"Алфа Рисърч": Все по-малко българи са сигурни, че ще гласуват

"Алфа Рисърч": Все по-малко българи са сигурни, че ще гласуват

© Цветелина БелутоваДевет месеца преди редовните парламентарни избори през 2013 г. нараства разочарованието от политиката и почти всеки втори българин (45%) се съмнява, че ще гласува, срива се доверието във всички партии и липсва партия или фигура, която да концентрира протестния вот. Това показват данните от представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено сред 1021 граждани от 20 до 28 септември.


Според социолозите разочарованието от политиците и политиката, което съпровожда спада на доверието в ГЕРБ, води до три основни последствия в електорален план - намаляващо желание за участие в изборите, свиване на твърдите партийни симпатизанти и нарастваща несигурност на сегашните електорални предпочитания (едва една трета от избирателите са убедени, че ще гласуват за партията, която в момента избират), фрагментиране на протестния вот между много на брой малки партии, част от които биха могли да прескочат 4-процентовата бариера само при по-ниска избирателна активност.


"Алфа Рисърч": Все по-малко българи са сигурни, че ще гласуват
БСП се свива до твърдото си ядро, ГЕРБ губи и твърди симпатизанти


За последните три месеца подкрепата за ГЕРБ спада от 22.3% до 21.4%. В селските райони управляващите отстъпват позиции на БСП и ДПС. В редица областни градове нараства конкуренцията на социалистите и "Движение България на гражданите". В резултат ГЕРБ успява да удържи съществено предимство пред опонентите си само в столицата. По-сериозният проблем пред управляващите е свиването на ядрото им от твърди симпатизанти - то се колебае около 950 000 души.


Основната опозиционна сила БСП също търпи загуби от нарастващото разочарование сред българските избиратели. Нейната подкрепа спада от 18.4% през юни до 16.1% през септември. Твърдият потенциал на социалистите се затваря в рамките на най-последователните им около 700 000 симпатизанти - възрастни, пенсионери, жители на малките населени места, хора с по-ниски доходи.


"Алфа Рисърч": Все по-малко българи са сигурни, че ще гласуват


Към момента на провеждане на проучването очакваният избор на Сергей Станишев за лидер на ПЕС (той беше избран на 29 септември) не беше променил съществено общото доверие към него (20%), но е повлиял положително върху по-силната консолидация на твърдите леви симпатизанти.


"Движение България на гражданите" и лидерът му Меглена Кунева бележат лек ръст в подкрепата: от 5.5% до 6.4% за партията и от 27% до 29% за Кунева. Техните привърженици обаче са едни от най-несигурните във вота си. Така въпреки декларирания ръст в подкрепата за партията твърдото й ядро не надхвърля 170 000 души, коментират социолозите. Мобилизирането на потенциала от гласоподаватели отвъд този праг е едно от основните предизвикателства пред новата формация, допълват те.


ДПС запазва традиционни си 5% в неизборна обстановка. В същите граници е и одобрението за лидера Ахмед Доган.


Електорални ниши подхранват роенето на нови формации


Свиването на подкрепата за основните партии близо до техните твърди ядра освобождава електорални ниши, които подхранват роенето и въображението на нови политически формации. Всяка от тях разчита на съществуващи латентни нагласи в българското общество, но поради разпада на редица партии битката за избиратели се прехвърля вътре в рамките на самите ниши. Отделна партия или партии и в трите ниши имат шанс да прескочат 4-процентната бариера при очертаващата се по-ниска избирателна активност, ако се позиционират като основен субект в тях.


"Усещането за електорална безизходица, намиращо израз в споделяната от мнозинството български граждани теза "правителството не работи добре, но не виждам негова алтернатива", е благоприятна почва за конюнктурен и манипулируем вот, а резултатите от него - предпоставка за коалиционни комбинации, отклоняващи се от нормалната политическа логика", обобщават от агенция "Алфа Рисърч".


Синият вот


При представянето във формат "Синята коалиция" през 2009 г. близо 286 000 избиратели се идентифицират с т.нар. традиционна десница. Впоследствие тя губи част от потенциала си в посока ГЕРБ, "Движение България на гражданите" или нерешилите. Към момента ядрото от сини избиратели е свито до около 200 000, за които спорят двете крила на СДС и ДСБ, отчитат от "Алфа Рисърч".


След раздялата всяка от двете партии консолидира твърдите си привърженици, но самостоятелно достигат по-ниско равнище на подкрепа, отколкото в коалиция: СДС – 2%, а ДСБ – 1.3% от всички избиратели, показват данните. Доверието в лидера на ДСБ Иван Костов е 6%, а новият председател на СДС Емил Кабаиванов получава одобрение от 5 на сто.


Националистическо-патриотичният вот


В най-добрите си изборни години вотът за патриотичните формации е достигал около 400 000 гласа, което успоредно с наличието на компактна регионална база и медийно покритие прави тази ниша привлекателна за изключително голям брой нови формирования, напомнят социолозите.


Към днешна дата те отчитат, че потенциалът му е свит почти наполовина (до около 220 000 гласа), главни претенденти за които са "Атака" (1.4%), ВМРО (1%), ГОРД на Слави Бинев (0.7%), партията на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов - Национален фронт за спасение на България (0.5%). В условия на криза този вот може динамично да нараства, така че да привлича и част от протестния вот.


Корпоративният вот


Специфична за България атрактивна ниша, която беше изпробвана и наложена като модел в редица местни, но и национални избори, е тази на "корпоративния вот", като на последните парламентарни избори той достигна над 300 000 гласа. Особеното при него е способността му да мобилизира и активира вота на местни или професионални общности, което може да бъде скрит коз в хода на кампанията.


Регистрираният в момента потенциал от около 150 000 гласа е базата, на която ще стъпи. Електорално различимите партии, които се впускат за гласовете в тази ниша, са ЛИДЕР около бизнесмена Христо Ковачки (0.9%), РЗС на Яне Янев (0.7%) и Либералният алианс на собственика на верига аптеки Веселин Марешки (0.4%).


"На фона на общото разочарование от партии, управление и политика възможността за ситуативна, прагматична мобилизация на избирателите има големи шансове да се превърне в ключов фактор за изхода от парламентарните избори", смятат социолозите. Обикновено подемът на големите партии и ръстът на избирателната активност потапят малките, напомнят те. Политическият развой в страната не очертава обаче нито вълна в подкрепа на управляващите, нито срещу тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Верно ли бе. И защо така?

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ..................Твърдият потенциал на социалистите се затваря в рамките на най-последователните им около 700 000 симпатизанти - възрастни, пенсионери, жители на малките населени места, хора с по-ниски доходи.............


  Показателно!!!!!!!!! Не искам маргиналите да решават съдбата ми.............

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Все по-малко българи останаха в пародията на държава България... За който и да гласуваш, все разочарования, всеки плюе, всеки иска....а докато около 1000души в тази страна държат голяма част от народните пари, държавната машина буксува поради тяхната липса....Какъвто народа,такова и управлението му...

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Весело

  А, дойде продължението )))
  И какво казаха от Дондуков 1? Че няма да пращат Явор Колев? ))

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  Борисов
  Станишев
  Костов
  Сидеров
  Доган
  Янев

  ѝзбор

  Значение на думата избор

  мн. избори, (два) избора, м.
  1. Само ед. Избиране, предпочитане измежду две или повече неща. Правя избор. Одобрявам избор. Не приемам избор.
  2. Само ед. Разнообразие от предмети или хора, от което може да се избира. Няма никакъв избор на сирене. Богат избор.
  3. Само ед. Възможност за избиране, алтернатива. Нямам друг избор, трябва да пиша.
  4. Избиране чрез гласуване (за длъжност, за депутати). Таен избор на директор. Местни избори. Парламентарни избори.

  Имаме ли избор всъщност? Истински, реален избор?

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Абе, като става дума за "корпоративен вот", в него включен ли е вота на едноличните търговци? Или там са само от ЕООД нагоре?

 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Ще бъде голяма грешка, защото купените гласове биха предрешили изборите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Весело

  Значи верно около 20% са с психически отклонения , както бе отбелязано в друга статия днес.За да сме точни - 21.4%..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 9. 9 Профил на ДПС-Атака
  ДПС-Атака
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Разочарованите от ГЕРБ, няма да гласуват, това е ясно.
  Ще стане като 2005г., забегналите от НДСВ отидоха за гъби и ни натесоха Тройнъй.
  БСП, ДПС, Кунева - Пръмова + ресто от ГЕРБ.
  Бойко се отказва от участие в парламента, както 2005г. и се кандидатира за кмет на София.
  Това е сценарият.

  все пак аз карам влака...има две партии - БСП и ДПС, - които разполагат със собствен обръч от фирми
 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "Електорални ниши подхранват роенето на нови формации" - май ЧИТАВА "сграда" в ДЪРЖАВАта не остана, а то ЩОТО всички били в нишите... и се роят ли, роят...

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  А "Зелените" ?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Трудно ми е да повярвам, че след протестите на Орлов мост някой може да провежда социологическо проучване без да се опита да измери потенциала на зелените формации.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 13. 13 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#9:"ДПС-Атака"]Това е сценарият.[/quote]
  Няма лошо? Таман ша дръпнеме малко напреде.. да натрупат палко парички и па че сме ние на власт посли

 14. 14 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"Beyond"]Имаме ли избор всъщност? Истински, реален избор?[/quote]
  Аз па си искам Царо! Той докара чуждестранните инвеститори, той натрупа резерв от 12 милиарда..При това е брадчет на англиската кралица! таман оня гадняр Камерън ще престани да ма дразни..

 15. 15 Профил на ДПС-Атака
  ДПС-Атака
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "leon12":
  Таман ша дръпнеме малко напреде.. да натрупат палко парички и па че сме ние на власт посли.
  .........
  Ще дръпнем, разбира се.
  Те , ограниченията за работа в ЕС падат скоро, така че дърпането е все по-близко.
  Да оставим свинчугите да си шефстват в кочината.

  все пак аз карам влака...има две партии - БСП и ДПС, - които разполагат със собствен обръч от фирми
 16. 16 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pavlik Morozov":

  няколко хиляди на фона на 6.5 млн, не е сериозна заявка за политическа формация, иди в Европа да видиш, кое се нарича екопротест и какъв финансов и електорален гръб имат тези партии, подобните опити за "зелена" партия в България са пореден начин, някой да си изпере парите и да обедини достатъчно хора, около нова кауза,за да влезе в парламента и да си направи далаверите!

 17. 17 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 711 Неутрално

  За какво да гласуваме?
  За когото и да гласуваш, накрая излиза ЛАЙНО от ДС!
  Айде, е.ах ти лайняната държава!

 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "s1lv3r":

  Прави разлика между платените от Русия "еколози", които се вълнуват само от ЕНЕРГИЙНИ ВЪПРОСИ, и партия "Зелените" и другите автентични еко-сдружения ("Зелени Балкани" и прочие), които не получават пари от никого, и развиват дейност по целия спектър еко-проблеми.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Изборът между БСП/БКП и ГЕРБ е като между екскременти и кал. И в двата случая си омърсен, но в единия И смърдиш.

  Аз ще гласувам за ДСБ, знам защо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "s1lv3r":

  Освен това какво разбираш под "сериозна заявка" - надежда да се вземе властта ли?

  На светлинни години сме от такова развитие.

  Най-доброто, на което истинските зелени формации могат да се надяват към момента, е да вкарат няколко свои депутати, които да получат възможността да говорят за еко-проблемите от парламентарната трибуна, и да участват във въответните комисии.

  Да участват по някакъв начин във властта е второстепенна цел.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#19:"dodge_ram"]Аз ще гласувам за ДСБ, знам защо.[/quote]
  Аа, за дедо Ваньо, а? Тарикат си ти..се на лесното бягаш

 22. 22 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Най-опасен е контролираният и купен вот. ГЕРБ ще направят всичко възможно да запазят властта - с пари и със заплахи. Кунева е поредната лъжа в нашата политика. Най-сериозни са ДСБ, вярвам, че повече хора ще го разберат.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#16:"s1lv3r"]няколко хиляди на фона на 6.5 млн, не е сериозна заявка за политическа формация, иди в Европа да видиш, [/quote]

  Колкото до сериозността ще ти напомня, че тия "няколко хиляди човека" блокираха прокарването на корупционен поръчков закон за рождения ден на Тиквата - това "несериозно" ли ти се струва? Кой друг пожела и посмя да го направи? Никой.

  Така че не бъркай количество с качество - процента АКТИВНИ и ИНИЦИАТИВНИ граждани сред зелените е в пъти по-голям отколкото сред вождистките и популистки партии. Зелените са като партия от овчарски кучета, а електоратите на повечето други партии са стада от овце, които блеят или освирепяват само по команда отгоре.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pavlik Morozov":

  Сериозна заявка е дори 1 депутат в парламента, на фона на политическите трупове,които събират повече гласове от екоорганизациите, на фона на масовото купуване на гласове шансът е нищожен!Освен това тези формации не фотосинтезират и си позволявам да говоря, защото съм отблизо запознат с тези среди и ще ти кажа, че няма формация, която да не защитава нечии интереси... Всеки влязъл в политиката в България, го прави с ясна и често прикрита користна цел!

 25. 25 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#22:"soave"]Най-сериозн са ДСБ, вярвам, че повече хора ще го разберат. [/quote]

  След прегръдката с Мутрата в началото на мандата ДСБ изгуби авторитета си да бъде съдник. Колаборациониста си е колаборационист, дори да смята, че го е правел за общото добро.

  Щом аз знаех какво ще стане накрая значи и ДСБ са го знаели, и са приели че в един момент след като са консумирали някакви трохи от властта, и са легитимирали Рапона като "десен", те ще бъдат подменени от по-удобни крепители на мандата. Партия, която приема подобна сделка с една власт, не може да бъде нейна алтернатива.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 26. 26 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#22] от "soave":
  [quote#22:"soave"]Най-сериозн са ДСБ, вярвам, че повече хора ще го разберат. [/quote]
  Това че ще го разберат е ясно, но дали ще гласуват? Защото това означава да си признаят глупостта от 2001 и 2009. Надявам се все пак здравия разум да надделее.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 27. 27 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За всичките тези 23 години всички партии и управляващи доказаха само едно....че са крадливи,лъжливи престъпници които мислят само за собствени облаги.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кмета на Сусурлево който никой не го познаваше довчера с почти същия рейтинг като Костича?!!?
  Тия от Алфа за канарчета ли ни взимат?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#19:"dodge_ram"]Аз ще гласувам за ДСБ, знам защо. [/quote]

  Постове, предприятийца, акцийки, роднинство, туй-онуй?

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  "Все по- малко българи са сигурни , че ще гласуват".

  За сметка на това 100% от турците , турчеещите се помаци и циганите ще гласуват!!!! Това устройва идеално ДПС и БСП!!! И отново завършилият философия Аамет Джолан ще получава хонорари за милиони левове , изживявайки се , като хидромелиоратор , а с мандата му , ще осигуряват алиби за кражбите и мародерствата си родните олигарси Р.Овч., Гущеров, Гергов , Пръмови ...пък матряла ще духа супата....
  Ако изборите имаха някакво значение , никой нямаше да си прави труда , да ги провежда!!! Ако наистина искаха избори , щяха на всеки гласувал да дадат по 20 , или 50 лева!!! Тогава , мераклиите щяха да са повече , а манипулациите , по - малко!!!

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Зависи къде ще бъда тогава, но ако съм си в Чехия или в България, ще ида да гласувам на всяка цена. Ако меизстрелят нанякъде в командировка, няма да стане. Дежурства ще си уредя да нямам. Някой знае ли кога всъщност са изборите ?

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4533 Гневно

  "а новият председател на СДС Емил Кабаиванов получава одобрение от 5 на сто."

  Защо не се проведе експеримент.
  Колко от анкетираните ИЗОБЩО СА ЧУВАЛИ ПРЕДИ ТОВА ИМЕТО Емил Кабаиванов.
  Колко от анкетираните са в състояние да свържат името Емил Кабаиванов с каквото и да е,преди да се произнесат за това одобряват ли го,или не.
  Колко от анкетираните ще са в състояние след половин час да си спомнят името на Емил Кабаиванов.
  Колко от анкетираните ще могат да идентифицират по снимка въпросния човечец.
  Сигурен съм,че ще са ПО-МАЛКО ОТ 5%

  За какво говорим изобщо при подобен род подигравка с МАТРЯЛА,поднасяйки му подобни ШМЕНТИ-КАПЕЛИ...

 33. 33 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#30] от "kimba3":

  Може и по белгийския модел - не раздават пари, но гражданите гласуват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако не са в тежко здравословни състояние. Ако не гласуваш и нямаш НАИСТИНА извинителни причини - глоба.

  E PLVRIBVS VNVM
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Заявявам публично- ще гласувам САМО за новосъздадена партия, която няма корени в или зависимост от друга политическа партия и която обещае да защити интересите ми на пушач- да въведе заведения за пушачи и заведения за непушачи, като промени ЗЗдр. и приеме внесеният законопроект за промяната му. ВСИЧКИ други политически партии не ме интересуват и не се припознавам нито в политическата им платформа, нито в техните обещания Ако не възникне такава партия в България и не е регистрирана в законният срок като политическа партия, НЯМА да гласувам!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":
  По-добре си гласувайте в Чехия- Вашите политици са къде къде по-свестни от нашите Поне няма да имате чувството, че сте излъган - това, което ще изпитате, ако гласувате в България...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#29:"heineken"]Постове, предприятийца, акцийки, роднинство, туй-онуй? [/quote]

  Не бе, на мен парите ми са от ЦРУ и Мосад, не го ли разбра още?

  Интересно колко души са уредили ДСБ с постове, акцийки и пр., след като никога не са били на власт, а Костов е в опозиция от 12 години?

  Ама важното е да кажеш, че булката е бременна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Баси и манипулациите, Дневник!
  Във всички други сайтове новината е ,че доверието в ГЕРБ е под 18% а за Мутро-тиквата за първи път недоверието преобладава (макар ,че се намират още 32% идиоти).
  На гъзолизнически вестник се обърнахате...

 38. 38 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Партията на пушачите ще сваля от власт всяка партия , която ги дискреминира и тормози!

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#37:"pyn"]Във всички други сайтове новината е ,че доверието в ГЕРБ е под 18%...[/quote]

  Това е добре, но за мен много по-важна е тази новина:
  http://www.usatoday.com/story/onpolitics/2012/10/08/romney-obama-pew-poll-debate/1621309/
  И то още преди Райън-Байдън...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#19] от "dodge_ram":

  И още 1000 пъти да ни го кажеш, Костов повече парламент няма да види и затова сам си е виновен!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 41. 41 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КАКЪВ РЪСТ БЕЛЕЖИ КУНЕВА, КАТО ХОРАТА Я ПСУВАТ, А ЧЛЕНОВЕ НА ПАРТИЯТА СА КАРИЕРИСТИ, КОИТО НЕ ГИ Е ОГРЯЛО ПРИ ДРУГИТЕ ПАРТИИ!

 42. 42 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аоу ... Алфа ми сръч ... сея ше ни отказват да гласуваме .. за да не се срахуват Светиня Му и Со ... Алфата бе , напрао сте са изкривили на Омега ... Че баш ся ше хукнат всички понеже им е писнало и от Боце и от Цеце и от останалите Калинки...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 43. 43 Профил на kalinkadrawel
  kalinkadrawel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  доста поръчково - естествено ония падат надолу, а Кунева се качва на горе, не ме карайте да се смея)00

 44. 44 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#5:"Beyond"]Имаме ли избор всъщност? Истински, реален избор?[/quote]
  Да!

  Предварително изгубени войни не водя!
 45. 45 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бройте още един глас за синия вот.

 46. 46 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#22:"soave"]Най-сериозн са ДСБ[/quote]
  Правилно, магаре да ги еbe няма да мръднат, само и само да влязат в парламента.

 47. 47 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "Яна":

  Аз също не вярвам движението на г-жа Кукунева да печели повече избиратели. Точно обратното - все по-ясно става, че това са кариеристи от най-лошата порода - тази на децата на бившите червени партийци ограбили България. Същите тези деца, които за нищо на света не искат да се разделят с привилегиите, които едно време им ги осигуряваше СОЦ-а, а днес тези привилегии им ги осигуряват удобни позиции във властта. Затова е и цялото това боричкана за власт - власт на всяка цена.

 48. 48 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "soave":

  Абсолютно съгласна.

 49. 49 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Интересна композиция. Но честно казано ми се струва странно СДС да е пред ДСБ след цялата суматоха там. Вярно че Костов много гадно се изцепи с ненужния черен ПР срещу Кунева, но само заради това да са го санкционирали толкова избирателите е изненада.

  Ако това разпределение е реално нито СДС нито ДСБ ще влязат, което ще е жалко.

 50. 50 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Все по-малко българи са сигурни, че ще гласуват" - че то как да е другояче, които и да изберем все сме си вкарали автогол. За поредна година ще избираме на принципа с по-малкото зло, а и като гледам какви "алтернативи" има пред нас - светло бъдеще ни чака, няма начин. Начело сред новите партии е Кунева с мултиколоритен антураж за всекиго по нещо, чиито добри социологически резултати се дължат единствено на медийния балон, който я създаде и лансира. Следващ в списъка е Марешки, него ще пропусна да го коментирам... Другите са ни до болка познати, понеже им гледаме мутрите най-редовно!

 51. 51 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Гледайки какво са кандидатите много ясно че все по-малко българи ще гласуват. Хората са тотално обезверени вече. Само ме тревожи въпросът Кунева да не извлече полза от това. Тя разчита на наивните и отчаяните да изберат нея. Това не бива да се случва

 52. 52 Профил на Joss
  Joss
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Именно презасищането на медийното пространство с еди и същи ояли се във власт муцуни, дразнят електората и го демотивират да гласува. И наистина за кого да дадеш своя глас? Борисов много се изложи в последните години и с нелепите закони и забрани, които наложи в последната половин година си навлече обществената неприязън. Станишев вече го видяхме що за фалшификат е, а Кунева на драго сърце смени различни партийни принадлежности, докато улучи своя цвят, но както знаем, вълкът кожата си мени, но нравът никога. Всички тези лица са известни с корпоративната си услужливост, да не кажа слугинаж. Всички те са деца на стария режим. Е, стига толкова. Нужни са ни политици, чиито мозъци не са промити от миналото и болезнените амбиции.

  Democracy is so overrated - Frank Underwood
 53. 53 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#36:"dodge_ram"]колко души са уредили ДСБ с постове, акцийки и пр., след като никога не са били на власт, а Костов е в опозиция от 12 години? [/quote]


  Вече 12 години, а още си има фенове бай Костов, което обяснява разликата м/у 2 млрд. виртуални левове получени с/у 45 млрд. реални левове, равни на $1.05 парчето. Булката е сериозно бременна, с неизвестен (почти) извършител.

 54. 54 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Движението на Кунева е балон прикриващ алчни за власт хора.

 55. 55 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Българите гласуваха за ГЕРБ поради една , единствена причина. Мутрата Бойко , да смаже останалите мутри ,"честни бизнесмени"и олигарси, и да ги вкара в затвора, както бе обещал!!!! Няма умен човек, който да си помисли , че ако ще Господ да дойде на власт , няма да може да изправи на крака разсипваната ни от 20 години икономика!!! Хората искаха едно единствено нещо - ВЪЗМЕЗДИЕ , за разсипаната си държава. За прогонените си в чужбина деца и внуци. За проваления си от РАЗСИПНИЦИТЕ на България живот!!! Три години по-късно са наясно , че и този ги излъга дори в това!!! И какво им остава , освен да отидат и да повърнат в най- близкия кенеф , щом чуят за нови избори?????? Със стари кур-и нов бардак не става!!! А нови няма от къде да се вземат , защото отдавна са на гурбет в чужбина...

 56. 56 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "kimba3":

  А може би проблемът е в това, че изначално смятаме (леко цинично и вероятно донякъде оправдано) парламента за бардак. И че с всеки следващи избори всъщност са избори за съставяне на нов бардак. Чудя се дали парламентът, такъв какъвто си го избираме всеки път, не е просто резултат на собствената ни политическа култура. И дали не е изборът ни за народни представители чисто и просто отражение на собствените ни разбирания ЩО Е ТО ПОЛИТИКАТА?

 57. 57 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ако е коректно поне отчасти изследването, мат,риала май започна най-сетне да изтрезнява. А това изтрезняване е първа стъпка към нормализацията на политическия живот у нас - към цененето на идеите и предложенията вместо прехласването пред поредния месия-спасител.

 58. 58 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "Skydiver":

  Според мен Костов много точно определи Кунева като (цитирам по памет) "Последната червена кукувица, която ще се опита да снесе яйце в синьото гнездо."

 59. 59 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До #-56 - bi_u - Виж какво БИЖУ, ако ти стоваря цял вагон с гнили тикви и те помоля да ми направиш тиквеник, кулинарния ти неуспех на какво ще се дължи??? На липса на кулинарна култура, или на отражението на липсата на възможност от страна на доставчика да различи гнила от зряла тиква, та ти е предоставил за избор само гнилоч ??? Какво е виновен МАТРЯЛА , че се гаврят с него и му предлагат за избор само покварени хора??? Кой читав човек , ще се напъха в клоаката Български Парламент , знаейки , че ще се осмърди и оцапа за цял живот????

 60. 60 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До # 58- bi_u - Костов нещо жестоко се е объркал!!! Това ще бъде не последната , а ПОРЕДНАТА червена кукувица /каквато бе и той/ , която ще се опита да снесе яйце в синьото гнездо,Пръмовица наметнала синя пелерина, върху кървавочервения си комбенизон!!! Но да не забравим , че и жена му на Костов носеше абсолютно същия червен комбенизон, а червените си боксерки , върху които навлече синия костюм на "честен капиталист" , продължава ги държи носталгично на дъното на скрина!!!!

 61. 61 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#59:"kimba3"]Какво е виновен МАТРЯЛА , че се гаврят с него и му предлагат за избор само покварени хора???[/quote]
  Очакването ни да дойдат "идеални хора", които ние да благоволим да си изберем е направо умилително, но за съжаление много далеч от реалностите, които предлага животът.

 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До #61-bi_u - Ами тогава защо се сърдят на матряла, че вместо да иде да гласува, ще ходи за гъби??? На обикновеният желаещ да гласува човек му остава само едно - протестен вот до дупка!!! И тъй като българинът , отвратен от изборите ще предпочете туризма и риболова, лично аз очаквам пореден мандат за съставяне на правителство на ДПС. И получаването на пореден многомилионен хонорар от философа Ахмед Доган , този път за консултатските му услуги в сферата на атомната енергия при строежа на АЕЦ "Белене"!!!

 63. 63 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#62:"kimba3"]И получаването на пореден многомилионен хонорар от философа Ахмед Доган , този път за консултатските му услуги в сферата на атомната енергия при строежа на АЕЦ "Белене"!!! [/quote]
  Доган според мен е вън от политическата сцена и едва ли ще има шанс да се завърне някога обратно!

 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #63- bi_u - И как ще стане това, след като има постоянно увеличаващ се поради демографската криза сред българите и отвращението им към изборите , твърд електорат!!! Не забравяй, че на последните избори , той изгуби десетки хиляди гласове, нареждайки на цели села и градчета да гласуват за НДСВ вместо за ДПС, в отчаян опит да ги вкара в Парламента!!! Масовото гласуване на българите обаче , провали този му опит!!! Това уби окончателно партията на комарджията дедо Симо. На тези избори обаче няма да го стори!!!ДПС ще се яви мобилизирана за реванш и Сопола отново ще е фактор в циганизирането на булгарския народ и окончателното му опростачване. Порочната практика, една противоконституционна етническа партия, да служи за РАЗСИПВАНЕТО на днешна България ще продължи!!!

 65. 65 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трябва да се гласува, та ако ще и за някой незнаен. Просто за да не им позволяваме да вземат властта чрез купени гласове! Те ще купят гласовете на 100 хиляди цигани, но няма да могат да купят гласовете на 7 милиона българи. Затова гласувайте! Ей така напук!

 66. 66 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#64] от "kimba3":

  Хората, които гласуват за ДПС - техния твърд електорат са наистина доста специфична група от българското общество. Моите впечетления са, че това са изключително затворена и наплашена група хора, които поради своята бедност и донякъде религия сляпо вярваха на Доган. Но в никакъв случай не бих ги нарекла глупави - те си дават сметка за лъжите на Доган, може би най-вече след като на яве излязоха документи уличаващи го в дейности дирижирани от ДС именно против турското малцинско в България през 1964-85 (Възродителния процес) и по-късно "Голямата екскурзия" от 1989 г. Затова смятам, че с Доган като политическа фигура е свършено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK