Станишев: Изграждането на АЕЦ не е като да построиш курник или селски път и да му резнеш лентичката

Сергей  Станишев

© Красимир Юскеселиев

Сергей СтанишевИзграждането на атомна централа не е нещо елементарно, не е както да построиш курник или пет километра селски път и да му резнеш лентичката" - това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по повод искането за референдум за АЕЦ "Белене". Според него очевидно някой много го е страх от гласа на българите за проекта "Белене". 


Трябва да се знае, че окончателният договор не се подписва от министър-председателя, а от участника от българска страна, т.е. от Националната електрическа кампания, каза Станишев в коментар на непрестанните критики на премиера Бойко Борисов защо предшественикът му не е подписал договор за Белене.


Има няколко ключови условия, на които трябва да се отговори, за да се подпише договор, коментира днес лидерът на БСП. Необходим е изработен и одобрен технически проект, но такъв резултат на бездействието на управляващите не е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране и без него няма как да се подпише договор. Става дума за много томове документация, така че изявленията на ГЕРБ нямат основание. Те разполагаха със 75% от техническия проект, който беше готов, а три години се бездейства и 95% от един EPC контракт бяха договорени, каза Станишев.
Очевидна е паниката на ГЕРБ, защото ги е страх, че хората ще имат възможност да се произнесат по важен въпрос, смята Станишев. Той посочи, че БСП ще предприеме всички мерки хората да бъдат информирани.


Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов каза, че са склонни на редакция на въпроса, който е формулиран за събиране на подписката, внесена в Народното събрание "Да се развива ли атомната енергетика в Република България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене", като се уточни това да е с държавно участие. Това сме готови да допълним, за да е ясно какви са ангажиментите, а оттам и кой ще се ползва от резултатите на този проект, добави той.


След като ГЕРБ видяха, че е трудно да бъде отхвърлена идеята за изграждането на нова атомна електроцентрала, започнаха да представят това като изцяло частна инициатива, към която трябва да се приобщят заинтересувани инвеститори и държавата да се дистанцира от него, коментира Стоилов. В зададения въпрос ние винаги сме имали предвид изграждането на атомната централа в Белене като национален проект, който има национално значение, от който ще се ползват българските граждани, каза той.Абсолютно неприемлива е идеята за регионални минимални работни заплати, каза лидерът на БСП Сергей Станишев по повод лансираната от вицепремиера Симеон Дянков минималната заплата да е различна по региони. Това е поредният абсурд и тотална подигравка с хората извън столицата, защото това ще задълбочи регионалните различия и обезлюдяването на България. Не стига че тези хора живеят с по-голяма безработица и с по-лоша инфраструктура, сега искат да им намалят и заплатите, възмути се Станишев. Добави, че това е тотална гавра и подигравка с българските граждани, защото се нарушава основен принцип – равно заплащане за равен труд и равни права на българските граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK