ГЕРБ подкрепя въпроса на БСП за референдума, въпреки че бил противоконституционен

Премиерът Бойко Борисов на консултациите при президента за референдума

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов на консултациите при президента за референдумаГЕРБ ще подкрепи въпроса на БСП за референдум за АЕЦ "Белене", въпреки че е противоконституционен. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след среща при президента Росен Плевнелиев.


Ако не го подкрепим, ще кажат, че сме против демокрацията и не искаме да чуем гласа на хората. Ако го подкрепим, това, че техните юристи са слаби и нямат необходимия квалитет и ще мине време и Конституционният съд ще вземе решение и той може да отмени референдума, заяви Борисов.


Според него начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен, а и подписите са събрани манипулативно, като са питани хората дали искат по-скъп или по-евтин ток. Борисов видя в това "капанът", който БСП им залага.
Ние сме за референдум и затова ще подкрепим въпроса, както те искат, дори и с допълнението за държавно участие, както ни информира президентът. Ще го направим с ясното съзнание, че подкрепяме един противоконституционен въпрос, каза още премиерът. По думите му това, че БСП не казва колко да е това държавно участие, показва корпоративния интерес на социалистите.


Съжалявам, че в случая за първи път нещо толкова хубаво като референдума бива опорочено от поредица манипулативни тактики на БСП, заяви още премиерът.


Шефът на правната комисия Искра Фидосова каза, че следващата седмица правната комисия ще обсъжда подписката и ГЕРБ ще подкрепи предложенията на БСП.


В отговор на въпрос за искането на левицата да отпадне прагът за валидност Фидосова каза, че вече сме в процедура на референдум и той ще трябва да се проведе по правилата на сега действащия закон. В същото време обаче съобщи, че следващата седмица ще предложат инициатива от партийните субсидии на пропорционален принцип да бъдат събрани пари за допитването.


Според Фидосова референдумът може да се проведе в края на януари или началото на февруари.


Искра Фидосова и Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Искра Фидосова и Бойко БорисовИзказване на премиера Борисов за референдума на заседанието на правителството (откъс от стенограмата):
Ето както сега и референдумът и затова вчера съм се срещнал с депутатите на ГЕРБ, както и Делян Добрев и Дянков бяха, самият текст, да видите каква огромна манипулация правят на хората. Самият текст на референдума е противоконституционен. Сиреч БСП, тези, които обясняваха дълго и напоително, че ГЕРБ не притежава добри юристи, както разбира се и финансисти, но понеже във финансите са числени измеренията и Европа и света призна нашата финансова дисциплина и успехи, които в това отношение имаме – Международен валутен фонд, рейтингови агенции и т.н., и те задават въпрос, който по Конституция, ако ГЕРБ сега като мнозинство в парламента го приеме, той е противоконституционен и ако се съберат 50 депутати и го атакуват пред Конституционния съд, референдумът ще падне. Всъщност на това разчита Станишев. Той знае,че не е подписал "Белене". Той знае защо не го е подписал. Той на аерогарата се изпусна, че не е бил изгоден към тогава. Понеже медиите изцяло го обслужват в момента - само Канал 3 го излъчи, мисля, всички други го потулиха. Защото оттогава досега нищо не се е променило, за да стане изгоден.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK