АЕЦ "Белене" - докато свят светува или със сигурност до изборите

И след всичко  най-вероятно ще се върнем на изходна точка или по думите на премиера Бойко Борисов: "един гьол и намерения".

© Анелия Николова

И след всичко най-вероятно ще се върнем на изходна точка или по думите на премиера Бойко Борисов: "един гьол и намерения".Избори 2023

Американци, неизвестни за българските политици на най-високо ниво във властта, се появяват пред руска компания, обещават й, че ще инвестират милиарди в проект в България и ще купуват договорените руски материали. В отговор руснаците обещават на американците да оттеглят иск към България за милиард евро. А в България тази информация не е известна. Не се знае за случващото се и не се събират данни за мистериозния инвеститор и когато той води разговор с държавната Национална електрическа компания. Не е проверен и година преди това, когато тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков ги насочва към консултанта по проекта. И през цялото време (явно поне година) настоящият министър на икономиката Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов нито се срещат, нито разговарят, нито имат данни за хора, предлагащи да налеят в България милиарди.


Разпознахте историята нали? Дори и да избягвате новините, тази ви е застигнала, защото изпълва публичното говорене вече две седмици. И е само малка част от абсурдния театър, разиграващ се в отново с проекта за строителството на АЕЦ "Белене". Театър, в който се намесва размразяване (поне на думи) и веднага след това последващо замразяване на проекта. Обявява се организиране час по-скоро на референдума за централата - някъде около януари, но без никаква яснота с какъв точно въпрос и със спорове какво всъщност може да се пита, които вече опират до Конституционния съд с може ли въобще да се пита за това. Хвърля се (от премиера) дори предложението да е електронен. Засега може да се прогнозира само приблизително ясен изход от референдум в началото на 2013г. – невалидост поради ниска активност.


Защо мистериозните инвеститори се афишират сега, защо управляващите първо демонстрират желание за преговори, а после ги спират, какъв е планът, сценарият, кой какво цели и защо е целият този шум. Едва ли ще се намери някой, който да може да отговори и да е достатъчно безпристрастен, за да му се повярва. Целта може би съвсем не е да става ясно какво се случва, а сюжетът с втората атомна да се употреби още веднъж - политически (удобен и за управляващи, и за опозиция), икономически (харченето на нови средства започва), медийно (ще отвлече интерес и ресурс от други теми)...
Сравнението с театър на абсурда е съвсем на място, но за масовата аудитория - историята с АЕЦ "Белене" може да се асоциира със сериал. От онези безкрайните американски сапунени опери, в хиляди серии, с повтарящи се сюжетни линии, с малко инвестиции, но със силен ефект и златен успех за един-двама актьори - напр. "Докато свят светува" (излъчван 54 години!)  


"Блъфът" (както го определи снощи вицепремиерът Симеон Дянков) със строежа ще се върти със сигурност до избори 2013. Дотогава вероятно ще се изхарчат няколко милиона зе референдум, няколко стотици хиляди (около половин милион) за оценка на пасивите и активите на проекта. Политиците ще си направят всеки своята кампания. Ще се позабравят намеренията да се провери до момента какво е изхарчено и къде са парите. И след всичко това най-вероятно ще се върнем на изходна точка или по думите на премиера Бойко Борисов: "един гьол и намерения".


Епизод 6573: Мистериозните официално


Добър ден, появиха се инвеститори, които проявяват интерес към строителството на "Белене". Тъй като има решение на парламента за спиране на изграждането и за да не се водят разговори на тъмно по препоръка на премиера водя тези хора тук пред вас да изложат намеренията си. Това е първата ми среща с тях и аз също ще задавам въпросите, които ме интересуват. Така, с тези думи на министър Делян Добрев, започна всичко преди десетина дни (26 септември), когато той се появи изненадващо на заседанието на икономическата комисия в парламента и доведе никому неизвестните до тогава "Глобал пауър консорциум".


Сцената беше добре режисирана – преди това от управляващите бяха подшушнали на журналисти, че на заседанието се чака нещо много интересно около "Белене". Затова там се появи и председателят на парламента Цецка Цачева.


Ситуацията обаче провокира и първите абсурди – от представения като американски консорциум не отказаха да говорят за опита (миналото си), за това кой стои зад тях и т.н. Добрев пък само обясняваше, че за първи път ги вижда, а каква е позицията на правителството по въпроса тепърва щяло да се изясни. Той дори не се осмели да си поиска сваляне на мораториума върху "Белене", а само многократно изтъкна, че ако депутатите искат да се преговаря с инвеститора, трябва да му дадат мандат. Тъй като никой дълго не се досети да инициира проекторешение за такъв мандат, накрая Цачева смело обяви, че тя лично ще внесе такова предложение.


Епизод 6574: Мене не ме познаваш


Още в пъвите часове след обявяването на намерението започнаха и проверките за това кои са "Глобал пауър консорциум" и неговите представители Самуел Реди и Арун Савкур. От думите на управляващите се разбра, че те не са си направили тази справка, а искат да ги проверят по официален ред чрез американските институции (това ще осигури още една вълна медийни коментари в следващите дни). Докато се чака справката в медиите вече излязаха доста смущаващи факти около обявилия се инвеститор.


Търсенето на информация беше допълнително усложнено от липсващи интернет страници, регистрации на една фирма зад друга фирма под трета фирма. А тепърва инвеститорите ще обявяват чии пари ще привличат за "Белене" – като условие да дадат тази информация поставиха подписването на меморандум с България и напредване на преговорите.


Управляващите не изглеждат обаче притеснени от имиджа на консорциум, макар да твърдят, че не го познават. Не били го проверили,  когато той е проявил интерес в края на миналата година и изпратен от предишния министър Трайчо Трайков на среща с тогавашния консултант на "Белене" HSBC. Явно не са го проверили и след като инвеститорът е разговарял с "Атомстройекспорт" за оттегляне на иска срещу България. Или след сондажите в НЕК.


Въпреки обясненията, че управляващите се срещат с тези хора за първи път, се оказа, че още преди шест месеца от тях е поискано да представят референции от други фирми, откри "Капитал" през документи в кореспонденцията. Сред които консорциумът е посочил едни от най-големите енергийни компании в САЩ като Exelon и Sargent&Lundy. Впоследствие обаче се оказва, че въпросните компании никога не са чували за Quantum Group, а представителите на консорциума ги използвали като нещо като синоними, а не като възможни партньори.


Епизод 65756: Неясни капитали, примамливи обещания


Без държавни гаранции, без дългосрочни договори, без ангажименти за изкупуване на тока, без никакво обвързване от страна на държавата. Това обещаха инвеститорите.


Ако държавата все пак искала дял – те били склонни. Ако не искала - ще изградят изцяло частно "Белене". Всички разходи и бъдещи рискове, извеждания от експлоатация, съхранение на гориво остава за тяхна сметка. А руснаците от "Атомстройекспорт" вече им дали знак, че са склонни да оттеглят иска срещу България. Какво и как печели консорциумът от всички тези отстъпки за България остава неясно.


Звучи като шега, а не като бизнес стратегия.


Епизод 6576: Ако имаш 200 милиона евро


Въпреки че данни за мъглявото минало и партньори в консорциума се появиха още в първия ден след срещата, управляващите задвижиха решението за преговори. А за достатъчна гаранция към момента за добри намерения и сериозен интерес изчислиха, че ще е нужна гаранция от инвеститора от 200 млн. евро.


С тази сума властта откланяше и въпросите за това кои са "Глобал пауър консорциум". Ако могат да дадат 200 млн. евро, ще преговаряме с тях, това значи, че не губят времето на държавата, обясняваха от депутатите до премиера Бойко Борисов. Не коментираха изтичащите информации за съмнения около инвеститора и не издадоха притеснение, че не е ясно чии капитали стоят зад консорциума.


А инвеститорите приеха и това условие.


Епизод 6577: А след мъглата...референдум


Едва след задвижване на процеса по отпушване на преговорите, миналия петък политиците се сетиха, че има висяща подписка за референдум по темата "Белене", стана ясно, че внесените подписи са достатъчни и парламентът не може да откаже свикването на допитване. 


А едва в понеделник президентът Росен Плевнелиев припомни, че едното от двете - задължителното допитване или разговорите за строителство, би било безпредметно, ако текат паралелно. А малко по-късно и премиерът Бойко Борисов отсече – спират се разговорите до референдума и той - час по-скоро.


Това провокира поредния лек хаос. Ще оттегляме решението за даване на мандат за преговори, обявиха първо от ГЕРБ. А после решиха само да го замразят до референдума.


Замразяване, което вероято ще е доста продължително. На практика допитване надали може да се организира преди януари догодина. Още повече, че юристите са в доста сложна ситуация с формулирането на въпроса. Ако остане както е внесено от левицата – "oа се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?", дори положителна воля на народа на практика не би обвързало по никакъв начин властта със срокове и начини за изграждането.


Ако включи идеята за обвързване на строителството с държавни гаранции, заеми, дългове и средства, това вероятно би влязло в забраната на закона да се пита по въпроси, засягащи бюджета на страната. А и това не би спряло изграждането на "Белене" изцяло с частни капитали.


Но най-главното – разтакаването около референдума в крайна сметка е много вероятно да се окаже безпредметно от практическа гледна точка. И да е станало само повод за политически послания, реакции, изказвания, спорове. Защото законът прави референдума валиден само ако в него са участвали толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори или близо 4.3 милиона души. Което според анализаторите няма как да се случи в зимните месеци.


Епизод последен: Поне до изборите, но до кои


След още десетина дни, повечето хора ще са забравили как точно започна новата поредица преговори, скандали, проверки, харчове, инвестиции около строежа на втора атомна. А не трябва - защото дори само анализът на публично известните факти показва колко безсмислен и абсурден сценарий ни пробутват. И всяка следваща серия да се приема с критичност и въпроси, а не с възторг.


Финалът по всичко личи ще го гледаме около, че и дори след изборите. И няма да е пресилено да се пошегуваме - въпросът е след кои избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK