си взимаха изпитите по заслуга. Учеха прилежно и станаха добри специялисти. Въпрос на манталитет и култура. Или на липса на пари у виетнамците

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драги ми господине":

  Спрете да говорите за Университетите все едно няма разлика между тях. няма такова нещо като Университетите, има Шуменски университет, Пловдивски университет, Свищовската академия, Нов български университет и т.н.. Хайде кажете ми какво е общото между тези университети, във всеки един от тях има проблеми, но проблемите не са стигнали размерите на Свищовската академия, където нищо не е в състояние да свали този дерибей Ректора от поста му. След главния прокурор, ректорите на университетите са най-недосегаемите хора в държавата. Започнете да ги контролирате ефективно и ще видите как всичко ще си дойде на мястото.

 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Елегантното решение за турското правителство е наборниците да следват след отбиване на военна служба, както беше при нас. Тогава няма да има извинение за повсеместно следване. Колкото до покритието на дипломите със знания - навсякъде има царевични университети, които издават дипломи за Art of economics или Bachelor of Arts/ както на някой си Делян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма, което не му пречи да се хвали , че е завършил икономика/.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 47. 47 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "pogled":
  [quote#19:"pogled"]Съвсем наскоро излезе класацията на "Таймс" за най-добрите университети в света. ... Български няма и в първите 400 места. [/quote]
  Обърнете внимание! Няма нито един български университет между първите 400!
  Затова пък имаме 51 университета - 51 ректори, над 102 зам.ректори и т. н. И като фльонга - Съвет на ректорите! Що не се скрият тези тарикати?!

  The best way out is always through Robert Frost
 48. 48 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#1:"NPaine"]Не разбирам, какво ни е виновен турския посланик, и турците като цяло, за ниското качество на образованието и фалшивите дипломи? [/quote]
  Не е виновен.
  Но не И начина така да се обсъждат такива неща. Той е официално лице в Бг, а не в Свазиленд или Конго, за да държи такъв език. Турция е по-голяма бананова "държава" и от Бг даже. Но ние не пишем скандални писма с "разкрития" за това, наляво и надясно.

  Следователно, въпросът е в маниерите и обноските.
  Каквито Турци традиционно нямат, и никога не са имали.

  Някой може ли да си представи така да се държи турски посланик в Швейцария, Дания, Германия, Австрия?

 49. 49 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Черната Златка да не е взела висшето си образование по икономика в турски университет???? Магистратура-финанси!!!!!! И имат наглостта и безсрамието , да се явяват пред медиите!!!!

 50. 50 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ЧЕСТИТА ПЕТДЕСЕТГОДИШНИНА НА ВАРНЕНСКИЯТ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ! СЪС СЕЛСКИ ДАСКАЛИ ЗАПОЧНА - С МЕНТЕ-ПРОФЕСОРАТ КЕ СВЪРШИ. ПОТОМЦИТЕ НА РАБФАКОВЦИ - ТОЛКОЗ МОГАТ. НА БАЩА МУ - ВСЕ ПОДЧИНЕНИТЕ МУ БЯХА ВИНОВНИ. ОЧЕВИДНО ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ТУРСКАТА СТРАТА СА ОСНОВАТЕЛНИ. НО ДА - В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН! - ЗА НЕУРАВНОВЕСЕНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - ДОРИ СТРАНА НЕЧЛЕНКА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ БИ МОГЛА ДА БЪДЕ ПОЗИТИВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТИВ.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1927 Весело

  [quote#42:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Във Франция някой каза че било различно: Допускали ВСИЧКИ (и тройкаджиите) да постъпят във ВУЗ. Но цедката почва от изпитите на първия семестър. В резултат втората година продължават само сериозните.[/quote]
  Ами, точно варненското МЕИ (когато се казваше така), прилагаше такъв метод. Влизаше се лесно, но се завършваше трудно. Явно цедката вече е настроена по друг начин... либерално-финансов.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK