Окончателно: Закъсняла с 8 месеца наредба е позволила високите цени на лекарствата

Окончателно: Закъсняла с 8 месеца наредба е позволила високите цени на лекарствата

© Надежда ЧипеваПричината за рязкото повишаване на цените на някои лекарствени продукти, които се заплащат с обществени пари, е в лошата координация между здравната каса и Министерството на здравеопазването. Това е основният извод от окончателния доклад на Временната парламентарна комисия, която трябваше да открие и анализира причините за повишаването на жизнено важни медикаменти с между 4 и 430%.


На последното заседание на комисията днес, беше обяснено, че повишаването на цените е започнало в началото на 2010-та година, когато Министерството на здравеопазването прехвърли търговете за някои лекарства към здравната каса и болниците. Това стана, за да се улесни и ускори достъпа на болните до жизненоважни медикаменти и да се премахне т.нар. листа на чакащите.


Бавни реакции, бързи цени
Така здравното ведомство, управлявано по това време от Стефан Константинов, прехвърли към касата чрез промяна в закона 70 лекарствени продукта. "За 19 от продуктите, за които са представени данни, има рязко повишение на цените, което варира от 4% до 430%, за 5 продукта е констатирано намаление на цените, а за 7 от продуктите не е регистрирана промяна", пише в изводите на доклада.


Покрай скандала с високите цени на лекарствата много висши държавни служители се простиха с постовете си. Сред тях са третият по ред здравен министър Стефан Константинов, и заместничката му по лекарствената политика Гергана Павлова. Малко преди това си тръгна пък шефът на здравната каса Нели Нешева, но заради друг скандал – този с бонусите. 

На днешното заседание експертите, които са изследвали повишението заявиха, че липсата на наредба, която да позволи прилагането на закона от здравната каса, е причината за бързия скок на цените. Подзаконовият нормативен акт е трябвало да разреши на касата да договаря отстъпки за всички лекарства, но вместо това цените са били определяни по позитивната листа. Новата наредба се появява 8 месеца по-късно, когато фирмите производителки вече са наложили по-високи цени на продуктите си.


"Проследяването на хронологията на промените в действащото законодателство налага извода за липса на глобална визия в лекарствената политика, за непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените. Не е постигнат синхрон между измененията в редица наредби", гласят заключенията на здравните експерти.


Пътят към ада е осеян с добри намерения


Отбелязват все пак, че замисълът на прехвърлянето е бил благороден. Достъпът до лекарствени продукти, предназначени за лечение на пациенти със злокачествени заболявания, с редки заболявания, на пациенти след трансплантация на тъкани и органи и на пациенти с бъбречна недостатъчност на диализа, е бил изключително забавян по време на търговете на министерството заради тромавата процедура. Но все пак - " процесът на прехвърляне нормативно е недообмислен, което довежда до значителна загуба на публичен ресурс".


Половинчат успех


Прехвърлянето на другата част медикаменти за договаряне към болниците е със значително по-положителни резултати, отчита комисията. Там били постигани дори по-ниски цени, от тези, които министерството е договаряло. "Лечебните заведения получиха възможност да планират по-точно видовете и количествата лекарствени продукти, включително за новозаболели пациенти без необходимост от формиране на "листа на чакащите", заяви ръководителят на експертната група проф. Генка Петрова.


След края на заседанието обаче председателят на здравната комисия към парламента Даниела Дариткова каза пред журналисти, че има някои проблеми и около търговете на болниците.


"Разбивката от един голям търг на няколко малки търга направи така, че някои от дистрибуторите вече не са мотивирани да се явяват на търгове и това създава затруднения на лечебните заведения да се снабдяват с всички лекарства, от които се нуждаят пациентите им", обясни тя.


Проблемът бил в Закона за обществените поръчки, но на този етап от агенцията за обществени поръчки категорично отказали да правят отделни правила за провеждането на търговете за лекарства.


Докладът на създадената през март комисия бе приет от членовете й. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван от депутатите в зала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK