БХК: Личността няма друг защитник срещу произвола освен съда

БХК: Личността няма друг защитник срещу произвола освен съда

© Анелия НиколоваС писмо до председателите на 28-те окръжни съдилища и на Софийския градски съд с копие до председателя на Върховния касационен съд Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от констатациите, че почти всяко искане на полицейските служби за достъп до трафичните данни се одобрява от съда. Писмото оценява като произвол съществуващата практика да се одобряват всички искания за нахлуване в личното пространство и се обръща към съдилищата да спрат тази практика.


Констатациите, че почти всички искания се удовлетворяват от съдилищата, са на парламентарната подкомисия за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС) и на достъпа до електронните съобщения. Миналата седмица подкомисията излезе с поредния си доклад. Според документа отказите на съдилищата са нищожен дял от общия брой на исканията за достъп - едва 0,8 на сто, или 639 отказа при 58 хиляди разрешения.


Тази съдебна практика  дълбоко смущава и не прави чест на българския съд, се казва в писмото на БХК, подписано от правния директор адвокат Маргарита Илиева. Такава съдебна практика е по същество картбланш за полицейски произвол, а и самата е произвол. "Държава, в която полицията има безпрепятствен достъп до данни за личната кореспонденция на гражданите, е полицейска държава.  Ако нашата държава е такава, българският съд отговаря за това", се казва още в писмото на БХК.
И в предишни доклади парламентарната подкомисия за контрол на СРС е обръщала внимание, че има проблеми с прилагането на специалните средства, като на първо място се посочва увеличаващият се брой искания от страна на службите на МВР, които не се мотивират детайлно, и въпреки това съдиите подписват разрешения.


Съдебна практика, която разрешава всички полицейски нахълтвания в личната сфера и следователно не държи никаква сметка за фундаменталното ни право на личен живот, е незаконна, казва БХК. И напомня азбучната истина: че в правовата държава личността няма друг защитник освен съда.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Личността няма друг защитник срещу произвола освен съда

  То пък един съд в България............

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  САМО ДА НЕ ТЪРСИШ СПРАВЕДЛИВОСТ ОТ НЯКОЙ КОРУМПИРАН СЪД И СЪДИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Любопитно

  А от произвола на съда кой ще ни защити?

  bigman
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2374 Весело

  След тежка катастрофа хирурзите успяли да сглобят един зад---к с едно ухо и се питат : сега какво ще го правим тоя? Началник в МВР.

 5. 5 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Ех, БХК вместо наистина да работи за България, се хвана да защитава радикален ислям, македонски извращения на историята, и едни други неща, които няма да споменавам. Кой вече да им вярва в чистите помисли? Не видях една старица, изнасилена и обрана в някое българско селце от братята, да бъде обект на защита от БХК, след като никой не ѝ обръща внимание.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  "...в правовата държава личността няма друг защитник освен съда..." - някъде по света сигурно е така, но сигурно и техните ХК-ти не са като в България, а с още по-голяма сигурност и съдилищата също.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 374 Любопитно

  "азбучната истина: че в правовата държава личността няма друг защитник освен съда."
  БХК да ми отговори,от съда кой ще ни пази?Защото и това е гола истина?

 8. 8 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Търсила съм защита и справедливост и от съда и от МВР и в двата случая не съм я получила.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Вече почнаха от БХК да лъжат като разпрани. Полицията може да провери в личната ти кореспонденция само това на кого си се обадил,но не и КАКВО си говорил.
  И как прецениха,че СРС-тата са много или малко? Без да дадат пример,твърденията им не струват нищо.

 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  С други думи , личността в България не може да разчита на правосъдие!!! За сметка на това РАЗСИПНИЦИТЕ НА СЪВРЕМЕННА Нългария също разчитат 100% на липсата на правосъдие , за да са БЕЗНАКАЗАНИ!!!

 11. 11 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Съни":

  Пълна истина и справедливост на тоя свят има само в Библията. Останалото трябва да живеем някак с него.

 12. 12 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Личността няма друг защитник срещу произвола освен съда"

  Значи в Бг личността е сама,без никакъв защитник!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Съдът защитава,
  който дава!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "азбучната истина: че в правовата държава личността няма друг защитник освен съда"

  В Правовата Държава!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на Sonata Arctica
  Sonata Arctica
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Съдебна система (такава, каквато трябва да бъде) в тази държава липсва. Очаквам съвсем скоро ръст на случаите на саморазправа.

 16. 16 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "влади ловеч" с тези ключови думи в гугъл ще намерите сайта на човек който 6- ти месец е в Карлуково!Не е наранявал никого,делото му е гледано в пълен разрез с процесуалните правила, а представителя на Хелзинският комитет го "посъветва" да полежи месец два в Карлуково!Какъв съд ,каква полиция ,какъв Хелзински комитет какви права?В Турската империя и в Третия райх е имало по-голямо зачитане на законите!Не мислете ,че говоря празни приказки-Влади го познавам а за третия райх и турската империя го знам от дедите си!

 17. 17 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  А да забравих -и аз съм с диагноза за психо -лечение издадена ми в следствено отделение на полицията!В сайта на Влади ще намерите и други подобни случаи!Очаквам в скоро време полицията освен в компютрите да започне да рови и в кошчетата на тоалетните щото по вестниците все снимки на властимащи така че внимавайте!

 18. 18 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ''Държава, в която полицията има безпрепятствен достъп до данни за личната кореспонденция на гражданите, е полицейска държава.''

  Ха, то това да беше проблема - слухтенето....
  Милиционерите са на тумби по улиците и спират за щяло и нещяло, по всяко време на денонощието; ровят искат паспорти/лични карти без повод (за проверка ?)....точно както се процедиран при военно положение....Заградили са градовете от всичките им страни (вишки, ленти със шипове, само дето танкове и бтри няма сложени) и ''пропускат потока'' под уплашените погледи на туземците (да не ме спрат!) и учудения поглед на чужденеца, който пък инстиктивно търси белезите от комунистическото минало на страната...и ги вижда.....
  А пък туземците така сме свикнали, че приемаме малтретирането и пара-военните порядки като напълно в реда на нещата - абе рутина... Та като видят ''стоп-палка'' някой дори се подмокрят от кеф...докато не почувстват палката де...след това ходят да се обясняват, колко ''дисциплинирани'' са...ама само този път сгрешили...ако може там нещо да ги ''оправят''... Порнография... Та слухтенето не би следвало да притеснява никого.... Ам че тъй...то само престъпниците да се притесняват....нали

 19. 19 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво БХК! Благодаря, че мислите за правата стратегически и браните позиции, за които на останалата част от обществото му стига до съзнанието или когато е много много късно или никога - понеже вие сте успели!
  -
  На необработените захарчета, дето дуднат що БХК не защитавал "българи" - а какви са мнозинството от ползвателите на Интернет и мобилна телефония у нас?!

  verum esse ipsum factum
 20. 20 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#19] от "Штирлиц":

  Май не сте прочели поста ми по горе!Човекът който разчиташе на БХК е 6-ти месец в Карлуково!Хората от БХК си прибират хонорарите произвеждат книжни тигри като описаните от автора на статията и най-вероятно си сътрудничат тясно с властимащите ,тоест бозаят от две места!Тази страна от 20г. се управлява само с обещания и псевдодемократи!

 21. 21 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Мисля, че човек може да разчита само на 50-ти калибър срещу произвола. В България е крайно време да се разреши продажбата и употребата на автоматични оръжия до 50-ти калибър. Уверен съм, че ще станем много по-любезни един към друг, а и властта ще омекне доста.

  икономист - неграмотник с диплома
 22. 22 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "jelev_jelqzko":

  Не познавам фактите по случая - кой какво точно е посъветвал някого в Карлуково. Как това е било интерпретирано и как сега се предава и пр. Факт е обаче, че БХК независимо от всички помии, които се леят срещу тях, са единствената организация, която системно наблюдава домове, лудници, затвори. Тези хора спасяват реални човешки животи. Конспиративните Ви брътвежи за хонорари и тясно сътрудничество с държавата издават пристрастната Ви позиция. За какви пари мислите, че човек се посвещава на това да обикаля подобни места?! Кой с елементарна обективност може да твърди, че БХК работи тясно с държавата, след като и малките деца знаят, че са в постоянен сблъсък с нея!? Ако изобщо искахте да се реши цитирания от Вас казус - щяхте да сте писал до самия комитет и сега щяхте да можете да ни дадете писмения им отговор, съдържащ твърдените от Вас съвети. Вие обаче боравите само с казал-чул.

  verum esse ipsum factum
 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  То пък един съд,та ум да ти зайде .....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK