Плевнелиев започва консултации за формулировката на въпроса за референдума за АЕЦ "Белене"

Плевнелиев започва консултации за формулировката на въпроса за референдума за АЕЦ "Белене"

© Анелия НиколоваПрезидентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните партии за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум. С подписите на повече от 500 хиляди български граждани беше поискано от Народното събрание провеждането на референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".


Според държавния глава предстоящият референдум е тест за демокрацията, който трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури. Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор. 


Според президента при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация.


Консултациите ще започнат в петък с ръководството на БСП, като инициатор на подписката за провеждането на референдума. Следват срещите с политическите ръководства на ГЕРБ, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK