ВАС ще решава какво ще се случи с Панагюрското златно съкровище

ВАС ще решава какво ще се случи с Панагюрското златно съкровище

© Анелия НиколоваВърховния административен съд (ВАС) ще трябва да реши дали Панагюрското златно съкровище да стане частна колекция. Павел Цветканов и сестра му Стефка Ангелова, които са наследници на откривателите братята Павел, Петко и Михаил Дейкови от Панагюрище искат от ВАС съкровището да бъде отписано от инвентарната книга на пловдивския музей и да бъде вписано като частна колекция на името на братя Дейкови и на Георги Топалов, собственик на земята, откъдето са изровени находките.


"Водим тежка битка, но държим истината да излезе наяве. Ако съдът уважи нашия иск, няма да изложим бляскавите ритони, фиала и амфори на секцията си, а ще ги отдаваме на музеите срещу наем.Ако българските не искат, международните като Лувъра ще ги вземат на драго сърце. Защо да не може Панагюрското злато да е частно? Васил Божков как има колекция от антики", обясни пред "24 часа" Павел Цветанков.


По закона за достъп до обществена информация Цветканов получа данни от Националния исторически музей, Министерството на културата и Пловдивския археологически музей как са придобити и как се съхраняват и опазват деветте златни предмета.
Според отговора на министъра на културата Вежди Рашидов от 25 март 2010 г. държавата няма данни какъв е статутът, собствеността и начина на придобиване на Панагюрското съкровище.
"Информация относно статута, собствеността и начина на придобиване на Панагюрското съкровище от държавата е неизвестна и не разполагаме с исканите от вас документи".


Съвсем различно становище на същото запитване е дал настоящият директор на Пловдивския археологически музей проф. д-р Костадин Кисьов.


"Съкровището е получено през 1949 г. от тогавашния директор Димитър Цончев и е заведено в инвентарната книга под номер 1302. На братята Павел, Петко и Михаил Дейкови пловдивският общински народен съвет е платил по 300 000 лева тогавашни лева, а на останалите 7 души, участвали в намирането - по 15 000 лева", пише черно на бяло Кисьов.Братът и сестрата обаче не са доволни. "Това е парична награда за доблестта на нашите предци, но в никакъв случай не отговаря на стойността на златните находки", настоява Цветанков.


След тези два противоречиви отговора наследниците на Дейкови се впускат в съдебна битка.


Цветканов цитира Закона за старините, според който всичко, намерено на частна земя, принадлежи на нейния собственик или на откривателите. Той смята, че държавата никога не е придобила това съкровище. "Няма оценка на стойността му, няма приемо-предавателен протокол и по тази логика е вписано незаконно в инвентарната книга на пловдивския музей", твърди той.


Преди две години тогавашният зам.-министър на културата Тодор Чобанов обясни, че Панагюрското съкровище е собственост на държавата. "Единственият валиден документ, който удостоверява кой е притежателят, е инвентарната книга на пловдивския музей", изтъква директорът Кисьов. Той припомни, че през 1974 г. съкровището е взето в София и оттогава с него разполага Националният исторически музей.


При откриването на новата сграда на пловдивския музей през октомври 2010 г. оригиналът на съкровището беше изложен в продължение на 2 месеца. След това отново бе върнат в Националния исторически музей в София.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  По мое мнение такива пшритенции са нагли и арогантни. Вярно е, че е открито в частен дом, но съкровището принадлежи на държавата и народа. Има неща, за които не може да се предивяват лични притенции. Панагюрското съкровище трябва да си остане в музея и това е!

 2. 2 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Алчността човешка няма насищане.

 3. 3 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А тия, могат да върнат и 300 000 лева с натрупаните а 50 години лихви и да се вземе предвид инфлацията, като са толкова отворени. Уу, че нахалитети..

 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1738 Гневно

  Супер, сигурно ще им го върнат, и като отпочне една лавина от дела на иманяри срещу държавата...

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  [quote#3:"d3si"]да върнат и 300 000 лева с натрупаните а 50 години лихви[/quote]
  .....или да продължат да копат за следващо....
  а ако не намерят,да засадят нещо

 6. 6 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Виж ги ти Андрешковците! Ще го дават под наем на който даде повече....Де бой, де!.....

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#4] от "Yotce":

  Само дано не го антидатират.....

 8. 8 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#5] от "xmm":

  да, да току виж нефт са изкопали А ако пък ги дадат тия пари, веднага данъчните да ги разчекнат от проверки

 9. 9 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Жалкари

  Не цъкам плюсове и минуси.
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Любопитно

  До всики писали по-горе:

  Ако намерите нефт в двора си, ще предпочетете да го дадете на държавата да го даде на концесия или вие самите ще искате да обявите концесия на извличането му?

 11. 11 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Само дето има огромна разлика между нефт и такова съкровище. А да те питам теб, дали ако някой се представи за роднина на Леонардо да Винчи и обяви, че има притенции към Мона Лиза, ще му я дадат да си я отдава под наем? Освен това, откривателите на съкровището са получили възнаграждение - да бяха отказали парите и да се бяха борили с държавата. По същата логика индианците могат да имат притенции за Манхатън щото са го продали на холандците за без пари или руснаците към Аляска. Тия нахалници нямат право да искат каквото и да е било, най-малкото пък Панагюското съкровище

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Искам да обърна внимание на пишещите, че интересите на държавата се защитават о титани на мисълта като Вежди Рашидов, наш Божидар и Дянков. Не знам защо, но най-вероятно на съкровището му е изпята песента.
  Самият факт, че държавата не се позовала на давностно владение, което би прекратило делото още в първо зоседание,без никакво значение от доказателствата по него и ред други неща е показателен, че вероятно съкровището е изтъргувано.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  До коментар [#11] от "d3si":

  Не твърдя, че трябва съкровището да им се върне, но твърдя, че имат право да го поискат. Нека съда да прецени. Защо Васил Божков да може да притежава частна колекция от антики, открити на българска земя (според закона - принадлежащи на държавата след обещетяване), а тези хора да не могат? Мислите ли, че всички експонати по световните музеи са собственост на съответните музеи? Няма ли експонати под наем? Индианците имат същото право да си поискат Манхатън (едва ли ще го получат, както и тези панагюрци), ако имат съответните документи, а и Русия има същото право да си поиска Аляска!

  Исках да кажа, че не може да им се отказва правото да се борят в съда и обвиненията към тях не са справедливи.

 14. 14 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Прочети "Римска баня" от Стратиев и може да си видиш и нещо друго.А ако имаш нефт в двора си трябва да вложиш много пари в неговото вадене, нямаш необходимите знания за това и ще трябва да прибегнеш до хора, които разбират от тази работа.Примерът ти не е точен.На тези хорица им е платено за това съкровище и ако потърсят малко ще разберат, че никога не се стига до плащане на реалния размер на стойността на златото, още повече, че едва ли може да се и определи какъв е той.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 15. 15 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко абсурден и меркантилен иск! Успех на магистратите от ВАС. Дано да решават с повече разум и действайки по съвест...Иначе Панагюрското съкровище заминава като частна експозиция в чужбина за неясно време и с още по-неясна съдба.......

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  [quote#14:"salvador"]А ако имаш нефт в двора си трябва да вложиш много пари в неговото вадене, нямаш необходимите знания за това и ще трябва да прибегнеш до хора, които разбират от тази работа.[/quote]

  Концесия се нарича! А примерът ми бе хиперболичен, за да подчертае проблема. За подробности по мнението ми прочети коментар #13.

 17. 17 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Гневно

  Те са си получили възнаграждение и това автоматично би трябвало да отхвърли иска им. Освен това по онова време е имало други закони и с възнаграждението е спазено тогавашното законодателство.
  Никой ли не се сеща тук, че тези хора не са сами, че зад тях стои друг?! Един граждански процес струва ужасно много пари - а сетете се за държавната такса върху стойността на иска. И не става дума за 30 килограма злато, колкото тежат съдовете, а за далеч по-високата застрахователна стойност на Панагюрското съкровище). Става дума за осемцифрена сума, която трябва да имат, да я платят, за да може въобще да ги допуснат до дело.
  Т.е. имаме опит за приватизация на съкровището от някоя голяма нашенска акула, на която после ще го "продадат" или ще им го приберат (хиляди начини - ако някой финасира иска, то съкровището може да е уговорено по това финансиране и т.н.). Семейството ще получи някаква дребна сума, която ще е огромна за него, а родният олигарх ще се сдобие с поредния трофей, подарен му практически от държавата!!!
  И няма сила, която да ме убеди, че тази мутренска идея не е производна заради мутрите, които управляват България.

  . оцес тпрлува ужасно много пари

 18. 18 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#1:"d3si"]По мое мнение такива пшритенции са нагли и арогантни. Вярно е, че е открито в частен дом, но съкровището принадлежи на държавата и народа. [/quote]
  А този аргумент как ти изглежда: "Защо да не може Панагюрското злато да е частно? Васил Божков как има колекция от антики", обясни пред "24 часа" Павел Цветанков."?

 19. 19 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Тук не става дума за златно находище, от което собственика на парцела е ощетен.
  Панагюрското съкровище не е природен ресурс, а археологическа находка от 4-3 в. пр.Хр.
  Ако докажат че братя Дейкови са единствените наследници на одрисите, нека им го дадат.
  В противен случай Панагюрското съкровище си остава културно наследство на всички българи.

 20. 20 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#13:"vassilun"]Защо Васил Божков да може да притежава частна колекция от антики, открити на българска земя (според закона - принадлежащи на държавата след обещетяване), а тези хора да не могат? [/quote]
  Може би защото навремето са им платили като са го дали на държавата. Или просто защото "не са Васил Божков"?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 21. 21 Профил на tari_1984
  tari_1984
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Тези дето претендират за съкровището трябва да бъдат изгонени от България!Щели да дават най ценното българско сълтовище във Лувъра!Що за арогантност р това?Нали тяхните роднини са получили по 300000 лв едно време!Защо и със какви очи,тези сега претендират за това съктовище?!Алчни хора са това,еън от България!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на akant
  akant
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако днес, уважаеми коментиращи, намерите нещо като Панагюрското съкровище и го предадете на най-близкия музей,което сте длъжни да направите,ще получите от Държавата точно 5000 лв.Така е по закон.Ако можете разсъждавайте по-нататък какво се случва с подобни находки.

 23. 23 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#18] от "azbeaz":

  А дали някоя от находките е със стойността на Панагюрското съкровище? Ама вие сте голям майтап, не стига, че разграбиха България някакви първенюта, а сега дай да се разделим и с малкото, което е останало за поколенията. Факт е, че Божков има колекция и защо държавата не се меси всеки знае. Но да извадиш едно такова безценно съкровище и да го дадеш на някакви андрешковци, на които им се плаща от някой мухъл е безобразие. А още по-шокиращо е, че има някои от вас, които го намират за нормално.

 24. 24 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "новинари" с жълтичко край устата. информацията е публична: във ВАС има само 1 дело с жалбоподател Павел Цветканов, а то е вече решено (така де се каже). Ето ви копие от определението за прекратяване на делото (всеки може да си го отвори на сайта на ВАС):

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
  № 1556
  гр. София, 26.03.2012 г.
  АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ-ГРАД, Второ отделение 34 състав, в закрито заседание на 26.03.2012 г. в следния състав: АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: Мартин Аврамов
  като разгледа дело номер 1205 по описа за 2012 година докладвано от съдията, и за да се произнесе взе предвид следното:
  П. И. Ц. е сезирал съда с искания за защита по реда на чл. 250-255 от АПК за защита срещу действията на министъра на културата, свързани с управлението и ползването на Панагюрското златно съкровище, както и за обявяване нищожността на вписването на съкровището в инвентарната книга № 1 на РАМ – П..
  Министърът на културата, чрез адв. К., отрича допустимостта на оспорването.
  Съдебното производство е недопустимо.
  1. Обект на защита по чл. 250, ал. 1 от АПК са застрашените или нарушени права от неоснователни действия на административен орган или длъжностно лице. Предпоставка, за да се приложи тази разпоредба, е действията да са от фактически характер. Действията по упражняването на правомощията, включени във фактическия състав на правото на собственост, са от правен характер. Поради това и защита на твърдяното от оспорващия за накърнено право върху археологическия обект не може да бъде търсена по реда по чл. 250-255 от АПК. Евентуални действия, които се извършват като резултат от фактическата власт върху обекта, не попадат в съдържанието на административно по характер правоотношение с жалбоподателя, чието незаконосъобразно развитие да бъде допустим предмет на съдебно-административен контрол.
  2. Оспорването е недопустимо и в останалата си част на основание чл. 159, т. 1 от АПК. Вписването на съкровището в инвентарна книга не представлява административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК, подлежащ на съдебна проверка по реда на чл. 145-178 от АПК. Това е действие от технически характер, но дори и разпореждането да бъде вписан обекта да се приеме за волеизявление, то не поражда пряк правопрекратяващ или правопроменящ ефект в правната сфера на Ц., т.е. не засяга негови права. Процесуалният способ за защита се предопределя от естеството на накърненото право. Претенцията на оспорващия, че притежава права върху съкровището, обективира
  вещно-правен спор с държавата, който би могъл да бъде разрешен по общия исков ред.
  Воден от горното, Административен съд – София-град, ІІ отделение, 34 състав
  О П Р Е Д Е Л И:
  ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 1205/2012 г. по описа на Административен съд – София-град.
  Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

 25. 25 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  освен това, лицето, което е намерило подобни съкровища никога не става собственик на намереното съкровище. правото на възнаграждение не представлява цена за придобиване от държавата на намереното: цитат от Закона за собствеността:
  Чл. 91. (1) Заровените в земята, зазиданите или скрити по друг начин вещи, собственикът на които не може да бъде открит, стават собственост на държавата.

  (2) Лицето, което ги е намерило, има право на възнаграждение в размер на 25 % от стойността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK