ГЕРБ ще удължи изборния ден с един час

ГЕРБ ще удължи изборния ден с един час

© Надежда ЧипеваИзбирателите ще могат да гласуват до 20.00 часа, а не както досега - до 19.00 часа. Удължаването на изборния ден е сред предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, които управляващите правят между първо и второ четене на измененията. Очаква се до края на месеца да започнат дискусиите по всички промени, внесени от парламентарните партии в правната комисия.


ГЕРБ обаче не променя текста, според който ако в кроя на изборния ден пред секциите има опашка, времето за гласуване се удължава до 20.00 часа.


Друга идея на ГЕРБ
е неправителствените организации, които искат да наблюдават изборите, не само да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК), но и да се правят списъци с имената и ЕГН на нейните представители и упълномощените членове на организацията. Списъците ще се публикуват на интернет страницата на комисията.


Същият ще е и реда за социологическите агенции, които ще дават на ЦИК данните за своите представители и анкетьори, както и пред кои секции ще извършват наблюдението. Едно лице няма да може да бъде едновременно анкетьор и наблюдател.


Агенциите и неправителствените организации ще имат право само на един представител в изборното помещение.


Управляващите запазват и доразвиват идеята си от първо четене в избирателната секция в изборния ден да може да присъства само по един представител на партия, коалиция или инициативен комитет. Участниците в изборите ще имат право да решат дали това да е застъпник или пълномощник, но няма да може и двамата едновременно.


Всяка формация ще прави списък с имената, ЕГН, номер и дата на пълномощното на лицата, които са упълномощени да ги представляват в  изборния ден, като ще трябва да предава списъка на районните или общинските избирателни комисии не по-късно от два дни преди изборния ден на районните. Списъците ще бъдат качвани на интернет страницата на съответната комисия при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни. Такъв ще е реда и за застъпниците.


ГЕРБ слагат 14-дневен срок за изпращане на изборните книжа от чужбина до външно министерство, което трябва да ги предаде на ЦИК.


Във връзка с възникналите проблеми около заличени от изборните списъци хора, които научиха за неправомерното си отстраняване в последния момент и не можеше да бъдат дописани, управляващите вкарват задължение при извършено заличаване, вписване или дописване в избирателните списъци публикуваните списъци незабавно да се актуализират.


Запазват се и останалите идеи, вече приети на първо четене, сред които когато ЦИК не може да приеме решение поради непостигане на изискуемото мнозинство от две трети, това да се смята  за отхвърляне на проекторешението и това вече да може да се обжалва. Запазва се намерението ЦИК да се подпомага от постоянно действаща администрация, която да е част от държавната администрация, да публикува стенографските протоколи от заседанията си и др.


ГЕРБ не приема идеите на опозицията за връщане на избора на районни кметове, за обща книжка с всички интегрални бюлетини, за безплатна агитация по БНТ и БНР.


Социалистите предлагат


да се въведе машинното гласуване, а ако това не бъде прието - да се гласува с интегрални бюлетини на следващите парламентарни избори. Като мярка срещу т.нар. индианска нишка от БСП предлага избирателят да получава бюлетината не само с печат, но и с подписите на председателя и на секретаря на секционната избирателна комисия, които ще са от различни партии. 


От БСП искат още от до 6 години затвор за длъжностни лица, които при изпълнение на задълженията си склоняват избирателите да гласуват за определена партия. Предвидено е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лв. за купуване на глас на референдум. Левицата е против идеите на управляващите за въвеждане на специални разузнавателни средства в изборния процес, повишаване на прага за влизане в парламента за коалиции, лансиран от Яне Янев и материалите да се съхраняват в областните администрации.


Макар предложенията за промени в кодекса на ДПС да бяха отхвърлени на първо четене, депутатите от


партията на Ахмед Доган


ги лансират отново между първо и второ четене. За пореден път те искат отпадане на т. нар. уседналост, според която в местните и евроизборите не могат да избират и да бъдат избирани хора, които не са живяли в страната или в държава-член на ЕС през последните 6 месеца.


И от ДПС предлагат решенията на ЦИК, за които не е събрано мнозинство от две трети да могат да се обжалват, както и да има по-голяма публичност за заседанията на изборните комисии.


Хората на Доган отново лансират искането си за агитация на друг език освен българския ако това е необходимо и е осигурен преводач.


Михаил Михайлов


от "Синята коалиция" предлага


промяна на прага на т.нар. преференции, за да може един и същ брой избиратели да са достатъчни за пренареждане на кандидатски листи във всеки избирателене район. Сега 9 на сто от гласувалите за определена партийна листа могат да посочат свой претендент, който да измести водача на листата. Предложението на Михайлов е пренареждането да става, ако за определен кандидат са гласували 7% от т.нар национална избирателна квота - тоест общия брой на избирателите, които могат да вкарат единдепутат в парламента.


Лидерът на РЗС Яне Янев пък иска прагът за пренареждане на листите да бъде вдигнат от 9 на 20%. От левицата пък залагат задължително да се посочва преференция, в противен случай бюлетината ще се брои за невалидна.


Михайлов в предлага още ЦИК да се произнася по жалби и сигнали за нарушения на изборния процес от граждани, наблюдатели, застъпници и участници в изборния процес. Комисията се задължава да ги поддържа в електронен регистър,за да може да се проследява движението им и решенията по тях. Михайлов иска наред с прякото излъчване на заседанията на ЦИК в интернет, да се съхраняват и записите. Депутатът иска бюлетините да са на кочани, за да не се бави началото и краят на изборния ден в броене на получени и неизползвани бюлетини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK