Голямо свлачище се активира между "Златни пясъци" и с. Кранево (обновена в 17.25ч)

Свлачището в района на местността "Трифон Зарезан" от години блокира панорамния път Варна - "Златни пясъци"

© Спас Спасов

Свлачището в района на местността "Трифон Зарезан" от години блокира панорамния път Варна - "Златни пясъци"Няколко десетки хиляди кубични метра земна маса са се свлекли в събота сутринта в района между курорта "Златни пясъци" и село "Кранево". Това съобщи кметът на селото Румен Николов.


В резултат на свличането осем души и автомобилите им са останали блокирани за няколко часа на обслужващ път в долната част на свлачището. По-късно обаче те са били евакуирани, потвърди Николов.


Според официалната информация за последиците от бедствието, няма поражения по главния път Варна – Балчик.
В резултат на свличането на земните маси напълно е бил унищожен морски фар на повече от 100 години.


Пострадали са и три рибарски каравани, намиращи се в района на свлачището. Две от тях, разположени във високата му част, са изчезнали, а трета е била полузатрупана. За щастие в караваните не е имало хора въпреки, че върху терена, засегнат от свлачището е изградено рибарско селище, а повечето от постройките в него са незаконни.


Още през зимата на тази година експерти от Геологическия институт при БАН предупредиха, че бързото топене на снега, паднал през февруари, повишеното ниво на подпочвените води, както и пораженията, които морските бури нанесоха на черноморското крайбрежие, могат да стана причина за ерозия и събуждане на стари свлачища.


Оглед, извършен в първите дни на март от специалисти на Областната администрация във Варна показа, че най-голямото свлачище у нас, което се намира в землището на село Осеново, община Аксаково е готово да тръгне към морето. То обхващаше именно крайбрежната ивица на юг от село Кранево по посока на курорта "Златни пясъци", която се е свлякла в събота сутринта.


В резултат на бурните вълни през миналата зима сериозно бяха засегнати три от четирите буни (брегозащинтни съоръжения, разположени във водата), изградени по брега под свлачището. Почти напълно бе разрушена и дамбата (бетонен пояс, разположено успоредно на морската линия), по която минава обслужващ път.


По мнението на специалисти именно липса на брегоукрепителни конструкции е направил контакта на морето и ската директен, в следствие на което той отново е започнал да се свлича.


От началото на 2008 г. на територията на община Варна са регистрирани 61 свлачища, 18 от които активни. По данни на държавното дружество "Геозащита" общата им площ в района надхвърля 33 хил. дка.


Последното мащабно активизиране на нестабилни земни маси у нас се случи през 1996-1997 г. като най-тежка беше именно ситуацията северно от Варна. Там панорамният път, който свързваше града със "Златни пясъци", на практика изчезна, теренът на вилната зона, разположена от двете му страни, бе променен до неузнаваемост, а постройки на по няколко етажа се бяха "придвижили" на десетки метра към морето.


Само през последните 5-6 години в различни свлачища по пътя от Варна към курортите по Северното Черноморие са вложени над 20 млн. лв. Затова в местността Св. Никола са похарчени 7.6 млн. лв., а край спирка "Писател" - 6 млн. лв. За друго свлачище между т.нар. "дървен мост" и курорта "Слънчев ден" край Варна са отделени 7.5 млн. лева.


Сериозен проблем преди две години се появи на свлачището в местността "Траката" край Варна.


Всички регистрирани свлачища у нас се водят на отчет в държавните геозащитни дружества към Министерството на регионалното развитие и благоустройството(МРРБ). Един от неговите клонове се намира във Варна.


Днес "Дневник" научи, че свличането на земните маси северно от курорта "Златни пясъци" е засегнало и част от терен, за който в началото на лятото Варненският Административен съд се поизнесе, че е бил незаконно продаден от областния управител Данчо Симеонов.


Според експерти на "Геозащита" във Варна на мястото на свлачището се е образувал нов имот, чиито граници тепърва ще трябва да бъдат уточнявани. Част от тях обаче се припокриват с очертанията на парцел от 5 хил. кв. м държавна земя, намираща се между курортите "Златни пясъци" и "Албена". Именно тя е била продадена от Симеонов през ноември 2011г.  при скандалната цена от почти 17 хил. лв., което прави около 3 лв. за кв. м. Справка с цените на терени в същата местност, обявени от агенции за недвижими имоти, показва, че те са близо 20 пъти по-високи.


Друг скандален факт около продажбата на терена, който в неделя също пострада от свлачището край с. Кранево е, че купувач на евтината държавна земя е акционерното дружество "БГ Естейт". Справка в търговския регистър показва, че председател на , Борда на директорите му е общинският съветник от ГЕРБ във Варна Станислав Иванов.


Според решението на Варненския Административен съд от юли т.г. сделката между областния управител на Варненска област и "БГ Естейт" е незаконна, тъй като имотът е държавен горски фонд, който се управлява от Министерството на земеделието и горите и областният управител е нямал правомощия за разпореждане с него.


По мнението на експерти от "Геозащита" обаче активираното свлачище може сериозно да обърка хода на делото и окончателната отмяна на сделката.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Природата отговаря на алчността!

 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Земята се намества!

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Добре, че укрепиха крайбрежната зона на Морската Градина във Варна, въпреки протестите на еко-талибаните

  In debt we trust
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Е щом при тая суша е тръгнало свлачище колко подпочвени отпадъчни реки ще шурнат при дъждовете..Айде, сичкото хотел по пътя на канализацията в канала.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Без укрепване винаги ще се свлича, а с такова за малко ще се отложи неизбежното. Затова най-добре е да не се строи в района и да се свлече максимално маса която да се укрепи от брега, т.е. самия бряг да се насипе и то обилно, инак трудна работа

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#1] от "trafopost":
  Природата отговаря на алчността!
  ............
  "Пострадали са и три рибарски каравани, намиращи се в района на свлачището. Две от тях, разположени във високата му част, са изчезнали..."
  И сиромаха го отнася.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  свлачище, ръжда, шавлива булка и политически рейтинг като тръгнат спиране няма !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 429 Весело

  ами къде е Боко да му резне лентата и да го обяви за открито?

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 9. 9 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#7:"КМЕТ В СЯНКА"]свлачище, ръжда, шавлива булка и политически рейтинг като тръгнат спиране няма !!! [/quote]

  За Тимчо Йорданов ли се отнася горното?

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 10. 10 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "M.I.A.M.I.":

  Ей сега ще се просълзя от умиление!
  Дали сте лаик или ТИМ-аджийски клакьор все тая.Не ви минават номерцата.
  В момента гробокопачите на Варна-ТИМ не правят нищо друго, освен да "подготвят почвата" за мащабните строежи на хотели и казина,които скоро ще започнат.Разбира се,всичко това под прикритието на "сгради с обществено предназначение",с каквито вече е осеяна и Морската Градина.

 11. 11 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#10] от "trafopost":

  Точно.
  Между другото вчера се разхождах на плажа на Аспарухово.
  Там пък са укрепявали пясъка - има излят хиляди кубика бетон на него. От фирмичките, на които ТИМ са преотдали ивицата да си направят кръчми. Кръчмите вече са само три, не десет, както преди 3-4 години.
  Останалите 7 места са бетонни площадки.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 12. 12 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 611 Неутрално
 13. 13 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Важното е, че свлачищата се регистрират и се водят на отчет ! Вероятно др.Иванов е началник на този сектор от 1983 год.

 14. 14 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре, че укрепиха крайбрежната зона на Морската Градина във Варна, въпреки протестите на еко-талибаните

  Това беше само увертюрата. Ще има да гледаш как ще застоят крайбрежната ивица от-до.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 15. 15 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Доста красиво място е районът около срутения фар. А буните бяха в окаяно състояние.

 16. 16 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 426 Разстроено

  [quote#14:"_dd"]Това беше само увертюрата. Ще има да гледаш как ще застоят крайбрежната ивица от-до.[/quote]

  Егати укрепването! С ред хотели и казина... Между другото, крайбрежната алея беше отвоювана от морето още по бай Тошово, когато бяха направени и буните. Сега тимаджии се готвят да строят върху земя, която по конституция е държавна собственост...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 17. 17 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добре, че е след сезона - иначе можеше и жертви да има. Да почват незабавно да го реставрират!

 18. 18 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 445 Весело

  От всичките постове до сега не разбрах само едно:
  кое от всичките досегашни правителства има вина за случилото се - случващото се?

 19. 19 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  [quote#1:"trafopost"]Природата отговаря на алчността!
  [/quote]
  К'ва алчност бе! Ти ходил ли си там където в тва свлачище? Там няма хотели, няма нищо. Няколко каравани на рибари и толкос! Аман от пишещи наизуст!

 20. 20 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#19] от "Варненски":

  Не е добре да се обаждате неподготвен.
  И видео и снимки има в нета,ако не сте запознат конкретно.
  И дори вие предполагам ще успеете да различите на кадрите масивните зидове на вилите,които са се срутили.
  Сигурно не сте запознат с изискването в тези зони да не се строи нещо по-голямо от 30кв.м и то обикновено в леки,дървени конструкции.
  Освен това дори в материала си го пише-"върху терена, засегнат от свлачището е изградено рибарско селище, а повечето от постройките в него са незаконни."
  Хайде друг път,преди да бързате да "натракате" някоя глупост първо помислете,пък тогава пишете.

 21. 21 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Когато жена и свлачище тръгнат просто няма спиране!

 22. 22 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така ще е, защото нищо не се поддържа и не уважаваме майката природа!

 23. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Нека да се сетя - Костов е виновен!
  Лично той не е упрепил брега преди 15г, когато бе министър председател...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 24. 24 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  А там на Трифон Зарезан какъв огромен хотел се строи точно на свлачището 20 метра над морето. Надявам се скоро пак да тръгне и да му се изпарят очакванията за печалба на инвеститора.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 25. 25 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Продавам вила на 200 м. от брега, догодина- на самия бряг

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 26. 26 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#10] от "trafopost":


  Това не е Морската Градина, теренът за аквапаркове и хотели е долу под ската. Морската градина на Варна няма нищо общо с плажа под нея.

  In debt we trust
 27. 27 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#11] от "Daniboy":


  На този плаж концесионер не е фирма на ТИМ. Със същия успех можеше да ругаете Иван Костов и жена му, че са застроили плажа на Аспарухово.

  In debt we trust
 28. 28 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#27] от "M.I.A.M.I.":
  Хахахахахаххаха
  Лъжееееееш, явно не е случайно
  И на централния и на аспаруховския концесионер е ТИМ, чрез
  Лазурен бряг 91, собственик на който е, кой, драги дами и господа?
  "АЛЕЯ ПЪРВА" ЕАД

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 29. 29 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#28] от "Daniboy":


  Да, прави си. Бях чел месец май тази година, че за плажа в Аспарухово няма кандидат-концесионер и търгът е пропаднал(явно по-късно са го взели):

  http://www.dnes.bg/stranata/2012/05/17/pet-plaja-vyv-varnensko-ostavat-bez-koncesioner.159079

  Не съм минавал скоро оттам, какво е станало?

  In debt we trust
 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Разстроено

  "В резултат на бурните вълни през миналата зима сериозно бяха засегнати три от четирите буни (брегозащинтни съоръжения, разположени във водата), изградени по брега под свлачището. Почти напълно бе разрушена и дамбата (бетонен пояс, разположено успоредно на морската линия), по която минава обслужващ път."

  Преди една седмица бях там - състоянието на буните е плачевно!!!Бедствано !!!
  И незнайно защо в северния краи на свлачището израства един огромен , кичозен, мутрафонски замък- като този, на Писател - превърнал се вече в руйни.
  Както е тръгнало догодина пътя зл.пясъци -Кранево ще бъде само морски!

 31. 31 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#29] от "M.I.A.M.I.":
  Приятелю, моля те чети внимателно, за да не се съмняваме в искреността ти
  Без концесионер са „Фичоза” и „Синеморец”, "Панорама"и двата най-опасни плажа във Варна – тези в квартал "Галата” .

  Останалите се откриват на 25 май /отдавна мина, статията е стара/.

  Централен и Аспарухово са с дългосрочни концесии на Лазурен бряг.

  Там е станало следното - преди 3-4 години имаше около 10 заведения, които си бяха изляли бетонови площадки под "временните постройки". Сега има само 3 заведения и 7 бетонови петна.


  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 32. 32 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 374 Любопитно

  А не е ли време за алтернативен път за Златните пясъци през Кичево, с връзки за Перчемлията и Осеново?

 33. 33 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#26:"M.I.A.M.I."]Това не е Морската Градина, теренът за аквапаркове и хотели е долу под ската. Морската градина на Варна няма нищо общо с плажа под нея.[/quote]
  Лиляна Павлова: Алея 1 не е част от Морската градина, защото още през 2002 година е отделена от Морската градина.

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 34. 34 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 636 Весело

  "В резултат на свличането на земните маси напълно е бил унищожен морски фар на повече от 100 години."

  Това твърдение се тиражира цял ден от журналята без да си направи труда някой от тях да провери и разбере, че фара не функционира от няколко години и никой не е имал намерение да го "пали" за да ориентира корабите в морето, както се изрази един чичка рибар с добре зачервена камба по ТВ репортаж!

 35. 35 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#27] от "M.I.A.M.I.": концесионер е фирма свързана със селянина Марешки - новия приятел на ББ

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 36. 36 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#34] от "storan": този фар беше към военните имах набор който служеше там. По- точно беше някакъв пост за наблюдения

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 37. 37 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#33] от "el_komandante":селянин само четеш и пишеш ей така . Върни се 30 години назад - так където е Алея първа сега беше каманак. Никога не е било Морската градина няма и да бъде . Малко се поинтересувай в архивите

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 38. 38 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#10] от "trafopost":и най вече на господина Станчов и съседите му които си застроиха реституираните парцели. Но пък там не е било Морска градина.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 39. 39 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#36] от "teqilatabg":

  Все пак темата е за свлачището , а не конкретно за фара или лоцията и навигацията по българското черноморско крайбрежие и затова не влизам в подробности но ми беше на идея да подскажа че "Всеки пише, никой не чете" или както се казва "Чукча писатель, чукча не читатель"!

 40. 40 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  Малко "черен" хумор:
  - Жена ужас! Бараката ни се свлякла в морето!
  - Карай мъжо. Виж каква вила се е "запътила" към нас отгоре! ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 41. 41 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Станчов никога не е пречел на никого,освен на ТИМ.
  Може ли някой да отрече наистина хуманната дейност на Карин Дом?
  http://karindom.org/bulgarian/za-karin-dom/istoriya/
  Докато на сградите на ТИМ с псевдо-обществено предназначение не им е мястото там.Тези хора до каквото са се докопали в града са го съсипали-ФАКТ.

 42. 42 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар 41 от "Трафопост". Абсолютно сте прав.Наистина,само да си припомним какво се случи с завод "Елпром",със стадиона,и с какво ли още не до което са се докопали ТИМ.От скоро се белее една огромна палатка на паркинга до зоопарка,на която от едната страна има реклама на "Армеец".Пак става ясно кой е "оползотворил ненуждният паркинг".

 43. 43 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  РЕ_ """В резултат на свличането на земните маси напълно е бил унищожен морски фар на повече от 100 години."""
  ОТНОШЕНИЕ ПОГАНСКО ОТ СТРАНА НА МОРСКИТЕ СЪОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ. ВТОРИ ФАР ПО БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ ИЗЧЕЗВА ЗАВИНАГИ. ТОВА Е ОТНОШЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ СТАРИНИТЕ - ПОГАНСКО. А С ИЗЧЕЗНАЛИЯТ СТАР ТУРСКИ ФАР НА "ГАЛАТА" НАВЯРНО СТАВАТ ТРИ.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK