Само 10-12 от институтите на БАН ще получат повече пари

Само 10-12 института на Българската академия на науките (БАН) ще получат повече от предвидените в проектобюджета пари, съобщи, цитиран от БНР, министърът на образованието и науката Сергей Игнатов по време на честването на 143-тата годишнина от основаването на академията.

Проектобюджетът на академията за догодина е под 60 млн. лв.

© Надежда Чипева, Капитал

Проектобюджетът на академията за догодина е под 60 млн. лв.Само 10-12 института на Българската академия на науките (БАН) ще получат повече от предвидените в проектобюджета пари, съобщи, цитиран от БНР,  министърът на образованието и науката Сергей Игнатов по време на честването на 143-тата годишнина от основаването на академията.


БНР припомня, че през януари 2010 г. научните институти на БАН бяха намалени от 69 на 42. Сега повече пари ще получат не повече от 12, които ще са с европейска значимост, посочи Игнатов. Той даде за пример Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика и Института по органична химия.


В интервю за Нова телевизия тази сутрин пък министърът на финансите Симеон Дянков  съобщи, че в бюджета за догодина е предвиден известен резерв за академията, но преди това той очаква от новото ръководство, което предстои да бъде избрано през декември, конкретни реформи.


Виждането на вицепремиера Дянков е, че БАН трябва да се фокусира върху "дългосрочни, истински научни изследвания във физиката, в химията, в биологията, в металознанието, в археологията". Прекъснат от водещите, той не успя да довърши мисълта си за това къде трябва да отидат "част от институтите, които по време на социализма са били интересни - философия, социология, планова икономика и така нататък".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK