Изследване: България отново рекордьор - по нарушаване на човешките права в съда

Изследване: България отново рекордьор - по нарушаване на човешките права в съда

© Анелия НиколоваБългария е сред страните в Европейския съюз (ЕС), които през последните 5 години най-много пъти са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Това показва проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека нарушения, цитирано от  британския в. "Гардиън".


Страната има 92 регистрирани нарушения в Европейския съд през изследвания петгодишен период. Най-честите от тях са свързани с необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, става ясно още от изследването.


Проучването е било извършено от лондонската организация Fair Trials International и международна юридическа фирма. То обхваща периодa  от 2007 до лятото на 2012 г.
От резултатите става ясно, че проблемите в тази сфера се влошават. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през миналата са нараснали двойно до 75 нарушения.


Повече нарушения от България има регистрирани само в Гърция  - 108 случая на прегазване на човешки права в съда. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на дело. Също така невинаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция на съдебната система в Гърция, се посочва в изследването. Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая. Забавянията при завеждане на делата пред съда са най-честата причина за критичните оценки. В част от членките на Евросъюза досъдебното задържане може да продължи до четири години, докато в останалите няма законови граници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK