БСП: Не достигат 13 291 места в детските градини в София

До края на годината ще бъдат открити 6 нови детски градини в София

© Георги Кожухаров

До края на годината ще бъдат открити 6 нови детски градини в СофияИзбори 2022

За родените от 2008 до 2011 година не достигат 13 291 места в детските градини. Това съобщи  столичният общински съветник от БСП Борис Цветков, който е получил отговор от кмета на София Йорданка Фандъкова за свое питане.


Цветков посочва, че в предизборната платформа на кмета на София Йорданка Фандъкова е било записано, че до 2011 г. ще бъдат изградени нужните забавачки. "Това е неизпълнен предизборен и управленски ангажимент на ГЕРБ и кмета", коментира съветникът от левицата.


Според него огромният недостиг на места продължава при поредната година, в която е декларирано като приоритет образованието. "По данни на общината са изразходвани над 268 000 000 лв.", казва още Цветков. В съобщението пише, че БСП са настоявали не веднъж за повече пари за строителството на нови детски градини.
Фандъкова не смята така


До края на годината ще бъдат открити 6 нови сгради на детски градини в районите Надежда - Обединено детско заведение (ОДЗ) 171, Кремиковци - ОДЗ 140, "Илинден" - ОДЗ 52, "Лозенец" - ЦДГ 174, "Слатина" - ОДЗ 65 и "Овча купел" - ЦДГ 141. С пускането на тези нови сгради ще се осигурят около 400 нови места, обещава в отговора си Фандъкова.


Всички пет и шестгодишни деца посещават предучилищна подготовка, пише до Цветков Фандъкова.  Децата, родени през 2006 г., са обхванати в 99 общински училища и 7491 деца в общински детски заведения. За учебната 2012/2013 г. са осигурени условия за прием на петгодишните като са сформирани 36 групи в 30 общински училища.


В момента има записани 623 деца, а свободните места са 184.   През 2011 и 2012 г. са разкрити общо 62 подготвителни групи за прием на 5-годишни деца в детски градини и училища. От тях 36 групи са в училища, а 26 в забавачки. За разкриването на училищните подготвителни групи са инвестирани над 2.3 млн. лв.


Проблемите според БСП


Съветникът Цветков съобщава за доклади с констатирани сериозни нарушения и злоупотреби на кметовете от ГЕРБ на "Младост", на "Триадица", и на "Възраждане при строеж и ремонт на детски градини. "Такива нарушение сигурно има и при останалите кметове, но ще ни бъдат оповестени чак след като се "разведат" с ГЕРБ", смята Цветков.


Там били установени нарушения при строежа на детски градини. "Възлагането е ставало без да се прави обществена поръчка, а неизпълнени дейности са били фактурирани", каза Борис Цветков.


Не била съборена стара сграда на ул. "Победа", въпреки че Столичният общински съвет е разрешил, защото сградата е опасна, а мястото е подходящо за нова детска градина.


"Продължава ползването на сгради и дворове на детски градини в "Люлин" 6, "Младост" и "Сердика" (Ерик Кестнер, ЕСПА и ВЕДА), въпреки мораториума и многото чакащи деца в тези райони, докато други бяха изгонени - това е двоен стандарт", смята Цветков.


Той посочва за пример и 21 ЦДГ в Бусманци, където няма да бъдат открити нови групи, въпреки чакащите 60 деца и въпреки настояванията на кмета и на директорката и очевидната възможност за това. "Вместо кметът Фандъкова да открие нови групи там, дори не отговоря на искането, защото те очакват месеци наред отговора ви и се надяват на съдействие", каза Цветков.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK