Здравната каса откри нарушения в почти всяка болница, предлага глоби

Здравната каса откри нарушения в почти всяка болница, предлага глоби

© Юлия ЛазароваЗдравната каса предлага провинили се болници да бъдат глобени с общо почти 34 хил. лв. Санкциите се налагат, след като проверка на институцията сред повече от половината болници в страната констатира множество нарушения.


Над 8 хил. лева са определени за възстановяване от болниците като неоснователно получени суми, информират от пресофиса на касата.


За два месеца са направени общо 193 проверки на 172 лечебни заведения в страната. За 21 болници се е наложило да се направи повторен одит.
Финансовите и медицинските нарушения, които са констатирали проверяващите, са разделени на две основни групи - неспазване на изискванията за работа с медицинска или финансова документация и нарушаване на реда за оказване на медицинска помощ.


Често срещани финансови нарушения са заплащане за изследване от пациенти по време на хоспитализацията им, плащане потребителска такса от здравноосигурени лица, които са освободени от нея; приложена предварителна сметка и касов бон към историята на заболяването за заплатена потребителска такса за 10 дни още на втория ден от болничния престой.


Нередностите в предоставената медицинска помощ са липса на изследване, което трябва да се направи в първите 24-48 часа от приема в болничното заведение, електрокардиографски запис без подпис на извършилия изследването, неразчетени рентгенови снимки, липса на епикриза или предварително изготвена такава с поставена и вписана окончателна диагноза, неспазен минимален болничен престой и други.


В 13 болници са намерени заведени документи за лечение на пациенти, които обаче са отсъствали от болницата. Пациентите фантоми, които проверяващите не са намерили в болничните стаи са общо 29, като били обяснено, че са напуснали болницата по свое желание. Сумите за клиничните пътеки, по които са хоспитализирани тези пациенти, няма да бъдат заплатени на лечебните заведения.


Изводът на проверяващите експерти е, че по-голямата част от описаните нарушения са често срещани и се констатират при почти всяка проверка.


Констатациите от проверките ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз при преговорите за Национален рамков договор за 2013 година, предупреждават от здравната каса.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  И кой ще ги плаща тези глоби??? Болните с даренията си????

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 618 Любопитно

  До коментар [#1] от "kimba3":

  Не е вярно това,че има злоупотреби в болниците,можете да питате лекарите,а даренията са съвсем доброволни,както и избора на екип

 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Здравната каса сигурно изобщо не знае за тези нарушение, те не са
  изключения , авсекидневие

 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Според мен даренията трябва да бъдат абсолютно забранени и
  даже инкриминирани

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Много любопитен казус. Кой ще плати глобите?
  Още по-любопитно би било, ако това се окажем всички ние. Най-вероятно глобите няма да са персонални, а ще бъде глобена болницата, а кой плаща за да функционира тя..... ние.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Даренията доброволни...глупости
  Ако не ме бяха заставили не бих им "дарил" и стотинка,но нали се разписваш вече доброволно,че операцията "може"да бъде неуспешна,те не ти гарантират

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1129 Весело

  Още от създаването си Здравната каса,огън да я гори,залага в бюджета си постъпления от глоби.Спомням си още в началото един усмихнат бюджет на Здравната каса с Директор Стефан Софиянски,беше с 7 млн заложени приходи от глоби и 5 млн разходи за персонал.Това трябваше още тогава да ни убеди че съществуването на това животно ще ни излезе без пари,тъй като то ще има неограничена власт да избива разходите си от глоби срещу подчинената му лекарска и аптекарска "сган".Тези стигат дотам в помиярщината си,че в някои "приятелски" аптеки да се молят да актуват нещо дребно за акт от 90 лв,защото трябва да си изпълняват съответното перо в бюджета.

 8. 8 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Я да задам една гатанка на капацитетите в здравната каса ?Кл.пътека за мозъчен изхемичен инсулт е от 3-5 дни.Сумата по пътека е фиксирана примерно на 3000 лева.Пациентът лежи обаче месец тъй като състоянието му не позволява да бъде изписан.Уважаеми госпожи и господа,кой плаща разликата за наложителния болничен престой.За такива случа и в сатията няма нито дума.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#1] от "kimba3":

  Така излиза.
  По-честно ще е,ако глобите са персонални.Ако не са - няма смисъл от тях.

 10. 10 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Нека да ми посочат една сфера на дейност, в която да няма направени нарушения /тук, в България/.

 11. 11 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Може ли чиновниците от здравнат каса, дето взимат по 3 бона и са до Кемпински, Лозенец да отидат да работят в болницата в Павликени, ако може!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 12. 12 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#8:"neznaiko_2011"]Я да задам една гатанка на капацитетите в здравната каса ?Кл.пътека за мозъчен изхемичен инсулт е от 3-5 дни.Сумата по пътека е фиксирана примерно на 3000 лева.Пациентът лежи обаче месец тъй като състоянието му не позволява да бъде изписан.Уважаеми госпожи и господа,кой плаща разликата за наложителния болничен престой.За такива случа и в сатията няма нито дума. [/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 13. 13 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Лично познавам един пациент, на който преди операцията му на простатата е бил информиран от анестезиолога, че аско не даде 100 лева, може и да не се събуди от упойката!

 14. 14 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Най-вероятно правилата са такива, че да няма начин да бъдат спазени всички. Знаем много добре стратегията - залагаме неизпълними правила и глобяваме наред.

  Нагли и арогантни, Здравната каса пък съвсем!

  Кога тази измислена структура ще бъде закрита? Щото аман от проверяващи, дето трябва да им плащаме заплатите, пък те не крадат и не мигат.А?!?

 15. 15 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Гневно

  До коментар [#13] от "jo":

  Стига тъпотии! Тази песен я знаем. Напиши нещо по темата.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Гневно

  До коментар [#11] от "Хипчо":

  А кой може да глоби Здравната каса за всички неадекватни решения и за похарчените огромни средства за издръжката й?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#13] от "jo":

  Ааа, такива вече няма. Пациентите сами научават за зелен лазер, отиват в нам коя си клиника, оперират ги в ПЪЛНО СЪЗНАНИЕ и на другия ден се прибират сами с КОЛАТА .
  Твоят познат е едновремешен.

 18. 18 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Кой щял да плати глобите ??? МАТРЯЛА, ще плати, няма проблеми. И тези практики ще продължат, защото щели да наложат глоби на болниците, а не персонално !!!

 19. 19 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Чудно ми е защо само се разлайват кучетата.
  Една акция стремяща се да покаже колко лошо се управляват болниците и как се грижи министърката за здравното благополучие на българина.
  193 проверки и при всичките открити нарушения.
  Ама колко са лоши тези мениджъри на болници!

  Наложили глоби за колосалната сума от 34 000 лв. - средно по 180 на проверка.
  Ако направим друга сметка по отношение на разходваните средства за извършване на одита ще достигнем до извода, че ще е по икономически изгодно да уволним проверяващите!
  комисия поне от 3-ма, за 4-5 дена в 193 проверки.
  ФРЗ, осигуровки, командировъчни, транспорт и още и още само за да се докаже определена теза.
  Ами някой в това министерство да е направил някакъв анализ за причините и системността на нарушенията? Да е открил къде е проблема и да са взети мерки за отстраняване на причините?
  Опа! Извинете! Това вече изисква друго ниво на мислене и не може да има бърз ефект за показност. Тука вече не става въпрос за артилерийски обстрел, а за хирургическа точност!

 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Българско гражданство ще може да се получава,ако кандидатът "дари"200 000 лева на държавата.

  Държавата узаконява"даренията" към себе си,а забранява "същите" към болниците!?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 21. 21 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Веднага Атанасова да хваща самолета с експерти на БЛС за Англия, да посетят заедно лечебни заведения там, да видят как работят, да снемат филмов материал и да го излъчат по централните медии! Да се придружават от Таушанов препоръчително, както и пациентски организации! Това сравнение е важно, защото определя пътя на системата.
  Аз мога веднага да ви напиша резултатите като оценка по десетобалната система, но е друго да го гледаш на живо/ хайде поне на филм!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK