Здравната каса откри нарушения в почти всяка болница, предлага глоби

Здравната каса откри нарушения в почти всяка болница, предлага глоби

© Юлия ЛазароваЗдравната каса предлага провинили се болници да бъдат глобени с общо почти 34 хил. лв. Санкциите се налагат, след като проверка на институцията сред повече от половината болници в страната констатира множество нарушения.


Над 8 хил. лева са определени за възстановяване от болниците като неоснователно получени суми, информират от пресофиса на касата.


За два месеца са направени общо 193 проверки на 172 лечебни заведения в страната. За 21 болници се е наложило да се направи повторен одит.
Финансовите и медицинските нарушения, които са констатирали проверяващите, са разделени на две основни групи - неспазване на изискванията за работа с медицинска или финансова документация и нарушаване на реда за оказване на медицинска помощ.


Често срещани финансови нарушения са заплащане за изследване от пациенти по време на хоспитализацията им, плащане потребителска такса от здравноосигурени лица, които са освободени от нея; приложена предварителна сметка и касов бон към историята на заболяването за заплатена потребителска такса за 10 дни още на втория ден от болничния престой.


Нередностите в предоставената медицинска помощ са липса на изследване, което трябва да се направи в първите 24-48 часа от приема в болничното заведение, електрокардиографски запис без подпис на извършилия изследването, неразчетени рентгенови снимки, липса на епикриза или предварително изготвена такава с поставена и вписана окончателна диагноза, неспазен минимален болничен престой и други.


В 13 болници са намерени заведени документи за лечение на пациенти, които обаче са отсъствали от болницата. Пациентите фантоми, които проверяващите не са намерили в болничните стаи са общо 29, като били обяснено, че са напуснали болницата по свое желание. Сумите за клиничните пътеки, по които са хоспитализирани тези пациенти, няма да бъдат заплатени на лечебните заведения.


Изводът на проверяващите експерти е, че по-голямата част от описаните нарушения са често срещани и се констатират при почти всяка проверка.


Констатациите от проверките ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз при преговорите за Национален рамков договор за 2013 година, предупреждават от здравната каса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK