Плевнелиев: На референдума не трябва да се пита за конкретен проект

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен Плевнелиев



От въпроса за предстоящия референдум трябва да отпадне конкретният проект АЕЦ "Белене". Въпросът би следвало да бъде преформулиран:"Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности?" Това е позицията на президента Росен Плевнелиев, която той обяви в началото на срещата си с представителите на БСП. Тя е първата от поредицата разговори, които предстоят днес на държавния глава с парламентарните сили за формулиране на въпроса за предстоящото допитване.


Според президента въпросът, както е заданен от БСП - "Да се развива ли ядрена анергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?", е некоректен и объркващ. Той се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да са противоречиви, а и не изчерпват всички възможности за избор, смята Плевнелиев.


По думите му някои може да са за развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности по принцип, но против конкретния проект "Белене". Други пък ще попитат защо АЕЦ "Козлодуй" се обрича на забвение и развитието на ядрената енергетика в България се обвързва само с АЕЦ "Белене".




Трети ще кажат защо организираме референдум за конкретния проект при положение че законът за безопасно използване на ядрената енергетика изрично посочва, че атомна централа се изгражда по решение на Министерския съвет.


Освен това според Плевнелиев, ако днес правим референдум за "Белене", утре някой може да постави въпроса за допитване за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", за "Южен поток", "Набуко" или магистрала "Хемус".


Целта на референдума не е да освободи от отговорност политиците и институциите за милиардните проекти на България, каза още президентът. Според него референдум по конкретен инвестиционен проект носи допълнителна опасност, защото решението поставя страната в деликатната ситуация да осъществи един проект на всяка цена.


Държавният глава повтори мнението си, че е важно как ще протекат дебатите в Народното събрание и че парламентът трябва да осигури възможност на гражданите да направят наистина информиран избор.


Президентът подчерта, че този първи референдум трябва да се проведе в интерес на гражданите, защото той ще зададе посоката за бъдещите допитвания – като силно оръжие на демокрацията, за да бъде чут гласът на народа, или референдумите като платформа за политическо противопоставяне и партийни битки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK