Съдебният съвет иска увеличение на бюджета си за 2013 г.

Съдебният съвет иска увеличение на бюджета си за 2013 г.

© Анелия НиколоваВисшият съдебен съвет иска повече пари за бюджета на съдебната власт за следващата година, съобщи БГНЕС.


Според предложението на Министерски съвет през 2013 г. съдебната власт ще може да изхарчи 400,6 млн. лв., което е с 600 хил. лв. повече от парите за 2012 г.  Увеличението е заради това, че в изпълнение на изменението на Закона за съдебната власт, беше създадено специализирано звено към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Именно неговата издръжка струва 600 хил. лева.


За капиталови разходи са предвидени само 2,45 млн. лв. за придобиване, стопанисване и управление на движимите вещи на органите на съдебната власт. Висшият съдебен съвет, обаче, иска над 100 млн. лева повече.


Съветът настояват да може да разполага с общо 507,2 млн. лв., а за капиталови разходи да има близо 20 млн. лв., които да бъдат използвани за подобряване на материалните условия в органите на съдебната власт, сигурността в съдебната система, усъвършенстване на информационните технологии, изграждане на Единна информационна система за противодействие на престъпността.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK