Синдикат в МВР към Цветанов: "Не сме доволни"

Синдикат в МВР към Цветанов: "Не сме доволни"

© Надежда Чипева, КапиталНикой не е разглеждал нашите искания, никой не иска да обсъжда с нас това, което сме поставили на масата на преговорите, че се говори за направени отстъпки. Искаме да кажем на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Не сме доволни!" и това не изключва протест. Просто доверието е изчерпано.


Това заяви Илия Кузманов, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, предаде агенция "Фокус". Организацията даде пресконференция на тема "Социалния диалог в МВР или как СФСМВР се превърна в неудобния синдикат?"


Синдикатът организира  всички масови протести на полицаи досега. Преди няколко дни вътрешният министър Цветан Цветанов едностранно споразумението за сътрудничество със Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Малко след това останалите пет профсъюза излязоха с обща декларация, от която става известно, че подкрепят ръководството на ведомството.
В отвореното писмо са включени Националният полицейски синдикат (НПС), Синдикатът на служителите в МВР (ССМВР), Синдикалният Алианс "Сигурност" в МВР (САСМВР), както и организациите на гражданската администрация (НСГА) и на пожарникарите – "Огнеборец".


"Не сме агресивни, а енергични, нашият синдикат от над 7000 члена не е лидерски, федерацията ни е активна, действаща и не е манипулирана, имаме членове от Резово до Видин и от Петрич до Добрич, уточни той. Изчерпано е доверието - това е", обяснява още Кузманов. Това са хора, обединени по един професионален принцип - при нас членуват и пожарникари, и полицаи, и лица на трудови правоотношения и всички те искат промяна. Може би, ще има новина, когато на 19 октомври т.г. се върнем от международна среща на Европейския полицейски съюз, която ще се проведе в Белград.


"Писмото, с което получихме наскоро за прекратяване на споразумението с ръководството на МВР бе без мотиви, не ни бяха обяснени причините. Стачка не сме правили, но протестът ни бе със спазване на всички правила. Досега никой не ни е казвал, че с протеста сме нарушили закон или подзаконов акт", обяснява председателя на СФСМВР.


Според него на моменти е имало диалог с останалите синдикални организации - "сега те вкарват като искания компенсиране на доходите, а ние говорим за увеличение на възнагражденията, посочи Попов. Нека не отделяме диалога и преговорите от протестите - те са част от един процес, смята той. Но ако някой твърди, че излизането на законен, цивилизационен протест е нещо нередно, нека погледне европейските столици през последните два месеца. Чух, че в резултат на взаимни отстъпки при договаряне е постигнат резултатът с прословутите 60 лв. към порциона. Въпросът ми е каква точно отстъпка направи нашия социален партньор - политическото ръководство на МВР, заявява още Попов.


СФСМВР,  който министър Цветанов на практика свали доверието си, остава сам на позицията, че увеличението на порциона с още 60 лева не може да замести вдигането на доходите на най-нископлатените служители. 


Останалите пет профсъюза са на друго мнение. В декларацията си отпреди няколко дни те заявиха: "В резултат на нашите съвместни и настойчиви усилия ръководството на МВР в рамките на социалния диалог предложи частична компенсация на доходите на служителите в МВР. След продължителни дебати и преговори приехме това предложение на ръководството на МВР, като считаме, че предложената компенсация отразява възможностите на държавата към настоящия момент, но не е достатъчна".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Да се изгони синдиката
  и се увеличи на МВР
  щата!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Не Ви е виновен Цветанов за да се сърдите на него. Сами сте си виновни. Вие само обяснявате, как нещо и някой Ви пречи да си вършите работата. Питайте обществото дали е доволно от работата Ви за да Ви се увеличат заплатите. Отговора го знаете. Започнете да работите, разкрийте банковите обири, разкрийте битовите кражби, хората по селата плачат с глас от крадци, а Вие не знаете кои са !!! Разкрийте някое убийство, че нещо сметката Ви е много на нула, и тогава искайте.

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Весело

  Да си вземат тъщи, като Цветановата

 4. 4 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално


  Добре щеше да бъде да добавите, че всичко това, ако редовите полицаи реално или хипотетично са свършили - то каква е отговорността на Прокуратурата, която ръководи разследванията и внася обвиненията в съда.
  Те годни ли са или не и защо?
  Предвид на безбройните върнати и забатачени дела - въпросът е реторичен.
  Мнозина от полицаите са читави, но както се казва - рибата се вмирисва от главата.
  И срещу ръжен не се рита.
  Особено, когато си под пагон.

 5. 5 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съжалявам.
  Горният ми коментар бе по повод на коментарът на #2 '442'

 6. 6 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#4:"desen"]Мнозина от полицаите са читави, но както се казва - рибата се вмирисва от главата. [/quote]
  Това, че на 100 полицаи има двама-трима читави, не означава че системата не е вмирисана, и че не плачи за реформа. Полицаите освен да дебнат на пусия по пътищата за друго не ги виждаме. Живея във Варна, голям град все пак, където полицейски патрули НЕ ВИЖДАМ! Нямам предвид тези дето се разхождат в парка с автомобилите, и реват, че нямали бензин.

 7. 7 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 466 Весело

  Гражданите към Синдиката в МВР: "И ние не сме доволни от Вас".

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир":

  Гражданите към Синдиката в МВР: "И ние не сме доволни от Вас
  -И аз тъкмо това се канех да пиша това.Даже никак не съм доволен и си мисля, че и да ви съкратят,едва ли ще се усети липсата ви,освен за ония,които трябва да бъдат пазени от народната любов.

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ми то и народа не е доволен от вас, нито се чувстват по-сигурни на пътя, нито къщите и вилите им са по-добре охранявани, нито по улицата наркоманите, дилърите, продавачите на цигари без бандерол, пияните са по-малко.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само КАТ са добре подготвени. Показват изключителни резултати в дисциплините: "Хамелеон" - най-добро скриване в крайпътния храстлак, "Тичане" - скоростно изскачане от храстите с изпъната дясна ръка, която държи палка СТОП, "Преговори" - решават как да спестят на гражданина време и пари по системата "Кво ши правим", "Превенция" - спира без видима причина и загуба на времето муи това е само нищожна част от репертоара им...

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 11. 11 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "shumkar":

  Напълно съгласен за липсата на реформи, раздут щат, скатаване по кафенета и дебнене от храстите.
  Но това обикновено са от охранителна полиция и КАТ.
  Визирах тези, които са с призвание и с ясната мисъл за какво са постъпили в МВР.
  Една власт идва и си отива, но ако заради нея си заминат и
  читавите в МВР - жална ни майка.
  Не бива всички да ги поставим на един кантар.

 12. 12 Профил на koci10
  koci10
  Рейтинг: 8 Гневно

  Може ли човек да кара 24часова смяна,я да отиде на струга,на нивата и където и да е другаде пък да го видим тогава .Малко им били парите,най платеното министерство и пак са им малко.Малко ревнат/пушат по една цигара/ и им вдигат заплатите.Я си спомнете БДЖ,три месеца стачкуваха и нищо.Вижте и народа господа-умрял е от глад и беднотия.

 13. 13 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 577 Неутрално

  наскоро показаха по телевизията един възрастен човек,който така плачеше,че ми скъса сърцето : седем пъти ме ограбват,взеха ми всичко от къщичката :...а около него,всички съседи - и те ограбени !!! та какво ще кажат господа полицаите ??? има ли някой,доволен от тях ???

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ами има лесно , като не сте доволни мотиките и обратно на село Ама май е благо да обикаляш кафенетата и да пазаруваш за вкъщи с патрулката

 15. 15 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Синдикат в МВР към Цветанов: "Не сме доволни"

  ... и ние не сме доволни, ама на кой му пука?

 16. 16 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  "Синдикат в МВР към Цветанов: "Не сме доволни"

  Първо - Вас кой ви пита?
  Ние имаме правото да питаме вашия ръководител - защо от вашата работа няма резултати?
  Ако вие купите некачествена стока не се обръщате към работника, който я е изработил, а към фирмата под чието име е излязла.
  Ако не сте съгласни с условията на работа и казвате, че сте "мъже", а не мъжкари - то молбата и по пътя. Началника да му мисли.
  Ние от своя страна ще изискаме от началника.

 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Във всеки европейски град постоянно срещаш полицейски патрулни двойки ( най често мъж и жена ) ,при нас такова нещо няма ,нашите патрулират само с автомобили , кварталните инспектори пък никои не ги познава ,нито им знае телефонния номер , Навярно от от писане и подписване на заповеди и отчети , висене по кафенета и някои други по доходни дейности , не им остава време и една народополезна работа да свършат (за която са назначени и получават едни от най- високите бюджетни заплати и куп превилегии ).

 18. 18 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  А господата от снимката, а и не само те - знаят ли че в китната ни родина броят полицаи е най-голям сравнен с броя население?
  И ако всичко беше ок - половината от тях трябваше да са без работа?
  А?

 19. 19 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Протестите са полезни за обществото.

  Пилците се броят на избори.
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Гневно

  До коментар [#13] от "florencia":

  Най-страшното е това,че възрастните хора по селата са оставени на произвола на циганите.Полицаите нямат ли родители,баби,дядовци?

 21. 21 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#13] от "florencia":

  Да и аз го гледах,н-ка на РПУ-то,мисля на Мездра "Всичко е под контрол,всичко е спокойно."Ама говори от кабинета си,вместо да отиде при тези изтерзани ,ограбени и обезверени БЪЛГАРИ.
  Би трябвало със запъртъци да го замерят.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#19] от "altarf":


  Браво! Трябва цяла България да се вдигне.
  Защо малко не сме като гърците ..... ЕДИННИ...
  Когато дойдоха за мен

  Когато нацистите дойдоха за комунистите,
  Аз мълчах;
  Не бях комунист.

  Когато затвориха социалдемократите,
  Аз мълчах;
  Не бях социалдемократ.

  Когато дойдоха за профсъюзите,
  Аз мълчах.
  Не членувах в профсъюз.

  Когато дойдоха за евреите,
  Аз мълчах.
  Не бях евреин.

  Когато дойдоха за мен
  - вече нямаше кой да говори.

 23. 23 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 408 Гневно

  До #4 desen-А що дела са върнати или не се разглеждат въобще поради мърляво свършената работа на тия келеши?Що възрастни пищят по близките села,а тия катили ми джиткат по цял ден само в града?Я да се..=%&*(87!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK