Изследване: Върху журналистите редовно се оказва икономически, политически и редакционен натиск

Изследване: Върху журналистите редовно се оказва икономически, политически и редакционен натиск

© Красимир ЮскеселиевВърху журналистите редовно се оказва икономически, политически и редакционен натиск. Това заяви на пресконференция доц. Орлин Спасов, който представи данните от изследването "Балкански медиен барометър", изготвен от Фондация "Фридрих Еберт".


Резултатите са събрани чрез дискусия с журналисти, представители на неправителствени организации и медийни експерти. Това е първото изследване за България, като досега на Балканите то е протекло и в Босна и Херцеговина.


Целта е да се погледне медийната среда у нас отблизо след десет доклада на международни организации от последната година и половина, които показват сериозни проблеми.
Като основни проблеми Спасов отчете намесата на собствениците в редакционното съдържание, налагането на теми табу, насаждане на страх чрез пряк или непряк натиск върху журналисти, както и наличие на корупция. "Корупцията много често не е с финансов израз, а има формата на символичен бартер - медиен комфорт на управляващите с гарантиране на едни спокойни условия за развитие на медийния бизнес", добави той.


Изследването е разделено на пет основни групи теми, които са оценявали участниците с оценки от 1 до 5.


Първата област обхваща свободата на изразяване. "Най-важната констатация е, че формално налице е една добра защита - добро законодателство, добра нормативна база. Всички нормативни документи на ЕС в сферата на медиите имат изражение у нас", каза Спасов. Според него обаче законите много трудно намират място във всекидневната работа на медиите. "Отделно самата правораздавателна система е в дълбока криза и забавя произнасянето за медийната среда и демотивира защитата на журналисти", добави той.


Този сектор е получил е най-високата средна оценка - 3. Като негативни страни в сферата на свободата на изразяване са отнесени ролята на правителството, трудният достъп до обществена информация, както и липсата на медийно законодателство, което да произтича от качествени консултации между държавните институции, гражданите и групите по интереси.


Втората сфера на изследването е разнообразието и устойчивостта на медийната среда у нас. "Изобилието на съдържание не означава разнообразие", коментира Спасов. По думите му както разнообразието, така и качеството са силно дефицитни. "Повечето медии, макар и да предлагат много съдържание, то е булевардно - жълтото доминира над сериозното", добави медийният експерт.


Като проблем се отчита и неравнопоставеността в разпространението, особено за всекидневната преса. "То се контролира от няколко ключови играча", каза Спасов. Според него концентрацията на медийната собственост е сериозна заплаха за медийната среда. "Самата концентрация се оказва трудно проследима, защото не е известно кой е собственик на една или друга медия", обясни трудностите Спасов.


Секторът е получил оценка 2.5. Докладчикът Николета Даскалова заяви, че положителни оценки е получил достъпът до широк спектър от източници на информация, липсата на ограничения от държавните власти за достъп на гражданите до медийните източници, както и безпристрастното отразяване на гласовете на мъжете и жените.


Като негатив се отбелязва разпространението на печатни медии, особено в малките населени места, законодателството и регулирането на конкуренцията, както липсата на поощрение на правителството за развитието на разнообразна медийна среда с икономически устойчиви и независими медийни компании. Данните показват, че правителството се възползва от ролята си на рекламодател, за да се намесва в редакционното съдържание, достатъчно голям медиен пазар.


Третата област на изследването разглежда регулацията на обществените медии. "До момента медийното законодателство често е било жертва на безбройни изменения и допълнения", каза Спасов и добави, че част от тях са имали "открит лобистки привкус".


Като негативна страна е отчетен принципът на назначаване на представители в Съвета за електронни медии - чрез квоти на парламента и президента. "В тази форма се оставя известно пространство за политическа обвързаност", добави Спасов. Препоръката е СЕМ да си взаимодейства повече с неправителствения сектор.


"Трябва да се засили контролът за спазване на програмните схеми", отправи препоръки медийният експерт. Според него в страната като цяло липсва политическа воля за промени в медийното законодателство.


Като положителна тенденция изследването отбелязва, че обществените медии БНТ и БНР запазват сравнителна безпристрастност на фона на останалите медии. "При тях има качествени програми, докато при частните канали по-често са комерсиално ориентирани, по-склонни са да гравитират към една или друга политическа конюнктура", каза Спасов.


Четвъртата изследвана област са професионалните стандарти. "Етичният кодекс не е подписан от представители на най-тиражните издания", заяви Орлин Спасов. Той критикува и намерението за създаване на алтернативен кодекс, защото това ще доведе до "етичен хаос".


Отрицателно е оценено наличието на пристрастия в много редакции, налагане на теми табута за определени сюжети и личности. "Тази практика се е превърнала в норма на действие в много медии", добави Спасов. Според него журналистите са поставени в условията на натиск - има "дефицит на разследваща журналистика". "За сметка на разследванията автоцензурата процъфтява", добави той. 


"След 20 години развитие на свободата и плурализма на медиите ние се сравняваме с Босна и Херцеговина", коментира данните политологът д-р Татяна Буруджиева. Според нея изследването показва, че "пак ще се срещнем след 20 години". "Ако това ще е дебатът и след 20 години, не си заслужава да се събираме, не си заслужава и да правим медии", добави тя.


"Трудно ми е да оценя, но платената любов е въведена в медиите", коментира ситуацията тя. По думите й медиите вървят след политическите медии. "Върви се по стъпките на партийната система, която е в тежка развала", заяви Буруджиева. По думите й виждаме все по-ясно липсата на ценности. "Самите медии не само отразяват, те го изразяват", смята тя. 


"Регулацията не функционира", заяви още политологът. Тя попита какво правят тези хора в СЕМ, за какво взимат заплата. "Става въпрос за принципа - става въпрос за ценности. След като от горе до долу няма ценности, какво се чудим за обществото. Ами то няма материал", коментира още политологът.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добре е, че си признавате!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Весело

  Върху журналистите редовно се оказва икономически, политически и редакционен натиск.


  Ти познаваш ли ме менЕ? Аз съм депутат(политически)! Бързо махай тази статия (редакционен), че ще останеш без работа (икономически)!

  Или се прилага само "редакционен натиск" от редакторите, които от своя страна са натиснати "политически" и "икономически"

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Добре, че има интернет, които позволява достъп до независими и свободни статии и материали.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1904 Разстроено

  "Върху журналистите редовно се оказва..." – поне си признават... Каква "АВТОцензура”, след като явно са ЗАВИСИМИ?! Но понеже трябва да има и "обяснение”, това е като оправдание, че поне слагат и нещо "авторско”. "Става въпрос за принципа - става въпрос за ценности.” – ами нали затова уж е СВОБОДАТА и на журналистите?! Не още 20 години, а БГ "посоката" е едно безвремие, насаждащо посредственост...

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Весело

  Как бе, Тиквата нали рече:" ... демокрацията е в пълен разцвет, не само, че правата на човека са гарантирани отвсякъде ...Това е висша степен на демокрация и свобода на медиите и хората"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Така е - ето журналистите от Дневник се автоцензурират да пишат само добро за един български емигрант в Сингапур. А си написал нещо срещу него в коментарите - веднага те изтриват.)) Също така и в Сега няма да видите нищо против Овергаз т. е. Газпром - нали са тяхна собственост))

 8. 8 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 482 Неутрално

  С умиление се сещам за Стояна Георгиева, която (на улава ли се правеше?) споделяше, че докато работела към редакцията на "Свободна Европа" след 1990, върху нея или колегите й не се упражнявала никаква цензура...

  Естествено!

  Там и в тукашната медия се подбират такива журналисти, които да имат правилен мироглед, правилни мисли, правилна нагласа и правилни чувства. Върху такива журналисти е действително ненужно да се оказва натиск или цензура. Че защо да се прави? Мигар той някога ще се допусне сам да напише нещо неправилно?

  Имаше един виц, от времето на Картър. Спорили съветски и американски журналист - къде има по-голяма свобода на словото? В САЩ! - категоричен бил американецът, той можел, ако иска, още утре да иде пред Белия Дом и да извика "Долу Картър!". Голяма работа, отвърнал съветския другар, че то и аз мога да ида пред Белия Дом и да извикам "Долу Картър!".

 9. 9 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Един от подходите на мафията-тоягата и моркова...има много моркови ...и някои папкат добре.

 10. 10 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Като проблем се отчита и неравнопоставеността в разпространението, особено за всекидневната преса. "То се контролира от няколко ключови играча", каза Спасов.

  И по-зле ще стане, когато Булгартабак (приватизиран от Цветан Василев, повелителя на парите на държавните фирми и спонсор на медийната империя на Пеевски) чрез договори с общините (които пък - колко удобно! - са под герберски контрол) обсеби будките за цигари и вестници.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако догодина напролет някоя електронна медия още шава и прави опити да прави независима и критична към властта журналистика тогава Цветан Василев ще я досмачка с тоягата на ЦИФРОВИЗАЦИЯТА, която - я глей ти какво поредно съвпадение! - ще бъда извършвана от него.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Ако допуснем, че се намерят смели и отговорни журналисти, които се съберат и основат вестник или телевизия, то аз силно се съмнявам, че ще имат голяма публика.

  Задължително трябва да си сложат еротично-просташка притурка иначе загиват финансово.

  Т.е. няма критична маса хора в България, които да имат нужда от сериозна журналистика.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2928 Весело

  На нагъз--нето вече му викат Автоцензура.Не е въпросът за хляба,а както казва Кмет в сянка искат филията да е намазана от двете страни

 14. 14 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "soave":Да така е,но баба Пена от Долно Уйно няма интернет и разчита на информацията поднесена от масмедиите.А там освен целуването на бойковия гъз,друго няма какво да видиш или прочетеш.Така простотията винаги ще е по върховете на властта.

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Со паре, со дупе, а за тези дето не разбират от първите две, со кютек.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2928 Гневно

  До коментар [#8] от "Вишински":

  Ами чети други вестници като не ти харесва тук

 17. 17 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  А аз и други чета. Чета всичко. Как да знае човек иначе кое какво е, ако няма база за сравнение?

 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  У нас симбиозата власт-медии има жестоко чувство за ирония.

  Бойко и Волен са медийни продукти, които в момента в който бяха овластени прекъснаха флирта си с журналистите и се опитаха със сила да ги подчинят, и да ги накарат да им работят вярно и евтино.

  Използвайки достъпа си до сериозни държавни средства Бойко започна да отглежда медиен франкенщайн в лицето на триото Пеевски-Василев-Гергов, което чудовище на свой ред от храненик започва да се превръща в господар, по същия начин по който едно време Тиквата от медиен галеник стана медиен повелител.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мога да ви кажа кой ще бъде най-големия борец за медийна свобода след 9 месеца - това е ще е цар Тиква, който тогава ще се е пръвърнал пак в обикновена тиква, и ще вие на умряло как медиите вече не са обективни, защото не посвещават 90% от времето си на хвалби към него, и 10% на общи хвалби към партията му, а даже си позволяват да му задават неудобни въпроси и журналистите не изтръпват като им скръцне със зъби.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  Днес е рай за жълтата преса!!!!!

  Въпреки демокрацията, днес няма такива анализатори, като навремето Дмитрий Иванов и Тома Томов. Няма ги и карикатуристите като Борис Димовски, Теню Пиндарев и Карандаш. Няма ги и сатириците като Радой Ралин, Братя Мормареви и Дамян Бегунов. Има само много Жълто и много Съображения!!!!

 21. 21 Профил на deftones
  deftones
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "Pavlik Morozov":

  Ей платения,на теб колко пъти ще ти казвам,да не ми пишеше твоите измислени простотии,като ти е хубаво да се продаваш и да се гаврят с теб за пари си е твой проблем,но ни занимавай с платените си постове

 22. 22 Профил на igra4ka_pla4ka
  igra4ka_pla4ka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pavlik Morozov":

  Колко ти дава Огнян Донев за да плюеш по Цветан Василев?

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2928 Любопитно

  До коментар [#22] от "igra4ka_pla4ka":

  А ти обичаш и харесваш Цв. Василев?

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Като основни проблеми Спасов отчете намесата на собствениците в редакционното съдържание, налагането на теми табу, насаждане на страх чрез пряк или непряк натиск върху журналисти, както и наличие на корупция. "

  Иначе си имаме кадърни журналисти, но за съжаление тези проблеми са факт. А и паричките в настоящия момент не бива да се подценяват. Криза е и всички се нуждаем от тях за да оцеляваме, журналистите не правят изключение.

 25. 25 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И не само върху журналистите!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 26. 26 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ми напускайте бе. Така медиите ще останат без служители и съответно ще фалират и съответно ще ги купи някой друг и значи може вече да не сте насилвани. Ако и той така прави напускайте пак. Ама ся ще ми кажете, че то трябвало и да се яде. Ами има ниви за копане ще кажа аз.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 27. 27 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Налазиха редовите плювачи по определени хора!

 28. 28 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#14] от "neznaiko_2011":

  точно това е жалкото, че много хора се информират само от телевизията, а там вече няма никой смелостта да каже нещо против Бойко.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "Върху журналистите редовно се оказва икономически, политически и редакционен натиск"..
  --
  Нормално. Това го има във всеки тоталитарен режим, както е в момента в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK