Окончателно: Закъсняла с 8 месеца наредба е позволила високите цени на лекарствата

Окончателно: Закъсняла с 8 месеца наредба е позволила високите цени на лекарствата

© Надежда ЧипеваПричината за рязкото повишаване на цените на някои лекарствени продукти, които се заплащат с обществени пари, е в лошата координация между здравната каса и Министерството на здравеопазването. Това е основният извод от окончателния доклад на Временната парламентарна комисия, която трябваше да открие и анализира причините за повишаването на жизнено важни медикаменти с между 4 и 430%.


На последното заседание на комисията днес, беше обяснено, че повишаването на цените е започнало в началото на 2010-та година, когато Министерството на здравеопазването прехвърли търговете за някои лекарства към здравната каса и болниците. Това стана, за да се улесни и ускори достъпа на болните до жизненоважни медикаменти и да се премахне т.нар. листа на чакащите.


Бавни реакции, бързи цени
Така здравното ведомство, управлявано по това време от Стефан Константинов, прехвърли към касата чрез промяна в закона 70 лекарствени продукта. "За 19 от продуктите, за които са представени данни, има рязко повишение на цените, което варира от 4% до 430%, за 5 продукта е констатирано намаление на цените, а за 7 от продуктите не е регистрирана промяна", пише в изводите на доклада.


Покрай скандала с високите цени на лекарствата много висши държавни служители се простиха с постовете си. Сред тях са третият по ред здравен министър Стефан Константинов, и заместничката му по лекарствената политика Гергана Павлова. Малко преди това си тръгна пък шефът на здравната каса Нели Нешева, но заради друг скандал – този с бонусите. 

На днешното заседание експертите, които са изследвали повишението заявиха, че липсата на наредба, която да позволи прилагането на закона от здравната каса, е причината за бързия скок на цените. Подзаконовият нормативен акт е трябвало да разреши на касата да договаря отстъпки за всички лекарства, но вместо това цените са били определяни по позитивната листа. Новата наредба се появява 8 месеца по-късно, когато фирмите производителки вече са наложили по-високи цени на продуктите си.


"Проследяването на хронологията на промените в действащото законодателство налага извода за липса на глобална визия в лекарствената политика, за непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените. Не е постигнат синхрон между измененията в редица наредби", гласят заключенията на здравните експерти.


Пътят към ада е осеян с добри намерения


Отбелязват все пак, че замисълът на прехвърлянето е бил благороден. Достъпът до лекарствени продукти, предназначени за лечение на пациенти със злокачествени заболявания, с редки заболявания, на пациенти след трансплантация на тъкани и органи и на пациенти с бъбречна недостатъчност на диализа, е бил изключително забавян по време на търговете на министерството заради тромавата процедура. Но все пак - " процесът на прехвърляне нормативно е недообмислен, което довежда до значителна загуба на публичен ресурс".


Половинчат успех


Прехвърлянето на другата част медикаменти за договаряне към болниците е със значително по-положителни резултати, отчита комисията. Там били постигани дори по-ниски цени, от тези, които министерството е договаряло. "Лечебните заведения получиха възможност да планират по-точно видовете и количествата лекарствени продукти, включително за новозаболели пациенти без необходимост от формиране на "листа на чакащите", заяви ръководителят на експертната група проф. Генка Петрова.


След края на заседанието обаче председателят на здравната комисия към парламента Даниела Дариткова каза пред журналисти, че има някои проблеми и около търговете на болниците.


"Разбивката от един голям търг на няколко малки търга направи така, че някои от дистрибуторите вече не са мотивирани да се явяват на търгове и това създава затруднения на лечебните заведения да се снабдяват с всички лекарства, от които се нуждаят пациентите им", обясни тя.


Проблемът бил в Закона за обществените поръчки, но на този етап от агенцията за обществени поръчки категорично отказали да правят отделни правила за провеждането на търговете за лекарства.


Докладът на създадената през март комисия бе приет от членовете й. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван от депутатите в зала.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Да, така е, а ние току що паднахме от диамантената планета.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Гневно

  ГНУС !!!
  ГНУС !!!
  ГНУС !!!

  И повече от тъпи обяснения за матряла.

  НАРОДЕ ????

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Е, поне бе намерена причина ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 665 Гневно

  Типична "Българска работа". А сега да видим кой е дежурният виновен?-Костов,американцие,евреите,турците,руснаците,Брюксел, глобалното затопляне, циганите, македонците, НАТО, ЦРУ,КГБ............

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 488 Весело

  Само Костов е виновен -другите са заподозрени::)) а ТиМгрите - невинни

  Простщината победи с ИПОН
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Неутрално

  Това закъснение от осем месеца не е случайно и зад това прозират бизнес интереси/за никого не е тайна ,че фарм.бизнес има сериозно лоби,което го обслужва добре/!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rhapsody of Fire":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Даже и марсианците са виновни ,но не и ГЕРБ!

 9. 9 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Докладът на създадената през март комисия бе приет от членовете й. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван от депутатите в зала."

  Е и? Какво следва след това?
  Членовете на комисията са си прибрали възнагражденията, не се съмнявам в хиляди....

  И после кво праим? Само констатации?
  И кервана си върви.....

  То бива, бива корупция, ама тия се оляха!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Мдам.
  И какво ни грее тази констатация?
  Освен че е поредното доказателство за хаоса, окалинчването, "отказването на някои да учатват в търгове за обществени поръчки", че едната ръка не знае какво прави другата, а сите заедно се връткат като изоглавени от една крайност в друга подир "линията" на Вожда, както и другите натофтани от мутромилиционерите и калинките хубосии?

  И не, ни лобизъм, ни корупция има!
  Няма бе, няма!
  Оммммм, Оммммм ...

  Били "забавили" 8 месеца?
  Не бе, грешка! Остават ви още 8 месеца!

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Гневно

  замисълът на прехвърлянето е бил благороден????
  Уф, вече над 3 години "упражнения в управление" от една група от хора, в които много благородство не се забелязва...
  Виновни ПАК няма, мрън мрън, какво стана сегинка, ама малей, какво е това л..но, кой ни го пусна в памперсите....
  Който се облажил и намазал - да му е честито. А за обраните хорица, за остригания матрЯл, за погиналите за това че не могат да си позволят лекарства - ами да го д..хат, нал тъй!
  Хора, гледайте, сравнявайте, мислете - пък догодина идват избори, и ако тази меко казано безхаберна сбир6тина Гьонсурати за африканско развитие бъде ПРЕизбрана - ами всеки народ си заслужава съдбата!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Весело

  Костов е виновен.И наследството.И Аспарух.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  И да не кажете че чудано как Помпиерът е "убедил" една фармацевтична мутра "за половин час" да закупи един закъсал футболен клуб...
  Все пак "необяснимите" богатства следва да се харчат, а матрЯлът да получава малко сеир по стадионите, че то е ясно че пари за хлЕб нЕма!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  Това е тежката артилерия на Герб. Какво да кажем за леката?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Пълен хаос! 430% увеличение на цената! Трябва да си дебил ,за да не ги видиш и да не се поинтересуваш,Май е умишлено?

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  [quote#14:"Знам и Мога"]Това е тежката артилерия на Герб. Какво да кажем за леката? [/quote]

  Ти пък!
  Тия, Парламентарна комисия!, те гледат с невинни, честни сини очи и най-нехайно ти казват в прав текст ... цитат:
  "Проследяването на хронологията на промените в действащото законодателство налага извода за липса на глобална визия в лекарствената политика, за непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените. Не е постигнат синхрон между измененията в редица наредби".
  Точка!

  Демек - всичко е калинки и хаос, нЕма визия, кърпеж след кърпеж да "оправят" след поредната идиотия или подарък към лоби .... ей така, все едно, че някакви марсианци са дошли, с*рали са им в гащите и са си отишли, а тези сега откриват това, което е топтема в обществото.
  Каква ти тук тежка, каква ти тук лека артилерия!
  Тия и за прашки не стават!

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  След още 8 месеца, това и много други безумия на сбирщината , наречèна ГЕРБ, ще бъдат окончателно и безвъзвратно прекратени.

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Какво ми дреме за причините , щом за лекарствата , които са получавани безплатно , сега се бръкваш за пет лева ? А комисията ,която е търсила някакви имагинерни причини , се е обогатила още няколко месеца с десетина процента върху заплатата . Това е и целта на всички новосъздадени комисии -да изсмучат до лев бюджета на НС.

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Замисълът на Пилат Понтийски Стефчо от здравното изобщо никога не е бил благороден. Това не са го искали от здравните заведения, най-малкото защото е свързано с излишни разходи на средства и време именно от самите здравни заведения. Това беше номерът на другарите от МЗ-то с прехвърляне на топката след като заваляха съдебни искове на пациенти за неосигурени лекарства, включително и в Страсбург. Елементарно бягане от отговорност , натресено на болниците.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - Доклад на Временната анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи към 41 Народно събрание на Република България
  Народното събрание на основание чл. 79, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 34 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание, на свое заседание на 23 март 2012 г. Народното събрание прие Решение за създаване на Временна анкетна комисия, на която бе възложено да проучи причините, довели до повишаване на цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет. На заседание, проведено на 3 април 2012 г., Комисията, с оглед осъществяване предмета на дейността си, изиска от компетентните институции (МЗ и НЗОК) информация относно....Монтанската, Великотърновската и Симеоновската юридически школи оставиха ярък отпечатък върху времето на мандата на 41 НС. 41 - то Народно събрание на Република България действа като аматьорска организация, която си измисля някакви членове и правила, разминаващи се с правните принципи. Жалкото е, че по такъв самодеен начин върви цялата държава. Тази самодейност обаче е доста притеснителна. Взели и написали правно неграмотните -...на основание чл. 79, ал. 1 от Конституцията на Република България..., защо на основание само чл. 79, ал. 1, а не е както е редно - според чл.79, ал. 3 на основния закон НС избира временни комисии за проучвания и анкети, а чл. 80 им дава правото да изискат явяването на длъжностни лица и граждани, както и да им се предоставят сведения и документи. Коя е алинеята на чл. 34 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание или и по четирите алинеи, защото тогава гафа ви е още по-пълен? Пише се така - Народното събрание на основание чл. 79, ал. 1 и 3 и чл. 80 от Конституцията на Република България и чл. 34 ал. ...? от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание РЕШИ:
  1. Създава временна комисия на Народното събрание за проучване и анкетиране...

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]430% увеличение на цената! Трябва да си дебил ,за да не ги видиш и да не се поинтересуваш,Май е умишлено? [/quote]
  Важното е ,че бедния и гладен мат'рял като плаща ДДС на супер скъпите лекарства храни хем лекарствената мафия хем чиновниците!
  Не минава ден без да показват "онеправданите бедняци" Николай Костов и Веселин Марешки да даваъ акъл по телевизиите и да си правят самореклама.
  Разбирам тези които се гнусят от ГЕРБ , едва ли има нормален човек който е равнодушен.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#12] от "hristov19":
  Тц! Кубрат е! Но не Пулев!
  Що му трябвало на хан Кубрат да чупи сноп пръчки?
  В резултат българи из цела Европа!
  От катарите у Франция до богомилите у Византия...
  Още преди Европейския съюз
  И то без визи...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Страхотно обяснение! И отново типично по български виновни няма, т.е. има - потребителите!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#16] от "xm...":

  А, моля, моля! Това не са мои мисли, аз цитирам Онзи, Всемислещия, Ленторазрязващия, Пожарогасяващия!

 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Виновен е Станишев...в държавата цари пълен хаос вече четвърта година и това е главно поради пълна некадърност.Рибата се вмирисва от към главата.Глупостите следват едно след друго като на конвейр през това време тарикатите и лудите се налудуваха правейки несметно състояание одираайки народа до кожа.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Герб-авите, що не вземете да се гръмнете? За 8 месеца по ваша вина са измрели поне 8000.
  Колко се нагушихте от това бездействие? Така е като си събирате кадрите по кюшетата

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Наглеците от Герб разчитат на една за съжалениое основна черта на нашето общество - всичко е новина за 3 дни...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А що е закъсняла аа...
  Някой доста е намазал от това закъснение.
  Изроди!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 44. 44 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Смятам, че властимащите трябва да се извинят на жертвите на некъдърната им здравна политика. Ценообразуването е част от здравната политика, за която нямат никаква визия. Ние си плащаме всички данъци, включително и здравните осигуровки и очакваем от тях качествено свършена работа.
  Освен извинение, трябва да има и финансова компенсация, но която да е платена от министрите на Здравеопазването и от членовете на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, а не от данъците ни за здраве. Щом не могат да работят качествено трябва да върнат получените заплати, формирани от нашите данъци.

 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Окончателно: Закъсняла с 8 месеца наредба е позволила високите цени на лекарствата

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK