Сериозен спад в подкрепата към правителството и Борисов отчита "Алфа Рисърч"

Министерски съвет

© Надежда Чипева, Капитал

Министерски съветЗа първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета. Привържениците му спадат до 18%. Това отчитат социолозите от "Алфа Рисърч" в национално представителното си проучване за обществените нагласи през септември. Също за пръв път недоверието към премиера Бойко Борисов надхвърля доверието – 37% към 32%, сочи изследването, публикувано днес.


Есенният политически сезон започва със серия от пукнатини по доскоро монолитната фасада на ГЕРБ, коментират социолозите. Значими промени на обществените нагласи в поне пет основни за управляващото мнозинство направления регистрира септемврийското изследване.


Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни. Над 70 на сто са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката.
Спад е налице и в личния рейтинг на почти всички министри. Изключение правят инфраструктурната политика и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бележи феноменален ръст в рейтинга си.


Влошават се оценките за бизнес средата. Делът на хората, според които в страната се налагат такива правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми, нарастват до 67%.


Спадът на доверието към ГЕРБ води до поредната вълна на разочарование от политиката и политиците. Намалява желанието за гласуване, нараства несигурността в избора. Свиват се твърдите ядра на всички традиционни партии. Вотът започва да се определя във все по-голяма степен от конюнктурни и извънполитически фактори.


Изследването е проведено в периода 20 - 28 септември сред 1021 пълнолетни граждани от цялата страна, които са анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK