Социална несправедливост е да не се облагат капитали, обяви Дянков

Симеон Дянков

© Анелия Николова

Симеон ДянковДанъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. В България, на каквато и работна заплата да работиш, трудът се облага задължително за всички, но това не е така при капитала. Това заяви в сутрешния блок на Нова ТВ финансовият министър Симеон Дянков.


С тези думи той потвърди, че ще има данък върху лихвите, колкото и да е спорен, защото именно с него е свързано най-голямото изключение при облагането на капитали, което е "социална несправедливост". "Всички останали държави в Европейския съюз имат такъв данък", подчерта още вицепремиерът.


Дянков каза, че съществува заблуда в обществото и обясни отново, че данъкът не е върху депозита, а върху лихвите от депозита. Така, ако някой има 1000 лева депозит, ще плаща 30 стотинки месечно данък, което на година е около 4 лева, допълни той.
В същото време държавата ще може да получава от Германия, Австрия, Франция, например, данък от сметките на български граждани там. "По този начин се включваме в европейската банкова система", каза той и добави, че самият той продължава да плаща данък върху лихвите си и в САЩ.


Финансовият министър допълни, че днес всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и "всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва". По думите му трябва да се направи основна реформа на данъчната политика на България. Според Дянков има доста проблеми, например, с плоския данък и няколко основната, привилегии, които сега се премахват.


Симеон Дянков коментира и бюджета за 2013 г., като подчерта че парите за МВР, НСО и ДАНС не са се вдигнали в сравнение с настоящата година. "Министерство на отбраната получава няколко милиона много малко над това, за да вдигнат с 9% техните заплати, но те имат много спестявания", каза още той.


"Общо в цялата система на здравеопазването влизат още 192 милиона лева", заяви министърът, като допълни, че не е склонен да даде повече пари на здравеопазването преди то да се реформира. Подобна е и позицията му за парите на БАН. Той обаче изрази надежда другата година да могат да се дадат повече пари за образование, като бюджетът в тази сфера да достигне 4% от общия.


Министърът подчерта, че не той е дал идеята за това минималната работна заплата да се определя според региона, в който работят хората. "Аз просто обобщавах различните идеи, които бях получил от различните представители на тристранния съвет. Това беше едната идея - да е по региони, другата идея е да бъде по сектори и така нататък", подчерта той. По думите му тя не е срещнала подкрепа и затова не присъства в бюджета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK