Борис Велчев разкритикува прокурора по делото за убийството на ямболската адвокатка

Главният прокурор Борис Велчев

© Николай Николов

Главният прокурор Борис ВелчевДва дни след оправдателните присъди за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, главният прокурор Борис Велчев разкритикува обвинителя Милко Момчев от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи "Правен свят". След като решението на съда стана известно, Момчев отказа да отговоря на въпроси на медиите и заяви: "Питайте прокурора, който е писал обвинителния акт. Само това ще ви кажа".


Момчев беше поискал по 25 години затвор за тримата подсъдими - Орлин Аврамов и бившите съпрузи Пламен Калайджиев и Димитрина Атанасова.


Според главния прокурор репликата е "определено неуместна". "Хубаво е прокурорите да могат да носят отговорност", заяви Велчев и допълни, че е суверенно право на всеки прокурор да вземе решение за това дали да протестира, или не една оправдателна присъда.
"Не очаквайте от мен аз да му дам указание от улицата – това не би било израз на спазване на независимостта на прокуратурата", допълни главният прокурор. До момента никой от прокуратурата не е казал дали ще протестира присъдата. За пропуските в разследването и обвинението, на които съдът обърна изключително внимание в краткото обяснение към присъдата, също няма отговори.


Милко Момчев за втори път в последния месец е критикуван от страна на главния прокурор. В края на септември Велчев заяви, че не е съгласен с аргументите на Момчев, който е решил да образува дело срещу Мишо Шамара и рапъри около него, защото с текстове петнят националното знаме. Момчев е и един от прокурорите по делото срещу Алексей Петров.


Прокуратурата ще протестира оправдателните присъди по делото САПАРД, които бяха произнесени преди две седмици от Софийския апелативен съд (САС).


"Ние, разбира се, ще протестираме оправдателната присъда и, разбира се, ще се готвим и по първото, и по второто дело", заяви Велчев. Той обясни, че е поел ангажимент да информира за развоя на делата директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) – Джовани Кеслер.


При посещението си в България, Кеслер заяви, че не разбира как е възможно с едни и същи доказателства в Германия да има осъдени, а у нас всички да са оправдани. Тогава още не бяха ясни мотивите на САС за оправдателните присъди. От тях се разбра, че прокуратурата в България на практика е изключила точно тези доказателства, с които е работило обвинението в Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Весело

  Е-хехехехехехе....сетил се, нали ще става конституционен съдия..…

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  безконтролната и безотговорна БГ прокуратура !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А он си е праф за тоя дет е писАл обвиненията... Аз не разбраф поради кви причини ги обвиняват и ги смятат за виновни... Явно съда също не е разбрал нищо.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Гневно

  Смешник! Че не ги е срам да говорят глупости под път и над път, сякаш съдебната ни система е добра! Какъвто главния, такива и подчинените, такава и системата!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Заглавието е неточно и подвеждащо - каква критика е "хубаво е прокурорите да носят отговорност" - към кого конкретно е насочена, към него самия?!!
  или пък "определено неуместна" - от такава критика след 2 дни, направо да се изчерви момчето...
  ех, ако не се натискаше за конституционен съдия въобще нямаше да се показва сега да се обяснява и до утре всичко е забравено

 6. 6 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Накрая на мандата си мън-мън-мън нещичко....И пак небръснат...

 7. 7 Профил на В.Т.
  В.Т.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тоя Момчев може да е всякакъв, не го познавам, но е прав за едно - в прокуратурата действително съществува порочната практика един прокурор да пише обвинителния акт, а друг да се се явява в съдебното заседание.

 8. 8 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Достатъчно е човек да изгледа интервюто с колегата Момчев по Нова ТВ, по случая "Мишо Шамара" при Кеворкян, за да разбере, че нещата отиват към зле.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 9. 9 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара!

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Човекът с отговорността, ще избяга в КС.
  Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор. ( чл.136, ал.3 ЗСВ) Всеки прокурор е подчинен на съответния по-горестоящ по длъжност, а всички прокурори и следователи са подчинени на административния ръководител на съответната прокуратура. (чл.136, ал.4 ЗСВ)

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прокурор Момчев посочи финансовите неуредици като основен мотив на Орлин Аврамов за убийството на Георгиева. Тя му дала 10 000 долара, които той не върнал, а освен това отказвала да обслужва фирмата му, след като дошла в София, на което Аврамов отвърнал, че от неговата фирма "се излиза само с краката напред".
  "Не са събрани преки?, но косвените доказателства са категорични за това, че няма друг човек в извършването на убийството, освен посочените", заяви в пледоарията си прокурор Момчев.?

 12. 12 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 527 Неутрално

  много се чудя на така наречения Главен....цяла БГ разбра че неговия бивш Главен е замесен в убийството,само той още не е в час..в час е ,разбира се,всичко знае,но защо да го казва,ей така мън-мън - изминаха 7 сладки ,спокойни годинки от трудовия ти стаж !!!

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#12] от "florencia":

  Па прочети и нещо извън клишетата ." Филчев е непричьом. " Това е мнението на близките на убитата . Филчев не е разпитван по делото даже и като свидетел. Защо ли ? Ами защото е разписвал ПОСТАНОВЛЕНИЕ за РАЗСЛЕДВАНЕ ПО ДЕЛОТО и по закон не може да бъде разпитван. " Ако не беше това постановление , делото нямаше да мръдне и милиметър напред." Това са думи на адвокатката на семейството на убитата . Е ,на кого да се вярва - на майката на жертвата или на Кольо Босия ?

 14. 14 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 443 Гневно

  СВИНЩИНИ!!!!........................

 15. 15 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вени Марковски":

  Нещата не отиват, а са зле, откакто Партията (на която вие, г-н Марковски, искахте да станете член още от казармата) се противопоставя на всякакви промени в Наказателно-Процесуалния Кодекс.
  И ако вие едва сега забелязвате някакъв процес, то аз не бих могъл да намеря разлика между юристите, които обсъждаме, и вас като юрист.

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Борис Велчев разкритикува прокурора по делото за убийството на ямболската адвокатка

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  #15, доколкото си спомням, промени в НПК непрекъснато се правят от време оно. Ако една партия ( например БСП) не иска определени промени, друга партия ( например ГЕРБ) може да ги направи, ако има желание. Стига ГЕРБ-аджиите непрекъснато са се оправдавали с БСП-то, тройната коалиция и пр. Ако нещо не им е харесвал НПК или НК, имаха 40 месеца да го променят в посоката, в която искат.

 18. 18 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Иначе по повод твърденията на Б.Велчев от сорта на "Не очаквайте от мен аз да му дам указание от улицата – това не би било израз на спазване на независимостта на прокуратурата", #10 е напълно прав.
  Прокуратурата е независима спрямо другите институции и власти, но вътрешно тя си е йерархична организация, на върха на която стои гл. прокурор. Той може ( и трябва!) да дава указания, ако сметне, че даден прокурор не си е свършил добре работата. Въобще Велчев се оказа конформист, който избягва всякакави конфронтации. Гледа си спокойствието човекът....

 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  "При посещението си в България, Кеслер заяви, че не разбира как е възможно с едни и същи доказателства в Германия да има осъдени, а у нас всички да са оправдани."

  В Задунайскаята Губерния , зеер геерте хер Кеслер, алес мьоглих

 20. 20 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  Особено ако сме спонсори на "българските" заместници
  на губернатора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK